A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya
 • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
 • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
 • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.

Rendkívül nehéz kibogozni az igazságot az ukrajnai háborúról - fogalmaz James Rickards.

Ennek első oka az, hogy ez egy háború. A háborúkat mindig nehéz valós időben felmérni. A "háború köde" kifejezést azért találták ki, hogy érzékeltessék a bizonytalanságot és a pontatlanságot egy adott háború előrehaladásával kapcsolatban.

Van azonban egy másik ok is, amiért az ukrajnai háború sokak számára zavaros. Azért, mert az ukrán propaganda az egyik legmegdöbbentőbben hatékony hazugságkombináció, amit valaha láttunk.

A "Kijev szelleme" vadászattól a "Kígyósziget hősei"-ig, az orosz áldozatokról szóló vadul eltúlzott állításoktól kezdve minden olyan hír elhallgatásáig, amely rossz fényt vet Ukrajnára: az ukrán propagandagépezet minden hengeren tüzel.

Ez várható volt, tekintve, hogy Zelenszkij elnök egykori színész és komikus. Hozzászokott a média színpadához és ahhoz, hogy jeleneteket találjon ki a közönségnek. Zelenszkijt médiatanácsadók kis serege támogatja, és olyan szimpatizánsok erősítik, mint Biden elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és olyan kiadványok, mint a The New York Times.

Bátorság a (hamis) tűz alatt

A legutóbbi propagandamutatvány Joe Biden kijevi útja volt, néhány nappal az orosz invázió első évfordulója előtt. Biden tartott egy konzervbeszédet, újabb 500 millió dollár értékű fegyverkezést engedélyezett, majd felpattant a Lengyelországba tartó vonatra.

A propaganda csúcsteljesítménye az volt, amikor Biden és Zelenszkij besétáltak egy nyitott udvarra, és a kijevi légvédelmi szirénák megszólaltak. Az oroszokat előre értesítették, hogy Biden ott lesz, és beleegyeztek, hogy Biden látogatása alatt nem indítanak támadást.

Valójában egy ideje már nem is volt semmilyen támadás. Senki sem látott repülőgépeket, drónokat vagy rakétákat. A szirénák csak színpadi effektek voltak, amelyek célja az volt, hogy hamis veszélyérzetet keltsenek, hogy a globális média hanganyagként vegye fel őket.

Ukrajna csúnyán elveszíti a háborút, de nem lehet hibáztatni a nyugatiakat, hogy másként gondolják. Ők mind a Zelenszkij-ukrán propagandagépezet áldozatai.

Mi a helyzet a szankciókkal? Hogy működnek?

Sajnálom, de igazam volt

Az Ukrajna miatt Oroszországgal szemben bevezetett amerikai és uniós szankciók rosszabbak, mint egy teljes kudarc. Nem sikerült megváltoztatniuk Oroszország viselkedését, nem sikerült érdemben ártaniuk az orosz gazdaságnak, és bumerángként az Egyesült Államoknak, Európának és számos nyugati pénzintézetnek ártottak.

Erről írtam tavaly márciusban és áprilisban, nem sokkal a háború kezdete után. Hozzászólásomat (legjobb esetben) szkepticizmus, rosszabb esetben szélsőséges kritika fogadta. Nem számít. Akkor igazam volt, és a bizonyítékok azóta is elsöprőek.

Az orosz rubel ma erősebb, mint a háború kezdete előtt. Az orosz olaj- és gázbevételek magasabbak, mint a háború előtt. Az orosz olajat árengedménnyel adják el Indiának és Kínának, de Oroszország a megnövekedett mennyiséggel pótolja az árengedményt.

Az orosz gazdaság 2022-ben csak mintegy 3%-kal esett vissza (a korábbi becslések 20% körüli vagy még nagyobb visszaesést vártak), és az orosz gazdaság várhatóan szerény növekedést mutat idén, szemben az Egyesült Államok és Európa várható recessziójával. Oroszország és Kína jó úton halad a nemzetközi tranzakciókat lebonyolító interoperatív fizetési és elszámolási rendszer kifejlesztése felé, amely felváltja majd a SWIFT rendszert, amelyből Oroszországot kizárták.

Az orosz intézmények tényleges megkárosítása rendkívül nehéz, mivel Oroszország éveken át készült az Egyesült Államok ilyen jellegű pénzügyi támadására. Bankjai stabilak, jó likviditással és a bankközi eszközökhöz való hozzáféréssel rendelkeznek, még a SWIFT nélkül is.

Eközben Oroszország folytatja az ukrán hadsereg megsemmisítését észak-koreai rakétákkal, iráni drónokkal és saját hatalmas ipari kapacitásával.

Az egyetlen kártya, amit az USA kijátszhat

Ukrajna tehát vesztésre áll a csatatéren, és az Egyesült Államok által vezetett szankciórendszer Oroszországgal szemben kudarcot vallott.

Az egyetlen amerikai válasz a konfliktus eszkalálása.

Az Ukrajnának biztosított amerikai fegyverek eszkalációja megdöbbentő. Kezdtük a Stinger föld-levegő rakétákkal, amelyekkel orosz repülőgépeket lőnek le, és a Javelin rakétákkal, amelyek hatékony páncéltörő fegyverek (bár az Ukrajnában használt brit NLAW rendszer nyilvánvalóan jobb).

Ezután a HIMARS-t biztosítottuk, amely egy nagy hatótávolságú nehéz tüzérségi eszköz, precíziós irányítású lövedékekkel. Ukrajna jó hatásfokkal használta, bár úgy tűnik, hogy az oroszok kifejlesztettek ellene eszközöket.

A propagandagépezet állításával ellentétben az oroszok nem idióták. Valójában maga az ukrán hadsereg vezetője mondta, hogy "minden katonai tudomány Oroszországban található".

Mindenesetre a HIMARS szállítása óta az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország ígéretet tett arra, hogy csúcskategóriás harckocsikat biztosítanak, beleértve az amerikai Abrams harckocsit, a brit Challenger 2-t és a német Leopard 2-t. Meg nem erősített hírek szerint egyébként néhány Leopárd már felbukkant a harctéren.

Ezután Zelenszkij ukrán elnök egy pillanatot sem kihagyva F-16-os vadászgépeket követelt. Biden nemet mondott, de a tankokra is először nemet mondott. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor hagyja jóvá az F-16-osokat.

Mindezt több milliárd dolláros hírszerzési, megfigyelési és kommunikációs rendszerekkel támasztották alá, amelyek célja az orosz célpontok kiszűrése és az amerikai fegyverek alkalmazásának irányítása.

Arról nem is beszélve, hogy a NATO-erők ténylegesen jelen vannak Ukrajnában.

Egyes források szerint akár 20 000 lengyel katona is lehet a fronton, ukrán egyenruhába öltözve, tehát külföldi zsoldosok. Amerikai és brit erők is vannak a helyszínen, de nem egyenruhában, ami a genfi egyezmények megsértését jelenti.

Ez persze nem titok az oroszok előtt. Nemrégiben figyelmeztettek minket, hogy vonjuk ki a NATO teljes személyi állományát és felszerelését Ukrajnából. Ha ezt nem tesszük meg, az oroszok megújították a figyelmeztetést, hogy legitim célpontokká válhatnak.

Ukrajna veszít

Mégis, egyik segítség sem volt különösebben hatékony.

Ukrajna csúnyán veszít a háborúban, mivel Oroszország lassan és módszeresen koptatja az ukrán erőket egy széles front mentén. Oroszország már majdnem bekerítette a stratégiailag fontos Bakhmut városát, és valószínűleg hamarosan teljesen el fogja vágni azt, csapdába ejtve 20 000-30 000 ukrán katonát.
Bakhmut elvesztése komoly vereség lesz Ukrajna számára, mivel jelentősen meggyengíti a védelmi vonalukat a Donbaszban. Valójában csak egy védelmi vonaluk van, ahová visszahúzódhatnak, és ez jelentősen gyengébb, mint az a vonal, amelynek megtartásáért jelenleg harcolnak. Ha Oroszországnak végül sikerül áttörnie ezt az utolsó vonalat, akkor nagyon kevés van a vonal és a Dnyeper folyó között, ami megállíthatja őket.

Mindez egyébként nem az ukrán hadsereget vádolom. Keményen és bátran harcoltak és harcolnak továbbra is. Csak arról van szó, hogy egy olyan túlerővel állnak szemben, amely tankokban, repülőgépekben, tüzérségben és - ami fontos - lőszerben jelentősen túlerőben van. Egyszerűen túlerőben vannak.

Hol van a lovasság?

Eközben az ígért fegyverek közül sok (beleértve a harckocsikat is) valójában nem érkezett meg, és lehet, hogy csak hat hónap múlva vagy később lesznek ott. Pedig Ukrajnának most igazán szüksége lenne rájuk!

Különösen az F-16-osok jelentenek vágyálmot, mert az ukrán pilóták nem tudják, hogyan kell repülni velük, és a kiképzés majdnem egy évig is eltarthat. Lehetséges, hogy NATO-pilóták titokban vezethetnék őket, de gondoljunk csak az orosz propaganda győzelemre, ha lelőnének és elfognának NATO-pilótákat, akiknek nem kellene Ukrajna felett repülniük.

Mégis, a hatékonyságuk mellett felmerül egy másik kérdés is. Vajon az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország valóban megengedhetik-e maguknak, hogy ezeket a fegyvereket biztosítsák anélkül, hogy saját felkészültségüket károsítanák máshol zajló háborúk esetén?

Tény, hogy a nyugati arzenálok erősen megfogyatkoztak az Ukrajnának szállított fegyverek és lőszerek miatt. Az európai arzenálok eleve nem voltak nagyok, de még az amerikai készletek is a veszélyzónába csökkentek. A helyzet ennél is rosszabb, mert a hiányt nem lehet gyorsan pótolni.

Az USA a hidegháború befejezése óta számos lőszergyárat bezárt. Ezeket újra lehet indítani, de a teljes háborús mozgósítás nem heteket, hanem éveket vesz igénybe. A második világháború jó példa erre.

Az USA 1943-ra közel évi 100 000 repülőgépet gyártott háborús célokra. De 1941-ben ez a szám csak 18 000 volt. A Ford Motor Co. gyakorlatilag leállította az autógyártást, és a hatalmas River Rouge-i gyárát átállította a repülőgépgyártásra a háború idejére.

A vadászgépek és bombázók számának ötszörös növekedése két évig tartott. Nem hónapok alatt történt. Jogos a kérdés, hogy nagy vonalakban megérte-e ez a háború.

Még inkább az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására.

Az amerikaiak talán a nehezebbik úton jönnek rá, hogy a válasz mindkét kérdésre nemleges.
James Rickardson korábban arról írt, az USA meggondolatlanul eszkalálja és kiterjeszti a háborút, ahelyett, hogy lokalizálta volna azt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-03-01 | 10:28
Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

 • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
 • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
 • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.
Bel 2021-06-24 | 13:39
Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

 • A Blikk ír arról, a CIA fülese segített a TEK-nek, akik végül elfogták a magyar fiatalt, aki terrorista cselekményekre készült.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-08-08 | 12:52
A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

 • Az amerikai és brit konzervatívok már régóta riadtan reagálnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán zajló kultúrharcra.
 • A wokeizmus főpapjai fegyverként használták a törvényeket, hogy megbüntessék azokat a tanárokat, professzorokat és orvosokat, akik nem támogatják az emberi nemváltoztatás gondolatát.
 • Mivel az állami és magániskolák egyaránt elfogadják a woke gender ideológia tanait a tantervben és a politikában, a szülőknek, tanároknak és diákoknak kevés helyük van, ahová fordulhatnak.
Álláspont 2022-10-06 | 11:57
Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

 • Amíg Brüsszel megtagadja a szuverenitást az európai emberektől, addig az európai emberek továbbra is szembeszállnak vele.