Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába
 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.

Miért antidemokratikus az előválasztás? - teszi fel a kérdést a szerző a Facebookján.

Ennek számos oka van: Az egyik, hogy maga az előválasztás feltételrendszere úgy lett megalkotva, hogy az jelentősen elüt a már megszokott országgyűlési, európai parlamenti, nemzetiségi, vagy önkormányzati választásokon megszokottaktól, hiszen a rendes 4-5 évente megrendezett választásokon bárki elindulhat, aki a 18. életévét betöltötte, magyar állampolgár és politikai hovatartozásától függetlenül indulhat.

Az előválasztáson viszont csak azok indulhatnak, akik előre nyilatkoznak arról, hogy a 6 ellenzéki párt közül kinek a frakciójába ülnek majd be a Parlamentben, sőt a 6 ellenzéki párt közül valamelyiknek egy nyilatkozattal be is kell fogadnia őket előre, az előválasztásra jelentkezéskor. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson, a jelentkezési határidő pedig hamarosan lejár.

Ez diszkriminatív és szembe megy a magyar és európai törvényekben rögzített általános és egyenlő választójoggal, hiszen minden állampolgárnak megkülönböztetések, illetve észszerűtlen korlátozások nélkül joga és lehetősége van arra, hogy a választásokon szavazzon és megválaszthassák.

Nem lehet és nem szabad politikai alapon, vagy pártalkuk alapján megkülönböztetni, kizárni a különböző jelölteket, mert az akkor nem lesz egy tiszta választás és nem lesz egy tiszta verseny sem. Pedig jelenleg így áll a helyzet.

A 106 választókörzetben minimális azoknak a körzeteknek a száma, ahol valós verseny lesz és nincs meg már most a tuti befutó.

Egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP, sem más, a közvélemény-kutatásokban rendre 1-2%-on mért párt nem rúgna labdába, nem jutna be a Parlamentbe, nemhogy még ott frakciót alakítson. Ha mesterségesen felülírjuk a választói szimpátiát és akaratot az demokratikus?
Úgy néz ki tehát, hogy minden le van zsírozva, hiszen a pártok egymás közötti tárgyalásaikon eldöntötték, hogy hol melyik körzetben ki fogja megnyerni az előválasztást, kit melyik párt és hol támogat, de persze azért legyen egy kamu, vagy gyenge ellenfél is körzetenként, hogy a választó azt hihesse, van beleszólása: hát nincs.

Ez viszont azoknak az ellenzéki szavazóknak a becsapása, akik hajlandóak elmenni és részt venni az előválasztáson.

Ezért is lesz alacsony a részvétel, mert a választók látják a politikai alkukat és azt, hogy nem lesz valódi verseny, akkor meg minek menjenek el? Ez a választás akkor lenne sikeres, ha úgy, mint ahogy a Párbeszéd évekkel ezelőtt lefektette a szabályait, bárki rajthoz állhatna, a választó pedig eldönthetné ismertség, szimpátia, népszerűség alapján, hogy kire voksolna.

A korábbi feltételrendszert viszont felülírta a taktikázás és a pénz. A közpénzből gazdálkodó pártok több millió forintot dobtak össze az előválasztás lebonyolítására.

Az egyik legkisebb párt például 20 millió forint közpénzt dob bele a közös kalapba. Viszont mivel a 6 párt rendezi a bulit (persze közpénzből), nem hívnak meg mindenkit csak a V.I.P vendégeket, akiknek ki is jelölik a helyüket. Kicsit olyan ez, mint egy tombola sorsolás, minél többet fizetsz, annál több ajándékot (győztes körzet) vihetsz haza, csak itt fixen nyersz.

Ezért ki lehet jelenteni, hogy a most kizárt, kihagyott versenyzők, civilek, pártok teljes joggal és legitim módon indulhatnak a 2022-es választáson és semmilyen erkölcsi alapja nem lesz a 6 ellenzéki pártnak, hogy azt mondják, ezek bontják az ellenzéki egységet, hiszen az előválasztáson el sem tudtak indulni.

Szomorú valóság ez, egy szemfényvesztés, politikai korszakváltást pedig nem hoz, csak konzerválja a politikai viszonyokat és életben tart eltűnőben lévő politikai pártokat és arcaikat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-08-02 | 12:52
Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

 • A liberális-konzervatív portál szemleírója szerint a német társadalom tudatos megosztása, hogy a berlini Prideot a rendőrség biztosítja, egy héttel később a koronalezárások miatt elégedetlenek tüntetését pedig betiltja.
Álláspont 2022-03-08 | 10:51
Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

 • Összefoglaló tanulmányban mutat rá a Századvég: az energetikai szankciók lebegtetése súlyos bizonytalanságot eredményez, amely hatással van a forint árfolyamára is.
Sztori 2021-05-09 | 21:59
Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

 • Az összefogott ellenzék nagy újításként tálalta korábban az előválasztás intézményét: az volt az ígéret, "füstös szobák" helyett a helyi választók dönthetnek a legalkalmasabb, akár civil jelöltekről.
 • Mostanra ezt az ígéretüket sem tartják az ellenzéki pártok: egyre több választókerületben jelentik be, hogy egymás jelöltjeit támogatják a választásokon, vagyis nem indítanak egymásra jelölteket. Ennek értelmében helyben választani sem lehet majd a különböző pártjelöltek között.
 • Ennek oka az is, hogy bár nem beszélnek róla, de az ellenzéki pártok vidéken rendkívül gyengék, országos hálózattal, szervezeti beágyazottsággal alig-alig rendelkeznek. A Jobbik volt korábban a legerősebb vidéken az ellenzéki pártok közül, de 2018-at követően komplett régiókban is szétzilálódott a párt.
 • Egyedül a Mometum és a Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol indít jelölteket, és a Momentum "rástartolt" biztos balos körzetre is. Ezzel kihúzták a gyufát az összefogáson belül.
 • A többiek különalkukat kötnek egymással, egymás háta mögött, sokszor pont a Momentum kárára.
 • Mivel a Momentumnak jelenleg minden vicc új, ebből komikus helyzetek is adódnak: Szolnokon azt a Kármán Irént indítják az előválasztáson, aki előbb Pető Iván SZDSZ-es politikus, majd Portik Tamás, a '90-es évek rettegett alvilági alakjának szeretője volt.
 • A tét az, akár ellenzékben, akár kormányon, de kinek lesz a legnagyobb frakciója. Aki a legnagyobb frakcióval rendelkezik, az fog diktálni. A DK pontosan tudja ezt.
 • Ám közben a pártok között arról is vita van, legyen-e online lehetőség az előválasztásra, vagy csak a személyes megjelenést fogadják el.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2023-03-17 | 14:58
American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

 • Jared Peterson tollából jelent meg egy elemzés az American Thinker oldalán.
 • Ebben arra szólítja fel a kollektív Nyugatot, hogy sürgősen változtasson irányt Ukrajnában.
Álláspont 2023-01-09 | 14:00
Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

 • Nagyinterjút közölt a Le Figaro Frédéric SAINT-CLAIR író-esszéistával, a korábbi francia miniszterelnök, Dominique de Villepin tanácsadójával.
 • Az esszéista szerint a nyugati civilizációnak ki kell törnie a liberalizmus zsákutcájából.
Álláspont 2021-10-29 | 09:01
Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

 • Folyamatosan megy a kéregetés meg az önsajnáltatás, hogy a "függetlenobjektív sajtó" ellehetetlenül Magyarországon.
 • A 444 is mikroadományokból él (legalábbis ezt állítják).
 • Ahhoz képest újságírójuk 130 ezer forintos dzsekit villantott.