Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába
 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.

Miért antidemokratikus az előválasztás? - teszi fel a kérdést a szerző a Facebookján.

Ennek számos oka van: Az egyik, hogy maga az előválasztás feltételrendszere úgy lett megalkotva, hogy az jelentősen elüt a már megszokott országgyűlési, európai parlamenti, nemzetiségi, vagy önkormányzati választásokon megszokottaktól, hiszen a rendes 4-5 évente megrendezett választásokon bárki elindulhat, aki a 18. életévét betöltötte, magyar állampolgár és politikai hovatartozásától függetlenül indulhat.

Az előválasztáson viszont csak azok indulhatnak, akik előre nyilatkoznak arról, hogy a 6 ellenzéki párt közül kinek a frakciójába ülnek majd be a Parlamentben, sőt a 6 ellenzéki párt közül valamelyiknek egy nyilatkozattal be is kell fogadnia őket előre, az előválasztásra jelentkezéskor. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson, a jelentkezési határidő pedig hamarosan lejár.

Ez diszkriminatív és szembe megy a magyar és európai törvényekben rögzített általános és egyenlő választójoggal, hiszen minden állampolgárnak megkülönböztetések, illetve észszerűtlen korlátozások nélkül joga és lehetősége van arra, hogy a választásokon szavazzon és megválaszthassák.

Nem lehet és nem szabad politikai alapon, vagy pártalkuk alapján megkülönböztetni, kizárni a különböző jelölteket, mert az akkor nem lesz egy tiszta választás és nem lesz egy tiszta verseny sem. Pedig jelenleg így áll a helyzet.

A 106 választókörzetben minimális azoknak a körzeteknek a száma, ahol valós verseny lesz és nincs meg már most a tuti befutó.

Egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP, sem más, a közvélemény-kutatásokban rendre 1-2%-on mért párt nem rúgna labdába, nem jutna be a Parlamentbe, nemhogy még ott frakciót alakítson. Ha mesterségesen felülírjuk a választói szimpátiát és akaratot az demokratikus?
Úgy néz ki tehát, hogy minden le van zsírozva, hiszen a pártok egymás közötti tárgyalásaikon eldöntötték, hogy hol melyik körzetben ki fogja megnyerni az előválasztást, kit melyik párt és hol támogat, de persze azért legyen egy kamu, vagy gyenge ellenfél is körzetenként, hogy a választó azt hihesse, van beleszólása: hát nincs.

Ez viszont azoknak az ellenzéki szavazóknak a becsapása, akik hajlandóak elmenni és részt venni az előválasztáson.

Ezért is lesz alacsony a részvétel, mert a választók látják a politikai alkukat és azt, hogy nem lesz valódi verseny, akkor meg minek menjenek el? Ez a választás akkor lenne sikeres, ha úgy, mint ahogy a Párbeszéd évekkel ezelőtt lefektette a szabályait, bárki rajthoz állhatna, a választó pedig eldönthetné ismertség, szimpátia, népszerűség alapján, hogy kire voksolna.

A korábbi feltételrendszert viszont felülírta a taktikázás és a pénz. A közpénzből gazdálkodó pártok több millió forintot dobtak össze az előválasztás lebonyolítására.

Az egyik legkisebb párt például 20 millió forint közpénzt dob bele a közös kalapba. Viszont mivel a 6 párt rendezi a bulit (persze közpénzből), nem hívnak meg mindenkit csak a V.I.P vendégeket, akiknek ki is jelölik a helyüket. Kicsit olyan ez, mint egy tombola sorsolás, minél többet fizetsz, annál több ajándékot (győztes körzet) vihetsz haza, csak itt fixen nyersz.

Ezért ki lehet jelenteni, hogy a most kizárt, kihagyott versenyzők, civilek, pártok teljes joggal és legitim módon indulhatnak a 2022-es választáson és semmilyen erkölcsi alapja nem lesz a 6 ellenzéki pártnak, hogy azt mondják, ezek bontják az ellenzéki egységet, hiszen az előválasztáson el sem tudtak indulni.

Szomorú valóság ez, egy szemfényvesztés, politikai korszakváltást pedig nem hoz, csak konzerválja a politikai viszonyokat és életben tart eltűnőben lévő politikai pártokat és arcaikat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

 • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
 • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
 • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
 • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2021-08-23 | 10:40
Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

 • Körbejárta a világsajtót, ahogy Kabulban az amerikai katonák átemelnek egy csecsemőt a reptér falán.
 • Napokig arról írtak influenszerek és a liberális propagandamédia, hogy lám, micsoda emberség.
 • Azóta a kisgyerek visszakerült a repülőtéren várakozó szüleihez, miután a katonák orvosi segítséget nyújtottak számára.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.