Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába
 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.

Miért antidemokratikus az előválasztás? - teszi fel a kérdést a szerző a Facebookján.

Ennek számos oka van: Az egyik, hogy maga az előválasztás feltételrendszere úgy lett megalkotva, hogy az jelentősen elüt a már megszokott országgyűlési, európai parlamenti, nemzetiségi, vagy önkormányzati választásokon megszokottaktól, hiszen a rendes 4-5 évente megrendezett választásokon bárki elindulhat, aki a 18. életévét betöltötte, magyar állampolgár és politikai hovatartozásától függetlenül indulhat.

Az előválasztáson viszont csak azok indulhatnak, akik előre nyilatkoznak arról, hogy a 6 ellenzéki párt közül kinek a frakciójába ülnek majd be a Parlamentben, sőt a 6 ellenzéki párt közül valamelyiknek egy nyilatkozattal be is kell fogadnia őket előre, az előválasztásra jelentkezéskor. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson, a jelentkezési határidő pedig hamarosan lejár.

Ez diszkriminatív és szembe megy a magyar és európai törvényekben rögzített általános és egyenlő választójoggal, hiszen minden állampolgárnak megkülönböztetések, illetve észszerűtlen korlátozások nélkül joga és lehetősége van arra, hogy a választásokon szavazzon és megválaszthassák.

Nem lehet és nem szabad politikai alapon, vagy pártalkuk alapján megkülönböztetni, kizárni a különböző jelölteket, mert az akkor nem lesz egy tiszta választás és nem lesz egy tiszta verseny sem. Pedig jelenleg így áll a helyzet.

A 106 választókörzetben minimális azoknak a körzeteknek a száma, ahol valós verseny lesz és nincs meg már most a tuti befutó.

Egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP, sem más, a közvélemény-kutatásokban rendre 1-2%-on mért párt nem rúgna labdába, nem jutna be a Parlamentbe, nemhogy még ott frakciót alakítson. Ha mesterségesen felülírjuk a választói szimpátiát és akaratot az demokratikus?
Úgy néz ki tehát, hogy minden le van zsírozva, hiszen a pártok egymás közötti tárgyalásaikon eldöntötték, hogy hol melyik körzetben ki fogja megnyerni az előválasztást, kit melyik párt és hol támogat, de persze azért legyen egy kamu, vagy gyenge ellenfél is körzetenként, hogy a választó azt hihesse, van beleszólása: hát nincs.

Ez viszont azoknak az ellenzéki szavazóknak a becsapása, akik hajlandóak elmenni és részt venni az előválasztáson.

Ezért is lesz alacsony a részvétel, mert a választók látják a politikai alkukat és azt, hogy nem lesz valódi verseny, akkor meg minek menjenek el? Ez a választás akkor lenne sikeres, ha úgy, mint ahogy a Párbeszéd évekkel ezelőtt lefektette a szabályait, bárki rajthoz állhatna, a választó pedig eldönthetné ismertség, szimpátia, népszerűség alapján, hogy kire voksolna.

A korábbi feltételrendszert viszont felülírta a taktikázás és a pénz. A közpénzből gazdálkodó pártok több millió forintot dobtak össze az előválasztás lebonyolítására.

Az egyik legkisebb párt például 20 millió forint közpénzt dob bele a közös kalapba. Viszont mivel a 6 párt rendezi a bulit (persze közpénzből), nem hívnak meg mindenkit csak a V.I.P vendégeket, akiknek ki is jelölik a helyüket. Kicsit olyan ez, mint egy tombola sorsolás, minél többet fizetsz, annál több ajándékot (győztes körzet) vihetsz haza, csak itt fixen nyersz.

Ezért ki lehet jelenteni, hogy a most kizárt, kihagyott versenyzők, civilek, pártok teljes joggal és legitim módon indulhatnak a 2022-es választáson és semmilyen erkölcsi alapja nem lesz a 6 ellenzéki pártnak, hogy azt mondják, ezek bontják az ellenzéki egységet, hiszen az előválasztáson el sem tudtak indulni.

Szomorú valóság ez, egy szemfényvesztés, politikai korszakváltást pedig nem hoz, csak konzerválja a politikai viszonyokat és életben tart eltűnőben lévő politikai pártokat és arcaikat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

 • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
 • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
 • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Bel 2021-05-15 | 09:15

Papírforma: az utóbbi napok vesszőfutása után is ragaszkodik ahhoz Karácsony, hogy miniszterelnök legyen

 • Több hónapos szenvelgést zárt le maga az érintett: Karácsony hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért.
Álláspont 2021-07-01 | 19:46
Esti Mese: A kamuba sült pojáca

Esti Mese: A kamuba sült pojáca

 • Nem kell nagy szakembernek lenni ahhoz, kívülálló is látja, ebbéli pozíciójában nem érzi jól magát Karácsony Gergely.
 • Általában nincs ő sehol se elemében.
 • Ahol született, ott sem sok babér termett neki.
 • És ez a gyereknek hosszú, embernek meg keskeny fazon akar Magyarország majdani miniszterelnöke lenni.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

 • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
 • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.
Álláspont 2021-08-08 | 12:52
A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

 • Az amerikai és brit konzervatívok már régóta riadtan reagálnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán zajló kultúrharcra.
 • A wokeizmus főpapjai fegyverként használták a törvényeket, hogy megbüntessék azokat a tanárokat, professzorokat és orvosokat, akik nem támogatják az emberi nemváltoztatás gondolatát.
 • Mivel az állami és magániskolák egyaránt elfogadják a woke gender ideológia tanait a tantervben és a politikában, a szülőknek, tanároknak és diákoknak kevés helyük van, ahová fordulhatnak.