Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába
 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.

Miért antidemokratikus az előválasztás? - teszi fel a kérdést a szerző a Facebookján.

Ennek számos oka van: Az egyik, hogy maga az előválasztás feltételrendszere úgy lett megalkotva, hogy az jelentősen elüt a már megszokott országgyűlési, európai parlamenti, nemzetiségi, vagy önkormányzati választásokon megszokottaktól, hiszen a rendes 4-5 évente megrendezett választásokon bárki elindulhat, aki a 18. életévét betöltötte, magyar állampolgár és politikai hovatartozásától függetlenül indulhat.

Az előválasztáson viszont csak azok indulhatnak, akik előre nyilatkoznak arról, hogy a 6 ellenzéki párt közül kinek a frakciójába ülnek majd be a Parlamentben, sőt a 6 ellenzéki párt közül valamelyiknek egy nyilatkozattal be is kell fogadnia őket előre, az előválasztásra jelentkezéskor. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson, a jelentkezési határidő pedig hamarosan lejár.

Ez diszkriminatív és szembe megy a magyar és európai törvényekben rögzített általános és egyenlő választójoggal, hiszen minden állampolgárnak megkülönböztetések, illetve észszerűtlen korlátozások nélkül joga és lehetősége van arra, hogy a választásokon szavazzon és megválaszthassák.

Nem lehet és nem szabad politikai alapon, vagy pártalkuk alapján megkülönböztetni, kizárni a különböző jelölteket, mert az akkor nem lesz egy tiszta választás és nem lesz egy tiszta verseny sem. Pedig jelenleg így áll a helyzet.

A 106 választókörzetben minimális azoknak a körzeteknek a száma, ahol valós verseny lesz és nincs meg már most a tuti befutó.

Egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP, sem más, a közvélemény-kutatásokban rendre 1-2%-on mért párt nem rúgna labdába, nem jutna be a Parlamentbe, nemhogy még ott frakciót alakítson. Ha mesterségesen felülírjuk a választói szimpátiát és akaratot az demokratikus?
Úgy néz ki tehát, hogy minden le van zsírozva, hiszen a pártok egymás közötti tárgyalásaikon eldöntötték, hogy hol melyik körzetben ki fogja megnyerni az előválasztást, kit melyik párt és hol támogat, de persze azért legyen egy kamu, vagy gyenge ellenfél is körzetenként, hogy a választó azt hihesse, van beleszólása: hát nincs.

Ez viszont azoknak az ellenzéki szavazóknak a becsapása, akik hajlandóak elmenni és részt venni az előválasztáson.

Ezért is lesz alacsony a részvétel, mert a választók látják a politikai alkukat és azt, hogy nem lesz valódi verseny, akkor meg minek menjenek el? Ez a választás akkor lenne sikeres, ha úgy, mint ahogy a Párbeszéd évekkel ezelőtt lefektette a szabályait, bárki rajthoz állhatna, a választó pedig eldönthetné ismertség, szimpátia, népszerűség alapján, hogy kire voksolna.

A korábbi feltételrendszert viszont felülírta a taktikázás és a pénz. A közpénzből gazdálkodó pártok több millió forintot dobtak össze az előválasztás lebonyolítására.

Az egyik legkisebb párt például 20 millió forint közpénzt dob bele a közös kalapba. Viszont mivel a 6 párt rendezi a bulit (persze közpénzből), nem hívnak meg mindenkit csak a V.I.P vendégeket, akiknek ki is jelölik a helyüket. Kicsit olyan ez, mint egy tombola sorsolás, minél többet fizetsz, annál több ajándékot (győztes körzet) vihetsz haza, csak itt fixen nyersz.

Ezért ki lehet jelenteni, hogy a most kizárt, kihagyott versenyzők, civilek, pártok teljes joggal és legitim módon indulhatnak a 2022-es választáson és semmilyen erkölcsi alapja nem lesz a 6 ellenzéki pártnak, hogy azt mondják, ezek bontják az ellenzéki egységet, hiszen az előválasztáson el sem tudtak indulni.

Szomorú valóság ez, egy szemfényvesztés, politikai korszakváltást pedig nem hoz, csak konzerválja a politikai viszonyokat és életben tart eltűnőben lévő politikai pártokat és arcaikat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.
Bel 2021-05-15 | 21:39

Miközben Nyírtassra jár haza miniszterelnöki ambícióit dédelgetni, 2004-ben Karácsony azt nyilatkozta, "amikor az ELTE-re kerültem, rájöttem, hogy Budapest az én igazi világom"

 • Karácsony a 2022-es miniszterelnök-jelölti ambícióit is szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be.
 • 2018-ban ugyaninnen indította MSZP-P közös jelöltségét.
 • Akkor 11,91%-ot ért el, az Orbán Viktor vezette Fidesz 49,27 százalékával szemben.
 • Egy 2004-es, a Népszabadságnak adott interjújában úgy fogalmazott a jelenlegi Főpolgármester, hogy a mostani és a 2018-as nyírtassi színészkedése ellenére "Egy dologra azért jó volt, hogy felkerültem, mert rájöttem, hogy Budapest az én igazi világom".
Álláspont 2021-07-20 | 10:48
A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

 • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.
 • Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás.
Álláspont 2021-10-29 | 09:01
Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

 • Folyamatosan megy a kéregetés meg az önsajnáltatás, hogy a "függetlenobjektív sajtó" ellehetetlenül Magyarországon.
 • A 444 is mikroadományokból él (legalábbis ezt állítják).
 • Ahhoz képest újságírójuk 130 ezer forintos dzsekit villantott.
Álláspont 2021-05-19 | 10:05

A liberális propagandamédia mindenkit megaláz, aki nem beszél angolul, így járt Vida Ildikó is - hogy Karácsony nem tud angolul, az csak az oktatási rendszer hiányossága

 • Vidát kéjesen alázta angol nyletvtudásának hiánya miatt, Karácsonyt viszont az oktatás színvonalát emlegetve mentegeti a liberális propagandamédia.
 • Mint a hímestojásra, úgy vigyáz a propagandamédia a kétbalkezes Főpolgármesterre.
 • Karácsony elmondása szerint a párbeszédes életrajzába pedig csak egy túlbuzgó aktivista rontotta bele a nemlétező PhD fokozatát.