1945 portál: Sztálingrád vs. 2023 Bakhmut - a döntő csata, amely eldönti az ukrajnai háborút?

1945 portál: Sztálingrád vs. 2023 Bakhmut - a döntő csata, amely eldönti az ukrajnai háborút?

Akárcsak Sztálingrád városa a második világháborúban, Bahmut városa is mérsékelt taktikai jelentőséggel bír, de a Donbaszban számos fontos útkereszteződés felett rendelkezik, és elfoglalása más ukrán állásokat is nagyobb veszélynek tenne ki. Sztálingrádhoz hasonlóan a két fél nagy érzelmi jelentőséget tulajdonít a város megtartásának vagy elfoglalásának. Az a fél, amelyik győztesen kerül ki ebből a harcból, a háború megnyerését is megalapozhatja - írja az 1945 katonai portál szakértője, Daniel L. Davis.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. december 20-án dacosan meglátogatta Bahmutot, figyelmen kívül hagyva az aktív harci zóna veszélyeit, és kijelentette, hogy "Bahmut erődje az ellenség által be nem vett" marad.

Két nappal később a PMC Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin, akit Putyin Bahmut elfoglalásával bízott meg, gúnyosan felajánlotta "kedves Vlagyimir Alaxandrovicsnak", hogy találkozzunk Bahmutban, "ha még nem ment el". A következő hónapban Zelenszkij viszonozta a szívességet, gúnyolódott Prigozsin Moszkvával folytatott nyilvános vitái miatt, azt állítva, hogy a szóváltások "az ellenség kudarcának egyértelmű jelei".

Prigozsin nem hagyta magát elriasztani, február elején furcsa módon légi párbajra hívta ki Zelenszkijt, hogy rendezze a dolgokat. Eközben a harctéren mind Zelenszkij csapatai, mind Prigozsin erői továbbra is hatalmas mennyiségű csapatot és erősítést zúdítottak a csatatérre, és a jelentések szerint mindkettőnek horribilis számú veszteséget kellett elszenvednie.

Miután március 3-án úgy tűnt, hogy Ukrajna fontolgatja a visszavonulást Bahmutból, Prigozsin még aznap egy videóban nyilvánosan felszólította Zelenszkijt a visszavonulásra. Hétfőn Zelenszkij válaszolt, mondván, hogy ő és magas rangú tábornokai megfogadták, hogy "nem vonulnak vissza", sőt, tovább erősítik a védőket. 

Úgy tűnik, hogy Oroszország és Ukrajna között hasonló akaratharcra kerül sor Bahmutért, mint ami a második világháborúban Németország és a Szovjetunió között Sztálingrádért folyt. 

Ukrajna már egy hónappal ezelőtt, megfelelő katonai rendben visszavonulhatott volna a korábban előkészített, nyugatabbra fekvő védelmi állásokba, ahonnan erősebb és védhetőbb pozícióba került volna. Ironikus módon, bár Oroszország ugyan szimbolikus győzelmet aratott volna Bahmut elfoglalásával, taktikai kihívása is növekedett volna ettől, mivel onnantól sokkal költségesebb lenne, ha megpróbálja megrohamozni Ukrajna erősebb védelmi állásait nyugat felé. 

Zelenszkij azonban újabb erősítések küldésével dobta be a kesztyűt Oroszországnak, kihívást intézve Prigozsinhoz és Putyinhoz, hogy lássák, hajlandóak és képesek-e folytatni a város elleni támadást, és fizetni a növekvő veszteségekért. Egyelőre bizonytalan, hogy ez a katonai és személyi küzdelem végül hogyan fog végződni.

Hogyan tovább

Lehet, hogy ahogy Németország 1942 októberében kínzóan közel került ahhoz, hogy elérje taktikai célkitűzéseit, azaz a Volga elérését - de végül nem sikerült -, úgy a hónapok óta tartó orosz támadás, amelynek során Prigozsin emberei szó szerint néhány kilométerre vannak attól, hogy befejezzék a Bahmutot körülvevő gyűrűt (és megpecsételjék a 10 000 ukrán védő sorsát), ugyanúgy kudarcot vallhat. Ha ez megtörténik, és Ukrajna megtartja a várost, akkor jelentős taktikai és pszichológiai győzelmet arathat. 

Oroszország ebben az esetben elképesztő számlát fog fizetni ezrek elvesztésével, és mégsem lesz képes elszakítani a várost Ukrajnától. Egy ilyen kudarc azt eredményezheti, hogy Wagner mint hatékony katonai erő egy időre összeomlik, ami esetleg végzetesen bemocskolhatja Prigozsin hírnevét, és sötét, elkeserítő felhőt vetíthet a donbászi orosz hadsereg fölé. Ezzel egyidejűleg nyilvánvaló, hogy ha Ukrajna megakadályozná Bahmut elfoglalását, az komoly pszichológiai lökést jelentene az egész ukrán fegyveres erőknek.

Ha viszont Wagner a következő hetekben az ukrán erősítések ellenére is képes lesz lezárni a fogócskát, akkor a Zelenszkij erőinek vesztesége pusztító lehet. Nem csak Ukrajnát űznék ki a városból, hanem valószínűleg további 10 000 katonát is. Ukrajna tavaszi vagy nyári offenzívái máris veszélybe kerültek, mivel a Kijev által északi és déli bevetésre szánt csapatok közül sokakat Bahmut megtartására irányítottak át. 

Ha Zelenszkij túl sok katonát veszít - akár sikerrel, akár nem Bahmutban -, a tavaszi vagy nyári offenzívájuk ütőképessége lényegesen csökken. Ez nagyobb kockázat, mint amilyennek látszik. Ukrajna hónapok óta építi a támadóképességet, felszerelve őket néhány új NATO-felszereléssel, nyugati katonai kiképzéssel, és frissen tartva őket azzal, hogy nem küldi őket a frontra harcolni.

Ha ezt az erőt tavasszal legyőzik, ha nem sikerül legyőzniük az orosz alakulatokat Donbász vagy Zaporizzsja irányában, akkor lehet, hogy nem marad támadó potenciál.

A Sztálingrádért vívott csata kimenetelét meghatározó másik tényező az Uránusz hadművelet hatalmas szovjet offenzívájának megindítása volt. Ha Sztálin nem rendelkezik azzal az erővel, amely a németek szárnyait felszántja és végül elvágja az utánpótlásukat és az erősítésüket, elképzelhető, hogy a Wehrmacht hónapokig tartotta volna magát Sztálingrád nyugati oldalán, esetleg tavasszal vagy nyáron újabb offenzívát indíthatott volna a Volgáig hatolva. 

Azt még nem tudni, hogy az oroszok vagy az ukránok képesek-e (vagy szándékoznak-e) máshol nagyszabású offenzívát indítani, hogy elszigeteljék az ellenfél erőit Bahmutban vagy annak közelében. Ha az egyik képes veszélybe sodorni a másik hátországát, a város eleshet, és a vesztes súlyos taktikai kudarcot szenvedhet.

Az a helyzet, hogy a kopásos csata - akár nagyobb ellentámadással, akár anélkül -, amelyben az ember nagyszámú csapatot áldoz fel annak érdekében, hogy kivéreztesse az ellenfelét, kétélű kard. Amint az magától értetődő, Oroszországnak több tízmillió emberrel több áll rendelkezésére, akikből a következő mozgósítási fordulók során is meríthet, mint Ukrajna.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az orosz lakosság közel áll ahhoz a ponthoz, hogy a Kreml ellen forduljon, és így ha több csapatra van szükség, Putyin képesnek tűnik arra, hogy beszerezze őket. Korántsem biztos, hogy Kijevnek megvan a kapacitása arra, hogy a mozgósított csapatokat összemérje Moszkvával.

Ahogyan a hitleri Németország feletti szovjet győzelem a Szovjetunió sztálingrádi győzelme után még két évig váratott magára, úgy ez a háború is folytatódni fog, miután Bahmut sorsa eldőlt.

A vesztes fél által fizetett költségek azonban a 80 évvel ezelőtti sztálingrádi csatához hasonlóan a győztes javára billenthetik a konfliktust, olyan hiányt okozva a vesztes fél főkönyvében, amelyet soha nem lehet teljesen visszafordítani. Ezt csak az idő fogja megmondani, de a Bahmut-i csata tétje nem is lehetne nagyobb.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-01-09 | 14:00
Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

 • Nagyinterjút közölt a Le Figaro Frédéric SAINT-CLAIR író-esszéistával, a korábbi francia miniszterelnök, Dominique de Villepin tanácsadójával.
 • Az esszéista szerint a nyugati civilizációnak ki kell törnie a liberalizmus zsákutcájából.
Álláspont 2021-08-08 | 12:52
A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

 • Az amerikai és brit konzervatívok már régóta riadtan reagálnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán zajló kultúrharcra.
 • A wokeizmus főpapjai fegyverként használták a törvényeket, hogy megbüntessék azokat a tanárokat, professzorokat és orvosokat, akik nem támogatják az emberi nemváltoztatás gondolatát.
 • Mivel az állami és magániskolák egyaránt elfogadják a woke gender ideológia tanait a tantervben és a politikában, a szülőknek, tanároknak és diákoknak kevés helyük van, ahová fordulhatnak.
Álláspont 2023-03-01 | 10:28
Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

 • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
 • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
 • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2023-02-08 | 10:08
Orbán Viktor reálpolitikája: "Ha nem szabsz határokat egy konfliktusban, akkor belerángatnak"

Orbán Viktor reálpolitikája: "Ha nem szabsz határokat egy konfliktusban, akkor belerángatnak"

 • A Newsweek hasábjain megjelenő elemzés szerint Orbán Viktor ritka kivétel a nyugati vezetők között, mert hajlandó alázattal felismerni a világ sokrétű összetettségét.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.