Korábbi román külügyminiszter,Teodor Baconschi: A politikai korrektség erőltetése gyengíti az EU-t

Korábbi román külügyminiszter,Teodor Baconschi: A politikai korrektség erőltetése gyengíti az EU-t

Románia egykori külügyminisztere, Teodor Baconschi szerint a mai "progresszívek" ugyanolyan dogmatikusak és intoleránsak, mint leninista szellemi elődeik - írja a Főtér.ro portál.

A szöveg eredetileg a szerző Facebook-oldalán jelent meg. Ahogyan a marxizmus is a polgári értelmiségi körök révén tört be a cári Oroszországba – lévén az egyetlen közeg, amely képes volt "új eszmék megvitatására" –, úgy a kulturális neomarxizmus a mai Európába egy virágzó akadémiai polgárságnak köszönhetően tör be, amely a proletár internacionalizmust egy globális, multikulturális internacionalizmussal helyettesíti.

Az új "progresszív" ideológiai front ugyanolyan dogmatikus és intoleráns, mint leninista vétetésű elődje. Egyenesen "fasizmusnak" minősít minden attitűdöt, amely szembenáll vele, az európai eszmét pedig a saját, alternatívák nélküli agendájára szűkíti.

Ha emlékezteted a progresszíveket, hogy az Európai Uniót kereszténydemokrata politikusok hozták létre, azt mondják, hogy Európa ma már nem keresztény, és a kereszténység bármiféle újraéledése veszélyeztetné a demokráciát.

Progresszív nézőpontból az idegenek keresztényi elfogadása tulajdonképpen idegengyűlölet, mert a régi kereszténydemokrata pártok ezáltal implicit módon a kereszténység igazsága, ily módon elsőbbsége mellett tettek hitet. A posztigazság korában azonban a kereszténység – amely egyértelműen az európai civilizáció kötőanyaga – elvesztette "városi kiváltságait".

Azt mondják nekünk, hogy európaiak lehetünk akkor is, ha bármilyen más vallást ölelünk keblünkre, vagy egyet sem. Ez a fajta identitárius elhajlás az EU-tagállamok számos polgárát egy túlkompenzáló radikalizálódás irányába taszítja. Ahelyett, hogy őszinte párbeszéddel nyugtatnák a kedélyeket (például a Brexithez vezető valódi okok elemzésével, túl azon a balos mantrán, miszerint az euroszkeptikus populisták manipulálták a "tanulatlan tömegeket"), a progresszív tábor azt hiszi, az EU-s projektet azáltal konszolidálhatja, ha listázza azokat a makacskodó államokat, amelyeket "ki kellene zárni", mert nem osztják egyhangúan a politikai korrektség ortodoxiáját.

Mivelhogy ennek sehol nincs egyhangú támogatottsága, tartok tőle, hogy az EU nem egyre erősebb lesz, ahogyan szeretnénk, hanem egyre megosztottabb, vagyis gyengébb és jelentéktelenebb.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-07-20 | 10:48
A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

 • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.
 • Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás.
Álláspont 2023-02-28 | 15:16
19NegyvenÖt: badarság lenne az USA nyugalmazott tábornokaira hallgatni az orosz-ukrán háborúban

19NegyvenÖt: badarság lenne az USA nyugalmazott tábornokaira hallgatni az orosz-ukrán háborúban

 • Élesen kikelt az 1945.com amerikai katonai szaklap amerikai szerzője a nyugalmazot amerikai tábornokok orosz-ukrán konfliktus során a nyilvánosság előtt elhangzó tanácsai miatt.
 • Életveszély az Egyesült Államok számára, ha a nyugalmazott tábornokok katasztrofálisan rossz ítélőképességére hagyatkoznak a nyugati és a NATO-vezetők, jegyzi meg a szerző.
Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

 • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
 • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

 • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
 • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
 • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
 • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Álláspont 2023-03-11 | 09:34
Ukrajna veszíteni fog

Ukrajna veszíteni fog

 • A rendezés lehetőségének ablaka bezárult - írja az Asia Times portálon az egykori amerikai kongresszusi alkalmazott és geopolitikai szakértő, Brandon J Weichert.
 • Ennek a háborúnak a kimenetele, Ukrajna és a NATO-támogatók veresége teljesen elkerülhető lett volna.
 • Érezve a Nyugat gyengeségét - és azt, hogy szánalmasan túlterheltek - az oroszok minden eszközt be fognak vetni Ukrajna megtörésére és leigázására.
 • A vég kezdete valószínűleg éppen most történik Bahmutban - fogalmaz a szerző.
Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.