Pósa Károly: HA ÉN JAKAB PÉTER LEHETNÉK

Pósa Károly: HA ÉN JAKAB PÉTER LEHETNÉK

Ha én Jakab Péter lehetnék egy lényt megkereshetnék, a villában, a villában.

És hoznám a holnapot, süssön rám piros aranyos virslit, fényesen.

Szaladnék Ferenc nyomában, szétfújnám hosszú haját, bort az útból, merre jár.

Ismerj meg engem! Eddig tél-túl Jobbikos ember voltam – immáron széllelbélelt lettem.

Földhöz, fogadalmamhoz nem köt semmi sem. Ékben járok, szállok négy testőrrel: ismerj meg engem!

Ferit árkon-bokron követném, rossz kedvét messzire vinném, fütyülnék a régi pártban tett ígéreteimre.

Hűsíteném gazdám homlokát, éjjel őrizném szemlőhegyi házát, bámulnám álmában. Szaladnék nyomában. (Is.)

Ó, ha Jakab Péter lennék, csorogna a földre a nadrágszáramon a drága, vakmerő sárga fényem. Jaj, de a DK-ból soha vissza nem jutnék, Klára jó anyám nélkül folyton sírdogálnék. Jó atyám, Ferenc ölében elcsitulnék, minden bő kabátba, minden frakcióba belebújnék, én, a nagyon bátor miskolci legény.

Ha én Jakab Péter lennék, minden volt Jobbikosra DK-s logót tennék, úthengeres munkással többedmagammal vitatkozni mernék, újságírónőket testőreimmel fenyegetnék.

Ha én Jakab Péter lennék, többmilliós havi fixért hazát-elvet, mindent elárulnék, előgyártott álbeszélgetésen egy cigány emberrel ízesen tárgyalnék, az Országgyűlésben handabandázva közröhej tárgya lennék, ha fényképez a fotósom csak lucskos lecsót ennék.

Ha én Jakab Péter lennék, magamra szavaznék, azt hirdetném széles körben, ejhó, mekkora nagy legény: vagyok. Ami vagyok. Titok, fenség, egy adag idegenség, tahó, több adagnyi nem magyar érdeket kiszolgáló ős ellenfél.

Ó, ha Jakab Péter lennék, engem nem zavarna, hogy nem vagyok más immáron, csak egy idióta balfék. Ha én Jakab Péter lennék, megtagadnám reggel-este és éjjel az összes elvbarátom hitét, ha a Feri kéri, menten fejre állnék, ha a Klári mondja, gombszememmel értelmesen néznék.

Ha én Jakab Péter lennék, sohasem lobognék. Mindenféle demagógiának szószólója lennék. Titkon akkor lennék boldog, ha előbb-utóbb kipenderítenének, és nem lennék játéka, Klárinak, Ferinek. Megértő szemekkel átnéznének rajtam. Akkor lennék boldog, mert magamból mindent megmutattam.

Ha én Jakab Péter lennék, rendszeresen bérmálkoznék, nincsen bennem semmi kétség: saját magamtól már régen falra másznék.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

 • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
 • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
 • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2023-03-06 | 12:40
A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

 • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
 • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
 • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.
Álláspont 2023-02-08 | 10:08
Orbán Viktor reálpolitikája: "Ha nem szabsz határokat egy konfliktusban, akkor belerángatnak"

Orbán Viktor reálpolitikája: "Ha nem szabsz határokat egy konfliktusban, akkor belerángatnak"

 • A Newsweek hasábjain megjelenő elemzés szerint Orbán Viktor ritka kivétel a nyugati vezetők között, mert hajlandó alázattal felismerni a világ sokrétű összetettségét.
Álláspont 2022-09-25 | 13:02
Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

 • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.
Álláspont 2023-03-07 | 14:53
Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

 • Merthogy Oroszország nem dollárban, hanem saját valutában kereskedik a kereskedelmi partnereivel.
 • A világ négy legnagyobb fejlődő gazdaságának (Kína, India, Oroszország és Irán) együttes GDP-je nagyobb, mint az Egyesült Államoké.
 • Ha a következő három országot (Brazília, Mexikó és Indonézia) is beleszámítjuk ebbe a fejlődő gazdaságú G7-be, akkor a különbség az USA-hoz képest további 4,6 billió dollárral nő.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.