Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik
  • Merthogy Oroszország nem dollárban, hanem saját valutában kereskedik a kereskedelmi partnereivel.
  • A világ négy legnagyobb fejlődő gazdaságának (Kína, India, Oroszország és Irán) együttes GDP-je nagyobb, mint az Egyesült Államoké.
  • Ha a következő három országot (Brazília, Mexikó és Indonézia) is beleszámítjuk ebbe a fejlődő gazdaságú G7-be, akkor a különbség az USA-hoz képest további 4,6 billió dollárral nő.

Az Egyesült Államok minden idők legagresszívabb szankciórendszerét vezette be, hogy megbüntesse Oroszországot Ukrajna lerohanásáért - fogalmaz legújabb írásában James Rickards.

A pénzügyi célpontok első körében olyan nyilvánvaló támadások voltak, mint az orosz bankok és oligarchák amerikai dollárszámláinak befagyasztása.

A második kör emelte a tétet azzal, hogy befagyasztotta magának az orosz központi banknak a dollárszámláit. Erre még nem volt példa, kivéve az olyan szélhámos államok esetében, mint Irán, Észak-Korea és Szíria.

Hirtelen a világ kilencedik legnagyobb gazdaságának és a több mint 2,1 billió dolláros GDP-vel rendelkező harmadik legnagyobb olajtermelő országának központi bankja kizárva találta magát a globális fizetési és bankrendszerekből.

Idővel a szankciók túlmutattak a pénzügyeken és a bankszektoron, és kiterjedtek az orosz export tilalmára, Oroszország biztosítási piacokról való kizárására (az olajszállítások tényleges betiltásának eszközeként), valamint az Oroszországba irányuló kritikus termékek export tilalmára, beleértve a csúcstechnológiai berendezéseket, a félvezetőket és a népszerű fogyasztási cikkeket.

A Shell Oil-tól a McDonalds-ig a nagy amerikai és más nyugati vállalatokra nyomást gyakoroltak, hogy állítsák le oroszországi tevékenységüket, és sokan meg is tették.

Bennünket hagyjanak ki ebből

A világ többi részének nagy része azonban nem volt hajlandó csatlakozni az USA EU/NATO pénzügyi szankciókhoz. Ezt nemrégiben a legjobban a G20-ak pénzügyminisztereinek az indiai Bengaluruban tartott csúcstalálkozója bizonyította.

A pénzügyi szankciókat a legjobb időkben is nehéz bevezetni. Számos nemzet széles körű együttműködésére van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a szivárgást és a szankciók céljait meghiúsító kibúvókat.

Az Egyesült Államok tudta, hogy számíthat az olyan vazallus államokra, mint Németország, Franciaország, Japán és az Egyesült Királyság, hogy a szankciók bevezetésében együtt járnak el. A G20-ak pénzügyminiszteri konferenciája tökéletes helyszín volt az együttműködés megszilárdítására és az olyan fontos országok, mint Brazília, India, Kína és Szaúd-Arábia konszenzusának megszerzésére.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is részt vett a G20-ak rendezvényén, és keményen szorgalmazta, hogy a résztvevők egységesen lépjenek fel Oroszországgal szemben. Nem járt azonban sikerrel.

Az olyan kulcsfontosságú gazdasági szereplők, mint Kína és India, nem voltak hajlandóak támogatni a javasolt zárónyilatkozatot.

A G20-ak története során mindössze másodszor fordult elő, hogy a résztvevők konszenzusát tükröző záróközleményt nem tudtak kiadni. Merthogy konszenzus nem született.

A számokban rejlő erő

Lehet, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága (25 billió dollár), de a globális GDP százalékában mért részesedése egyre csökken, miközben a nagy fejlődő gazdaságok, köztük India, Brazília, Kína és Indonézia folyamatosan feljebb lépnek a ranglétrán.

A világ négy legnagyobb fejlődő gazdaságának (Kína, India, Oroszország és Irán) együttes GDP-je nagyobb, mint az Egyesült Államoké.

Ha a következő három országot (Brazília, Mexikó és Indonézia) is beleszámítjuk ebbe a fejlődő gazdaságú G7-be, akkor a különbség az USA-hoz képest további 4,6 billió dollárral nő.

Ezek együttesen túl nagyok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket.

És ez nem csak a méretről szól.

Ugyanezek a fejlődő gazdaságok és még néhány másik befolyásolhatják a kulcsfontosságú nyersanyagok, például a kőolaj, a földgáz, a szójabab és a feldolgozott termékek, köztük az autók és a kommunikációs technológia világpiaci árait. Ezért kritikus jelentőségű lenne ezeknek a gazdaságoknak a részvétele az Egyesült Államok által vezetett, Oroszország elleni pénzügyi szankciókban.

Ha ezek a fejlődő gazdaságok nem vesznek részt, akkor túl sok kereskedelmi partnere marad Oroszországnak ahhoz, hogy a szankciók valaha is hatékonyak legyenek. És ezek a nemzetek nem vesznek részt.

Sajnálom USA, az üzlet az üzlet

A tény az, hogy a világ sokkal jobban széttöredezett, mint azt az USA előre látta. Nem arról van szó, hogy ezek az országok feltétlenül támogatják Oroszország invázióját. Csak nem akarják, hogy az amerikai szankciók megzavarják az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolataikat, amelyektől függnek. Nem hajlandóak kárt okozni a gazdaságuknak egy olyan dolog miatt, ami nem érinti őket, sok esetben a világ másik felén.

Nézzük meg Indiát és Kínát. Ők a legnagyobb vásárlói annak az olajnak, amelyet Oroszország egyébként Európának adna el. Kína maga is autókat, félvezetőket és gépeket ad el Oroszországnak. Eközben Törökország jelentősen bővítette Oroszországba irányuló exportját, míg Irán fegyvereket ad el Oroszországnak, többek között "kamikaze" drónokat, amelyek lassított mozgású cirkálórakétaként viselkednek, és képesek a célpontok felett elidőzni.

Az Egyesült Államok által vezetett szankciós eljárás eredendő hibáitól és korlátaitól eltekintve, a nagy fejlődő gazdaságok együttműködésének hiánya súlyosan gyengíti a szankciók hatását.

A szankciók bumerángja

És ami fontos, minél többet kereskednek ezek a semleges gazdaságok Oroszországgal, annál kevésbé lesz szükségük az amerikai dollárra, mint fizetőeszközre.

Az amerikai szankciók tehát nem csak kudarcot vallanak, hanem hozzájárulnak a dollárnak mint a világ vezető fizetőeszközének hosszú távú hanyatlásához.

Ez egy jó példa arra, amire egy évvel ezelőtt, nem sokkal az orosz invázió után figyelmeztettem. A szankciók nemcsak hogy kudarcot vallottak (az orosz növekedés jóval meghaladta a várakozásokat, és az orosz rubel erősebb, mint a háború kezdete előtt), hanem az USA-ra és partnereire is visszaütöttek.

Károkat okoznak a nyugati gazdaságoknak, és megtörték a 2008-as globális pénzügyi válság óta eltelt tizenöt év alatt gondosan felépített multilaterális intézményeket. Mire készül tehát az USA a következő lépéssel? Megduplázza a kudarcot.

Hol vannak a felnőttek?

Az eszkaláció veszélyes mintáját követve az USA másodlagos bojkottot fontolgat. Ez az az eset, amikor a szankciók célpontja nem maga az ellenség, hanem az a szereplő, aki az ellenséggel üzletel olyan módon, amit az USA nem helyesel. Az egyik legjelentősebb másodlagos bojkott célpontja Kína.

Kína azt fontolgatja, hogy katonai segítséget nyújt Oroszországnak, beleértve a harctéren rendkívül hatékonynak bizonyult drónokat is.

Az USA figyelmeztette Kínát, hogy ha ilyen segítséget nyújt Oroszországnak, akkor "komoly következményekkel" kell szembenéznie, és hogy az USA "valódi költségeket" ró Kínára.

Nem világos, hogy a Kínával szembeni amerikai szankciók mennyire lennének hatékonyak, figyelembe véve, hogy Oroszország és Kína az elmúlt években szorosan együttműködött, és hogy Kína amúgy is aktívan leválasztja gazdaságát az amerikai gazdaságról (és fordítva).

Valószínűbb, hogy a Kínával szemben bevezetett másodlagos szankciók egyszerűen csak közelebb hozzák egymáshoz Oroszországot és Kínát, és még inkább marginalizálják az Egyesült Államokat. Mindannyian tudjuk, hogy a katonai fronton történő eszkaláció rendkívül veszélyes, és akár nukleáris háborút is kiprovokálhat.

De a pénzügyi és gazdasági fronton való eszkaláció ugyanilyen veszélyes, és hozzájárulhat egy globális recesszióhoz. Úgy tűnik, az amerikai döntéshozók túl ostobák és túl rövidlátóak ahhoz, hogy bármelyik kilátást figyelembe vegyék.

Hol vannak a felnőttek?

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-10-06 | 17:00
Bill Clinton védelmi miniszter-helyettese: az amerikai politika nagy szenvedést okozott Ukrajnában

Bill Clinton védelmi miniszter-helyettese: az amerikai politika nagy szenvedést okozott Ukrajnában

  • Charles "Chas" W. Freeman Jr. Bill Clinton védelmi miniszter-helyetteseként szolgált, a regionális és nemzetközi biztonsági ügyek tartoztak hozzá.
  • Ezt megelőzően a '60-as évektől amerikai diplomata és nagykövet volt  a Távol-, majd később a Közel-Keleten.
  • 2009-ben még az Obama-adminisztráció idején pár hétig mint az Országos Hírszerző Tanács elnökeként emlegették, végül egy homályos antiszemita-vád botránya miatt nem rá esett a választás.
  • 2023 szeptember 26-án üzletemberek előtt beszélt az orosz-ukrán háborúról és annak előzményeiről.
  • Hallgatóságát előre figyelmezette: beszéde hosszú lesz és bonyolult, akárcsak maga a konfliktus.
  • "Ez ellentmond a nagyon meggyőző propagandának" - figyelmeztette közönségét, mert "beszédem sértő lesz mindazok számára, akik elkötelezettek a hivatalos narratíva mellett".
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

  • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
  • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
  • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
  • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
  • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
  • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
  • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
  • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
  • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2023-03-03 | 10:28
A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

  • 2022-ben 1,3 millió menedékkérő érkezett Németországba, több, mint a 2015/2016-os sokk során.
  • A helyzet egyre kezelhetetlenebb, önkormányzatok kongatják a vészharangot: nem tudnak további szállást biztosítani.
  • Az NZZ véleménycikke kifejti: a színes kavalkádról szőtt multikulturális álmoknak vége.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

  • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
  • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.
Álláspont 2023-03-01 | 10:28
Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

  • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
  • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
  • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

  • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
  • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
  • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
  • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2021-08-23 | 10:40
Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

  • Körbejárta a világsajtót, ahogy Kabulban az amerikai katonák átemelnek egy csecsemőt a reptér falán.
  • Napokig arról írtak influenszerek és a liberális propagandamédia, hogy lám, micsoda emberség.
  • Azóta a kisgyerek visszakerült a repülőtéren várakozó szüleihez, miután a katonák orvosi segítséget nyújtottak számára.