Pósa Károly: LÓIZÉ

Pósa Károly: LÓIZÉ

Eddig egyetlen politikusnőről tudtam, aki lóval próbált karriert csinálni: Cicciolinának hívták. Hazánk lánya volt az istenadta.

Mostanában akadt egy újabb próbálkozó. A másik lovas amazon a magyar ellenzék egyik prominense. Ha netán valaki még nem tudná, napok óta kering egy videó a világhálón, amelyen Tüttő Kata, Budapest alpolgármestere cipelteti magát egy jobb sorsra érdemes fakó lovon, nyakig a tengervízben.

A képek önmagukért beszélnek.

A saját magába szerelmes, önképétől, szerepétől megszédült Tüttő azért egy valamit bizonyít: a Lánchídért felelős közszolgaként ő már más eszközökkel, de áthidal bizonyos vízi akadályokat.

A pár másodperces filmecskét megtekintve azóta roppant izgalommal lessük, vajon a kaviárbaloldal szellemi pitvarában miként magyarázzák majd az efféle urizálás legújabb gyöngyszemét? Körömrágva várjuk Gyurcsány Ferenc szigorú reakcióját, hátha ezúttal a kies görög Zakynthos luxus árjegyzékéből meríti az ihletet, és kiszámolja, hogy a bizonyára megérdemelten vakációzó főpolgármester-helyettes asszony frivol kis programjából hány balatoni lángos sülhetne ki?

De hát rövid az élet!

A ránctalan fiatalság is elillan, nem beszélve az ötéves ciklusról, amelynek ilyetén minden pillanatát ki kell élvezni, mert félő, a lánchídi milliárdos túlárazások, a Blaha körüli őskáosz, a szétrohadó főváros, a semmittevő nyafogás, meg a hamarjában eltapsolt több száz milliós kerületi ingatlanok elkótyavetyélése után nem várja meg a jónép a leselejtezett német villamosokat, hanem a tömeg egy szép napon esetleg be fog köszönni a szolgálati kancelláriákba.

Azért Tüttő Kata láthatóan kiválóan szórakozik. Mi meg egy kis luxus miatt nem irigykedünk. A városüzemeltetésért felelős asszonyság láthatóan lovon van – egyelőre.

Ehhez viszont fűznék egy személyesebb megjegyzést. Csak hogy tisztázzunk valamit!

Hosszú évekig, évtizedekig mindig voltak lovaim. Stílszerűen: konyítok valamelyest hozzájuk. Pont emiatt nem árt, ha szólok, ha megjegyezzük, a ló – bár ösztönösen tud úszni – nem vízi állat, sőt, kifejezetten kényelmetlen neki, ha vízbe küldik, pláne amikor úszni kényszerül. Van amelyik már egy útszéli pocsolyától is irtózik (a legendás Overdose is ilyen volt).

Muszájból persze kénytelen úszni, ha a pénzsóvár gazdái úgy dresszírozzák, hogy csinos összegekért önelégült, hiú libákat kell, hogy vonszoljanak maguk mögött a tengerben, de ez pont annyira természetes, mint mikor a szerencsétlen cirkuszi medvét biciklizni látjuk, vagy mikor ráerőszakolják az elefántra, hogy egy bazi nagy gömbön egyensúlyozzon.

Szóval, én azért megkérdezném, hol a csudába tűnt el a fenenagy empátia az állatok kizsákmányolása kapcsán, ami a "zöld ellenzékiség" folyton előrángatott ütőkártyája?! Hol marad el ilyenkor a fölhördülés, hol vannak a fákat ölelgető széplelkek, a méhlegelők népe? A megannyi jófej állatvédő nem érzi úgy, hogy egy sós vízben kapálódzó ló éppen annyira szomorú látvány, mint mikor házőrzőket vernek láncra?

A kérdés költői volt. Még akkor is, ha Tüttő Kata sebbel-lobbal eltávolította az ominózus videót a közösségi oldaláról. Nem tesz semmit.  Tudjuk, eddig sem volt köszönőviszonyban a hitelességgel.

Ja!

Még egy valami: Tüttő nem igazán lóra termett. A ló tomporára cihelődik föl, csöppet sem elegáns, ahogy ott kuporog, mint berosált macska a köszörűkövön. De szélesen mosolyog a kamerába.

A balkézről vett tengeri lovas sellő imádja, ha szerepet játszhat, még ha nem is valószínű, hogy valaha volt kengyelben a lába. Ettől eltekintve – úgy tűnik – lételeme magas lóról játszania a társadalmi egyenlőtlenségeken kesergőt.

A jobboldali elhajlással aligha vádolható Lengyel László politológus megjegyzése kívánkozik végszóként: "Most nem tudunk biciklisávon túlmenően semmit felmutatni." Tüttő Kata ezt megcáfolta, dehogynem.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-03-06 | 12:40
A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

  • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
  • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
  • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

  • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
  • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
  • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
  • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
  • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
  • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
  • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
  • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
  • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

  • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
  • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
  • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
  • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2023-03-03 | 10:28
A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

  • 2022-ben 1,3 millió menedékkérő érkezett Németországba, több, mint a 2015/2016-os sokk során.
  • A helyzet egyre kezelhetetlenebb, önkormányzatok kongatják a vészharangot: nem tudnak további szállást biztosítani.
  • Az NZZ véleménycikke kifejti: a színes kavalkádról szőtt multikulturális álmoknak vége.
Álláspont 2022-10-06 | 11:57
Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

  • Amíg Brüsszel megtagadja a szuverenitást az európai emberektől, addig az európai emberek továbbra is szembeszállnak vele.
Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

  • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2021-05-19 | 10:05

A liberális propagandamédia mindenkit megaláz, aki nem beszél angolul, így járt Vida Ildikó is - hogy Karácsony nem tud angolul, az csak az oktatási rendszer hiányossága

  • Vidát kéjesen alázta angol nyletvtudásának hiánya miatt, Karácsonyt viszont az oktatás színvonalát emlegetve mentegeti a liberális propagandamédia.
  • Mint a hímestojásra, úgy vigyáz a propagandamédia a kétbalkezes Főpolgármesterre.
  • Karácsony elmondása szerint a párbeszédes életrajzába pedig csak egy túlbuzgó aktivista rontotta bele a nemlétező PhD fokozatát.