Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni
  • Összefoglaló tanulmányban mutat rá a Századvég: az energetikai szankciók lebegtetése súlyos bizonytalanságot eredményez, amely hatással van a forint árfolyamára is.

Az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus kirobbanása óta brüsszeli, illetve amerikai politikusok az energiaellátást érintő szankciók bevezetését lebegtetik, és hazai baloldali politikusok is ezt követelik. A beavatkozásnak katasztrofális következményei lennének az Európai Unió és Magyarország gazdaságára, így a fenyegetések erősödő negatív várakozásokat okoztak.

Mivel az olaj- és gázszállítások továbbra is zavartalanok, az áremelkedés Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz, valamint teret ad a spekulációnak. A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni - írja a Századvég.

Február 24-én, csütörtökön fegyveres konfliktus tört ki Oroszország és Ukrajna között. Európa energiaellátása nagymértékben támaszkodik az orosz importra, így az esemény az energiaárak növekedéséhez vezetett.

A háború hírét a piac beárazta: A LEGINKÁBB ÉRINTETT FÖLDGÁZ ESETÉBEN AZ ÁRAK A SZERDAI, 88 EURÓ/MWH-RÓL 93 EURÓ/MWH-RA NŐTTEK A PÉNTEKI ZÁRÁSRA A HOLLAND GÁZTŐZSDÉN. A mérsékelt emelkedés oka az volt, hogy az Európai Unió első szankciós csomagjába nem kerültek be olyan intézkedések, amik érintették a gázszállításokat.

Az energiaellátás korlátozásától való félelem megalapozott. Az Európai Unió földgázfogyasztása 505 milliárd köbméter volt 2020-ban, amiből 175 milliárd köbmétert Oroszországból importált. A közösséget az elmúlt fél évben energiaválság sújtotta, így a gáztárolók töltöttségi szintje rekordalacsony: mindössze néhány hét fogyasztását lenne képes fedezni.

A saját és nem orosz külső forrásokból, illetve a tárolókban rendelkezésre álló földgázból a jelenlegi fűtési időszak igényei, valamint részben a nyári kereslet biztosítható, de a tárolók újratöltése és a következő fűtési időszak fokozott fogyasztása nem. A világpiac szűkös kínálata és az Európai Unió infrastrukturális adottságai miatt rövid távon mindössze 2-3 milliárd köbméter többletforrást lehetne beszerezni, ami nem helyettesítené a 175 milliárdos orosz importot.

A SZÁLLÍTÁSOK LEÁLLÍTÁSA SZINTE AZONNAL DRASZTIKUS ÁREMELKEDÉSHEZ, RÖVID TÁVON PEDIG GAZDASÁGI RECESSZIÓHOZ, ÜZEMBEZÁRÁSOKHOZ, MUNKAHELYEK MEGSZŰNÉSÉHEZ, AZ ELLÁTÁSI LÁNCOK ÖSSZEOMLÁSÁHOZ ÉS A LAKOSSÁGI FŰTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK KORLÁTOZÁSÁHOZ VEZETNE.

Mivel azonban Oroszország jelentős árbevételt realizál az energiahordozók exportjából, egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a nyugati politikusokra, hogy – a katasztrofális társadalmi következmények ellenére – kiterjesszék a szankciókat az olaj- és gázszállításokra is. Az ellentmondást számos európai és amerikai képviselő úgy próbálta feloldani, hogy nyilatkozataival demonstrálta a szankciók kiterjesztésének szándékát. És bár a piaci szereplők tisztában vannak a beavatkozás észszerűtlenségével, a sorozatos nyilatkozatok hatására egyre jobban tartanak annak bevezetésétől.

A MAGYAR BALOLDAL SZINTÉN KI AKARJA TERJESZTENI A SZANKCIÓKAT AZ ENERGIASZEKTORRA, EZ PEDIG OLYAN POLITIKAI BIZONYTALANSÁGOT SZÜL, AMI VESZÉLYES A FORINTRA.

A növekvő félelem mostanra tőzsdei árrobbanást eredményezett.

A HÉTFŐI NAPON VOLT OLYAN IDŐSZAK, AMIKOR A FÖLDGÁZ ÁRA ELÉRTE A 345 EURÓ/MWH-T A HOLLAND GÁZTŐZSDÉN (EZ EGY HÉT ALATT 3,5-SZÖRÖS ÁREMELKEDÉST JELENTETT).

Emellett a piacok változékonysága is rendkívüli mértékben megnőtt, ami teret nyitott a spekulációnak. Mivel a gázszállítások továbbra is zavartalanok, a drasztikus áremelkedés következménye, hogy Oroszország árbevétele és az Európai Unió költségei folyamatosan növekednek.

A SZANKCIÓK LEBEGTETÉSE TEHÁT KONTRAPRODUKTÍV: SÚLYOS KÁROKAT OKOZ AZ EURÓPAI UNIÓNAK ÉS MAGYARORSZÁGNAK.

A kedvezőtlen tendencia rámutat, hogy háborús helyzetben különösen fontos, hogy a képviselők tartózkodjanak a politikailag motivált, észszerűtlen nyilatkozatoktól, és higgadt, egyértelmű kijelentéseket tegyenek. Az energiapiaci pánik megállításához pedig elengedhetetlen, hogy a nyugati és magyar baloldali képviselők abbahagyják az energiaellátást érintő szankciók lebegtetését, és deklarálják, hogy nem támogatják az intézkedést.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

  • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
  • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
  • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
  • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Álláspont 2021-10-29 | 09:01
Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

  • Folyamatosan megy a kéregetés meg az önsajnáltatás, hogy a "függetlenobjektív sajtó" ellehetetlenül Magyarországon.
  • A 444 is mikroadományokból él (legalábbis ezt állítják).
  • Ahhoz képest újságírójuk 130 ezer forintos dzsekit villantott.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

  • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
  • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
  • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
  • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

  • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
  • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
  • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
  • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2023-02-19 | 14:57
Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

  • Az amerikai jobboldali lap értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy egy nyugati szövetséges NATO-tag ellen kultúrháborút finanszíroz az USAID-en keresztül Biden-adminisztráció.
  • A lap bírálja David Pressman amerikai nagykövetet is.
  • A nagykövet felé kritikákat fogalmazott meg korábban a Washington Post is, amely szerint a viselkedése "gyermeteg".