Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre
 • Amíg Brüsszel megtagadja a szuverenitást az európai emberektől, addig az európai emberek továbbra is szembeszállnak vele.

Giorgia Meloni nem jelent veszélyt az olasz demokráciára - mert az Európai Unió a veszélyes rá, közli a Spiked Online véleménycikkében.

Már azt hittem, vége a populista lázadásnak - írja a Spiked szerzője. Hiszen a neoliberális elit azt mondta, hogy vége. Nagyjából félévente halottnak nyilvánítják a populizmust - látszólag meg vannak győződve arról, hogy egy-egy választási eredmény vagy külső esemény végleg végzett vele.

A Covidnak kellett volna megölnie a populizmust, azzal, hogy emlékezteti az állítólag tudatlan oikokat [háziak] a szakértők fontosságára. Aztán Putyin ukrajnai inváziójának kellett volna megölnie a populizmust, emlékeztetve a "nativista" szavazókat a nemzetközi együttműködés fontosságára és a tekintélyelvű erős emberek ostobaságára - amit ők, a nativisták állítólag imádnak. De ezek a bosszantó szavazók mégis csak folyton a "rossz" kormányokat választják.

Ha a Svéd Demokraták diadala az állítólagosan értelmes Svédországban e hónap elején nem lenne elég szimbolikus, Olaszországban most a jobboldali, bevándorlásellenes Olasz Testvérek lett a legnagyobb párt, előkészítve az utat annak, amit a média lélegzetvisszafojtva a "Mussolini óta leginkább jobboldali kormánynak" nevez.

A minapi választások után Meloni pártja az előrejelzések szerint a szavazatok 26 százalékát fogja megszerezni. Az általa vezetett jobboldali koalíció - Matteo Salvini Ligájával és Silvio Berlusconi Forza Italiájával együtt - a szavazatok 44 százalékának megszerzésével a szenátus és a képviselőház irányítását is átveheti.

A balközép koalíció, amelyet Enrico Letta Demokrata Pártja vezet, messze a második helyen végzett. A Meloni pártjának támogatottsága megdöbbentő volt, és biztosította a párt pozícióját, mint az egyetlen establishment-ellenes választás. A 2018-as választáson az Olasz Testvérek a szavazatok mindössze négy százalékát szerezte meg. Eközben az Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely a legutóbbi választáson az első helyen végzett, támogatottsága ezúttal a felére csökkent. És még ez is a vártnál jobb eredmény volt. A Liga - Meloni populista-jobboldali koalíciós partnere, amely a 2018-as választások után kormányt alakított az M5S-szel - néhány éve még a harmincas tartományban mozgott, a minap azonban csak a szavazatok kevesebb mint kilenc százalékát kapta.

Meloni állítólag elképzelhetetlennek tűnő felemelkedését tényleg nem olyan nehéz megérteni. És nem, ennek semmi köze az olasz választók körében újraéledő fasizmushoz.

Az Olasz Testvérek valóban Mussolinihoz nyúl vissza, de ezek a gyökerek elég messzire nyúlnak vissza - egy posztfasiszta párt utódjának utódja, és tudatosan inkább konzervatívnak, mint radikálisnak vallja magát. Meloni a maga részéről az Olasz Testvérek támogatóinak "ostoba nosztalgiáját" kifogásolta, akiket fasiszta tisztelgésen láttak a gyűléseken. Szellemi példaképeiként Roger Scrutont és JRR Tolkient említi. Nem kell rajongani a bevándorlásellenes álláspontjáért és a keresztény-konzervatív identitáspolitikában követett vonaláért - mi a spikednél biztosan nem -, hogy belássuk, hogy itt nem egy újabb menetelésről van szó Róma ellen.

Meloni két dologból profitált. A folyamatos düh a nem demokratikus, EU-párti berendezkedéssel szemben - amely büntető brüsszeli diktátumot kényszerít a nyugtalan olaszokra -, és a korábbi populista felemelkedők szánalmas kudarca, hogy komoly kihívást jelentsenek ezzel a kudarcos status quóval szemben.

Miután a 2018-as populista koalíció széthullott, az Öt Csillag Mozgalom a Demokrata Párt mellé állt. Később csatlakozott a nem megválasztott technokrata Mario Draghi által vezetett "nemzeti egységkormányhoz". Akárcsak a Liga.

Miközben Draghi nekilátott a Brüsszel által az EU Covid gazdaságélénkítő pénzéért cserébe követelt reformok végrehajtásához, az Olasz Testvérek volt az egyetlen nagy párt, amelyik tisztán tartotta a kezét.

Így most Meloni lesz 14 év óta Olaszország első megválasztott miniszterelnöke - ami annak a nem demokratikus diszfunkciónak a bizonyítéka, amelyben Olaszország azóta vergődik, hogy az EU 2011-ben Berlusconi megbuktatását tervezte.

Míg az Öt Csillag Mozgalom és a Liga rövid ideig azzal fenyegetett, hogy megzavarja Brüsszel ketrecét - megpróbáltak és elbuktak egy euroszkeptikus pénzügyminisztert kinevezni, és megpróbáltak és elbuktak egy olyan költségvetést elfogadni, amely enyhén szembeszállt az EU deficit-előírásaival -, Meloni hajlékonyabbnak tűnik, elhatárolódott korábbi euróellenes megjegyzéseitől. Ráadásul a választások előtt a jobboldali koalíció által elfogadott közös programja "az európai integrációs folyamathoz való teljes ragaszkodásra" kötelezi őt, miközben reformokra törekszik.

Amennyiben veszélyt jelent a brüsszeli ortodoxiára, az a bevándorlás - a Földközi-tengeren tengeri blokádot szorgalmazott - és a kulturális kérdések - ellenzi a melegházasságot és az abortuszt, és szidalmazta az "LMBT-lobbit". Úgy tűnik azonban, hogy az EU ezekben a kérdésekben éppoly kevéssé tűri az ellenvéleményt, mint a pénzügypolitikában. A választások előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke burkoltan megfenyegette Olaszországot, emlékeztetve, hogy az EU-nak megvannak az "eszközei", hogy megbírkózzon az önfejű tagállamokkal.

Meloni nem az a populista megmentő, akire Olaszország vágyott -véli a lap szerzője. Nem kényeztet, hogy hatalmas harcot kezdjen az eurózónával. Gazdasági kérdésekben, természetesen, nagyrészt a jobbközép európai főáramlat teremtménye.

A vasárnapi választáson a részvételi arány kilenc százalékponttal csökkent a legutóbbi választáshoz képest, ami arra utal, hogy Meloni inkább profitált a többi párt összeomlásából, mintsem hogy az olasz társadalom egészét mozgósította volna.

De a győzelme mindenképpen azt mutatja, hogy a populista szavazók, akik kétségbeesetten próbálnak csapást mérni Brüsszelre és annak római komisszárjaira, nem mentek sehova.
Eközben a Brüsszelből érkező válasz azt mutatja, hogy az EU, miután a 2018-as populista kormányt alárendelésre verte, még intoleránsabbá válik a másként gondolkodókkal szemben. Giorgia Meloni nem jelent veszélyt az olasz demokráciára, de az EU bizonyára igen.
Amíg Brüsszel megtagadja a szuverenitást az európai emberektől, addig az európai emberek továbbra is szembeszállnak vele.

A populista lázadás még nem halt ki. És ez egy jó dolog.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Álláspont 2021-05-18 | 10:51
Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

 • Németországban a politikusoknak végre tudomásul kellene venniük, hogy az iszlamista ideológiához közel álló vallási közösségek nagy veszélyt jelentenek - írja a Neue Zürher Zeitung.
Álláspont 2022-03-08 | 10:51
Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

 • Összefoglaló tanulmányban mutat rá a Századvég: az energetikai szankciók lebegtetése súlyos bizonytalanságot eredményez, amely hatással van a forint árfolyamára is.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

 • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
 • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
 • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.