Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút
 • Az amerikai jobboldali lap értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy egy nyugati szövetséges NATO-tag ellen kultúrháborút finanszíroz az USAID-en keresztül Biden-adminisztráció.
 • A lap bírálja David Pressman amerikai nagykövetet is.
 • A nagykövet felé kritikákat fogalmazott meg korábban a Washington Post is, amely szerint a viselkedése "gyermeteg".

Miért finanszírozza a Biden-kormányzat a Magyarország elleni agitációt, egy NATO-szövetséges, Amerika-barát lakossággal rendelkező ország ellen? Ennek semmi köze a nemzetbiztonsághoz. Lehet, hogy Magyarország stratégiai szempontból Európa kereszteződésében helyezkedik el, de ami a Fehér Ház liberálisait irritálja, az az, hogy kormánya kiáll a [valódi] nyugati értékek mellett.

Ez megbocsáthatatlan a nyugati szárny és a külügyminisztérium számára, ahogyan az olyan nagy baloldali finanszírozók számára is, mint az Arabella Advisers és a Tides Alapítvány, a progresszív agytrösztök apparátusa, a nem kormányzati szervezetek és az aktivista szervezőhálózat - az a globus, amely manapság oly sok politikát irányít.

Ahogy Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan mondta: "Elértünk egy olyan pontra, amikor a külpolitika belpolitika, a belpolitika pedig külpolitika". Magyarország csak egy újabb színtere a kultúrharcnak.

Ezt az összefüggést kell szem előtt tartani ahhoz, hogy megértsük Samantha Power, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség vezetőjének közelmúltbeli budapesti útját.

"Nagyszerű, hogy itt lehetek Budapesten a @USAmbHungaryval" - tweetelte február 9-én - "ahol a @USAID épp most indított új, helyi kezdeményezéseket, hogy segítse a független média virágzását és új közönség elérését, a korrupció elleni küzdelmet és a polgári szerepvállalás növelését".

Hogy az USAID miért költi az amerikai adófizetők pénzét Magyarországon, nemhogy magyar médiumokra, az elgondolkodtató. Mint olyan személy, aki interjúkat ad a magyar médiának, mind ott, mind távolról az Egyesült Államokból, tanúsíthatom, hogy Magyarországon egyaránt van kormánypárti és kormányellenes média.

Nem világos, hogy kik lesznek az USAID helyi partnerei Magyarországon - vagy hogy az USAID, mint ahogy az gyakran előfordul, Soros György számos hálózatával fog-e összefogni. A konzervatív magyarok arra számítanak, hogy az Orbán Viktor-barát médiumok egy fillért sem fognak látni, és az Orbán-ellenes sajtó kapja az összes pénzt.

A hatalom útiterve ezt meg is erősítette.

Az USAID honlapja szerint Power február 9-10-i budapesti útja során több csoport képviselőivel is találkozott, köztük az Orbánt autokratának nevező Magyar Helsinki Bizottsággal, a szintén ellenséges K-Monitorral, a szintén Orbán-ellenes Transparency Internationallel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, amely arról panaszkodott, hogy Orbán betiltotta a gender-tanulmányokat.

Power a látogatást néhány magyar miniszterrel való találkozóval zárta, akikkel "őszinte beszélgetést" folytatott - ami diplomáciai kód arra, hogy "mindkét fél kiabált egymással".

Power találkozott "LMBTQI+ közösségek képviselőivel is, ahol megvitatták az LMBTQI+ emberek magyarországi tapasztalatait, valamint a megértés növelésére, a marginalizált csoportok támogatására és a magyarországi LMBTQI+ emberek életének javítására irányuló erőfeszítéseiket".

Ez egy nagyon érzékeny téma sok magyar számára, akik rettegnek attól, hogy a Biden-kormányzat ugyanazt a fajta gender-ideológiát erőlteti Magyarországon, ami itt Amerikában annyi ellenállást váltott ki.

A testcsonkítások és az egészséges testrészek amputálása, különösen a kiskorúak körében, várhatóan ugyanannyira nem fog jól fog elsülni a konzervatív Magyarországon, mint nálunk, még abban az esetben sem, ha ezt a baloldal által "nemi megerősítő gondoskodásnak" nevezett eufemizmus mögé bújtatják.

David Pressman amerikai nagykövet is úgy döntött, hogy bizarr módon ellenséges álláspontot képvisel az őt vendégül látó országgal szemben (amely egyébként az USA szövetségese).

Február 11-én, alig egy nappal Power távozása után, Pressman egy tweetet tett közzé, amelyben Magyarországot a nácik "felértékelése" miatt ostorozta. A felbőszített magyarok rámutattak válaszaikban, hogy az általa említett felvonuláson 50 szélsőséges volt - igen, 50 túl sok, de egyharmada annak a 150 Antifa harcosnak, akik szintén ott voltak a helyszínen.

Pressman úgy viselkedik, mint egy politikai aktivista. Ő volt Alexander Vindman alezredes személyes ügyvédje, aki miatt Donald Trump elnököt megbuktatták az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése miatt, és szorosan együttműködik a liberális hollywoodi ikonnal, George Clooneyval, aki nyilvánvalóan "Cuz"-nak hívja őt.

A probléma az, hogy most ő a nagykövetünk. Ahogy a Politico egy novemberi hízelgő profilban fogalmazott: "Alig két hónapos munkája alatt az új amerikai nagykövet Budapesten közismertté vált, mert hajlandó volt leszólni - sőt, trollkodni - az Orbán-kormányt". Nem éppen diplomatikus.

Mindennek tetejébe, az ENSZ-nagykövetünk, Linda Thomas-Greenfield megsértette Magyarországot azzal, hogy azzal vádolta meg, hogy "Magyarországon megrongáltak egy holokauszt-emlékművet". Csakhogy ez soha nem Magyarországon történt, hanem Svédországban. A bocsánatkérést követelő magyarok nem kaptak semmit.

Koskovics Zoltánt, a Budapesti Alapjogokért Központ munkatársát kérdeztem minderről, aki azt mondta, hogy "a Demokrata Pártot átvevő WOKE szektának nem tetszik a kormányunk álláspontja. Erős Amerikára van szükségünk a veszélyes nemzetközi helyzetben. Nem pedig egy WOKE-Amerikára".

Komoly nemzetbiztonsági kérdések forognak kockán. Orbán néha valóban összejátszik Oroszországgal és Kínával, az USA két ellenségével. Ám ennek a szövetségesnek a trollkodása sajnos táplálja a Kreml propagandagépezetét a közösségi médiában, amely az Egyesült Államokat a gonosz erejeként ábrázolja. És az USAID semmit sem tesz, ami a szóban forgó külpolitikai kérdésekkel foglalkozik.

Körülbelül hat évvel ezelőtt Brian Hook, a politikai tervezés akkori igazgatója egy feljegyzésben azt írta, ami talán az egyik legjobb indoklás arra vonatkozóan, hogyan kell bánni a szövetségesekkel és az ellenséggel.

Hook azt írta: "A reális és sikeres külpolitika egyik hasznos irányvonala, hogy a szövetségesekkel másképp - és jobban - kell bánni, mint az ellenfelekkel. Ellenkező esetben a végén több ellenfelünk és kevesebb szövetségesünk lesz. Az eszmék és érdekek közötti egyensúlyozás klasszikus dilemmája Amerika szövetségeseivel kapcsolatban áll fenn. A versenytársainkkal kapcsolatban sokkal kisebb a dilemma. Nem arra törekszünk, hogy Amerika tengerentúli ellenfeleit támogassuk; arra törekszünk, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk, versenyezzünk velük, és kijátsszuk őket."

Talán ez jobb megközelítés, mint a "Sullivan-doktrína", amely a kultúrharcaink tengerentúli folytatását jelenti.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-01-09 | 14:00
Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

 • Nagyinterjút közölt a Le Figaro Frédéric SAINT-CLAIR író-esszéistával, a korábbi francia miniszterelnök, Dominique de Villepin tanácsadójával.
 • Az esszéista szerint a nyugati civilizációnak ki kell törnie a liberalizmus zsákutcájából.
Álláspont 2021-08-23 | 10:40
Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

 • Körbejárta a világsajtót, ahogy Kabulban az amerikai katonák átemelnek egy csecsemőt a reptér falán.
 • Napokig arról írtak influenszerek és a liberális propagandamédia, hogy lám, micsoda emberség.
 • Azóta a kisgyerek visszakerült a repülőtéren várakozó szüleihez, miután a katonák orvosi segítséget nyújtottak számára.
Álláspont 2021-07-20 | 10:48
A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

 • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.
 • Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

 • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
 • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-08-02 | 12:52
Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

 • A liberális-konzervatív portál szemleírója szerint a német társadalom tudatos megosztása, hogy a berlini Prideot a rendőrség biztosítja, egy héttel később a koronalezárások miatt elégedetlenek tüntetését pedig betiltja.