Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője
  • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
  • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.

Az első forduló kiemelkedő, nyolcszázalékos részvételi aránya után elégedett lennék azzal, ha most elérnénk az öt százalékot - írja Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke a blogján.

De a korábbinál lehet magasabb, s alacsonyabb is a választói aktivitás. Ez a forduló ugyanis most izgalmasabb, hiszen csak két potenciális miniszterelnök-jelölt között lehet választani, így nagyobb a tét. Ugyanakkor a helyi jelöltek, akiket az első fordulóban kiválasztottak, már nem akkora lendülettel kampányolnak, s nem feltétlenül viszik el a sátrakhoz a választóikat.

Tehát Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter, illetve a momentumos Fekete-Győr András eddigi támogatói nem biztos, hogy elmennek szavazni, hiszen az ő jelöltjeik nincsenek többé versenyben, s Márki-Zay Péterre és/vagy Dobrev Klárára ezek után nem akarnak átszavazni. Egyelőre nemigen tudni – vélem én –, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra.

Magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.

Így jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat. És amiről az Indexnek nem beszéltem: nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe.

A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli. Az egyik szemem így sír, a másik nevet.

Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon

Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk.

Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát. Ez a helyzet állt elő, hiszen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nyert dobogós helyezést. Azt gondoltam, hogy a folyamat rendben megy tovább, és az egyezségnek megfelelően majd dönthetnek a polgárok, s kellő mérlegelés után határozhatnak arról, hogy kinek szavaznak bizalmat.

Ami mellesleg nem jelent többet, mint azt, ki szerepelhet a közös ellenzéki lista első helyén – a szokásjog alapján őt tekinthetjük potenciális kormányfőnek –, hiszen a miniszterelnököt a parlament választja meg, és a köztársasági elnök nevezi ki. Az országgyűlésben pedig – ha az ellenzék győzne jövőre, és erről ne feledkezzünk meg – a Fidesz–KDNP-pártszövetséggel szemben hat frakció alakulhat.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak.

Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

  • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
  • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
  • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
  • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2023-03-01 | 10:28
Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

  • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
  • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
  • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.
Bel 2021-05-11 | 12:38
Marakodás a tuti befutó helyekért: Hadházy bolsevikozza MSZP-s szövetségesét

Marakodás a tuti befutó helyekért: Hadházy bolsevikozza MSZP-s szövetségesét

  • A szekszárdi születésű, és ott is élő Hadházy Ákost a zuglói választókerületben indítja a Momentum.
  • A fiatal párt ezen húzása a szövetségeseknél is kicsapta a biztosítékot, az ugyanis egy biztosnak mondható baloldali körzet, vagyis bárki indul baloldali színekben, az nyerhet ott.
  • Hadházy nem csupán Szekszárdot hagyja hátra: másfél évtizedes közéleti karrierje során megjárta már a Fideszt, az LMP-t, a Márki-Zay alapította MMM-t, és most a Momentum színeiben indul.
  • A választókörzet jelenlegi MSZP-s képviselője és Hadházy között éles szócsata folyik, mióta a Momentum Hadházyt ejtőernyőzette a zuglói választókerületbe.
  • Tóth interjút adott a Partizánnak, cserébe a nemzet leghíresebb lódoktora kommentben bolsevikozza őt.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

  • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
  • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
  • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
  • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2021-08-02 | 12:52
Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

  • A liberális-konzervatív portál szemleírója szerint a német társadalom tudatos megosztása, hogy a berlini Prideot a rendőrség biztosítja, egy héttel később a koronalezárások miatt elégedetlenek tüntetését pedig betiltja.
Álláspont 2021-07-20 | 10:48
A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

A regisztráltak száma 5 millió 493 ezer fő, és 94%-uk már fel is vette az oltást

  • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
  • A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.
  • Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás.
Álláspont 2022-03-08 | 10:51
Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

  • Összefoglaló tanulmányban mutat rá a Századvég: az energetikai szankciók lebegtetése súlyos bizonytalanságot eredményez, amely hatással van a forint árfolyamára is.