Pósa Károly: FRATERNITÉ, EGALITÉ, BRUTALITÉ

Pósa Károly: FRATERNITÉ, EGALITÉ, BRUTALITÉ

A régi verset némileg módosítva: Párizsba beszökött az ész? Aligha. Ami jelenleg Párizsban folyik, az mindennek mondható, csak észszerűnek nem. A fővárosban és a nagyobb francia városokban is hatalmas tüntetéssorozat zajlik.

Nem is a tömeggel van probléma, hanem a demonstrációk jellege kezd immáron vállalhatatlan szintre süllyedni. Könny és vér folyik a francia utcákon. Csöppet sem megnyugtató, hogy sebesültek, sérültek egyaránt akadnak az elégedetlenkedők és a rendvédelmi szervek tagjai között is, mondhatni egálban a veszteségek. Némi iróniával demokratikus módon zajlik az utcai harc, az adok-kapok vastörvénye fölülírja a normális párbeszéd esélyét.

A francia társadalom egy részének esze ágában sincs a járvány legújabb hullámára vonatkozó új előírásokat betartani. A polgári szabadságjogok sérelmének tekintik a vakcináztatástól kezdve az oltási igazolványon át a különféle tiltó rendeletek tucatjait, amelyek éppen úgy vonatkoznának az éttermekben ebédelőkre, mint például a külföldre utazni szándékozókra.

Mindazonáltal Macron ezúttal bekeményített, nem enged a demonstrálók követeléseinek. Pedig 2018-ban és 2019-ben már okulhatott volna a sárgamellényesek tüntetéseiből, milyen mértékben erodálódik a nimbusza, mennyire népszerűtlenné válik, ha a Párizs közterein öklüket rázókkal nem tud kompromisszumot kötni. Valahogy mégsem fáj a fejem a francia politikus karrierjét illetően. 

Innét Budapestről kifejezetten érdekes látni, mint tombol nyugaton a demokrácia.

Ennek egyik minapi bájos hozadéka, hogy a francia elnök bírósághoz fordult, amiért két dél-franciaországi városban is egy plakáton Adolf Hitlerként ábrázolták. Az óriásplakátok megrendelői így tiltakoztak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen – írták meg a legnagyobb francia újságok, a Le Figaro, a Valeurs Actuelles és a Le Parisien című lapok.

Ismét csak a hazai portánkon sepregetve, mi magyarok már a szemöldökünket sem rántjuk fel erre a hírre, hiszen, ha Orbán Viktor minden egyes őt ábrázoló gyalázkodó fotó miatt sajtópert indított volna, másra se lenne ideje, ki se tehetné a lábát a bíróság épületéből. 

Meg hát nekünk már néhányszor megmagyarázták, egy közszereplő elleni legocsmányabb utalás, sértés, netán a szánt szándékkal, rosszindulattal terjesztett hazugság sem egyéb, csak a szólásszabadság szent tehene. Ami, rend szerint akkor bőg a legszabadelvűbben, legdemokratikusabban, leghaladóbb módon, ha kormánypárti politikus a céltábla. Minden egyéb, a másik térfélről érkező kritika, a tények pusztán a diktatúra égbekiáltó bűnei.

Ezen az elven Orbánt akármikor bármiféle diktátorhoz lehet hasonlítgatni, címlapon, előnytelenre retusálva Hitler-bajusszal publikálni éppenséggel a magyar ellenállás dicsősége. Bezzeg Macron elnök úr személye sérthetetlen.

Nincs kettős mérce? Nincs, persze, persze.

Megint bebizonyosodik, az önérzetesség luxusát nem mindenki engedheti meg magának. És ezt nevezik szabadságnak, testvériségnek és legfőként egyenlőségnek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

  • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
  • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
  • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
  • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2021-05-18 | 10:51
Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

  • Németországban a politikusoknak végre tudomásul kellene venniük, hogy az iszlamista ideológiához közel álló vallási közösségek nagy veszélyt jelentenek - írja a Neue Zürher Zeitung.
Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

  • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
  • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
  • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
  • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

  • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
  • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
  • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
  • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
  • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
  • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
  • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
  • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
  • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-07-01 | 19:46
Esti Mese: A kamuba sült pojáca

Esti Mese: A kamuba sült pojáca

  • Nem kell nagy szakembernek lenni ahhoz, kívülálló is látja, ebbéli pozíciójában nem érzi jól magát Karácsony Gergely.
  • Általában nincs ő sehol se elemében.
  • Ahol született, ott sem sok babér termett neki.
  • És ez a gyereknek hosszú, embernek meg keskeny fazon akar Magyarország majdani miniszterelnöke lenni.