Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Egy minapi felmérés szerint a parlamenti küszöb körüli szintre szottyadt a Momentum. De a sztori kicsit régebbi. A tanulságos párhuzamok miatt érdemes visszarévedni.

Kezdetben vala nem az ige, hanem annak tagadása: SZDSZ-nek nevezték. Szabad Demokraták Szövetsége. Pont annyira voltak szabadok, amennyire demokraták. Tehát semennyire. Egyedül a szövetség, mint olyan illet rájuk: amit műveltek két évtizeden át, arra egy erős és jól működő véd- és dacszövetség híján politikai erő aligha lett volna képes.

Összeszokott kompánia volt, kétségtelen. "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet" – bölcselkedik a Keresztapában az öreg Corleone. Tanácsát ez a másik szervezet is megfogadta: összebútoroztak a szocialistákkal, hogy röpke négyévnyi harcos antikommunista énjüket sutba hajíthassák az apanázs fejében, amit Magyarországnak hívtak.

A szabad rabláson túl áldatlan tevékenységük kísérő elemeként már akkor is ők szerették volna meghatározni mi a szabadság fokmérője és ki a demokrata. A deresebb üstökű választópolgárok még emlékezhetnek azokra a daliás időkre, amikor Kóka János friss SZDSZ-esként összegründolta az első százmillióját, és egy darabig a budapestiek is emlegetni fogják Demszky Gábort, én ugyan le nem írom, milyen kontextusban, attól prűdebb vagyok.

Aztán feloszlott a Nagy Csapat. Orvosolták, elmúlt a zsebláz. 

Egy darabig úgy tűnt, a magyar politikatörténet leggátlástalanabb, leggusztustalanabb formációjának kijáró titulusért senki sem száll többé ringbe. Lám, pár év kellett csupán, megjelent a színen a Momentum nevű képződmény. Amint fölléptek a porondra, döbbenten tapasztaltam magamon, immáron nosztalgiával elegy megengedő kedéllyel gondolok vissza az egykori SZDSZ-re. Ugyanis a Momentum meghirdetett fiatalos lendülete semmi egyébből nem állt, csak a tagadásoról.

Nolimpia, no Liget projekt, no foci EB, no Fudan egyetem, no normalitás.

Pusztán a külföldi érdekek képviseletét teljesítették maradéktalanul, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy Magyarországra is begyűrűzzön a mainstream világ által erőltetett összes őrület. Ám hiába volt a külföldi szálakon irányított tudatos kampány, a profi média hátszéllel együtt a zökkenőmentes finanszírozás, úgy tűnik Fekete-Győr András csak egy halpiacon rendezett megmérettetésen lehet majd a legszebb nyúl.

Annyi bizonyos, ha lesz valaha a legújabb kori magyar belpolitikára kivetített kártékonysági toplista, azon a Momentánnyira zanzásuló kompánia dobogós, az SZDSZ-szel. A bronzéremre hirtelen több hajdani pártalakulat is eszembe jutott, de ha egy mostanit kéne mondanom, akkor a Parizerkirály gittegyletét raknám harmadiknak. Elvégre a Jobbik erkölcsi mércéjét még egy bigott Gyurcsányista kisnyugdíjas is megugorja.

Ehhez képest égbekiáltó, ám nyilvánvaló, a lila párt egy az egyben idegen érdekek mentén összeverbuvált ügynök banda, akiknek korifeusait azért dobták be a magyar közéletbe, hogy a fiatalok körében elhintsék az ocsút. Csak hát a tartótisztek kegyeltjei elszámolták magukat, szó szerint. Cseh nagyasszony érdemeihez képest túl nagyot talált markolni a mézesbödönből. Most pisloghat.

Majd a szőnyeg szélére állva magyarázkodik a megbízóinak.

A Momentum szárnyalása pedig megtört.

Egy-két Fekete-Győr szerű pojácának, a jó kapcsolati tőkével bíró Donáth lánynak marad a vigaszág: lesz Gyurcsány Ferenc mögött megtűrten egy másfajta szárnyalás.

Ékezet nélküli.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.
Álláspont 2022-09-25 | 13:02
Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

 • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2021-07-28 | 19:27
Pósa Károly: Dank u, meneer Rutte!

Pósa Károly: Dank u, meneer Rutte!

 • Ha be akarnám lőni kiféle-miféle Mark Rutte, és mekkora szimpátiával tekint Magyarországra, akkor némi hezitálás után Judith Sargentini meg Vladimír Mečiar közé ékelném.
Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

 • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
 • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
 • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
 • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

 • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
 • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.