Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Egy minapi felmérés szerint a parlamenti küszöb körüli szintre szottyadt a Momentum. De a sztori kicsit régebbi. A tanulságos párhuzamok miatt érdemes visszarévedni.

Kezdetben vala nem az ige, hanem annak tagadása: SZDSZ-nek nevezték. Szabad Demokraták Szövetsége. Pont annyira voltak szabadok, amennyire demokraták. Tehát semennyire. Egyedül a szövetség, mint olyan illet rájuk: amit műveltek két évtizeden át, arra egy erős és jól működő véd- és dacszövetség híján politikai erő aligha lett volna képes.

Összeszokott kompánia volt, kétségtelen. "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet" – bölcselkedik a Keresztapában az öreg Corleone. Tanácsát ez a másik szervezet is megfogadta: összebútoroztak a szocialistákkal, hogy röpke négyévnyi harcos antikommunista énjüket sutba hajíthassák az apanázs fejében, amit Magyarországnak hívtak.

A szabad rabláson túl áldatlan tevékenységük kísérő elemeként már akkor is ők szerették volna meghatározni mi a szabadság fokmérője és ki a demokrata. A deresebb üstökű választópolgárok még emlékezhetnek azokra a daliás időkre, amikor Kóka János friss SZDSZ-esként összegründolta az első százmillióját, és egy darabig a budapestiek is emlegetni fogják Demszky Gábort, én ugyan le nem írom, milyen kontextusban, attól prűdebb vagyok.

Aztán feloszlott a Nagy Csapat. Orvosolták, elmúlt a zsebláz. 

Egy darabig úgy tűnt, a magyar politikatörténet leggátlástalanabb, leggusztustalanabb formációjának kijáró titulusért senki sem száll többé ringbe. Lám, pár év kellett csupán, megjelent a színen a Momentum nevű képződmény. Amint fölléptek a porondra, döbbenten tapasztaltam magamon, immáron nosztalgiával elegy megengedő kedéllyel gondolok vissza az egykori SZDSZ-re. Ugyanis a Momentum meghirdetett fiatalos lendülete semmi egyébből nem állt, csak a tagadásoról.

Nolimpia, no Liget projekt, no foci EB, no Fudan egyetem, no normalitás.

Pusztán a külföldi érdekek képviseletét teljesítették maradéktalanul, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy Magyarországra is begyűrűzzön a mainstream világ által erőltetett összes őrület. Ám hiába volt a külföldi szálakon irányított tudatos kampány, a profi média hátszéllel együtt a zökkenőmentes finanszírozás, úgy tűnik Fekete-Győr András csak egy halpiacon rendezett megmérettetésen lehet majd a legszebb nyúl.

Annyi bizonyos, ha lesz valaha a legújabb kori magyar belpolitikára kivetített kártékonysági toplista, azon a Momentánnyira zanzásuló kompánia dobogós, az SZDSZ-szel. A bronzéremre hirtelen több hajdani pártalakulat is eszembe jutott, de ha egy mostanit kéne mondanom, akkor a Parizerkirály gittegyletét raknám harmadiknak. Elvégre a Jobbik erkölcsi mércéjét még egy bigott Gyurcsányista kisnyugdíjas is megugorja.

Ehhez képest égbekiáltó, ám nyilvánvaló, a lila párt egy az egyben idegen érdekek mentén összeverbuvált ügynök banda, akiknek korifeusait azért dobták be a magyar közéletbe, hogy a fiatalok körében elhintsék az ocsút. Csak hát a tartótisztek kegyeltjei elszámolták magukat, szó szerint. Cseh nagyasszony érdemeihez képest túl nagyot talált markolni a mézesbödönből. Most pisloghat.

Majd a szőnyeg szélére állva magyarázkodik a megbízóinak.

A Momentum szárnyalása pedig megtört.

Egy-két Fekete-Győr szerű pojácának, a jó kapcsolati tőkével bíró Donáth lánynak marad a vigaszág: lesz Gyurcsány Ferenc mögött megtűrten egy másfajta szárnyalás.

Ékezet nélküli.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

  • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
  • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Álláspont 2021-12-14 | 12:18
Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

  • Ilyen Karácsony Gergely szolidáris Budapestje, ahol az 1%-nyi kisebbség helyett a 99%-ot szolgálják.
  • Mármint elméletben, mert a gyakorlat szerint a fővárosi vezetők dőzsölnek a tutiban, a munkásokat pedig egrecíroztatják, majd kirúgják.
  • A fővárosi cégvezetők közben milliós karórákban feszítenek, jachtozgatnak a tengeren, és a képek alá a közöségi médiában kiírják, hogy 'HOME OFFICE'.
  • Karácsony hagymázas gondolatai a szolidaritásról és az elesettek, valamint a többség védelméről a maroknyi kisebbséggel szemben ugyanolyan hazug, mint amilyen hazug alak a Főpolgármester, akinek egyetlen igaz pillanata sincsen az életben.
Álláspont 2023-03-03 | 10:28
A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

A német valóságsokk: egyszerűen túl sok menekült érkezik

  • 2022-ben 1,3 millió menedékkérő érkezett Németországba, több, mint a 2015/2016-os sokk során.
  • A helyzet egyre kezelhetetlenebb, önkormányzatok kongatják a vészharangot: nem tudnak további szállást biztosítani.
  • Az NZZ véleménycikke kifejti: a színes kavalkádról szőtt multikulturális álmoknak vége.
Álláspont 2023-03-06 | 12:40
A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

  • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
  • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
  • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.
Álláspont 2023-03-11 | 09:34
Ukrajna veszíteni fog

Ukrajna veszíteni fog

  • A rendezés lehetőségének ablaka bezárult - írja az Asia Times portálon az egykori amerikai kongresszusi alkalmazott és geopolitikai szakértő, Brandon J Weichert.
  • Ennek a háborúnak a kimenetele, Ukrajna és a NATO-támogatók veresége teljesen elkerülhető lett volna.
  • Érezve a Nyugat gyengeségét - és azt, hogy szánalmasan túlterheltek - az oroszok minden eszközt be fognak vetni Ukrajna megtörésére és leigázására.
  • A vég kezdete valószínűleg éppen most történik Bahmutban - fogalmaz a szerző.
Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

  • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

  • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
  • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
  • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
  • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
  • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
  • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
  • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
  • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
  • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.