Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Pósa Károly: CSEHÜL ÁLL AZ ÜGYNÖKPÁRT

Egy minapi felmérés szerint a parlamenti küszöb körüli szintre szottyadt a Momentum. De a sztori kicsit régebbi. A tanulságos párhuzamok miatt érdemes visszarévedni.

Kezdetben vala nem az ige, hanem annak tagadása: SZDSZ-nek nevezték. Szabad Demokraták Szövetsége. Pont annyira voltak szabadok, amennyire demokraták. Tehát semennyire. Egyedül a szövetség, mint olyan illet rájuk: amit műveltek két évtizeden át, arra egy erős és jól működő véd- és dacszövetség híján politikai erő aligha lett volna képes.

Összeszokott kompánia volt, kétségtelen. "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet" – bölcselkedik a Keresztapában az öreg Corleone. Tanácsát ez a másik szervezet is megfogadta: összebútoroztak a szocialistákkal, hogy röpke négyévnyi harcos antikommunista énjüket sutba hajíthassák az apanázs fejében, amit Magyarországnak hívtak.

A szabad rabláson túl áldatlan tevékenységük kísérő elemeként már akkor is ők szerették volna meghatározni mi a szabadság fokmérője és ki a demokrata. A deresebb üstökű választópolgárok még emlékezhetnek azokra a daliás időkre, amikor Kóka János friss SZDSZ-esként összegründolta az első százmillióját, és egy darabig a budapestiek is emlegetni fogják Demszky Gábort, én ugyan le nem írom, milyen kontextusban, attól prűdebb vagyok.

Aztán feloszlott a Nagy Csapat. Orvosolták, elmúlt a zsebláz. 

Egy darabig úgy tűnt, a magyar politikatörténet leggátlástalanabb, leggusztustalanabb formációjának kijáró titulusért senki sem száll többé ringbe. Lám, pár év kellett csupán, megjelent a színen a Momentum nevű képződmény. Amint fölléptek a porondra, döbbenten tapasztaltam magamon, immáron nosztalgiával elegy megengedő kedéllyel gondolok vissza az egykori SZDSZ-re. Ugyanis a Momentum meghirdetett fiatalos lendülete semmi egyébből nem állt, csak a tagadásoról.

Nolimpia, no Liget projekt, no foci EB, no Fudan egyetem, no normalitás.

Pusztán a külföldi érdekek képviseletét teljesítették maradéktalanul, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy Magyarországra is begyűrűzzön a mainstream világ által erőltetett összes őrület. Ám hiába volt a külföldi szálakon irányított tudatos kampány, a profi média hátszéllel együtt a zökkenőmentes finanszírozás, úgy tűnik Fekete-Győr András csak egy halpiacon rendezett megmérettetésen lehet majd a legszebb nyúl.

Annyi bizonyos, ha lesz valaha a legújabb kori magyar belpolitikára kivetített kártékonysági toplista, azon a Momentánnyira zanzásuló kompánia dobogós, az SZDSZ-szel. A bronzéremre hirtelen több hajdani pártalakulat is eszembe jutott, de ha egy mostanit kéne mondanom, akkor a Parizerkirály gittegyletét raknám harmadiknak. Elvégre a Jobbik erkölcsi mércéjét még egy bigott Gyurcsányista kisnyugdíjas is megugorja.

Ehhez képest égbekiáltó, ám nyilvánvaló, a lila párt egy az egyben idegen érdekek mentén összeverbuvált ügynök banda, akiknek korifeusait azért dobták be a magyar közéletbe, hogy a fiatalok körében elhintsék az ocsút. Csak hát a tartótisztek kegyeltjei elszámolták magukat, szó szerint. Cseh nagyasszony érdemeihez képest túl nagyot talált markolni a mézesbödönből. Most pisloghat.

Majd a szőnyeg szélére állva magyarázkodik a megbízóinak.

A Momentum szárnyalása pedig megtört.

Egy-két Fekete-Győr szerű pojácának, a jó kapcsolati tőkével bíró Donáth lánynak marad a vigaszág: lesz Gyurcsány Ferenc mögött megtűrten egy másfajta szárnyalás.

Ékezet nélküli.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

 • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
 • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
 • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

 • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
 • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2023-02-19 | 14:57
Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

 • Az amerikai jobboldali lap értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy egy nyugati szövetséges NATO-tag ellen kultúrháborút finanszíroz az USAID-en keresztül Biden-adminisztráció.
 • A lap bírálja David Pressman amerikai nagykövetet is.
 • A nagykövet felé kritikákat fogalmazott meg korábban a Washington Post is, amely szerint a viselkedése "gyermeteg".
Álláspont 2021-08-02 | 12:52
Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

 • A liberális-konzervatív portál szemleírója szerint a német társadalom tudatos megosztása, hogy a berlini Prideot a rendőrség biztosítja, egy héttel később a koronalezárások miatt elégedetlenek tüntetését pedig betiltja.