Márki-Zay egy háborús helyzetben, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ünnepelteti magát

Márki-Zay egy háborús helyzetben, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ünnepelteti magát
 • Van gyomor.

Csúcsra jár a Kedves Vezető személyi kultusza - írja a Promenád24.hu portál.

Miközben Budapesten az új Szovjetunió ellen tiltakozik, Hódmezővásárhelyen – a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján – saját hatalomba lépésének napját ünnepelteti vérbeli kommunista pártvezérként. És mégis, vérkomolyan kérdezzük, mi a fenét ünnepelhetünk az elmúlt négy éven?

Keresve is nehéz lenne olyan családot találni Magyarországon, melyet így vagy úgy nem sújtott az egykori embertelen kommunista diktatúra: február 25-én a rezsim áldozataira emlékezünk. A kommunista diktatúrák világszerte több mint 100 millió ember életét követelték, a számokat pontosan a mai napig nem lehet megállapítani. Hazánkban is százezrek életét vette el, nyomorította meg, tette tönkre a 20. század véres kezű politikai őrülete. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján előttük tisztelgünk, hajtunk fejet.

Kivéve a gyevi bírót. Merthogy Márki-Zay Péter nagyszabású rendezvényt, magyarán szólva: bulikát röffent be erre a napra. Saját hatalomba jutásának évfordulóját ünnepelteti meg a vásárhelyiekkel. Lesz itt minden, mint a búcsúban: fűtött sátor, az önjelölt Mester ömlengős beszéde kék mappából és/vagy súgógéppel (még az is lehet, hogy Simon András és Péterfi Judit apostolok szoros emberfogásos védekezése nélkül – bár ki tudja, ha felügyelet nélkül hagyják, Peti kapitány még képes lesz megindítani a magyar katonákat az ukrán frontra…), Charlie-koncert dupla viszkivel, megagiga Szíj Melinda-lok, Aradi–Varga-humorbombák, móka, kacagás, kaja, pia, habzsi-dőzsi és retróparti tinci-táncival.

Egy nappal a budapesti tünci után! Morbid; nem kicsit, nagyon. Hiszen csütörtökön a fővárosi éjszakában a fővárosi állandó lakcímre bejelentett "vásárhelyi" politikus még Ukrajnáért aggódott, az új Szovjetunió létrejötte és fenyegetése ellen tiltakozott, most meg – történészi diploma ide vagy oda – a történelmi előzményeket kukázva önmagát ünnepelteti a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Politikai szimpátiától, pártállástól függetlenül is sorjáznak a kérdések. Akár jobboldali érzelmű, akár MZP-fan is a vásárhelyi polgár, ha végignéz a város elmúlt négy évén, ha végiggondolja, mi minden történt (vagy éppen nem történt) itt 2018. február 25-e óta, leginkább sírhatnékja támad. Mert ez a négy esztendő szinte kizárólag vitatkozásából, balhéból, cirkuszból, gyűlölködésből, uszításból és magyarázkodásból állt. Vásárhelynek valahogy semmi sem sikerült: elbukta a sokmilliárdos beruházásokat, az új, modern könyvtárat és tudásközpontot, a gimnáziumok felújítását és bővítését, korrupció- és mutyigyanús ügyek lengték körül a városházát, miközben a torony alól mást sem hallottunk, mint a fideszesek és a kormány hibáztatását. Politikai preferenciáktól függetlenül egyetérthetünk abban, hogy büszkék semmiképpen sem lehetünk erre az időszakra, ha valami, hát ez a négy év biztosan nem kerül be arany betűkkel Vásárhely történelemkönyvébe.

Miközben Márki-Zay azt ígérte: fejlődjön szabadon a város, valójában nem történt más, mint: veszekedjen, gyűlölködjön szabadon Vásárhely! Ha objektíven tekintünk erre a négy évre, nem tudunk mást megállapítani, mint azt, hogy a város egy centit sem haladt előre. Legfeljebb hátra. Most akkor őszintén, mi a fenét ünneplünk, ünnepelnek?

Jellemző módon persze Márki-Zay nem a város sikereit, fejlesztéseit, hanem saját magát dicsőíti. Ebből is teljesen egyértelmű most már, hogy Vásárhely csak ugródeszka volt számára. A várost dobbantónak tekintette, már "utódját" is kijelölte (a mostani bulikát is szervező/jegyző Szabó család egyik tagjára bökött rá…), és most sem a közösséggel foglalkozik, hanem önmagával. A vásárhelyiek meg kimehetnek a Szent István térre, "ünnepelhetik" a Parlamentbe távozó Márki-Zayt, az ablakon kihajított négy évet és mindazt a kárt, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje saját, gátlástalanul nyomulós karrierépítése árán a városnak okozott.
És tényleg különösen bizarr, hogy Gyurcsány Ferenc kapitánya csütörtökön még az orosz hatalmi törekvések ellen tüntet, az új Szovjetunió rémével fenyeget, majd másnap a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján bulikát trombitál össze.

Igazi észak-koreai, szovjet-orosz kommunista tempó ez: a vezér megválasztását meg kell ünnepelni. Mindenáron és minden körülmények között. Éljen, éljen, éljen soká a kedves vezető! Fanfárok, dobpergés, könnycseppek, ingetetés és bólogatás – megy ám a mozi!

Még az is lehet, hogy ha a balos miniszterelnök-jelöltet megválasztja az ország, február 25-e piros betűs ünnep lesz a magyarok számára, és a kommunista diktatúrák áldozataira való emlékezés helyett a hódmezővásárhelyi Messiás eljövetelét lesz kötelező megünnepelni. Most komolyan, van még lefelé?

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-03-17 | 14:58
American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

 • Jared Peterson tollából jelent meg egy elemzés az American Thinker oldalán.
 • Ebben arra szólítja fel a kollektív Nyugatot, hogy sürgősen változtasson irányt Ukrajnában.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.
Álláspont 2021-12-14 | 12:18
Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

 • Ilyen Karácsony Gergely szolidáris Budapestje, ahol az 1%-nyi kisebbség helyett a 99%-ot szolgálják.
 • Mármint elméletben, mert a gyakorlat szerint a fővárosi vezetők dőzsölnek a tutiban, a munkásokat pedig egrecíroztatják, majd kirúgják.
 • A fővárosi cégvezetők közben milliós karórákban feszítenek, jachtozgatnak a tengeren, és a képek alá a közöségi médiában kiírják, hogy 'HOME OFFICE'.
 • Karácsony hagymázas gondolatai a szolidaritásról és az elesettek, valamint a többség védelméről a maroknyi kisebbséggel szemben ugyanolyan hazug, mint amilyen hazug alak a Főpolgármester, akinek egyetlen igaz pillanata sincsen az életben.
Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

 • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
 • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
 • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
 • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

 • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
 • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

 • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
 • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
 • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
 • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
 • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
 • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.