Márki-Zay egy háborús helyzetben, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ünnepelteti magát

Márki-Zay egy háborús helyzetben, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ünnepelteti magát
 • Van gyomor.

Csúcsra jár a Kedves Vezető személyi kultusza - írja a Promenád24.hu portál.

Miközben Budapesten az új Szovjetunió ellen tiltakozik, Hódmezővásárhelyen – a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján – saját hatalomba lépésének napját ünnepelteti vérbeli kommunista pártvezérként. És mégis, vérkomolyan kérdezzük, mi a fenét ünnepelhetünk az elmúlt négy éven?

Keresve is nehéz lenne olyan családot találni Magyarországon, melyet így vagy úgy nem sújtott az egykori embertelen kommunista diktatúra: február 25-én a rezsim áldozataira emlékezünk. A kommunista diktatúrák világszerte több mint 100 millió ember életét követelték, a számokat pontosan a mai napig nem lehet megállapítani. Hazánkban is százezrek életét vette el, nyomorította meg, tette tönkre a 20. század véres kezű politikai őrülete. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján előttük tisztelgünk, hajtunk fejet.

Kivéve a gyevi bírót. Merthogy Márki-Zay Péter nagyszabású rendezvényt, magyarán szólva: bulikát röffent be erre a napra. Saját hatalomba jutásának évfordulóját ünnepelteti meg a vásárhelyiekkel. Lesz itt minden, mint a búcsúban: fűtött sátor, az önjelölt Mester ömlengős beszéde kék mappából és/vagy súgógéppel (még az is lehet, hogy Simon András és Péterfi Judit apostolok szoros emberfogásos védekezése nélkül – bár ki tudja, ha felügyelet nélkül hagyják, Peti kapitány még képes lesz megindítani a magyar katonákat az ukrán frontra…), Charlie-koncert dupla viszkivel, megagiga Szíj Melinda-lok, Aradi–Varga-humorbombák, móka, kacagás, kaja, pia, habzsi-dőzsi és retróparti tinci-táncival.

Egy nappal a budapesti tünci után! Morbid; nem kicsit, nagyon. Hiszen csütörtökön a fővárosi éjszakában a fővárosi állandó lakcímre bejelentett "vásárhelyi" politikus még Ukrajnáért aggódott, az új Szovjetunió létrejötte és fenyegetése ellen tiltakozott, most meg – történészi diploma ide vagy oda – a történelmi előzményeket kukázva önmagát ünnepelteti a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Politikai szimpátiától, pártállástól függetlenül is sorjáznak a kérdések. Akár jobboldali érzelmű, akár MZP-fan is a vásárhelyi polgár, ha végignéz a város elmúlt négy évén, ha végiggondolja, mi minden történt (vagy éppen nem történt) itt 2018. február 25-e óta, leginkább sírhatnékja támad. Mert ez a négy esztendő szinte kizárólag vitatkozásából, balhéból, cirkuszból, gyűlölködésből, uszításból és magyarázkodásból állt. Vásárhelynek valahogy semmi sem sikerült: elbukta a sokmilliárdos beruházásokat, az új, modern könyvtárat és tudásközpontot, a gimnáziumok felújítását és bővítését, korrupció- és mutyigyanús ügyek lengték körül a városházát, miközben a torony alól mást sem hallottunk, mint a fideszesek és a kormány hibáztatását. Politikai preferenciáktól függetlenül egyetérthetünk abban, hogy büszkék semmiképpen sem lehetünk erre az időszakra, ha valami, hát ez a négy év biztosan nem kerül be arany betűkkel Vásárhely történelemkönyvébe.

Miközben Márki-Zay azt ígérte: fejlődjön szabadon a város, valójában nem történt más, mint: veszekedjen, gyűlölködjön szabadon Vásárhely! Ha objektíven tekintünk erre a négy évre, nem tudunk mást megállapítani, mint azt, hogy a város egy centit sem haladt előre. Legfeljebb hátra. Most akkor őszintén, mi a fenét ünneplünk, ünnepelnek?

Jellemző módon persze Márki-Zay nem a város sikereit, fejlesztéseit, hanem saját magát dicsőíti. Ebből is teljesen egyértelmű most már, hogy Vásárhely csak ugródeszka volt számára. A várost dobbantónak tekintette, már "utódját" is kijelölte (a mostani bulikát is szervező/jegyző Szabó család egyik tagjára bökött rá…), és most sem a közösséggel foglalkozik, hanem önmagával. A vásárhelyiek meg kimehetnek a Szent István térre, "ünnepelhetik" a Parlamentbe távozó Márki-Zayt, az ablakon kihajított négy évet és mindazt a kárt, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje saját, gátlástalanul nyomulós karrierépítése árán a városnak okozott.
És tényleg különösen bizarr, hogy Gyurcsány Ferenc kapitánya csütörtökön még az orosz hatalmi törekvések ellen tüntet, az új Szovjetunió rémével fenyeget, majd másnap a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján bulikát trombitál össze.

Igazi észak-koreai, szovjet-orosz kommunista tempó ez: a vezér megválasztását meg kell ünnepelni. Mindenáron és minden körülmények között. Éljen, éljen, éljen soká a kedves vezető! Fanfárok, dobpergés, könnycseppek, ingetetés és bólogatás – megy ám a mozi!

Még az is lehet, hogy ha a balos miniszterelnök-jelöltet megválasztja az ország, február 25-e piros betűs ünnep lesz a magyarok számára, és a kommunista diktatúrák áldozataira való emlékezés helyett a hódmezővásárhelyi Messiás eljövetelét lesz kötelező megünnepelni. Most komolyan, van még lefelé?

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-10-29 | 09:01
Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

Ön is 130 ezres dzsekiben jár, mint a 444 firkásza?

 • Folyamatosan megy a kéregetés meg az önsajnáltatás, hogy a "függetlenobjektív sajtó" ellehetetlenül Magyarországon.
 • A 444 is mikroadományokból él (legalábbis ezt állítják).
 • Ahhoz képest újságírójuk 130 ezer forintos dzsekit villantott.
Álláspont 2021-08-08 | 12:52
A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

 • Az amerikai és brit konzervatívok már régóta riadtan reagálnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán zajló kultúrharcra.
 • A wokeizmus főpapjai fegyverként használták a törvényeket, hogy megbüntessék azokat a tanárokat, professzorokat és orvosokat, akik nem támogatják az emberi nemváltoztatás gondolatát.
 • Mivel az állami és magániskolák egyaránt elfogadják a woke gender ideológia tanait a tantervben és a politikában, a szülőknek, tanároknak és diákoknak kevés helyük van, ahová fordulhatnak.
Álláspont 2021-05-19 | 10:05

A liberális propagandamédia mindenkit megaláz, aki nem beszél angolul, így járt Vida Ildikó is - hogy Karácsony nem tud angolul, az csak az oktatási rendszer hiányossága

 • Vidát kéjesen alázta angol nyletvtudásának hiánya miatt, Karácsonyt viszont az oktatás színvonalát emlegetve mentegeti a liberális propagandamédia.
 • Mint a hímestojásra, úgy vigyáz a propagandamédia a kétbalkezes Főpolgármesterre.
 • Karácsony elmondása szerint a párbeszédes életrajzába pedig csak egy túlbuzgó aktivista rontotta bele a nemlétező PhD fokozatát.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2023-01-09 | 14:00
Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

 • Nagyinterjút közölt a Le Figaro Frédéric SAINT-CLAIR író-esszéistával, a korábbi francia miniszterelnök, Dominique de Villepin tanácsadójával.
 • Az esszéista szerint a nyugati civilizációnak ki kell törnie a liberalizmus zsákutcájából.