Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal
  • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.

Kína az EU-t az út végén látja. A szankciók az Egyesült Államokkal ellentétben Európát masszívan sújtják. Ugyanakkor az EU Ukrajnát feltétel nélkül támogató politikája nagymértékben csökkentené annak esélyét, hogy geopolitikai erő legyen a nemzetközi politikában - közli a China Daily elemzését a Wochenblick.

Az ENSZ New York-i ülésén, ahol Karl Nehammer szövetségi kancellár, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Alexander van der Bellen szövetségi elnök is összefogott, világossá vált, hogy a világ államainak többsége nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Ezzel szemben a NATO és az EU egyedül áll egy széles mezőn. Igaz, a 27 uniós külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók további szigorításáról döntött.

A találkozón Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár is megvédte az Oroszországgal szembeni szankciós politikát. A reményekkel ellentétben azonban a világ többi része még mindig nem csatlakozott.

Sem Indiát, sem az afrikai vagy dél-amerikai államokat nem érdekli az öngyilkos szankciók nyugati módja. Amikor egy osztrák napilap címlapjára kerül: "Omladozóban az Oroszország elleni front az ENSZ-közgyűlésen", ez már több mint eufemizmus - mert nem omolhat össze az, ami világszerte soha nem létezett ebben a formában.

Európa önpusztítása

Sok ország nyilvánvalóan nem akar az EU útjára lépni, és megfosztani magát és lakosságát a megélhetésétől. A nyugati politikusok sokat ismételt mantrája, miszerint a szankciók működnek és térdre kényszerítik Oroszországot, aligha állja meg a helyét a valóságban. Még a China Daily szerkesztősége is teljesen leírja Európát és az EU-t.

A kínaiak szerint az EU lesz a legnagyobb vesztese az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak, függetlenül attól, hogy mi lesz a vége.

A konfliktus kezdete óta eltelt hónapokban ugyanis a bajba jutott vállalatok száma jelentősen megnőtt. A veszteséges vállalatok aránya például 8 százalékról 15 százalékra emelkedett. És 10 százalékról 17 százalékra emelkedett azoknak a száma is, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem tudják tovább fizetni az adósságukat.

Az infláció és a növekvő költségek ördögi köre

A szankciók okozta energiahiány és maguk az elhibázott politikák miatt a költségek mindenhol emelkednek. Emellett az ellátási láncok továbbra is zavart szenvednek. Ez a magasabb energiaköltségek körforgását eredményezi, ami a termelési költségek emelkedéséhez vezet, ami viszont hatással van az árakra. Ez a kereslet és vele együtt a gazdasági növekedés visszaesését okozza. Ennek eredményeként csökken az életminőség és a lakosság jóléte. Nem kell közgazdasági egyetemi diploma ahhoz, hogy ezt felismerjük. Ezt számos államfő is felismerte, és igyekszik országát a lehető legjobban kimenteni ebből a lefelé tartó spirálból.

Az EU továbbra is ki van szolgáltatva az USA-nak

A kínai elemzés szinte cinikusan jegyzi meg, hogy az EU és szankciós politikájának egyetlen sikere az, hogy végre kivonult a "nagyhatalmak koncertjéből" - amennyiben eddig egyáltalán szerepet játszott benne. "Az Oroszország elleni proxy-háborúval az USA vissza tudta állítani a NATO-n belüli elsőbbségét. Az EU, amely fél a saját lábára állni, követte az amerikai példát. Az EU úgy döntött, hogy az USA vezetésével Ukrajna mögé áll. De ennek meg kell fizetnie az árát".

Ez az ár pedig az, hogy "az EU, mint független politikai pólus jövője a globális geopolitikai színtéren egyre inkább elérhetetlennek tűnik".

Az USA és gazdasága viszont jól viseli a konfliktust, részben azért, mert "megengedték" nekik, hogy a szankciókkal pótolják az európaiak kudarcait, és így egy nagy új piacot nyitottak cseppfolyósított gázuk és más termékeik számára.

Az uniós polgároknak viszont a gazdaságukkal és az életszínvonalukkal kell fizetniük.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-05-18 | 10:51
Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

  • Németországban a politikusoknak végre tudomásul kellene venniük, hogy az iszlamista ideológiához közel álló vallási közösségek nagy veszélyt jelentenek - írja a Neue Zürher Zeitung.
Álláspont 2021-07-25 | 09:50

Cseh Katalin: minden a legnagyobb rendben

  • Egy hete jelent meg Anonymous első videója a bennfentes.neten.
  • Az álarcos alak nagy leleplezést ígért egy politikusról, aki 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást vett fel családi cégeivel és az ahhoz köthető céghálóval.
  • A bennfentes kiderítette, hogy a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin áll a leleplezés célkeresztjében.
  • Szerkesztőségünk megkérdezte a politikust az általa benyújtott pályázatról.
Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

  • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
  • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
  • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Álláspont 2023-01-09 | 14:00
Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

Frédéric SAINT-CLAIR: a metropoliszok Franciaországa úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli ország

  • Nagyinterjút közölt a Le Figaro Frédéric SAINT-CLAIR író-esszéistával, a korábbi francia miniszterelnök, Dominique de Villepin tanácsadójával.
  • Az esszéista szerint a nyugati civilizációnak ki kell törnie a liberalizmus zsákutcájából.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

  • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
  • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
  • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
  • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
  • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
  • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2023-10-06 | 17:00
Bill Clinton védelmi miniszter-helyettese: az amerikai politika nagy szenvedést okozott Ukrajnában

Bill Clinton védelmi miniszter-helyettese: az amerikai politika nagy szenvedést okozott Ukrajnában

  • Charles "Chas" W. Freeman Jr. Bill Clinton védelmi miniszter-helyetteseként szolgált, a regionális és nemzetközi biztonsági ügyek tartoztak hozzá.
  • Ezt megelőzően a '60-as évektől amerikai diplomata és nagykövet volt  a Távol-, majd később a Közel-Keleten.
  • 2009-ben még az Obama-adminisztráció idején pár hétig mint az Országos Hírszerző Tanács elnökeként emlegették, végül egy homályos antiszemita-vád botránya miatt nem rá esett a választás.
  • 2023 szeptember 26-án üzletemberek előtt beszélt az orosz-ukrán háborúról és annak előzményeiről.
  • Hallgatóságát előre figyelmezette: beszéde hosszú lesz és bonyolult, akárcsak maga a konfliktus.
  • "Ez ellentmond a nagyon meggyőző propagandának" - figyelmeztette közönségét, mert "beszédem sértő lesz mindazok számára, akik elkötelezettek a hivatalos narratíva mellett".
Álláspont 2021-12-14 | 12:18
Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

Főváros: a vezetők milliós órákban, jachtokon szelfiznek, a melóst meg kicsinálják, kirúgják

  • Ilyen Karácsony Gergely szolidáris Budapestje, ahol az 1%-nyi kisebbség helyett a 99%-ot szolgálják.
  • Mármint elméletben, mert a gyakorlat szerint a fővárosi vezetők dőzsölnek a tutiban, a munkásokat pedig egrecíroztatják, majd kirúgják.
  • A fővárosi cégvezetők közben milliós karórákban feszítenek, jachtozgatnak a tengeren, és a képek alá a közöségi médiában kiírják, hogy 'HOME OFFICE'.
  • Karácsony hagymázas gondolatai a szolidaritásról és az elesettek, valamint a többség védelméről a maroknyi kisebbséggel szemben ugyanolyan hazug, mint amilyen hazug alak a Főpolgármester, akinek egyetlen igaz pillanata sincsen az életben.