Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal
 • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.

Kína az EU-t az út végén látja. A szankciók az Egyesült Államokkal ellentétben Európát masszívan sújtják. Ugyanakkor az EU Ukrajnát feltétel nélkül támogató politikája nagymértékben csökkentené annak esélyét, hogy geopolitikai erő legyen a nemzetközi politikában - közli a China Daily elemzését a Wochenblick.

Az ENSZ New York-i ülésén, ahol Karl Nehammer szövetségi kancellár, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Alexander van der Bellen szövetségi elnök is összefogott, világossá vált, hogy a világ államainak többsége nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Ezzel szemben a NATO és az EU egyedül áll egy széles mezőn. Igaz, a 27 uniós külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók további szigorításáról döntött.

A találkozón Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár is megvédte az Oroszországgal szembeni szankciós politikát. A reményekkel ellentétben azonban a világ többi része még mindig nem csatlakozott.

Sem Indiát, sem az afrikai vagy dél-amerikai államokat nem érdekli az öngyilkos szankciók nyugati módja. Amikor egy osztrák napilap címlapjára kerül: "Omladozóban az Oroszország elleni front az ENSZ-közgyűlésen", ez már több mint eufemizmus - mert nem omolhat össze az, ami világszerte soha nem létezett ebben a formában.

Európa önpusztítása

Sok ország nyilvánvalóan nem akar az EU útjára lépni, és megfosztani magát és lakosságát a megélhetésétől. A nyugati politikusok sokat ismételt mantrája, miszerint a szankciók működnek és térdre kényszerítik Oroszországot, aligha állja meg a helyét a valóságban. Még a China Daily szerkesztősége is teljesen leírja Európát és az EU-t.

A kínaiak szerint az EU lesz a legnagyobb vesztese az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak, függetlenül attól, hogy mi lesz a vége.

A konfliktus kezdete óta eltelt hónapokban ugyanis a bajba jutott vállalatok száma jelentősen megnőtt. A veszteséges vállalatok aránya például 8 százalékról 15 százalékra emelkedett. És 10 százalékról 17 százalékra emelkedett azoknak a száma is, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem tudják tovább fizetni az adósságukat.

Az infláció és a növekvő költségek ördögi köre

A szankciók okozta energiahiány és maguk az elhibázott politikák miatt a költségek mindenhol emelkednek. Emellett az ellátási láncok továbbra is zavart szenvednek. Ez a magasabb energiaköltségek körforgását eredményezi, ami a termelési költségek emelkedéséhez vezet, ami viszont hatással van az árakra. Ez a kereslet és vele együtt a gazdasági növekedés visszaesését okozza. Ennek eredményeként csökken az életminőség és a lakosság jóléte. Nem kell közgazdasági egyetemi diploma ahhoz, hogy ezt felismerjük. Ezt számos államfő is felismerte, és igyekszik országát a lehető legjobban kimenteni ebből a lefelé tartó spirálból.

Az EU továbbra is ki van szolgáltatva az USA-nak

A kínai elemzés szinte cinikusan jegyzi meg, hogy az EU és szankciós politikájának egyetlen sikere az, hogy végre kivonult a "nagyhatalmak koncertjéből" - amennyiben eddig egyáltalán szerepet játszott benne. "Az Oroszország elleni proxy-háborúval az USA vissza tudta állítani a NATO-n belüli elsőbbségét. Az EU, amely fél a saját lábára állni, követte az amerikai példát. Az EU úgy döntött, hogy az USA vezetésével Ukrajna mögé áll. De ennek meg kell fizetnie az árát".

Ez az ár pedig az, hogy "az EU, mint független politikai pólus jövője a globális geopolitikai színtéren egyre inkább elérhetetlennek tűnik".

Az USA és gazdasága viszont jól viseli a konfliktust, részben azért, mert "megengedték" nekik, hogy a szankciókkal pótolják az európaiak kudarcait, és így egy nagy új piacot nyitottak cseppfolyósított gázuk és más termékeik számára.

Az uniós polgároknak viszont a gazdaságukkal és az életszínvonalukkal kell fizetniük.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

 • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
 • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
 • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
 • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
 • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
 • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
 • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
 • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
 • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2022-10-06 | 11:57
Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

Spiked-kommentár: Meloni győzelme újabb csapás az EU-s elitekre

 • Amíg Brüsszel megtagadja a szuverenitást az európai emberektől, addig az európai emberek továbbra is szembeszállnak vele.
Kül 2021-05-13 | 12:27
Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

 • John Kerry, egykori amerikai elnökjelölt jelenleg az Egyesült Államok elnökének klímaügyi különleges elnöki megbízottja.
 • Hivatalát Joe Biden hozta létre az Egyesült Államok elnökének hivatalán belül.
 • Kerry elismeri, hogy ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemeket Kínában, azonban szerinte a klímaváltozást ennek ellenére "tiszta" energiaforrásokkal kell kezelni.
 • Kerry azt is elmondta a meghallgatásán, hogy nem vetette fel a rabszolgamunka kérdését Kína klímavédelmi megbízottjának.
Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

 • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
 • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.