Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal
  • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.

Kína az EU-t az út végén látja. A szankciók az Egyesült Államokkal ellentétben Európát masszívan sújtják. Ugyanakkor az EU Ukrajnát feltétel nélkül támogató politikája nagymértékben csökkentené annak esélyét, hogy geopolitikai erő legyen a nemzetközi politikában - közli a China Daily elemzését a Wochenblick.

Az ENSZ New York-i ülésén, ahol Karl Nehammer szövetségi kancellár, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Alexander van der Bellen szövetségi elnök is összefogott, világossá vált, hogy a világ államainak többsége nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Ezzel szemben a NATO és az EU egyedül áll egy széles mezőn. Igaz, a 27 uniós külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók további szigorításáról döntött.

A találkozón Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár is megvédte az Oroszországgal szembeni szankciós politikát. A reményekkel ellentétben azonban a világ többi része még mindig nem csatlakozott.

Sem Indiát, sem az afrikai vagy dél-amerikai államokat nem érdekli az öngyilkos szankciók nyugati módja. Amikor egy osztrák napilap címlapjára kerül: "Omladozóban az Oroszország elleni front az ENSZ-közgyűlésen", ez már több mint eufemizmus - mert nem omolhat össze az, ami világszerte soha nem létezett ebben a formában.

Európa önpusztítása

Sok ország nyilvánvalóan nem akar az EU útjára lépni, és megfosztani magát és lakosságát a megélhetésétől. A nyugati politikusok sokat ismételt mantrája, miszerint a szankciók működnek és térdre kényszerítik Oroszországot, aligha állja meg a helyét a valóságban. Még a China Daily szerkesztősége is teljesen leírja Európát és az EU-t.

A kínaiak szerint az EU lesz a legnagyobb vesztese az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak, függetlenül attól, hogy mi lesz a vége.

A konfliktus kezdete óta eltelt hónapokban ugyanis a bajba jutott vállalatok száma jelentősen megnőtt. A veszteséges vállalatok aránya például 8 százalékról 15 százalékra emelkedett. És 10 százalékról 17 százalékra emelkedett azoknak a száma is, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem tudják tovább fizetni az adósságukat.

Az infláció és a növekvő költségek ördögi köre

A szankciók okozta energiahiány és maguk az elhibázott politikák miatt a költségek mindenhol emelkednek. Emellett az ellátási láncok továbbra is zavart szenvednek. Ez a magasabb energiaköltségek körforgását eredményezi, ami a termelési költségek emelkedéséhez vezet, ami viszont hatással van az árakra. Ez a kereslet és vele együtt a gazdasági növekedés visszaesését okozza. Ennek eredményeként csökken az életminőség és a lakosság jóléte. Nem kell közgazdasági egyetemi diploma ahhoz, hogy ezt felismerjük. Ezt számos államfő is felismerte, és igyekszik országát a lehető legjobban kimenteni ebből a lefelé tartó spirálból.

Az EU továbbra is ki van szolgáltatva az USA-nak

A kínai elemzés szinte cinikusan jegyzi meg, hogy az EU és szankciós politikájának egyetlen sikere az, hogy végre kivonult a "nagyhatalmak koncertjéből" - amennyiben eddig egyáltalán szerepet játszott benne. "Az Oroszország elleni proxy-háborúval az USA vissza tudta állítani a NATO-n belüli elsőbbségét. Az EU, amely fél a saját lábára állni, követte az amerikai példát. Az EU úgy döntött, hogy az USA vezetésével Ukrajna mögé áll. De ennek meg kell fizetnie az árát".

Ez az ár pedig az, hogy "az EU, mint független politikai pólus jövője a globális geopolitikai színtéren egyre inkább elérhetetlennek tűnik".

Az USA és gazdasága viszont jól viseli a konfliktust, részben azért, mert "megengedték" nekik, hogy a szankciókkal pótolják az európaiak kudarcait, és így egy nagy új piacot nyitottak cseppfolyósított gázuk és más termékeik számára.

Az uniós polgároknak viszont a gazdaságukkal és az életszínvonalukkal kell fizetniük.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-10-11 | 11:54
Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

Nem így képzeltük az előválasztást, mondja Magyar György, a Civil Előválasztási Bizottság vezetője

  • "A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli" - írja Magyar György ügyvéd.
  • "Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk" - folytatja.
Álláspont 2021-08-08 | 12:52
A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

A gender wokeizmus a Nyugat új vallása?

  • Az amerikai és brit konzervatívok már régóta riadtan reagálnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán zajló kultúrharcra.
  • A wokeizmus főpapjai fegyverként használták a törvényeket, hogy megbüntessék azokat a tanárokat, professzorokat és orvosokat, akik nem támogatják az emberi nemváltoztatás gondolatát.
  • Mivel az állami és magániskolák egyaránt elfogadják a woke gender ideológia tanait a tantervben és a politikában, a szülőknek, tanároknak és diákoknak kevés helyük van, ahová fordulhatnak.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

  • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
  • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.
Álláspont 2023-02-19 | 14:57
Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

Washington Examiner: Biden Magyarországra viszi a kultúrháborút

  • Az amerikai jobboldali lap értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy egy nyugati szövetséges NATO-tag ellen kultúrháborút finanszíroz az USAID-en keresztül Biden-adminisztráció.
  • A lap bírálja David Pressman amerikai nagykövetet is.
  • A nagykövet felé kritikákat fogalmazott meg korábban a Washington Post is, amely szerint a viselkedése "gyermeteg".
Álláspont 2023-03-07 | 14:53
Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

  • Merthogy Oroszország nem dollárban, hanem saját valutában kereskedik a kereskedelmi partnereivel.
  • A világ négy legnagyobb fejlődő gazdaságának (Kína, India, Oroszország és Irán) együttes GDP-je nagyobb, mint az Egyesült Államoké.
  • Ha a következő három országot (Brazília, Mexikó és Indonézia) is beleszámítjuk ebbe a fejlődő gazdaságú G7-be, akkor a különbség az USA-hoz képest további 4,6 billió dollárral nő.
Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

  • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2021-08-02 | 12:52
Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

Németország: a Pride-felvonulás szabad, a korona-szkeptikus demonstráció betiltva

  • A liberális-konzervatív portál szemleírója szerint a német társadalom tudatos megosztása, hogy a berlini Prideot a rendőrség biztosítja, egy héttel később a koronalezárások miatt elégedetlenek tüntetését pedig betiltja.