Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal
 • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.

Kína az EU-t az út végén látja. A szankciók az Egyesült Államokkal ellentétben Európát masszívan sújtják. Ugyanakkor az EU Ukrajnát feltétel nélkül támogató politikája nagymértékben csökkentené annak esélyét, hogy geopolitikai erő legyen a nemzetközi politikában - közli a China Daily elemzését a Wochenblick.

Az ENSZ New York-i ülésén, ahol Karl Nehammer szövetségi kancellár, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Alexander van der Bellen szövetségi elnök is összefogott, világossá vált, hogy a világ államainak többsége nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Ezzel szemben a NATO és az EU egyedül áll egy széles mezőn. Igaz, a 27 uniós külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók további szigorításáról döntött.

A találkozón Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár is megvédte az Oroszországgal szembeni szankciós politikát. A reményekkel ellentétben azonban a világ többi része még mindig nem csatlakozott.

Sem Indiát, sem az afrikai vagy dél-amerikai államokat nem érdekli az öngyilkos szankciók nyugati módja. Amikor egy osztrák napilap címlapjára kerül: "Omladozóban az Oroszország elleni front az ENSZ-közgyűlésen", ez már több mint eufemizmus - mert nem omolhat össze az, ami világszerte soha nem létezett ebben a formában.

Európa önpusztítása

Sok ország nyilvánvalóan nem akar az EU útjára lépni, és megfosztani magát és lakosságát a megélhetésétől. A nyugati politikusok sokat ismételt mantrája, miszerint a szankciók működnek és térdre kényszerítik Oroszországot, aligha állja meg a helyét a valóságban. Még a China Daily szerkesztősége is teljesen leírja Európát és az EU-t.

A kínaiak szerint az EU lesz a legnagyobb vesztese az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak, függetlenül attól, hogy mi lesz a vége.

A konfliktus kezdete óta eltelt hónapokban ugyanis a bajba jutott vállalatok száma jelentősen megnőtt. A veszteséges vállalatok aránya például 8 százalékról 15 százalékra emelkedett. És 10 százalékról 17 százalékra emelkedett azoknak a száma is, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem tudják tovább fizetni az adósságukat.

Az infláció és a növekvő költségek ördögi köre

A szankciók okozta energiahiány és maguk az elhibázott politikák miatt a költségek mindenhol emelkednek. Emellett az ellátási láncok továbbra is zavart szenvednek. Ez a magasabb energiaköltségek körforgását eredményezi, ami a termelési költségek emelkedéséhez vezet, ami viszont hatással van az árakra. Ez a kereslet és vele együtt a gazdasági növekedés visszaesését okozza. Ennek eredményeként csökken az életminőség és a lakosság jóléte. Nem kell közgazdasági egyetemi diploma ahhoz, hogy ezt felismerjük. Ezt számos államfő is felismerte, és igyekszik országát a lehető legjobban kimenteni ebből a lefelé tartó spirálból.

Az EU továbbra is ki van szolgáltatva az USA-nak

A kínai elemzés szinte cinikusan jegyzi meg, hogy az EU és szankciós politikájának egyetlen sikere az, hogy végre kivonult a "nagyhatalmak koncertjéből" - amennyiben eddig egyáltalán szerepet játszott benne. "Az Oroszország elleni proxy-háborúval az USA vissza tudta állítani a NATO-n belüli elsőbbségét. Az EU, amely fél a saját lábára állni, követte az amerikai példát. Az EU úgy döntött, hogy az USA vezetésével Ukrajna mögé áll. De ennek meg kell fizetnie az árát".

Ez az ár pedig az, hogy "az EU, mint független politikai pólus jövője a globális geopolitikai színtéren egyre inkább elérhetetlennek tűnik".

Az USA és gazdasága viszont jól viseli a konfliktust, részben azért, mert "megengedték" nekik, hogy a szankciókkal pótolják az európaiak kudarcait, és így egy nagy új piacot nyitottak cseppfolyósított gázuk és más termékeik számára.

Az uniós polgároknak viszont a gazdaságukkal és az életszínvonalukkal kell fizetniük.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-03-07 | 14:53
Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

Az amerikai szankciók paradox módon a dollár egyeduralmát veszélyeztetik

 • Merthogy Oroszország nem dollárban, hanem saját valutában kereskedik a kereskedelmi partnereivel.
 • A világ négy legnagyobb fejlődő gazdaságának (Kína, India, Oroszország és Irán) együttes GDP-je nagyobb, mint az Egyesült Államoké.
 • Ha a következő három országot (Brazília, Mexikó és Indonézia) is beleszámítjuk ebbe a fejlődő gazdaságú G7-be, akkor a különbség az USA-hoz képest további 4,6 billió dollárral nő.
Álláspont 2023-03-01 | 10:28
Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

 • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
 • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
 • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.
Álláspont 2022-06-30 | 07:47
8 illegális migráns volt a csomagtartóban

8 illegális migráns volt a csomagtartóban

 • 2022. június 30-án 1 óra 40 perc körül Cece belterületén vontak intézkedés alá egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv sofőr vezetett.
 • A jármű utasterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket az egyenruhások a sofőrrel együtt  elfogták és a rendőrségre előállították.
Álláspont 2021-08-23 | 10:40
Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

Újabb ikonikus propagandajelenetről derült ki, hogy nem igaz

 • Körbejárta a világsajtót, ahogy Kabulban az amerikai katonák átemelnek egy csecsemőt a reptér falán.
 • Napokig arról írtak influenszerek és a liberális propagandamédia, hogy lám, micsoda emberség.
 • Azóta a kisgyerek visszakerült a repülőtéren várakozó szüleihez, miután a katonák orvosi segítséget nyújtottak számára.
Álláspont 2022-03-08 | 10:51
Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

Századvég: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni

 • Összefoglaló tanulmányban mutat rá a Századvég: az energetikai szankciók lebegtetése súlyos bizonytalanságot eredményez, amely hatással van a forint árfolyamára is.
Álláspont 2023-03-11 | 09:34
Ukrajna veszíteni fog

Ukrajna veszíteni fog

 • A rendezés lehetőségének ablaka bezárult - írja az Asia Times portálon az egykori amerikai kongresszusi alkalmazott és geopolitikai szakértő, Brandon J Weichert.
 • Ennek a háborúnak a kimenetele, Ukrajna és a NATO-támogatók veresége teljesen elkerülhető lett volna.
 • Érezve a Nyugat gyengeségét - és azt, hogy szánalmasan túlterheltek - az oroszok minden eszközt be fognak vetni Ukrajna megtörésére és leigázására.
 • A vég kezdete valószínűleg éppen most történik Bahmutban - fogalmaz a szerző.