Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor
 • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
 • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
 • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.

Řehka: Egy Oroszországgal szembeni NATO-háború esetén Csehországnak szelektíven kellene mozgósítania.

Ha a NATO és Oroszország között háború lenne a szövetség keleti szárnyán, a hivatásos hadsereg nem lenne elegendő a feladatok ellátására. Az államnak legalábbis szelektív mozgósításhoz kellene folyamodnia - mondta Karel Rehka vezérkari főnök a Cseh Sajtóügynökségnek.

Szerinte az ukrajnai háború megmutatta, hogy az egész társadalmat be kell vonni az ország védelmébe, nem csak a hadsereget.

Rehka szerint az állam nem bízhat abban, hogy valaki más megnyeri neki a győzelmet, hanem magának kell felkészülnie a védekezésre. Véleménye szerint az ukrajnai orosz agresszió változást jelentett a nyugati közösség gondolkodásában, amely kezdte felismerni a háború lehetőségét Európában, ami addig tabu volt.

"Elképzelhetetlen volt, hogy egy agresszív állam az európai kontinensen megszálljon egy másik államot, és háborút indítson, amelyben városokat bombáznak és civileket ölnek meg" - mondta a vezérkari főnök.

A NATO és tagállamai ezért többek között megkezdték stratégiai dokumentumaik felülvizsgálatát, és a Cseh Köztársaság is megtette ezt a lépést. Ezért a biztonsági és védelmi stratégia megváltoztatására is készülnek, és kiigazítják a hosszú távú védelmi kilátásokat és a cseh hadsereg kiépítésének koncepcióját.

A hadseregnek új harci járművekre van szüksége

Řehka szerint a társadalom most ismeri fel, hogy fel kell készülni egy lehetséges hosszú távú katonai konfliktusra egy nagyobb területen, egy fejlett ellenféllel szemben. "Ez nyilvánvalóan drámaian más megközelítést igényel a védelemhez és drámaian más megközelítést a hadsereg képességeinek kiépítéséhez" - mondta.

Szerinte nem az változott, hogy a hadseregnek új gyalogsági harcjárművekre, harckocsikra vagy vadászrepülőgépekre van szüksége, hanem a megközelítés sürgőssége. "A válság megmutatta, hogy tényleg komolyan kell vennünk a dolgot, és sokkal gyorsabban kell cselekednünk."

Ha háború lenne a NATO és Oroszország között, például a szövetség keleti szárnyán, Csehország területén kívül, a Cseh Köztársaságot ez azonnal érintené, és a hivatásos hadsereg önmagában nem lenne elég.

Megmutatta, hogy az egész társadalomnak részt kell vennie az ország védelmében, nem csak a hadseregnek.

Készüljünk fel a háborúra egy fejlett ellenféllel szemben, sürgette Rehk vezérkari főnök - A Cseh Köztársaság mint legitim célpont

"Az egész társadalmat be kell vonni, legalábbis szelektíven mozgósítani kell, akár embereket, akár anyagi erőforrásokat" - figyelmeztetett.

Szerinte a Cseh Köztársaság legitim célponttá válna, mert például a szövetséges csapatok a területén keresztül vonulnának.

Řehka ugyanakkor rámutatott, hogy az ukrajnai háborúban használt eszközök közül sok eljuthatott Csehországba. "Tehát azt gondolni, hogy nem fogja érinteni a területünket, egyszerűen naivitás" - mondta.

Rehka szerint az ukránok azért tudtak ellenállni Oroszországnak a háború elején, mert felkészültek voltak, társadalmilag összefogtak, és mindenáron meg akarták védeni értékeiket. Megmutatták, hogy megérdemlik a nyugati segítséget. "Ukrajna nagy tanulsága az, hogy ne hagyatkozzunk arra, hogy bárki bármit is megtegyen értünk. Mindenekelőtt elszántnak és felkészültnek kell lennünk" - mondta. A másik tanulság szerinte az, hogy a védelemnek az egész társadalom ügyének kell lennie.

A hadsereg megpróbálja megtanulni a leckét

Elmondta, hogy a hadseregben most például a "minőség kontra mennyiség" és a megfelelő egyensúly megtalálása körül folynak a viták. Elmondta, hogy a hadsereg igyekszik tanulni a konfliktusból, különböző nyílt forrásokból, valamint közvetlenül az ukrán hadseregtől vagy katonáktól származó információkat gyűjt. "Megpróbáljuk felmérni, hogy ez mit jelent számunkra" - tette hozzá.

A GDP 2 százaléka egy ugródeszka

A vezérkari főnök azt is hangsúlyozta, hogy a GDP két százalékának megfelelő védelmi kiadások egy lépcsőfokot jelentenek, és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) számos országa növelni kívánja a katonai beruházásokat. Megjegyezte azt is, hogy a NATO-n belül a két százalékos kiadás abszolút minimumnak számít.

A két százalékos kötelezettségvállalás felülvizsgálatának és növelésének szükségességét Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes is hangsúlyozta a NATO Katonai Bizottság múlt heti ülésén, amelyen Rehka is részt vett.

A GDP mellett Rehka arra is rámutatott, hogy a hadseregnek meg kell keresnie a módját annak, hogy a hét éven belül 30 000 fős létszámot elérő célt elérjék. A vezérkari főnök szerint a személyzeti kérdéseket sokáig alábecsülték, és azok igen fontosak.

"Az emberek a legfontosabbak"

Ezért stratégiát készít elő a további intézkedésekre a személyzeti területen. A vezérkar sajtóosztályának adatai szerint Csehországban az év elején 27 197 katona szolgált, ebből 22 866 közvetlenül a hadseregben.

"Az emberek a legfontosabbak, és ők jelentik a legnagyobb problémát, mert tankokat lehet vásárolni, de embereket egyszerűen nem lehet vásárolni" - jegyezte meg Rehka. Toborzásukat egy új virtuális toborzóközpont fogja egyszerűsíteni, amelyet a hadsereg jelenleg készít elő.

Řehka szerint azonban nemcsak a toborzás fontos, hanem a katonák megtartásának kérdése is. Szerinte nemcsak fegyverekbe, hanem a személyzet számára biztosított létesítményekbe is lehet beruházni.

"Modern laktanyák, modern kiképzőközpontok, modern szállások" - jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok sokáig nem fognak olyan környezetben dolgozni, amely az 1970-es évek szintjén van. Arról is beszélt, hogy fel kell készülni az új generációkra. "Ez a szervezeten belüli szervezeti kultúráról is szól, arról, hogyan bánik az emberekkel. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a csapatba akarjanak tartozni" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-15 | 12:46
Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

 • A néhai Hermann Göring tudna erről mesélni.
 • Újabb zagyva interjút adott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy horvát lapnak.
 • Az interjúban ismételten a kedvenc témáján, a homoszexualitás kérdéskörén lovagol.
 • Kifejtette, győzelme esetén feladata lesz a jogállam helyreállítása, a demokrácia és a sajtószabadság megújítása.
 • A cikk kitér arra is, hogy Márki-Zay kiáll a homoszexuálisnak való jogok teljes megadása mellett, és az azonos neműek házasságának legalizálását is ígéri.
 • Kérdésre, hogy miért hasonlítja Orbán rendszerét a náci rezsimhez, a hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: a nácik és a kommunisták általában azokat támadják meg, akiknek nincs hadseregük.
 • Putyinnak van, így Orbán ellene nem megy, de Brüsszelnek, Sorosnak, a zsidóknak, a romáknak és a homoszexuálisoknak nincs, ezért lesznek Orbán gyűlöletkampányának áldozatai, mondta el Márki-Zay Péter.
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

 • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
 • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
 • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
 • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
 • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
 • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
 • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
 • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
 • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
 • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
 • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
 • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
 • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.
Kül 2021-06-14 | 21:54
A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

 • Ezt Merkel kancellár nyilatkozta a NATO brüsszeli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján.
 • Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuell Macron francia elnök, és a belga miniszterelnök is.
 • Az új hidegháború elkerüléséének érdekében nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter is.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.
Sztori 2022-10-14 | 10:50
Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

 • Bajorország az energiaválság miatti vészhelyzettől tart a klinikákon.
Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

 • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
 • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2023-01-17 | 15:53
Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

 • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
 • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.