Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor
 • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
 • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
 • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.

Řehka: Egy Oroszországgal szembeni NATO-háború esetén Csehországnak szelektíven kellene mozgósítania.

Ha a NATO és Oroszország között háború lenne a szövetség keleti szárnyán, a hivatásos hadsereg nem lenne elegendő a feladatok ellátására. Az államnak legalábbis szelektív mozgósításhoz kellene folyamodnia - mondta Karel Rehka vezérkari főnök a Cseh Sajtóügynökségnek.

Szerinte az ukrajnai háború megmutatta, hogy az egész társadalmat be kell vonni az ország védelmébe, nem csak a hadsereget.

Rehka szerint az állam nem bízhat abban, hogy valaki más megnyeri neki a győzelmet, hanem magának kell felkészülnie a védekezésre. Véleménye szerint az ukrajnai orosz agresszió változást jelentett a nyugati közösség gondolkodásában, amely kezdte felismerni a háború lehetőségét Európában, ami addig tabu volt.

"Elképzelhetetlen volt, hogy egy agresszív állam az európai kontinensen megszálljon egy másik államot, és háborút indítson, amelyben városokat bombáznak és civileket ölnek meg" - mondta a vezérkari főnök.

A NATO és tagállamai ezért többek között megkezdték stratégiai dokumentumaik felülvizsgálatát, és a Cseh Köztársaság is megtette ezt a lépést. Ezért a biztonsági és védelmi stratégia megváltoztatására is készülnek, és kiigazítják a hosszú távú védelmi kilátásokat és a cseh hadsereg kiépítésének koncepcióját.

A hadseregnek új harci járművekre van szüksége

Řehka szerint a társadalom most ismeri fel, hogy fel kell készülni egy lehetséges hosszú távú katonai konfliktusra egy nagyobb területen, egy fejlett ellenféllel szemben. "Ez nyilvánvalóan drámaian más megközelítést igényel a védelemhez és drámaian más megközelítést a hadsereg képességeinek kiépítéséhez" - mondta.

Szerinte nem az változott, hogy a hadseregnek új gyalogsági harcjárművekre, harckocsikra vagy vadászrepülőgépekre van szüksége, hanem a megközelítés sürgőssége. "A válság megmutatta, hogy tényleg komolyan kell vennünk a dolgot, és sokkal gyorsabban kell cselekednünk."

Ha háború lenne a NATO és Oroszország között, például a szövetség keleti szárnyán, Csehország területén kívül, a Cseh Köztársaságot ez azonnal érintené, és a hivatásos hadsereg önmagában nem lenne elég.

Megmutatta, hogy az egész társadalomnak részt kell vennie az ország védelmében, nem csak a hadseregnek.

Készüljünk fel a háborúra egy fejlett ellenféllel szemben, sürgette Rehk vezérkari főnök - A Cseh Köztársaság mint legitim célpont

"Az egész társadalmat be kell vonni, legalábbis szelektíven mozgósítani kell, akár embereket, akár anyagi erőforrásokat" - figyelmeztetett.

Szerinte a Cseh Köztársaság legitim célponttá válna, mert például a szövetséges csapatok a területén keresztül vonulnának.

Řehka ugyanakkor rámutatott, hogy az ukrajnai háborúban használt eszközök közül sok eljuthatott Csehországba. "Tehát azt gondolni, hogy nem fogja érinteni a területünket, egyszerűen naivitás" - mondta.

Rehka szerint az ukránok azért tudtak ellenállni Oroszországnak a háború elején, mert felkészültek voltak, társadalmilag összefogtak, és mindenáron meg akarták védeni értékeiket. Megmutatták, hogy megérdemlik a nyugati segítséget. "Ukrajna nagy tanulsága az, hogy ne hagyatkozzunk arra, hogy bárki bármit is megtegyen értünk. Mindenekelőtt elszántnak és felkészültnek kell lennünk" - mondta. A másik tanulság szerinte az, hogy a védelemnek az egész társadalom ügyének kell lennie.

A hadsereg megpróbálja megtanulni a leckét

Elmondta, hogy a hadseregben most például a "minőség kontra mennyiség" és a megfelelő egyensúly megtalálása körül folynak a viták. Elmondta, hogy a hadsereg igyekszik tanulni a konfliktusból, különböző nyílt forrásokból, valamint közvetlenül az ukrán hadseregtől vagy katonáktól származó információkat gyűjt. "Megpróbáljuk felmérni, hogy ez mit jelent számunkra" - tette hozzá.

A GDP 2 százaléka egy ugródeszka

A vezérkari főnök azt is hangsúlyozta, hogy a GDP két százalékának megfelelő védelmi kiadások egy lépcsőfokot jelentenek, és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) számos országa növelni kívánja a katonai beruházásokat. Megjegyezte azt is, hogy a NATO-n belül a két százalékos kiadás abszolút minimumnak számít.

A két százalékos kötelezettségvállalás felülvizsgálatának és növelésének szükségességét Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes is hangsúlyozta a NATO Katonai Bizottság múlt heti ülésén, amelyen Rehka is részt vett.

A GDP mellett Rehka arra is rámutatott, hogy a hadseregnek meg kell keresnie a módját annak, hogy a hét éven belül 30 000 fős létszámot elérő célt elérjék. A vezérkari főnök szerint a személyzeti kérdéseket sokáig alábecsülték, és azok igen fontosak.

"Az emberek a legfontosabbak"

Ezért stratégiát készít elő a további intézkedésekre a személyzeti területen. A vezérkar sajtóosztályának adatai szerint Csehországban az év elején 27 197 katona szolgált, ebből 22 866 közvetlenül a hadseregben.

"Az emberek a legfontosabbak, és ők jelentik a legnagyobb problémát, mert tankokat lehet vásárolni, de embereket egyszerűen nem lehet vásárolni" - jegyezte meg Rehka. Toborzásukat egy új virtuális toborzóközpont fogja egyszerűsíteni, amelyet a hadsereg jelenleg készít elő.

Řehka szerint azonban nemcsak a toborzás fontos, hanem a katonák megtartásának kérdése is. Szerinte nemcsak fegyverekbe, hanem a személyzet számára biztosított létesítményekbe is lehet beruházni.

"Modern laktanyák, modern kiképzőközpontok, modern szállások" - jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok sokáig nem fognak olyan környezetben dolgozni, amely az 1970-es évek szintjén van. Arról is beszélt, hogy fel kell készülni az új generációkra. "Ez a szervezeten belüli szervezeti kultúráról is szól, arról, hogyan bánik az emberekkel. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a csapatba akarjanak tartozni" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

 • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
 • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
 • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
 • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
 • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
 • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
 • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
 • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
 • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

 • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
 • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
 • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
 • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
 • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.
Sztori 2023-05-09 | 21:10
Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

 • A Telexet nemrégiben egyik alapítója, Munk Veronika hagyta el egy szlovák progresszív lap kedvéért.
 • Legalábis így szólt a bejelentés, de a valóság az, hogy a Telex-szel gáláns cseh milliárdos a pozsonyi lapjához igazolta Munkot, nem függetlenül attól, hogy Szlovákiában hamarosan választások lesznek, és a globalista pártok igen csehül állnak.
 • A 444-től távozott két alapember, mindketten Uj Péter megbízható munkatársai voltak közel két évtizeden át.
 • Ott maradt azonban Uj másik, megbízható embere, W. Róbert, akinek botrányát eltussolták házon belül.
 • A progresszív dollármédiában nem az övé az első eset, hogy a vezetők szemet hunynak régi munkatársuk viselkedése fölött, korábban a Telexnél is megtörtént ez.
 • A dollármédiát szorongatja a finanszírozás: egyes médiumok megkapják a korábbi pénzeiket, mások pedig nem. "Átstrukturálás jön", fogalmaznak azok, akik látták már a terveket.
 • Kitartóan emlegetik, hogy az Action for Democracy-t vezető Korányi Dávid kavarja a lapokat és osztja továbbra is a pénzeket.
 • De már nem feltétlenül csak hivatalos médiára akarnak költeni, elkezdődött a nagy influenszer-casting is, hogy megpróbálják fölépíteni az ellen-Megafont.
 • Ehhez már bejáratott, nagy elérésekkel rendelkező influenszereket akarnak leigazolni és összevásárolni.
 • Az első ember, akivel a BENNFENTES információi szerint tárgyalnak, az az utóbbi időben a saját fejének börtönében meghülyült Puzsér Róbert.
Sztori 2023-01-10 | 11:09
Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

 • A megtévesztés ugyanúgy eszköze a nemzetközi terrorizmusnak, mint a rendes hadviselésnek.
Sztori 2023-01-24 | 17:49
Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés

Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés

 • Új, eddig nem tárgyalt szempontokra világított rá a német tankvitában a Neue Zürher Zeitung.
Sztori 2021-11-10 | 13:07
Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

 • Szerinte a hazai berendezkedés egy "fasiszta pártállam".
 • Korábban csak a hírhedt Amerikai Nészavában jelentek meg ilyen ostobaságok.
 • Mindezt brüsszeli hakniján adta elő Márki-Zay, ahol örök hűséget fogadott Brüsszelnek.
 • Azonnal bevezetné az eurót, és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.
 • Brüsszeli turnéján önfeledten rázott kezet a zsidókat listázni kívánó jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is.
Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.
Sztori 2023-04-12 | 13:07
A Pentagon-iratok egy lerongyolódott, összefércelt ukrán sereget mutatnak

A Pentagon-iratok egy lerongyolódott, összefércelt ukrán sereget mutatnak

 • Napok óta a kiszivárgott, kiszivárogtatott Pentagon-iratok tartják lázban a médiát.
 • Ki, mikor, hol, miért, hogyan, ki és mit hamisított bele és miért.
 • Ezek is lényeges kérdések, de nem ezek a legfontosabbak.
 • Hanem az eredeti iratok tartalma.