"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből
 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.

"Terrorizálják a környéket" - Szilveszteri eszkaláció: a lakók el akarnak költözni - írja a t-online.de portál.

A szilveszteri eszkaláció után a lakók ki akarnak költözni Neuköllnből. Folyamatos zavargásokról számolnak be a fiatalok részéről - és félnek.

Michèl el akar menni. El akarja hagyni neuköllni lakását, bár azt mondja, hogy szereti. Mert már nem érzi ott jól magát - és már nem is érzi magát biztonságban. Szilveszter este megváltoztatott valamit számára.

Azt mondja, nem Neuköllnben ünnepelte a szilvesztert. "Tudod, hogy milyen itt." De soha nem gondolta volna, hogy ennyire rossz lesz. Még mielőtt hazament, aznap este videókat kap ismerőseitől. A felvételeken fiatalok egy csoportja többször is rakétákat lő ki arra a házra, ahol Michèl lakik. "A házunk egész este célpont volt" - mondja Michèl. Az éjszakáról készült felvételeken, amelyek a t-online rendelkezésére állnak, egy fiatalember látható, amint egy riasztófegyverből tűzijátékot lő ki a házra.

Amikor hajnali fél öt körül hazaért, és meglátta a pusztítás mértékét, dühös lett - meséli Michèl. Az udvaron egy csapat fiatalt ért tetten, akik még mindig petárdákat lőttek. Megszólította őket, és megkérte őket, hogy hagyják abba. Egy idő után tényleg elmentek.

Csak egy kis katasztrófa

Michèl szerint a lakását viszonylag kevéssé érintette a rakétázás. A dupla üvegezésű fürdőszobaablakának külső ablaka betört. "De több más ablakot is ki kell cserélni, mert megolvadtak a tűzijáték hőjétől" - mondja.

A szomszédja, Stefan lakásában nagyobb a kár. Egy lövedék betörte az ablakot, majd a jelek szerint több rakéta repült be a lakásba, és ott robbant fel. Amikor Stefan egy másik kerületben tartott szilveszteri buliból tért haza, félig tönkretéve találta a konyháját - meséli a t-online-nak. "Mindenhol megégett képek és újságok voltak. Egy része látszólag rövid időre kigyulladt, de szerencsére újra kialudt" - mondja Stefan. Az egyik lövedék nyilvánvalóan a kerámia főzőlapon robbant fel, amely teljesen megsemmisült.

"Egy kicsit más szögből a hely lángba borult volna" - mondja Michèl. "Nagyon közel volt ahhoz a ponthoz, ahol az emberek súlyosan megsérülhettek vagy akár meg is halhattak volna" - mondja Stefan.

De a szilveszter még nem ért véget. Szilveszter éjszakáján egy csapat fiatal ismét az utcán állt és rakétákat lőtt ki a házra - mondja Michèl. Lement a földszintre, és beszélni akart a fiúkkal. De mivel a tíz-tizenöt fiú megfélemlítőnek és agresszívnek tűnt, megállt a folyosón és filmezett. "Hé, az a rohadék filmez minket" - kiabálta az egyik fiú.

"A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket"

Michèl észrevette, hogy hárman feltűnés nélkül eltávolodtak a csoporttól, és oldalra húzódtak. Az egyik fiatal hirtelen elővett egy puskát, és petárdát lőtt. Michèl még épp időben tudta kinyitni a bejárati ajtót. "Mindenféle gátlás nélkül lőtt rám" - mondja. Hívta a rendőrséget, akik az este folyamán valóban megtalálták a lövöldözőt - mondja. "Most már legalább veszélyes testi sértés vádjával áll szemben." De nem hiszi, hogy jogilag bármi is történne. A támadó valószínűleg kiskorú volt, és az ilyesmi gyakran előfordul.

Michèl azt mondja, sok olyan fiút ismer, akik itt szilveszterkor túllőttek a célon. "A legtöbbjük a szomszéd házban lakik." És a szilveszteri eszkaláció nem egyedi eset, mondja. "A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket" - mondja. Elmondása szerint a helyi buszmegálló környékéről rendszeresen eltávolítják a köveket, és kövekkel dobálják az elhaladó buszokat. "Vagy véletlenszerűen bemennek a házakba, kiveszik a szemeteseket és kiteszik a forgalmas utcára." Néhány hónappal ezelőtt, mondta, szintén felgyújtottak egyet. "Itt mindenki szenved és megfélemlítve érzi magát."

A szomszéd Stefan megerősíti ezt. És úgy gondolja, hogy a rendőrségnek nagyobb jelenlétet kellene mutatnia Neuköllnben. "Én nem akarok rendőrállamot, nem kellenek ide bajor állapotok. De tekintettel arra, hogy mi történik nap mint nap, ez itt elég laza."

A polgármester nem válaszol

Mindkét szomszéd most vonja le a következtetéseket a tapasztalatokból. Michèl aktívan keres lakást, Prenzlauer Bergbe vagy Schönebergbe szeretne költözni. Mert: "Most már félnem kell attól, hogy kimegyek a bejárati ajtóm elé." És Stefan is el akar menni. "Elvesztettem a reményt, hogy bármi is változni fog a helyzeten" - mondja.

Michèl újabb intézkedést hozott. Két álmatlan éjszaka után hosszú e-mailt írt Franziska Giffey berlini polgármesternek és Martin Hikel neuköllni kerületi polgármesternek, amely a t-online számára elérhető. Ebben mindkettőjüknek leírja a szilveszteri eseményeket és az év többi részét. Szeretné "megosztani veletek aggodalmamat és félelmemet is" - írja. És megkérdezi Giffey-t és Hikel-t: "Mit tudtok tenni értünk, és hol tudtok támogatni minket, hogy a helyzetünk azonnal javuljon?". Végül megkérdezi őket: "Ha tudtok egy szabad lakást Prenzlauer Bergben vagy Schönebergben, kérlek, osszátok meg velem az információt".

Michèl még nem kapott választ. Giffey és Hikel egyelőre nem válaszolt a t-online megkeresésére sem az incidensekkel kapcsolatban. Michèl most abban reménykedik, hogy minél hamarabb új lakást talál.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-07-30 | 12:54
30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

 • A bajaiak előre szóltak, hogy nem az ártérre kellene fűzfacsemetéket ültetni, és a napernyőket kihelyezni.
 • Jött az áradás, az ernyők a vízben állnak.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

 • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
 • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
 • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
 • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
 • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
 • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
 • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
 • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
 • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.
Sztori 2022-10-27 | 23:41
Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

 • Mintegy 7 százalékkal csökkent az amerikai középosztály átlagos vagyona, alig kilenc hónap alatt.
 • Ez máris nagyobb visszaesés, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta bármikor.
 • Az amerikai középosztály tagjai közül kétszer annyian mondták, hogy szoronganak az amerikai gazdaság állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.
Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

 • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
 • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
 • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
 • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
 • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
 • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
 • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
 • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
 • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2022-11-23 | 17:08
BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

 • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
 • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.
Sztori 2021-11-09 | 18:11
Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint a lakossággal meg kell fizettetni az energiahordozók piaci árait, és az iparnak kell kedvezményeket nyújtani.