"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből
  • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.

"Terrorizálják a környéket" - Szilveszteri eszkaláció: a lakók el akarnak költözni - írja a t-online.de portál.

A szilveszteri eszkaláció után a lakók ki akarnak költözni Neuköllnből. Folyamatos zavargásokról számolnak be a fiatalok részéről - és félnek.

Michèl el akar menni. El akarja hagyni neuköllni lakását, bár azt mondja, hogy szereti. Mert már nem érzi ott jól magát - és már nem is érzi magát biztonságban. Szilveszter este megváltoztatott valamit számára.

Azt mondja, nem Neuköllnben ünnepelte a szilvesztert. "Tudod, hogy milyen itt." De soha nem gondolta volna, hogy ennyire rossz lesz. Még mielőtt hazament, aznap este videókat kap ismerőseitől. A felvételeken fiatalok egy csoportja többször is rakétákat lő ki arra a házra, ahol Michèl lakik. "A házunk egész este célpont volt" - mondja Michèl. Az éjszakáról készült felvételeken, amelyek a t-online rendelkezésére állnak, egy fiatalember látható, amint egy riasztófegyverből tűzijátékot lő ki a házra.

Amikor hajnali fél öt körül hazaért, és meglátta a pusztítás mértékét, dühös lett - meséli Michèl. Az udvaron egy csapat fiatalt ért tetten, akik még mindig petárdákat lőttek. Megszólította őket, és megkérte őket, hogy hagyják abba. Egy idő után tényleg elmentek.

Csak egy kis katasztrófa

Michèl szerint a lakását viszonylag kevéssé érintette a rakétázás. A dupla üvegezésű fürdőszobaablakának külső ablaka betört. "De több más ablakot is ki kell cserélni, mert megolvadtak a tűzijáték hőjétől" - mondja.

A szomszédja, Stefan lakásában nagyobb a kár. Egy lövedék betörte az ablakot, majd a jelek szerint több rakéta repült be a lakásba, és ott robbant fel. Amikor Stefan egy másik kerületben tartott szilveszteri buliból tért haza, félig tönkretéve találta a konyháját - meséli a t-online-nak. "Mindenhol megégett képek és újságok voltak. Egy része látszólag rövid időre kigyulladt, de szerencsére újra kialudt" - mondja Stefan. Az egyik lövedék nyilvánvalóan a kerámia főzőlapon robbant fel, amely teljesen megsemmisült.

"Egy kicsit más szögből a hely lángba borult volna" - mondja Michèl. "Nagyon közel volt ahhoz a ponthoz, ahol az emberek súlyosan megsérülhettek vagy akár meg is halhattak volna" - mondja Stefan.

De a szilveszter még nem ért véget. Szilveszter éjszakáján egy csapat fiatal ismét az utcán állt és rakétákat lőtt ki a házra - mondja Michèl. Lement a földszintre, és beszélni akart a fiúkkal. De mivel a tíz-tizenöt fiú megfélemlítőnek és agresszívnek tűnt, megállt a folyosón és filmezett. "Hé, az a rohadék filmez minket" - kiabálta az egyik fiú.

"A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket"

Michèl észrevette, hogy hárman feltűnés nélkül eltávolodtak a csoporttól, és oldalra húzódtak. Az egyik fiatal hirtelen elővett egy puskát, és petárdát lőtt. Michèl még épp időben tudta kinyitni a bejárati ajtót. "Mindenféle gátlás nélkül lőtt rám" - mondja. Hívta a rendőrséget, akik az este folyamán valóban megtalálták a lövöldözőt - mondja. "Most már legalább veszélyes testi sértés vádjával áll szemben." De nem hiszi, hogy jogilag bármi is történne. A támadó valószínűleg kiskorú volt, és az ilyesmi gyakran előfordul.

Michèl azt mondja, sok olyan fiút ismer, akik itt szilveszterkor túllőttek a célon. "A legtöbbjük a szomszéd házban lakik." És a szilveszteri eszkaláció nem egyedi eset, mondja. "A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket" - mondja. Elmondása szerint a helyi buszmegálló környékéről rendszeresen eltávolítják a köveket, és kövekkel dobálják az elhaladó buszokat. "Vagy véletlenszerűen bemennek a házakba, kiveszik a szemeteseket és kiteszik a forgalmas utcára." Néhány hónappal ezelőtt, mondta, szintén felgyújtottak egyet. "Itt mindenki szenved és megfélemlítve érzi magát."

A szomszéd Stefan megerősíti ezt. És úgy gondolja, hogy a rendőrségnek nagyobb jelenlétet kellene mutatnia Neuköllnben. "Én nem akarok rendőrállamot, nem kellenek ide bajor állapotok. De tekintettel arra, hogy mi történik nap mint nap, ez itt elég laza."

A polgármester nem válaszol

Mindkét szomszéd most vonja le a következtetéseket a tapasztalatokból. Michèl aktívan keres lakást, Prenzlauer Bergbe vagy Schönebergbe szeretne költözni. Mert: "Most már félnem kell attól, hogy kimegyek a bejárati ajtóm elé." És Stefan is el akar menni. "Elvesztettem a reményt, hogy bármi is változni fog a helyzeten" - mondja.

Michèl újabb intézkedést hozott. Két álmatlan éjszaka után hosszú e-mailt írt Franziska Giffey berlini polgármesternek és Martin Hikel neuköllni kerületi polgármesternek, amely a t-online számára elérhető. Ebben mindkettőjüknek leírja a szilveszteri eseményeket és az év többi részét. Szeretné "megosztani veletek aggodalmamat és félelmemet is" - írja. És megkérdezi Giffey-t és Hikel-t: "Mit tudtok tenni értünk, és hol tudtok támogatni minket, hogy a helyzetünk azonnal javuljon?". Végül megkérdezi őket: "Ha tudtok egy szabad lakást Prenzlauer Bergben vagy Schönebergben, kérlek, osszátok meg velem az információt".

Michèl még nem kapott választ. Giffey és Hikel egyelőre nem válaszolt a t-online megkeresésére sem az incidensekkel kapcsolatban. Michèl most abban reménykedik, hogy minél hamarabb új lakást talál.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-12-08 | 12:31
Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

  • A Századvég szakértői a Kontextus podcastben és az M5 közszolgálati csatorna Ez itt a kérdés műsorában fejtették ki az EU-t sújtó energiakrízis részleteit.
  • Elhibázott zöld forradalom, a megújuló energiatermelés fetisizálása és a buta atompánik kellettek ahhoz, hogy az EU nyugati felét masszív áremelkedés és energiakrízis érje el.
  • A dolog érdekessége, hogy a hazai baloldali ellenzék ugyanazokat a hibákat követné el idehaza is, amelyektől Nyugat-Európa jelenleg szenved.

 

 

 

Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

  • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
  • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
  • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
  • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
  • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
  • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
  • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
  • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

  • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

  • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
  • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.
Sztori 2021-06-29 | 18:06
Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

  • Frank de Boer már nem a holland válogatott edzője, mert elváltak útjaik - jelentették be egy hivatalos közleményben.
Sztori 2023-06-29 | 17:42
Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

  • A háborúpárti nyomásgyakorlás részeként folytatódik a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat.
  • Szerda este a külföldről fizetett média koronaékszerében provokálta a nemrégiben amerikai kiképzésen járt Gulyás Márton műsorvezető Dr. Varga Csaba Istvánt, a Magyar Honvédség egykori őrnagyát.
  • A felmentett őrnagy Gulyásnak azt állította, hogy politikai okokból menesztették a honvédségtől.
  • A BENNFENTES úgy értesült, hogy a korábbi vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz támogatásával mentették fel a tevékenysége körüli problémák miatt.
  • Az őrnagy eltávolítása miatti sértettségében magáról megfeledkezve érzékeny katonai információkat szivárogtatott ki az interjúban.
  • Tette ezt egy olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl.
  • Az egész provokatív kérdezz-felelek természetesen nem véletlen.
  • Korábban a Partizánban szólta el magát Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, hogy ha győz a választásokon, akkor "akár katonai" segítséget is nyújt Ukrajnának, ha a NATO "úgy dönt".
  • Az a nemzetközi politikai-hatalmi és információs hálózat - ennek része a Partizán is -, amely az összes közép-európai országot belepasszírozta a fegyverszállításokba és a háború eszkalációjába, továbbra sem tett le arról, hogy Magyarországot is belerángassa a konfliktusba.
  • A sértett katonát így eszközként használta fel a Gulyás-féle Partizán, amit a háborúpárti nemzetközi hálózat fizet az információs térben végzett nyomásgyakorlásért.