"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből
 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.

"Terrorizálják a környéket" - Szilveszteri eszkaláció: a lakók el akarnak költözni - írja a t-online.de portál.

A szilveszteri eszkaláció után a lakók ki akarnak költözni Neuköllnből. Folyamatos zavargásokról számolnak be a fiatalok részéről - és félnek.

Michèl el akar menni. El akarja hagyni neuköllni lakását, bár azt mondja, hogy szereti. Mert már nem érzi ott jól magát - és már nem is érzi magát biztonságban. Szilveszter este megváltoztatott valamit számára.

Azt mondja, nem Neuköllnben ünnepelte a szilvesztert. "Tudod, hogy milyen itt." De soha nem gondolta volna, hogy ennyire rossz lesz. Még mielőtt hazament, aznap este videókat kap ismerőseitől. A felvételeken fiatalok egy csoportja többször is rakétákat lő ki arra a házra, ahol Michèl lakik. "A házunk egész este célpont volt" - mondja Michèl. Az éjszakáról készült felvételeken, amelyek a t-online rendelkezésére állnak, egy fiatalember látható, amint egy riasztófegyverből tűzijátékot lő ki a házra.

Amikor hajnali fél öt körül hazaért, és meglátta a pusztítás mértékét, dühös lett - meséli Michèl. Az udvaron egy csapat fiatalt ért tetten, akik még mindig petárdákat lőttek. Megszólította őket, és megkérte őket, hogy hagyják abba. Egy idő után tényleg elmentek.

Csak egy kis katasztrófa

Michèl szerint a lakását viszonylag kevéssé érintette a rakétázás. A dupla üvegezésű fürdőszobaablakának külső ablaka betört. "De több más ablakot is ki kell cserélni, mert megolvadtak a tűzijáték hőjétől" - mondja.

A szomszédja, Stefan lakásában nagyobb a kár. Egy lövedék betörte az ablakot, majd a jelek szerint több rakéta repült be a lakásba, és ott robbant fel. Amikor Stefan egy másik kerületben tartott szilveszteri buliból tért haza, félig tönkretéve találta a konyháját - meséli a t-online-nak. "Mindenhol megégett képek és újságok voltak. Egy része látszólag rövid időre kigyulladt, de szerencsére újra kialudt" - mondja Stefan. Az egyik lövedék nyilvánvalóan a kerámia főzőlapon robbant fel, amely teljesen megsemmisült.

"Egy kicsit más szögből a hely lángba borult volna" - mondja Michèl. "Nagyon közel volt ahhoz a ponthoz, ahol az emberek súlyosan megsérülhettek vagy akár meg is halhattak volna" - mondja Stefan.

De a szilveszter még nem ért véget. Szilveszter éjszakáján egy csapat fiatal ismét az utcán állt és rakétákat lőtt ki a házra - mondja Michèl. Lement a földszintre, és beszélni akart a fiúkkal. De mivel a tíz-tizenöt fiú megfélemlítőnek és agresszívnek tűnt, megállt a folyosón és filmezett. "Hé, az a rohadék filmez minket" - kiabálta az egyik fiú.

"A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket"

Michèl észrevette, hogy hárman feltűnés nélkül eltávolodtak a csoporttól, és oldalra húzódtak. Az egyik fiatal hirtelen elővett egy puskát, és petárdát lőtt. Michèl még épp időben tudta kinyitni a bejárati ajtót. "Mindenféle gátlás nélkül lőtt rám" - mondja. Hívta a rendőrséget, akik az este folyamán valóban megtalálták a lövöldözőt - mondja. "Most már legalább veszélyes testi sértés vádjával áll szemben." De nem hiszi, hogy jogilag bármi is történne. A támadó valószínűleg kiskorú volt, és az ilyesmi gyakran előfordul.

Michèl azt mondja, sok olyan fiút ismer, akik itt szilveszterkor túllőttek a célon. "A legtöbbjük a szomszéd házban lakik." És a szilveszteri eszkaláció nem egyedi eset, mondja. "A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket" - mondja. Elmondása szerint a helyi buszmegálló környékéről rendszeresen eltávolítják a köveket, és kövekkel dobálják az elhaladó buszokat. "Vagy véletlenszerűen bemennek a házakba, kiveszik a szemeteseket és kiteszik a forgalmas utcára." Néhány hónappal ezelőtt, mondta, szintén felgyújtottak egyet. "Itt mindenki szenved és megfélemlítve érzi magát."

A szomszéd Stefan megerősíti ezt. És úgy gondolja, hogy a rendőrségnek nagyobb jelenlétet kellene mutatnia Neuköllnben. "Én nem akarok rendőrállamot, nem kellenek ide bajor állapotok. De tekintettel arra, hogy mi történik nap mint nap, ez itt elég laza."

A polgármester nem válaszol

Mindkét szomszéd most vonja le a következtetéseket a tapasztalatokból. Michèl aktívan keres lakást, Prenzlauer Bergbe vagy Schönebergbe szeretne költözni. Mert: "Most már félnem kell attól, hogy kimegyek a bejárati ajtóm elé." És Stefan is el akar menni. "Elvesztettem a reményt, hogy bármi is változni fog a helyzeten" - mondja.

Michèl újabb intézkedést hozott. Két álmatlan éjszaka után hosszú e-mailt írt Franziska Giffey berlini polgármesternek és Martin Hikel neuköllni kerületi polgármesternek, amely a t-online számára elérhető. Ebben mindkettőjüknek leírja a szilveszteri eseményeket és az év többi részét. Szeretné "megosztani veletek aggodalmamat és félelmemet is" - írja. És megkérdezi Giffey-t és Hikel-t: "Mit tudtok tenni értünk, és hol tudtok támogatni minket, hogy a helyzetünk azonnal javuljon?". Végül megkérdezi őket: "Ha tudtok egy szabad lakást Prenzlauer Bergben vagy Schönebergben, kérlek, osszátok meg velem az információt".

Michèl még nem kapott választ. Giffey és Hikel egyelőre nem válaszolt a t-online megkeresésére sem az incidensekkel kapcsolatban. Michèl most abban reménykedik, hogy minél hamarabb új lakást talál.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-12-21 | 15:57
Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

 • A Gazdasági minisztérium terve ez.
 • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
 • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.
Sztori 2021-09-20 | 15:50
A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

 • A brit Guardian részletes és izgalmas sztorit tár olvasói elé: hogyan palizta be az FBI egy általuk fejlesztett titkosítot telefonnal a világ bűnözői elitjét.
 • A telefon valóban titkosított volt, de minden egyes üzenet az ausztrál rendőrségnél landolt, ám az FBI egy vádalkuért cserébe az üzenetek dekódolását lehetővé tevő kulcsokkal rendelkezett.
 • Magyar szál is van a sztoriban: egy rendkívül konspirált, profi magyar kokaincsempész banda is az An0m miatt bukott meg.
 • Ők szerb nagykereskedelmi partnereik ajánlására használták titkos kapcsolattartásra az FBI-os telefont.
 • Olyan nagy szereplőknek számítottak a hazai kokainpiacon és kábítószerkereskedelemben, hogy kiiktatásuk "ellátási zavarokat" okozott.
Sztori 2021-12-01 | 10:25
Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

 • A lapnak névtelenül megszólaló jobbikosok szerint az egész pártot maga alá gyűrte Jakab kabinetfőnöke, akit Főtitkárnőnek neveznek a háta mögött.
 • Minden út hozzá vezet, és csak rajta keresztül lehet eljutni Jakabhoz, a párt elnökéhez.
 • Sok jobbikosnak a hölgy stílusa sem tetszik.
Sztori 2021-09-19 | 11:29
Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

 • Korábban Tóth is biztosította arról Hadházyt, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában."
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

 • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
 • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.