"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből
 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.

"Terrorizálják a környéket" - Szilveszteri eszkaláció: a lakók el akarnak költözni - írja a t-online.de portál.

A szilveszteri eszkaláció után a lakók ki akarnak költözni Neuköllnből. Folyamatos zavargásokról számolnak be a fiatalok részéről - és félnek.

Michèl el akar menni. El akarja hagyni neuköllni lakását, bár azt mondja, hogy szereti. Mert már nem érzi ott jól magát - és már nem is érzi magát biztonságban. Szilveszter este megváltoztatott valamit számára.

Azt mondja, nem Neuköllnben ünnepelte a szilvesztert. "Tudod, hogy milyen itt." De soha nem gondolta volna, hogy ennyire rossz lesz. Még mielőtt hazament, aznap este videókat kap ismerőseitől. A felvételeken fiatalok egy csoportja többször is rakétákat lő ki arra a házra, ahol Michèl lakik. "A házunk egész este célpont volt" - mondja Michèl. Az éjszakáról készült felvételeken, amelyek a t-online rendelkezésére állnak, egy fiatalember látható, amint egy riasztófegyverből tűzijátékot lő ki a házra.

Amikor hajnali fél öt körül hazaért, és meglátta a pusztítás mértékét, dühös lett - meséli Michèl. Az udvaron egy csapat fiatalt ért tetten, akik még mindig petárdákat lőttek. Megszólította őket, és megkérte őket, hogy hagyják abba. Egy idő után tényleg elmentek.

Csak egy kis katasztrófa

Michèl szerint a lakását viszonylag kevéssé érintette a rakétázás. A dupla üvegezésű fürdőszobaablakának külső ablaka betört. "De több más ablakot is ki kell cserélni, mert megolvadtak a tűzijáték hőjétől" - mondja.

A szomszédja, Stefan lakásában nagyobb a kár. Egy lövedék betörte az ablakot, majd a jelek szerint több rakéta repült be a lakásba, és ott robbant fel. Amikor Stefan egy másik kerületben tartott szilveszteri buliból tért haza, félig tönkretéve találta a konyháját - meséli a t-online-nak. "Mindenhol megégett képek és újságok voltak. Egy része látszólag rövid időre kigyulladt, de szerencsére újra kialudt" - mondja Stefan. Az egyik lövedék nyilvánvalóan a kerámia főzőlapon robbant fel, amely teljesen megsemmisült.

"Egy kicsit más szögből a hely lángba borult volna" - mondja Michèl. "Nagyon közel volt ahhoz a ponthoz, ahol az emberek súlyosan megsérülhettek vagy akár meg is halhattak volna" - mondja Stefan.

De a szilveszter még nem ért véget. Szilveszter éjszakáján egy csapat fiatal ismét az utcán állt és rakétákat lőtt ki a házra - mondja Michèl. Lement a földszintre, és beszélni akart a fiúkkal. De mivel a tíz-tizenöt fiú megfélemlítőnek és agresszívnek tűnt, megállt a folyosón és filmezett. "Hé, az a rohadék filmez minket" - kiabálta az egyik fiú.

"A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket"

Michèl észrevette, hogy hárman feltűnés nélkül eltávolodtak a csoporttól, és oldalra húzódtak. Az egyik fiatal hirtelen elővett egy puskát, és petárdát lőtt. Michèl még épp időben tudta kinyitni a bejárati ajtót. "Mindenféle gátlás nélkül lőtt rám" - mondja. Hívta a rendőrséget, akik az este folyamán valóban megtalálták a lövöldözőt - mondja. "Most már legalább veszélyes testi sértés vádjával áll szemben." De nem hiszi, hogy jogilag bármi is történne. A támadó valószínűleg kiskorú volt, és az ilyesmi gyakran előfordul.

Michèl azt mondja, sok olyan fiút ismer, akik itt szilveszterkor túllőttek a célon. "A legtöbbjük a szomszéd házban lakik." És a szilveszteri eszkaláció nem egyedi eset, mondja. "A fiúbandák egész évben terrorizálják a környéket" - mondja. Elmondása szerint a helyi buszmegálló környékéről rendszeresen eltávolítják a köveket, és kövekkel dobálják az elhaladó buszokat. "Vagy véletlenszerűen bemennek a házakba, kiveszik a szemeteseket és kiteszik a forgalmas utcára." Néhány hónappal ezelőtt, mondta, szintén felgyújtottak egyet. "Itt mindenki szenved és megfélemlítve érzi magát."

A szomszéd Stefan megerősíti ezt. És úgy gondolja, hogy a rendőrségnek nagyobb jelenlétet kellene mutatnia Neuköllnben. "Én nem akarok rendőrállamot, nem kellenek ide bajor állapotok. De tekintettel arra, hogy mi történik nap mint nap, ez itt elég laza."

A polgármester nem válaszol

Mindkét szomszéd most vonja le a következtetéseket a tapasztalatokból. Michèl aktívan keres lakást, Prenzlauer Bergbe vagy Schönebergbe szeretne költözni. Mert: "Most már félnem kell attól, hogy kimegyek a bejárati ajtóm elé." És Stefan is el akar menni. "Elvesztettem a reményt, hogy bármi is változni fog a helyzeten" - mondja.

Michèl újabb intézkedést hozott. Két álmatlan éjszaka után hosszú e-mailt írt Franziska Giffey berlini polgármesternek és Martin Hikel neuköllni kerületi polgármesternek, amely a t-online számára elérhető. Ebben mindkettőjüknek leírja a szilveszteri eseményeket és az év többi részét. Szeretné "megosztani veletek aggodalmamat és félelmemet is" - írja. És megkérdezi Giffey-t és Hikel-t: "Mit tudtok tenni értünk, és hol tudtok támogatni minket, hogy a helyzetünk azonnal javuljon?". Végül megkérdezi őket: "Ha tudtok egy szabad lakást Prenzlauer Bergben vagy Schönebergben, kérlek, osszátok meg velem az információt".

Michèl még nem kapott választ. Giffey és Hikel egyelőre nem válaszolt a t-online megkeresésére sem az incidensekkel kapcsolatban. Michèl most abban reménykedik, hogy minél hamarabb új lakást talál.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-13 | 19:16
Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

 • A beszámolók szerint a helyzet egyre romlik.
 • Az alternatív készítmények pedig erősebb mellékhatásokat okoznak, a nőgyógyászati társaság vezetője szerint ettől szenvedve a nők emiatt egyszerűen abbahagyják a rákellenes terápiákat.
Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

 • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
 • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
 • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
 • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
 • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.
Sztori 2023-06-30 | 14:40
Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

 • Úgynevezett Annual Report-ot adott közzé a 2022-es magyar választásokba belegabalyodott Action for Democracy.
 • Karácsony egykori főtanácsadója által alapított szervezet "mikroadományokat" biztosított többek között Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Egyesületnek.
 • A milliárdokról iőközben kiderült, hogy nem mikroadományok, hanem nagy donorok pénzei annak érdekében, hogy megbuktassák a Fidesz-kormányt.
 • Azóta az is napvilágra került, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom e külföldi forrásokat a baloldali ellenzéki pártok közös kampányában használta fel.
 • A nagylelkű támogatásokat kezdetektől körüllengte a gyanú, hogy azokat Márki-Zayékon keresztül azért kapta a baloldal, hogy egyrészről buktassa meg a Fidesz-kormányt, másrészt képviseljen egy háborúpárti, a fegyverszállításokat igenlő álláspontot.
 • A vesztes kampány után Kunhalmi Ágnes egy riportban és egy interjúban utalt arra, nagy hiba volt az "amerikai tanácsadókra" hallgatni az ukrán háború ügyében.
 • Márki-Zay akkoriban azzal kérkedett, hogy a Belgrádot bombázó egykori európai NATO-parancsnokkal, Wesley Clarkkal ápol bennsőséges viszonyt.
 • A tábornok egyébként az Action for Democracy vezetőségének is tagja.
 • Az A4D most közzétett éves jelentésében az áll, 2022 első negyedévében leginkább Magyarországra fókuszáltak, "hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."
Sztori 2024-02-05 | 10:32
AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

 • Hírek, amelyekről nem tudósít a Telex, a HVG, a 444, és az RTL.
 • A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban.
 • 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.
Sztori 2023-03-02 | 21:05
EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

 • Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése több mint 14 ezer ukrán menekültet kérdezett meg tíz európai országban.
 • Az eredmények azt mutatják: Németországban a legmagasabb, 42 százalékos azoknak a menekülteknek az aránya, akik a befogadó országban szeretnének maradni.
 • A nyelvtanfolyamokon is különösen gyakran vesznek részt ebben az országban. Ezzel szemben Németország a munkaerő-piaci integráció tekintetében a sereghajtó.