Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek
  • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
  • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
  • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
  • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
  • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
  • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
  • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
  • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia úgy látja, hogy a NATO és Ukrajna közötti szorosabb kapcsolatok révén Kijevet arra lehetne ösztönözni, hogy még az idén kezdjen béketárgyalásokat Oroszországgal - közölték a három kormány tisztviselői, mivel Kijev néhány nyugati partnerének egyre nagyobb kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy képes-e visszahódítani az összes területét - tudósít exkluzív riportjában a Wall Street Journal.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a múlt héten felvázolta egy olyan megállapodás tervezetét, amely sokkal szélesebb körű hozzáférést biztosít Ukrajnának a fejlett katonai felszerelésekhez, fegyverekhez és lőszerekhez, hogy a háború befejezése után az megvédhesse magát. Azt mondta, hogy a tervnek az Észak-atlanti Szerződés Szervezete júliusi éves ülésének napirendjén kellene szerepelnie.

Egy évvel a háború után Párizs és Berlin is támogatja a kezdeményezést, és mindhárom kormány úgy látja, hogy ez egy módja az ukrán önbizalom növelésének, és ösztönzést ad az ottani kormánynak arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal - mondták a francia, német és brit tisztviselők.

A tisztviselők óvatosan fogalmaztak, hogy a béketárgyalások megkezdésének időpontjára és feltételeire vonatkozó döntés kizárólag Ukrajnán múlik. Sunak pénteken azt mondta, hogy a Nyugatnak olyan fegyvereket kellene adnia Ukrajnának, amelyek "döntő előnyt" biztosítanának számára a csatatéren, beleértve a harci repülőgépeket is.

A nyilvános retorika azonban elrejti az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország politikusai körében elmélyülő magánjellegű kételyeket, hogy Ukrajna képes lesz kiűzni az oroszokat Kelet-Ukrajnából és a Krímről, amelyet Oroszország 2014 óta tart ellenőrzése alatt, valamint azt a meggyőződést, hogy a Nyugat csak bizonyos ideig tud segíteni a háborús erőfeszítések fenntartásában, különösen, ha a konfliktus patthelyzetbe kerül - mondják a három ország tisztviselői.
"Folyamatosan azt ismételgetjük, hogy Oroszország nem nyerhet, de mit jelent ez? Ha a háború elég sokáig tart ilyen intenzitással, Ukrajna veszteségei elviselhetetlenné válnak" - mondta egy magas rangú francia tisztviselő.

"És senki sem hiszi, hogy képesek lesznek visszaszerezni a Krímet".

Az ilyen beszédek éles ellentétben állnak Biden elnök és más nyugati vezetők e heti nyilvános megjegyzéseivel, akik egységre szólítottak fel az általuk orosz agressziónak nevezett háborúval szemben. Egyikük sem említette, hogy Kijev a közeljövőben tárgyalásokat kezdene Moszkvával.

Biden Varsóban tartott tüzes beszédében a Nyugatot igyekezett összefogni, mondván: "Az autokraták étvágyát nem lehet csillapítani, ellenük fel kell lépni" - fogalmazott.

Amerikai tisztviselők nem kívánták kommentálni a javasolt NATO biztonsági paktumot. Washington azt mondta, hogy azt szeretné, ha Ukrajna a háború után kellőképpen fel lenne fegyverkezve ahhoz, hogy az elrettentsen minden jövőbeli orosz támadástól.

A német kormány nem kívánt nyilatkozni. A brit és a francia kormány szóvivői nem reagáltak a WSJ kérdéseire.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, amikor a három vezető a hónap elején Párizsban találkozott, hogy el kell kezdenie fontolgatni a béketárgyalásokat Moszkvával - mondták a beszélgetést ismerő személyek.

Az Élysée-palotában, a francia elnök pompás székhelyén elköltött vacsora során Macron Zelenszkijnek azt mondta, hogy még az olyan halálos ellenségeknek is békét kellett kötniük a második világháború után, mint Franciaország és Németország.

Macron azt mondta Zelenszkijnek, hogy "nagyszerű háborús vezető volt, de végül át kell térnie a politikai államférfi szerepére és nehéz döntéseket kell meghoznia" - mondták a vacsora részleteit ismerő emberek.

A múlt hétvégén egy müncheni biztonsági konferencia után Macron az első nyugati vezetők egyike volt, aki nyilvánosan megkérdőjelezte, hogy Ukrajna vagy Oroszország el tudja-e érni harctéri céljait, mondván, hogy egyik fél sem tud katonai győzelmet aratni.

Ezt a francia médiának nyilatkozta: "Most arra van szükség, hogy Ukrajna olyan katonai offenzívát indítson, amely visszaszorítja az orosz frontot, hogy megnyíljon az út a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt".

Zelenszkij pénteken elmondta, hogy többször sürgette a világ vezetőit, hogy az invázió előtt sürgessék Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy találkozóra, amit az orosz vezető elutasított. "Az Oroszország által az elmúlt évben elkövetett atrocitások lehetetlenné teszik az ilyen tárgyalásokat", mondta Zelenszkij . "Most mi vagyunk azok, akik nem tudjuk megtenni [a párbeszéd megkezdését]" - mondta Zelenszkij . "Nincs miről beszélni és nincs miről beszélni ott" - fogalmazott.

Egy brit tisztviselő szerint a NATO-paktum másik célja az lenne, hogy megváltoztassa a Kreml számításait. Ha Moszkva azt látja, hogy a Nyugat idővel kész növelni katonai segítségét és az Ukrajnának tett kötelezettségvállalásait, az segíthet meggyőzni Moszkvát arról, hogy nem tudja elérni katonai céljait.

Petr Pavel tábornok, a Cseh Köztársaság megválasztott elnöke és korábbi NATO-parancsnok a müncheni konferencián elmondta: "Olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy az ukrán terület egyes részeinek felszabadítása több emberéletet követelhet, mint amennyit a társadalom elviselne... Elérkezhet az a pont, amikor az ukránok elkezdhetnek más kimenetelben gondolkodni".

Franciaország és Németország jelezte, hogy nem szállítanak új típusú fegyvereket Ukrajnába, mivel a harcok a következő hetekben is folytatódnak. És bár Nagy-Britannia ukrán pilótákat képez ki sugárhajtású vadászgépekre, a tisztviselők szerint ez annak a a hosszabb távú célnak a része, hogy elrettentse Oroszországot a jövőbeni támadásoktól.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki szintén Münchenben beszélt a múlt héten, azt mondta, hogy a háborúnak egy - ahogy ő nevezte - tartós békével kell véget érnie. Szerinte "ez azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy Ukrajna képes legyen elrettenteni az agressziót, és szükség esetén hatékonyan védekezni ellene".

"Gondolkodnunk kell - és gondolkodunk is - azon, hogyan néz ki a háború utáni jövő, hogy biztosítsuk a biztonságot és a stabilitást az ukránok számára, valamint a biztonságot és a stabilitást Európában" - tette hozzá.

Elméletileg bármelyik NATO-tag megvétózhatná az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország javaslatát, de a szervezet konszenzuson alapul, és egy ilyen kezdeményezésről még csak nem is tárgyalnának egy csúcstalálkozón anélkül, hogy a szövetségen belül ne élvezne széles körű támogatást.

Az ajánlat nem tartalmazza az Ukrajna által kért teljes jogú NATO-tagságot. Mégis, egy korlátozottabb megállapodás "a helyes irányba tett lépés lehet, amennyiben ez egy olyan folyamat része, amelynek valamikor a jövőben a tagsággal kell végződnie" - mondta Andrij Melnyk, Ukrajna külügyminiszter-helyettese.

"Szeretnénk biztonsági garanciákat kapni a NATO felé vezető úton" - mondta Zelenszkij egy pénteki sajtótájékoztatón.

A három ország tisztségviselői elmondták, hogy a kilátásba helyezett paktum nem tartalmazna semmilyen kötelezettségvállalást a NATO-erők Ukrajnában való állomásoztatására.

Nem biztosítana Kijevnek az úgynevezett 5. cikk szerinti védelmet sem, amely előírja, hogy minden tag köteles a másik tagállam segítségére sietni, ha megtámadják és segítséget kér.

Azt mondták azonban, hogy a megállapodás biztosítaná Ukrajnának azokat a katonai eszközöket, amelyekkel a jövőbeni támadástól el lehetne riasztani az oroszokat.

Bár a pontos feltételek nincsenek rögzítve, több ilyen tisztviselő szerint Ukrajna hozzáférést kaphatna a NATO szabványos fegyverrendszerek széles köréhez, és fegyveres erőit szorosabban integrálhatná a nyugati védelmi-ipari ellátási láncba. Németország már jelezte, hogy hajlandó állandó jelleggel konkrét segítséget nyújtani, beleértve a légvédelmi eszközöket, nehéz tüzérséget, harckocsikat és lőszert. Nagy-Britannia harci repülőgépek szállításáról beszélt. A tisztviselők szerint ezzel párhuzamosan az egyes tagországok továbbra is kétoldalú katonai segítséget nyújtanának Ukrajnának.

"A NATO-csúcstalálkozónak egyértelmű ajánlatot kell tennie Ukrajnának, azért is, hogy Zelenszkij politikai győzelmet arasson, amelyet otthon a tárgyalások ösztönzőjeként tud felmutatni" - mondta a brit tisztviselő. "Oroszország háborúi hajlamosak befagyni, majd felengedni, ezért Ukrajnának több garanciára lesz szüksége tőlünk".

Míg London, Párizs és Berlin úgy látja, hogy Kijevnek tárgyalásokat kell keresnie Oroszországgal egy várható tavaszi ellentámadás után, amely segíthet neki további területek visszaszerzésében, addig más Ukrajna-támogatók szerint nem szabad tárgyalásokat folytatni mindaddig, amíg orosz csapatok maradnak ukrán földön. Sokan rámutatnak, hogy Putyin nem mutatta jelét annak, hogy hajlandó lenne jóhiszeműen tárgyalni a békéről.

A legtöbb közép- és kelet-európai kormány attól tart, hogy ha Ukrajnát tárgyalásokra bátorítják, mielőtt Moszkva vagy Kijev készen állna, az a nyugati támogatás csökkenését jelezve felbátoríthatja Oroszországot. Ezek a kormányok úgy vélik, hogy Putyin még mindig elkötelezett eredeti háborús célja, Ukrajna fővárosának elfoglalása és kormányának megdöntése mellett.

Ugyanakkor a NATO keleti tagjai nem akarnak a béketárgyalások akadályának tűnni. Lengyelország, a Cseh Köztársaság és a balti államok támogatásukról biztosították Zelenszkij nak a háború befejezésére vonatkozó terveit, egy tízpontos javaslatot, amely pénzügyi kártérítést, háborús bűnökkel kapcsolatos pereket orosz tisztviselők ellen, valamint Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartását tartalmazza.

A londoni-párizsi-berlini javaslat a biztonsági biztosítékok egyik lehetséges csomagját jelenti, amely lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy biztos legyen abban, hogy Oroszország nem használná ki a tűzszüneti megállapodást egy újabb invázió megindítása előtt.

Péntek este a Franciaországot, Nagy-Britanniát és Németországot is magában foglaló Hetek csoportjának vezetői nyilatkozatban közölték, hogy készek "biztonsági és egyéb kötelezettségvállalásokat tenni annak érdekében, hogy segítsék Ukrajnát önmaga védelmében, biztosítsák szabad és demokratikus jövőjét, és elrettentsék a jövőbeni orosz agressziót".

Közép-Európai tisztviselők elmondták, hogy a javaslatról egyelőre csak érintőlegesen esett szó, de nem hajlandók aláírni Ukrajna olyan hosszú távú NATO-státuszát, amely elmaradna a szövetségi teljes tagságtól.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-10 | 12:13
"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

  • A dugókat senki sem szereti.
  • A DRÓT elemezte a Republikon adatait, és a baloldal szabadesésbe válott Dunakeszin.
  • Korábban a BENNFENTES is olyan információkat hallott jobboldali kutatóintézetektől, hogy az agglomerácóban beesett az ellenzék népszerűsége.
  • Az ok: Karácsony elhibázott, áterőltetett biciklisávjai által okozott dugók a Fővárosban.
  • Nagy kérdés, hogy az esélyes baloldali jelöltek mikor fordulnak szembe Karácsonnyal az agglomerációban, mert veszíteni senki sem szeret.
Sztori 2023-06-30 | 14:40
Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

  • Úgynevezett Annual Report-ot adott közzé a 2022-es magyar választásokba belegabalyodott Action for Democracy.
  • Karácsony egykori főtanácsadója által alapított szervezet "mikroadományokat" biztosított többek között Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Egyesületnek.
  • A milliárdokról iőközben kiderült, hogy nem mikroadományok, hanem nagy donorok pénzei annak érdekében, hogy megbuktassák a Fidesz-kormányt.
  • Azóta az is napvilágra került, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom e külföldi forrásokat a baloldali ellenzéki pártok közös kampányában használta fel.
  • A nagylelkű támogatásokat kezdetektől körüllengte a gyanú, hogy azokat Márki-Zayékon keresztül azért kapta a baloldal, hogy egyrészről buktassa meg a Fidesz-kormányt, másrészt képviseljen egy háborúpárti, a fegyverszállításokat igenlő álláspontot.
  • A vesztes kampány után Kunhalmi Ágnes egy riportban és egy interjúban utalt arra, nagy hiba volt az "amerikai tanácsadókra" hallgatni az ukrán háború ügyében.
  • Márki-Zay akkoriban azzal kérkedett, hogy a Belgrádot bombázó egykori európai NATO-parancsnokkal, Wesley Clarkkal ápol bennsőséges viszonyt.
  • A tábornok egyébként az Action for Democracy vezetőségének is tagja.
  • Az A4D most közzétett éves jelentésében az áll, 2022 első negyedévében leginkább Magyarországra fókuszáltak, "hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."
Sztori 2023-09-26 | 16:29
TBC-járvány a német migránsközpontban

TBC-járvány a német migránsközpontban

  • A helyszín Chemnitz, Szászország.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

  • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
  • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
  • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
  • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
  • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2023-06-22 | 13:29
EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

  • A 92 éves Soros György átadta királyságát Alex Sorosnak, aki saját magát úgy jellemezte, hogy politikusabb alkat, mint az apja.
  • Az öröklés jól megszervezett és sima volt a dinasztiában, és Alex kinevezése óta felpörögtek az események: Brüsszel újra migránskvótát akar, és a Soros-birodalom megparancsolta a demokrata donoroknak, hogy vegyenek még több médiát, tévét, portálokat, cikkeket, beszélgetős rádióállomásokat.
  • A Birodalom 25 milliárd dolláros vagyon fölött diszponál, Alex az egyetlen a családtagok közül, aki vezető posztot tölt be a család befektetési alapjánál és a "filantróp tevékenységet" folytató Open Society Foundation-nál is.
  • Alex a WSJ-nek azt is kifejtette, hogy évente 1,5 milliárd dollárt, 500 milliárd forintnál is többet fektetnek be a Nyílt Társadalom ideológiájának terjesztésébe és "a demokrácia fejlesztésébe".
  • A Nyílt Társadalom ideológiája a migráció ösztönzésére, a multikulturalizmus erőltetésére, a szélsőséges woke-ideológia, a BLM, az Antifa és az abortusz, mint abszolút női jog propagálására, az LMBTQ+ propagandára, a nemzetállami struktúrák meggyengítésére és lebontására, és egy globális szuperstruktúra kiépítésére irányul.
  • Az ideológia terjesztéséhez azonban médiafelületek is kellenek, ezért egy friss tanulmányában, ami egyfajta parancsként is értelmezhető, Sorosék kiadták az ukázt a demokrata párt támogatóinak: ahogyan ők is teszik, médiát kell venni, és támogatni kell a közösségi média influenszereit.
  • A BENNFENTES megszerezte a törekvést alátámasztó stratégiai tanulmányt, amely egy titkos, demokrata megadonoroknak szervezett washingtoni háttértalálkozó összefoglalója.
  • Május közepén írt arról a BENNFENTES: az Action for Democracyt igazgató Korányi Dávid a guruló dollárokból magyar influenszereket akar összevásárolni, és ez zavarokat okoz a magyarországi dollármédiában.
  • Korányiék törekvése nem lehet független az új Soros-direktívától: a Birodalomnak további médiára és influenszerekre van szüksége, hogy terjeszthesse üzeneteit.
Sztori 2023-01-13 | 19:16
Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

  • A beszámolók szerint a helyzet egyre romlik.
  • Az alternatív készítmények pedig erősebb mellékhatásokat okoznak, a nőgyógyászati társaság vezetője szerint ettől szenvedve a nők emiatt egyszerűen abbahagyják a rákellenes terápiákat.
Sztori 2021-10-27 | 08:51
A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

  • A két éve megválasztott Főpolgármester egy imázsvideóban E/1-ben beszél arról, micsoda hatalmas dolgokat ért el a Fővárosban.
  • A videó korábban az éppen az előválasztásba belebukott Főpolgármester oldalán jelent meg, ott is hirdette a stábja.
  • A napokban azonban a Budapesti Városháza elnevezésű Facebook oldalra is felkerült, és ott is hirdetik, közpénzből.
  • A Facebook hirdetéstára szerint ezúttal 45-50 ezer forintot költenek Karácsony személyes propagandavideójára.
Sztori 2021-09-19 | 11:29
Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

  • Korábban Tóth is biztosította arról Hadházyt, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában."