BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik
  • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
  • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.

Az útleveleket nem ellenőrzik, de a jegyet igen - írja riportjában a BILD.

Svájc a migránsok és menekültek tranzitországává vált. Míg 2021 októberében a határőrök 2090 illegális határátlépést számoltak az alpesi országba, idén októberben már 7891-et - és a tendencia továbbra is növekvőben van. Legtöbbjük, főként afgán és tunéziai származásúak, Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába akarnak továbbmenni.

Buchs / St. Gallen (Svájc) - Ajatullah (25), Ajamal (22) és Ehssan (21) egy évvel ezelőtt indult útnak Afganisztánból. Iránon keresztül Törökországba mentek, majd a balkáni útvonalon keresztül. Most már majdnem a célállomáson vannak, a bázeli főpályaudvaron, egy jegyautomatánál állnak. A német határ nagyon közel van, mindössze néhány kilométerre a Rajnán túl.

Frankfurt am Mainba akarnak menni, Ajamalnak ott van családja.

Reggel vonatra szálltak Buchsban (St. Gallen kanton), az osztrák határon. "A svájci rendőrök nagyon kedvesek voltak velünk" - mondja Ajatullah. "Nem akadályoztak meg minket abban, hogy Németországba jöjjünk. Csak megvettük a jegyeket Bázelbe, és felszálltunk a vonatra, egyáltalán nem volt probléma."

Majd elővett egy másik jegyet 62 frankért (kb. 62 euró) Karlsruhéba, és a kora reggeli vonattal akar utazni. A jegyautomatánál nem tud Karlsruhénál messzebbre foglalni. Ott le kell szállnia, és vennie kell egy másik jegyet Frankfurtba. A másik két fiatalnak nincs elég pénze, és várniuk kell a rokonokra, hogy küldjenek valamit Western Unionon keresztül.

"A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni"

Ajatullah azt mondja, azért hagyta el Afganisztánt, mert a tálibok megfenyegették, hogy az amerikaiaknak dolgozik. Ezért reméli, hogy menedékjogot kap.

Az SBB egyik alkalmazottja az állomáson a BILD riporterének azt mondta: "Mi nem útleveleket, hanem jegyeket ellenőrzünk. Ha valakinek érvényes jegye van, akkor el kell szállítanunk, ezt mondja ki a svájci törvény. A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni."

Az állomás dolgozója így folytatta: "A francia nemzeti rendőrség most a síneken áll, néha gumibotokkal, és egyszerűen nem engednek fel senkit a Párizsba tartó vonatokra, aki nem észak-európainak látszik. A német szövetségi rendőrség ugyanezt tette a múlt héten." Vonatonként egy-húsz ember nem szállhatott volna fel, a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) nyilvántartja ezeket az üres járatokat.

A svájci Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Hivatal (BAZG) szerint: "A BAZG rendszeres eszmecserét folytat a svájci és külföldi partnerhatóságokkal, az együttműködés szoros, és a különböző jogalapok szabályozzák a hatásköröket".

Az SBB sajtószóvivője a BILD-nek elmondta: "Az SBB nem politikát csinál, hanem vonatokat vezet. Az utóbbi időben egyre több migráns érkezik Buchsba".

A franciák ellenőrzik a pályákat, a németek nem

Másnap reggel rövid időközönként újabb vonatok érkeznek Zürichből. Az egyik vágánynál svájci határőrök állnak, a másiknál körülbelül tíz afgán száll le a vonatról, és eltűnik a tömegben. Nem sokkal később, amikor megérkezik egy TGV, amelynek tovább kellene mennie Párizsba, a francia határőrök csatlakoznak hozzá - jelentette az állomás alkalmazottja. Átfésülik a vonatot, és négy afgánt vesznek ki, akiknek nem volt jegyük.

Német határőröket nem lehet látni. A német szövetségi rendőrség azonban a BILD-nek elmondta, hogy Bázelben már voltak bevetések.

Egy szóvivő így fogalmazott a lapnak: "A szövetségi rendőrség nagyszámú, vízumköteles harmadik országbeli állampolgárok által történő engedély nélküli belépést regisztrált, különösen 2022 nyara óta". A bázeli ideiglenes ellenőrzéseket "a svájci hatóságokkal való szoros és bizalomteljes együttműködésben" végezték.

A vonatról ledobottak egyike, Shimra (45) egyenruhás fotókat mutat magáról az afgán hadseregben. "A tálibok meg akarnak ölni, el kellett hagynom az otthonom. Franciaországba akarunk menni" - mondja.


Fejenként 4000 eurót fizettek a Törökországból induló csempészútvonalért, és a pénznek már annyi.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2024-02-05 | 10:32
AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

  • Hírek, amelyekről nem tudósít a Telex, a HVG, a 444, és az RTL.
  • A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban.
  • 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.
Sztori 2023-08-29 | 15:34
Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

  • Pár héten belül választások lesznek Lengyelországban.
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

  • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2023-01-18 | 16:33
Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

  • Az építkezés megkezdése a küszöbön áll.
Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

  • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
  • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
  • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.
Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

  • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
  • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
  • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
  • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
  • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.