BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik
 • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
 • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.

Az útleveleket nem ellenőrzik, de a jegyet igen - írja riportjában a BILD.

Svájc a migránsok és menekültek tranzitországává vált. Míg 2021 októberében a határőrök 2090 illegális határátlépést számoltak az alpesi országba, idén októberben már 7891-et - és a tendencia továbbra is növekvőben van. Legtöbbjük, főként afgán és tunéziai származásúak, Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába akarnak továbbmenni.

Buchs / St. Gallen (Svájc) - Ajatullah (25), Ajamal (22) és Ehssan (21) egy évvel ezelőtt indult útnak Afganisztánból. Iránon keresztül Törökországba mentek, majd a balkáni útvonalon keresztül. Most már majdnem a célállomáson vannak, a bázeli főpályaudvaron, egy jegyautomatánál állnak. A német határ nagyon közel van, mindössze néhány kilométerre a Rajnán túl.

Frankfurt am Mainba akarnak menni, Ajamalnak ott van családja.

Reggel vonatra szálltak Buchsban (St. Gallen kanton), az osztrák határon. "A svájci rendőrök nagyon kedvesek voltak velünk" - mondja Ajatullah. "Nem akadályoztak meg minket abban, hogy Németországba jöjjünk. Csak megvettük a jegyeket Bázelbe, és felszálltunk a vonatra, egyáltalán nem volt probléma."

Majd elővett egy másik jegyet 62 frankért (kb. 62 euró) Karlsruhéba, és a kora reggeli vonattal akar utazni. A jegyautomatánál nem tud Karlsruhénál messzebbre foglalni. Ott le kell szállnia, és vennie kell egy másik jegyet Frankfurtba. A másik két fiatalnak nincs elég pénze, és várniuk kell a rokonokra, hogy küldjenek valamit Western Unionon keresztül.

"A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni"

Ajatullah azt mondja, azért hagyta el Afganisztánt, mert a tálibok megfenyegették, hogy az amerikaiaknak dolgozik. Ezért reméli, hogy menedékjogot kap.

Az SBB egyik alkalmazottja az állomáson a BILD riporterének azt mondta: "Mi nem útleveleket, hanem jegyeket ellenőrzünk. Ha valakinek érvényes jegye van, akkor el kell szállítanunk, ezt mondja ki a svájci törvény. A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni."

Az állomás dolgozója így folytatta: "A francia nemzeti rendőrség most a síneken áll, néha gumibotokkal, és egyszerűen nem engednek fel senkit a Párizsba tartó vonatokra, aki nem észak-európainak látszik. A német szövetségi rendőrség ugyanezt tette a múlt héten." Vonatonként egy-húsz ember nem szállhatott volna fel, a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) nyilvántartja ezeket az üres járatokat.

A svájci Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Hivatal (BAZG) szerint: "A BAZG rendszeres eszmecserét folytat a svájci és külföldi partnerhatóságokkal, az együttműködés szoros, és a különböző jogalapok szabályozzák a hatásköröket".

Az SBB sajtószóvivője a BILD-nek elmondta: "Az SBB nem politikát csinál, hanem vonatokat vezet. Az utóbbi időben egyre több migráns érkezik Buchsba".

A franciák ellenőrzik a pályákat, a németek nem

Másnap reggel rövid időközönként újabb vonatok érkeznek Zürichből. Az egyik vágánynál svájci határőrök állnak, a másiknál körülbelül tíz afgán száll le a vonatról, és eltűnik a tömegben. Nem sokkal később, amikor megérkezik egy TGV, amelynek tovább kellene mennie Párizsba, a francia határőrök csatlakoznak hozzá - jelentette az állomás alkalmazottja. Átfésülik a vonatot, és négy afgánt vesznek ki, akiknek nem volt jegyük.

Német határőröket nem lehet látni. A német szövetségi rendőrség azonban a BILD-nek elmondta, hogy Bázelben már voltak bevetések.

Egy szóvivő így fogalmazott a lapnak: "A szövetségi rendőrség nagyszámú, vízumköteles harmadik országbeli állampolgárok által történő engedély nélküli belépést regisztrált, különösen 2022 nyara óta". A bázeli ideiglenes ellenőrzéseket "a svájci hatóságokkal való szoros és bizalomteljes együttműködésben" végezték.

A vonatról ledobottak egyike, Shimra (45) egyenruhás fotókat mutat magáról az afgán hadseregben. "A tálibok meg akarnak ölni, el kellett hagynom az otthonom. Franciaországba akarunk menni" - mondja.


Fejenként 4000 eurót fizettek a Törökországból induló csempészútvonalért, és a pénznek már annyi.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-06-27 | 12:34
Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

 • A szivárványos diktatúra kötelezettségénél vannak józanabb hangok is a német sajtóban.
 • Voltak-e hasonló javaslatok arra vonatkozóan, hogy a stadionokat homoszexualitásra utaló nyilatkozatokkal díszítsék a Törökország vagy az arab államok elleni mérkőzések alkalmával? - teszi fel a kérdést  véleménycikk írója.
Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

 • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
 • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
 • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
 • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
 • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
 • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

 • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
 • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
 • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
 • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
 • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
 • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
 • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
 • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
 • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
 • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.
Sztori 2022-09-28 | 11:39
Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

 • Az ukrajnai háború, az energiahiány és a klímavédelem az indok.
Sztori 2021-11-05 | 19:42
Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

 • Szinte azonos időpontban jelentek meg pénteken írások a 444-en és a Telexen, azaz a liberális propagandamédia zászlóshajó-médiumaiban Cseh Katka lagzijáról.
 • Az írások közös nevezője, hogy roppant alázatosan védelmezik Cseh Katka esküvőjét, és gyalázatos dolognak állítják be azt, hogy a Bors és a BENNFENTES nyilvánosságra hozta a lagziról készült képeket.
 • Mintha csak parancsszóra tették volna, az ellenzéki propagandamédia úgy védi Cseh Katka és Berg Dániel esküvőjét.
 • Azért különös ez az igyekezetük, mert azt, hogy a közszereplőknek nincsen magánelete idehaza, azt az ellenzéki propagandamédia honosította meg Magyarországon.
 • Ha egy jobboldali politikus lánya, vagy egy nagyvállalkozó tart lagzit, akkor ugyanez a propagandamédia lesifotósokat fizet meg, majd hetekig csámcsog az esküvőn.
 • Kettős mérce a gyakorlatban: amit szabad az ellenzéki propagandamédiának, nem szabad azt senki másnak.
Sztori 2021-12-01 | 10:25
Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

 • A lapnak névtelenül megszólaló jobbikosok szerint az egész pártot maga alá gyűrte Jakab kabinetfőnöke, akit Főtitkárnőnek neveznek a háta mögött.
 • Minden út hozzá vezet, és csak rajta keresztül lehet eljutni Jakabhoz, a párt elnökéhez.
 • Sok jobbikosnak a hölgy stílusa sem tetszik.