BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik
 • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
 • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.

Az útleveleket nem ellenőrzik, de a jegyet igen - írja riportjában a BILD.

Svájc a migránsok és menekültek tranzitországává vált. Míg 2021 októberében a határőrök 2090 illegális határátlépést számoltak az alpesi országba, idén októberben már 7891-et - és a tendencia továbbra is növekvőben van. Legtöbbjük, főként afgán és tunéziai származásúak, Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába akarnak továbbmenni.

Buchs / St. Gallen (Svájc) - Ajatullah (25), Ajamal (22) és Ehssan (21) egy évvel ezelőtt indult útnak Afganisztánból. Iránon keresztül Törökországba mentek, majd a balkáni útvonalon keresztül. Most már majdnem a célállomáson vannak, a bázeli főpályaudvaron, egy jegyautomatánál állnak. A német határ nagyon közel van, mindössze néhány kilométerre a Rajnán túl.

Frankfurt am Mainba akarnak menni, Ajamalnak ott van családja.

Reggel vonatra szálltak Buchsban (St. Gallen kanton), az osztrák határon. "A svájci rendőrök nagyon kedvesek voltak velünk" - mondja Ajatullah. "Nem akadályoztak meg minket abban, hogy Németországba jöjjünk. Csak megvettük a jegyeket Bázelbe, és felszálltunk a vonatra, egyáltalán nem volt probléma."

Majd elővett egy másik jegyet 62 frankért (kb. 62 euró) Karlsruhéba, és a kora reggeli vonattal akar utazni. A jegyautomatánál nem tud Karlsruhénál messzebbre foglalni. Ott le kell szállnia, és vennie kell egy másik jegyet Frankfurtba. A másik két fiatalnak nincs elég pénze, és várniuk kell a rokonokra, hogy küldjenek valamit Western Unionon keresztül.

"A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni"

Ajatullah azt mondja, azért hagyta el Afganisztánt, mert a tálibok megfenyegették, hogy az amerikaiaknak dolgozik. Ezért reméli, hogy menedékjogot kap.

Az SBB egyik alkalmazottja az állomáson a BILD riporterének azt mondta: "Mi nem útleveleket, hanem jegyeket ellenőrzünk. Ha valakinek érvényes jegye van, akkor el kell szállítanunk, ezt mondja ki a svájci törvény. A legtöbben Franciaországba vagy Németországba akarnak menni."

Az állomás dolgozója így folytatta: "A francia nemzeti rendőrség most a síneken áll, néha gumibotokkal, és egyszerűen nem engednek fel senkit a Párizsba tartó vonatokra, aki nem észak-európainak látszik. A német szövetségi rendőrség ugyanezt tette a múlt héten." Vonatonként egy-húsz ember nem szállhatott volna fel, a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) nyilvántartja ezeket az üres járatokat.

A svájci Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Hivatal (BAZG) szerint: "A BAZG rendszeres eszmecserét folytat a svájci és külföldi partnerhatóságokkal, az együttműködés szoros, és a különböző jogalapok szabályozzák a hatásköröket".

Az SBB sajtószóvivője a BILD-nek elmondta: "Az SBB nem politikát csinál, hanem vonatokat vezet. Az utóbbi időben egyre több migráns érkezik Buchsba".

A franciák ellenőrzik a pályákat, a németek nem

Másnap reggel rövid időközönként újabb vonatok érkeznek Zürichből. Az egyik vágánynál svájci határőrök állnak, a másiknál körülbelül tíz afgán száll le a vonatról, és eltűnik a tömegben. Nem sokkal később, amikor megérkezik egy TGV, amelynek tovább kellene mennie Párizsba, a francia határőrök csatlakoznak hozzá - jelentette az állomás alkalmazottja. Átfésülik a vonatot, és négy afgánt vesznek ki, akiknek nem volt jegyük.

Német határőröket nem lehet látni. A német szövetségi rendőrség azonban a BILD-nek elmondta, hogy Bázelben már voltak bevetések.

Egy szóvivő így fogalmazott a lapnak: "A szövetségi rendőrség nagyszámú, vízumköteles harmadik országbeli állampolgárok által történő engedély nélküli belépést regisztrált, különösen 2022 nyara óta". A bázeli ideiglenes ellenőrzéseket "a svájci hatóságokkal való szoros és bizalomteljes együttműködésben" végezték.

A vonatról ledobottak egyike, Shimra (45) egyenruhás fotókat mutat magáról az afgán hadseregben. "A tálibok meg akarnak ölni, el kellett hagynom az otthonom. Franciaországba akarunk menni" - mondja.


Fejenként 4000 eurót fizettek a Törökországból induló csempészútvonalért, és a pénznek már annyi.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

 • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
 • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
 • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

 • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2023-01-08 | 13:30
Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

 • Hans-Gerog Maassen, Merkel kancellár egykori legfőbb elhárítótisztje arra figyelmeztet, Németország célponttá válhat a páncélosok szállítása miatt.
 • "Ukrajna nem a szabadság, a béke és az emberi jogok védőbástyája" – mondta, "még akkor sem, ha ekként propagálják".
 • "Miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?" - tette fel a kérdést.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-09-10 | 12:13
"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

 • A dugókat senki sem szereti.
 • A DRÓT elemezte a Republikon adatait, és a baloldal szabadesésbe válott Dunakeszin.
 • Korábban a BENNFENTES is olyan információkat hallott jobboldali kutatóintézetektől, hogy az agglomerácóban beesett az ellenzék népszerűsége.
 • Az ok: Karácsony elhibázott, áterőltetett biciklisávjai által okozott dugók a Fővárosban.
 • Nagy kérdés, hogy az esélyes baloldali jelöltek mikor fordulnak szembe Karácsonnyal az agglomerációban, mert veszíteni senki sem szeret.