Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban
 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.

Nagy elvárásokkal vágott neki a Párbeszéd az előválasztási folyamatnak, írja a Szabad Európa.

Nemcsak az előválasztás intézményét érezték sajátjuknak, de úgy érezték, övék a legesélyesebb jelölt, aki a második fordulóban legyőzi a DK-s Dobrev Klárát, és 2022-ben Orbán Viktort is.

Karácsony mellett szóltak a közvélemény-kutatási adatok, beállt mögé két további párt (MSZP, LMP), de az ő támogatására tett ígéretet két másik miniszterelnök-jelölt is. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Párbeszéd frakcióját fogja erősíteni 2022-től.

A Szabad Európa úgy tudja, Fekete-Győr András az utolsó pillanatig lebegtette, hogy elindul-e egyáltalán az előválasztáson, de aztán a Momentum érdekeit szem előtt tartva végvitte kampányát. A főpolgármester ezek mellett még olyan, később csalódó jobbikosok szavazataira is számított a második fordulóban, akik Gyurcsány Ferenc DK-jával szemben őt választották volna.

Az pedig, hogy a Fidesz-közeli sajtó első számú célpontja is Karácsony lett, csak tovább erősítette a Párbeszéd meggyőződését.

Karácsony kampánycsapata ennek megfelelően építette fel a kampányt, szemmel láthatóan készpénznek vették az előválasztási győzelmet, és egyből 2022-nek mentek neki. Erre utal, hogy Karácsony a megbékélést hirdetve végig a bizonytalanokhoz beszélt (akik a várakozás szerint eldöntik majd a 2022-es választásokat), nem pedig az Orbán-kormányt mindenáron elzavarni kívánó elkötelezett ellenzéki szavazókhoz (akik az előválasztást döntötték el).

De ennek jele volt az is, hogy nyáron a főpolgármester már szinte leendő miniszterelnökként találkozott Berlinben baloldali pártvezetőkkel, és hirdette meg a pártokon és politikai törésvonalakon átívelő 99 Mozgalmat.

Ahogy azonban közeledett az előválasztás, úgy nőtt a feszültség a pártvezetés és Karácsony között.

A fő konfliktusforrás az volt, hogy míg a 2019-es főpolgármesteri kampányba aktívan bevonták a párt elnökségét és a tagságot, most ennek épp az ellenkezője történt.

A főpolgármesteri kampányt is vezető Gál J. Zoltán (aki Karácsony tanácsadója a városházán, de az utolsó két szocialista miniszterelnök mellett is fontos kommunikációs posztokat töltött be) ezúttal kívülről toborozta a stábtagokat.

"A Párbeszédnek alig volt információja Gergő kampányáról. Szerettünk volna jobban belefolyni, de erre nem volt lehetőség" – mondta a párt egyik elnökségi tagja a Szabad Európának.

Karácsony egy másik közeli munkatársa pedig úgy fogalmazott, hogy mindez "óriási frusztrációt okozott" a párton belül. "Két hétre előre nem tudták megmondani, mi fog történni. Előfordult, hogy telefonáltak, hogy akkor holnapután megyünk kampányolni egy adott településre", fogalmazott a Szabad Európa forrása.

Szerinte eleve a szükségesnél alacsonyabb intenzitással vitték a kampányt: "Amíg Gergő nyaralt, addig Dobrev járta az országot, és kampányolt."
Arról többen is beszéltek, hogy a szocialista Tóth Csaba melletti látványos kiállás is okozott feszültségeket a párton belül.

Tordai Bence országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja azt mondta, a párt kifejezetten kérte Karácsonyt, hogy ne támogassa látványosan Tóth Csabát, és ha egy mód van rá, ne látogassa meg a zuglói jelöltet (hiszen Tóth nevét egy sor gyanús ügylettel hozták már összefüggésbe, és zuglói polgármesterként Karácsonynak is volt vele komoly konfliktusa.

"De arról valóban volt elnökségi döntés, hogy az MSZP-vel kölcsönösen támogatjuk egymás jelöltjeit. Szerettük volna, ha végül elsikkad Tóth támogatása, de nem így történt, igaz, a szocialisták felől is érkezett nyomás, hogy Tóth Csabát nem lehet leszedni. Későn jött a felismerés, hogy milyen károkat okozott a Tóth melletti kiállás", tette hozzá Tordai.

Az előválasztás első fordulójának eredményét sikerként könyvelték el a Párbeszédben. Kilenc (Márki-Zay Péter nélkül) egyéni jelöltjük közül hat megnyerte körzetét (igaz, Szabó Tímeának nem volt vetélytársa, Mellár Tamás és Jámbor András pedig nem tagjai a pártnak), és ezek közül öt nyerhető, de akár mind a hatot behúzhatják tavasszal is.

A miniszterelnök-jelölti versenyben ugyan Karácsony nyolc százalékkal lemaradt Dobrevtől de mintegy hét százalékkal (mintegy 43 ezer szavazattal) előzte meg a harmadik helyezett Márki-Zayt. Az eredményhirdetést követő napokban nemcsak Karácsony gondolta úgy, hogy ez nyerhető, de a pártban is úgy érezték, megvan a lendület a végső győzelemhez.

Márki-Zayjal szemben Karácsony mellett szólt a főpolgármester országos ismertsége, a mögötte álló (párt)szervezeti háttér, a rendelkezésre álló nagyobb anyagi források és a több politikai, valamint kampánytapasztalat. Dobrevvel szemben pedig Gyurcsány Ferenc elutasítottságára és a már beígért támogatásokra (Márki-Zay, illetve Fekete-Győr részéről) is számítottak.

A Momentum támogatásában bízva léptette vissza (konkrét ellentételezés nélkül) egyik debreceni jelöltjét, Fábián Istvánt a Párbeszéd, és a Szabad Európa információi szerint kifejezetten a Momentummal történt megállapodás részeként hátrált ki Tóth Csaba mögül Karácsony az egyik miniszterelnök-jelölti tévévitában.

Ehhez képest Karácsony nem esélyesként folytatta a kampányolást.

A szerdai eredményhirdetés után napokra eltűnt, és míg Márki-Zay nyilvános nagygyűlést szervezett, addig a Párbeszéd egy szűkös hajón tartott kampánygyűlést meghívott vendégekkel – sorolta kritikáit egyik, pártvezetéshez közeli forrásunk. Szerinte hiba volt lemenni másnap Márki-Zayhoz Vásárhelyre, "járni kellett volna az országot, és megmondani Péternek, hogy ő lett a harmadik, és ha tárgyalni akar, akkor menjen oda, ahol Karácsony van".

Nem a magányos, tépelődő Karácsony döntött a visszalépésről

Ahogy teltek a napok, úgy lett egyre világosabb a Párbeszéd vezetésében is, hogy valójában Márki-Zay van lendületben, és ezt egymás után több közvélemény-kutatás is alátámasztotta. A kedvezőtlen tendenciák ellenére Karácsony még csütörtök reggel is kitartott amellett, hogy nem lép vissza. A párt elnökségében viszont Márki-Zay előretöréséért egyértelműen a párttól teljesen függetlenül működő csapat által vitt kampányt okolták, és ez komoly viták tárgya lett az elnökségben.

Egy tárgyaláson Szabó Tímea társelnöknek kellett a sarkára állnia, és megmondania Karácsonynak, hogy vállalja a felelősséget az elrontott kampányért, és lépjen vissza. Karácsony ekkor dönthette el, hogy így tesz.

Ráadásul ekkor valószínűleg már arról is tudott, hogy a Momentum hamarosan bejelenti, Márki-Zayt támogatják a második fordulóban. Karácsony értesítette a hódmezővásárhelyi polgármestert döntéséről, aztán egyeztetett közeli tanácsadóival, majd tájékoztatta az őt támogató pártok elnökségét is. Ekkor már elkezdett szivárogni a visszalépésről szóló információ, Karácsony ezért gyorsan közölte döntését a párt tagságával is, de így is volt olyan párbeszédes, aki a hvg.hu csütörtök este hétkor megjelent cikkéből értesült a visszalépésről.

További részletek a Szabad Európa cikkében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

 • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
 • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
 • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

 • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
 • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
 • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
 • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
 • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
 • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
 • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
 • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
 • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2022-10-23 | 15:52
Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

 • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
 • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.
Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

 • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
 • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
 • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
 • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
 • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
 • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
 • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
 • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
 • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.
Sztori 2023-01-13 | 19:16
Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

 • A beszámolók szerint a helyzet egyre romlik.
 • Az alternatív készítmények pedig erősebb mellékhatásokat okoznak, a nőgyógyászati társaság vezetője szerint ettől szenvedve a nők emiatt egyszerűen abbahagyják a rákellenes terápiákat.
Sztori 2023-04-20 | 11:26
Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

 • A nyugati médiában szokatlan riport jelent meg egy holland lapban.
 • Sokkal drámaibb az ukrán hadsereg helyzete, mint ahogyan a liberális média világszerte, így Magyarországon is állítja.
 • Rengeteg NATO-kiképzést kapott ukrán katona halt már meg az eddigi harcokban.
 • A frissen besorozottak viszont gyakorlatilag kiképzés nélkül kerülnek a tűzvonalba.
 • Egy katona elmondása szerint 27 társából 8 óra elteltével csak 8 maradt.
 • A riport érdekessége, hogy téli, télvégi információkra hivatkozik.
 • Feltehetően azóta csak rosszabb lett a helyzet.
 • Kérdés, hogy ezzel az emberállománnyal tud-e bármilyen ellentámadást indítani Ukrajna.