Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban
 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.

Nagy elvárásokkal vágott neki a Párbeszéd az előválasztási folyamatnak, írja a Szabad Európa.

Nemcsak az előválasztás intézményét érezték sajátjuknak, de úgy érezték, övék a legesélyesebb jelölt, aki a második fordulóban legyőzi a DK-s Dobrev Klárát, és 2022-ben Orbán Viktort is.

Karácsony mellett szóltak a közvélemény-kutatási adatok, beállt mögé két további párt (MSZP, LMP), de az ő támogatására tett ígéretet két másik miniszterelnök-jelölt is. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Párbeszéd frakcióját fogja erősíteni 2022-től.

A Szabad Európa úgy tudja, Fekete-Győr András az utolsó pillanatig lebegtette, hogy elindul-e egyáltalán az előválasztáson, de aztán a Momentum érdekeit szem előtt tartva végvitte kampányát. A főpolgármester ezek mellett még olyan, később csalódó jobbikosok szavazataira is számított a második fordulóban, akik Gyurcsány Ferenc DK-jával szemben őt választották volna.

Az pedig, hogy a Fidesz-közeli sajtó első számú célpontja is Karácsony lett, csak tovább erősítette a Párbeszéd meggyőződését.

Karácsony kampánycsapata ennek megfelelően építette fel a kampányt, szemmel láthatóan készpénznek vették az előválasztási győzelmet, és egyből 2022-nek mentek neki. Erre utal, hogy Karácsony a megbékélést hirdetve végig a bizonytalanokhoz beszélt (akik a várakozás szerint eldöntik majd a 2022-es választásokat), nem pedig az Orbán-kormányt mindenáron elzavarni kívánó elkötelezett ellenzéki szavazókhoz (akik az előválasztást döntötték el).

De ennek jele volt az is, hogy nyáron a főpolgármester már szinte leendő miniszterelnökként találkozott Berlinben baloldali pártvezetőkkel, és hirdette meg a pártokon és politikai törésvonalakon átívelő 99 Mozgalmat.

Ahogy azonban közeledett az előválasztás, úgy nőtt a feszültség a pártvezetés és Karácsony között.

A fő konfliktusforrás az volt, hogy míg a 2019-es főpolgármesteri kampányba aktívan bevonták a párt elnökségét és a tagságot, most ennek épp az ellenkezője történt.

A főpolgármesteri kampányt is vezető Gál J. Zoltán (aki Karácsony tanácsadója a városházán, de az utolsó két szocialista miniszterelnök mellett is fontos kommunikációs posztokat töltött be) ezúttal kívülről toborozta a stábtagokat.

"A Párbeszédnek alig volt információja Gergő kampányáról. Szerettünk volna jobban belefolyni, de erre nem volt lehetőség" – mondta a párt egyik elnökségi tagja a Szabad Európának.

Karácsony egy másik közeli munkatársa pedig úgy fogalmazott, hogy mindez "óriási frusztrációt okozott" a párton belül. "Két hétre előre nem tudták megmondani, mi fog történni. Előfordult, hogy telefonáltak, hogy akkor holnapután megyünk kampányolni egy adott településre", fogalmazott a Szabad Európa forrása.

Szerinte eleve a szükségesnél alacsonyabb intenzitással vitték a kampányt: "Amíg Gergő nyaralt, addig Dobrev járta az országot, és kampányolt."
Arról többen is beszéltek, hogy a szocialista Tóth Csaba melletti látványos kiállás is okozott feszültségeket a párton belül.

Tordai Bence országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja azt mondta, a párt kifejezetten kérte Karácsonyt, hogy ne támogassa látványosan Tóth Csabát, és ha egy mód van rá, ne látogassa meg a zuglói jelöltet (hiszen Tóth nevét egy sor gyanús ügylettel hozták már összefüggésbe, és zuglói polgármesterként Karácsonynak is volt vele komoly konfliktusa.

"De arról valóban volt elnökségi döntés, hogy az MSZP-vel kölcsönösen támogatjuk egymás jelöltjeit. Szerettük volna, ha végül elsikkad Tóth támogatása, de nem így történt, igaz, a szocialisták felől is érkezett nyomás, hogy Tóth Csabát nem lehet leszedni. Későn jött a felismerés, hogy milyen károkat okozott a Tóth melletti kiállás", tette hozzá Tordai.

Az előválasztás első fordulójának eredményét sikerként könyvelték el a Párbeszédben. Kilenc (Márki-Zay Péter nélkül) egyéni jelöltjük közül hat megnyerte körzetét (igaz, Szabó Tímeának nem volt vetélytársa, Mellár Tamás és Jámbor András pedig nem tagjai a pártnak), és ezek közül öt nyerhető, de akár mind a hatot behúzhatják tavasszal is.

A miniszterelnök-jelölti versenyben ugyan Karácsony nyolc százalékkal lemaradt Dobrevtől de mintegy hét százalékkal (mintegy 43 ezer szavazattal) előzte meg a harmadik helyezett Márki-Zayt. Az eredményhirdetést követő napokban nemcsak Karácsony gondolta úgy, hogy ez nyerhető, de a pártban is úgy érezték, megvan a lendület a végső győzelemhez.

Márki-Zayjal szemben Karácsony mellett szólt a főpolgármester országos ismertsége, a mögötte álló (párt)szervezeti háttér, a rendelkezésre álló nagyobb anyagi források és a több politikai, valamint kampánytapasztalat. Dobrevvel szemben pedig Gyurcsány Ferenc elutasítottságára és a már beígért támogatásokra (Márki-Zay, illetve Fekete-Győr részéről) is számítottak.

A Momentum támogatásában bízva léptette vissza (konkrét ellentételezés nélkül) egyik debreceni jelöltjét, Fábián Istvánt a Párbeszéd, és a Szabad Európa információi szerint kifejezetten a Momentummal történt megállapodás részeként hátrált ki Tóth Csaba mögül Karácsony az egyik miniszterelnök-jelölti tévévitában.

Ehhez képest Karácsony nem esélyesként folytatta a kampányolást.

A szerdai eredményhirdetés után napokra eltűnt, és míg Márki-Zay nyilvános nagygyűlést szervezett, addig a Párbeszéd egy szűkös hajón tartott kampánygyűlést meghívott vendégekkel – sorolta kritikáit egyik, pártvezetéshez közeli forrásunk. Szerinte hiba volt lemenni másnap Márki-Zayhoz Vásárhelyre, "járni kellett volna az országot, és megmondani Péternek, hogy ő lett a harmadik, és ha tárgyalni akar, akkor menjen oda, ahol Karácsony van".

Nem a magányos, tépelődő Karácsony döntött a visszalépésről

Ahogy teltek a napok, úgy lett egyre világosabb a Párbeszéd vezetésében is, hogy valójában Márki-Zay van lendületben, és ezt egymás után több közvélemény-kutatás is alátámasztotta. A kedvezőtlen tendenciák ellenére Karácsony még csütörtök reggel is kitartott amellett, hogy nem lép vissza. A párt elnökségében viszont Márki-Zay előretöréséért egyértelműen a párttól teljesen függetlenül működő csapat által vitt kampányt okolták, és ez komoly viták tárgya lett az elnökségben.

Egy tárgyaláson Szabó Tímea társelnöknek kellett a sarkára állnia, és megmondania Karácsonynak, hogy vállalja a felelősséget az elrontott kampányért, és lépjen vissza. Karácsony ekkor dönthette el, hogy így tesz.

Ráadásul ekkor valószínűleg már arról is tudott, hogy a Momentum hamarosan bejelenti, Márki-Zayt támogatják a második fordulóban. Karácsony értesítette a hódmezővásárhelyi polgármestert döntéséről, aztán egyeztetett közeli tanácsadóival, majd tájékoztatta az őt támogató pártok elnökségét is. Ekkor már elkezdett szivárogni a visszalépésről szóló információ, Karácsony ezért gyorsan közölte döntését a párt tagságával is, de így is volt olyan párbeszédes, aki a hvg.hu csütörtök este hétkor megjelent cikkéből értesült a visszalépésről.

További részletek a Szabad Európa cikkében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

 • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
 • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

 • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
 • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
 • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
 • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
 • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
 • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
 • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
 • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
 • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.
Sztori 2021-11-02 | 15:43
Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

 • Saját vadaspark, tórendszer, helikopter-leszállópálya és teniszpálya is tartozik a körbekerített, quados őrök által ellenőrzött birtokhoz.
 • A baloldali vörösbáró mostanában azzal került be a hírekbe, hogy megüzente az ellenzéknek a nyilvánosságban: hajlandó a kampányukat fizetni és bármiben támogatni őket.
 • Ez nem lehet független attól, hogy az ügyészség milliárdos hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsította meg, és a Gazdasági Versenyhivatal 11 milliárdos bírságot szabott ki rá kartellezés miatt.
 • Míg a többi érintett cég hajlandó volt együttműködni a GVH-val, a Bigéhez tartozó vállalkozások nem.
 • Minden jel arra mutat, a milliárdos baloldali vörösbáró, aki Horn Gyula kormányzása idején különböző privatizációs trükkökkel szerezte meg a vagyonát, politikai védelmet akar az ellenzéktől, és cserébe fizet, mint a katonatiszt.
Sztori 2021-05-09 | 21:59
Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

 • Az összefogott ellenzék nagy újításként tálalta korábban az előválasztás intézményét: az volt az ígéret, "füstös szobák" helyett a helyi választók dönthetnek a legalkalmasabb, akár civil jelöltekről.
 • Mostanra ezt az ígéretüket sem tartják az ellenzéki pártok: egyre több választókerületben jelentik be, hogy egymás jelöltjeit támogatják a választásokon, vagyis nem indítanak egymásra jelölteket. Ennek értelmében helyben választani sem lehet majd a különböző pártjelöltek között.
 • Ennek oka az is, hogy bár nem beszélnek róla, de az ellenzéki pártok vidéken rendkívül gyengék, országos hálózattal, szervezeti beágyazottsággal alig-alig rendelkeznek. A Jobbik volt korábban a legerősebb vidéken az ellenzéki pártok közül, de 2018-at követően komplett régiókban is szétzilálódott a párt.
 • Egyedül a Mometum és a Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol indít jelölteket, és a Momentum "rástartolt" biztos balos körzetre is. Ezzel kihúzták a gyufát az összefogáson belül.
 • A többiek különalkukat kötnek egymással, egymás háta mögött, sokszor pont a Momentum kárára.
 • Mivel a Momentumnak jelenleg minden vicc új, ebből komikus helyzetek is adódnak: Szolnokon azt a Kármán Irént indítják az előválasztáson, aki előbb Pető Iván SZDSZ-es politikus, majd Portik Tamás, a '90-es évek rettegett alvilági alakjának szeretője volt.
 • A tét az, akár ellenzékben, akár kormányon, de kinek lesz a legnagyobb frakciója. Aki a legnagyobb frakcióval rendelkezik, az fog diktálni. A DK pontosan tudja ezt.
 • Ám közben a pártok között arról is vita van, legyen-e online lehetőség az előválasztásra, vagy csak a személyes megjelenést fogadják el.
Sztori 2021-07-15 | 18:14
Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

 • Német mintára sarcolná meg a háztartásokat és az embereket a brüsszeli Bizottság, pont úgy, ahogyan karácsony is belengette korábban.
 • Márpedig Németországban jelenleg a CO2-adó része a 111 Ft/kwh árú áramárnak, az üzemanyagoknak, és július 1-től az otthonok fűtésére használt gáznk vagy tüzelőolajnak is.
 • Minden egyes német jelenleg olyan 200-250 ezer forintos klímaadót- és járulékot kénytelen fizetni évente.
 • A Századvég közzétett állásfoglalásában elutasítja a brüsszeli terveket, és azt is megírták, miért.
 • Szerencsére a magyar kormány is józan és realista, így Gulyás Gergely bejelentette, a kormány nem támogatja ezt a brüsszeli elképzelést.