Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai
 • Scholz, Baerbock külügyminiszter és Habeck gazdasági miniszter is előszeretettel repülnek.
 • Képmutatás a maximumon.
 • Az is őrület, hogy a gépek körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.
 • Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik.
 • Ám közben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni.
 • Karácsony Gergely német barátai ugyanolyan hazugok és képmutatók, mint Karácsony Gergely.

Repülés a klímaválság ellenére: 2022-ben a miniszterek gyakran voltak úton a kormánygépekkel - és nagy CO₂-kibocsátást produkáltak. A CDU pontosan tudni akarta a számokat, tudósít a Merkur.

A gazdaságért és a békéért: egy külügyminiszternek utaznia kell. Régebben viccelődtek erről, például így: "Két repülőgép találkozik az égen. Hans Dietrich Genscher mindkettőben ült". A liberális persze az utazó diplomáciájáról volt híres. Hivatali ideje alatt többször is körbejárta a földet a kormánygépen, szinte minden országot meglátogatott, és általában egy lépéssel gyorsabb volt sokaknál. Az 1990-es években a gyakori repülés még az energikusság kifejeződése volt. Az emberek szívből nevettek is rajta. Akkoriban az éghajlatváltozást még nem vették igazán komolyan.

A kormányzati repülőgépek CO₂-kibocsátása: Baerbock és Scholz a legrosszabb klímarekorddal rendelkezik.

Az idők megváltoztak. Ennek ellenére Genscher egyik utódjának a külügyminisztériumban továbbra is a világ körül kell repülnie.

Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter tavaly ezért összesen 67 alkalommal szállt fel a német légierő kormánygépére. Ez 5000 tonna CO₂-kibocsátást és mintegy 7,6 millió eurós költséget okozott.

A szén-dioxid-kibocsátás a CDU vizsgálatának eredménye. Tilmann Kuban Bundestag-képviselő nyomására a szövetségi kormánynak nyilvánosságra kellett hoznia a CO₂-mérlegét a kormánygépekkel. A Bild újság kárörvendően használta az adatokat. A cikk alaphangja azt sugallta: a Zöldek a legnagyobb klímavétkesek a lámpás koalícióban. Arról, hogy ennek a minisztériumok elosztásához is köze lehet, nem esett szó.

A sebességkorlátozás is vita tárgyát képezte. Szakértők szerint ez mindenképpen hozzájárulhatna a közlekedési ágazat klímamérlegének javításához. De a 15 minisztérium közül csak egy vezette be önként a 120 km/h-s sebességkorlátozást az üzleti utakra. Egyedül Steffi Lemke (Zöldek) szövetségi környezetvédelmi miniszter utazik a sebességkorlátozással, amint azt a Baloldali Párt nemrég egy kérdésre válaszul megtudta.

Kormányzati repülőgépek: A Bundeswehr légi készültségi egységének kritikája az üres járatokkal kapcsolatban

És úgy tűnik, hogy a Bundeswehr légi készenléti egységénél is van lehetőség a megtakarításra.

Az ellenzék többször is rákérdezett a kormánygépek üres járatainak számára. Körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.

Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik - miközben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni. Dietmar Bartsch, a baloldali párt politikusa a dpa hírügynökségnek adott interjújában a törvényhozási időszak elején azt mondta, hogy ez "klímapolitikai őrület".

A külügyminiszter mindazonáltal már tisztában van a problémával. Egy évvel ezelőtt menetrend szerinti repülőjárattal tett bemutatkozó látogatást Spanyolországban. Szóvivője akkor a berlini Tagesspiegelnek azt mondta, hogy a környezetvédelem érdekében gyakrabban kellene földet érnie a kormánygépnek. De akkoriban Putyin még nem szállta meg Ukrajnát - és a világ lassabban fordult a miniszter számára.

Repülési készültség Németországban: 114 repüléssel a kormánygépen Scholz a király

Persze egy külügyminiszter többet utazik repülővel a világban, mint az oktatási miniszter. Sőt, a számok szerint a repülési aktivitás a tárca fontosságával együtt nő.

Az éllovas a kancellár: Olaf Scholz 114 repülést bonyolított le, közel 7200 tonna CO₂-kibocsátással. Összehasonlításképpen: Németországban évente az emberek fejenként mintegy 7,91 tonna CO₂-t bocsát ki.

A második helyen Baerbock áll, őt követi Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter, akinek az ukrajnai háború miatti gázellátási zavarokat kellett kezelnie, és ehhez többször beutazta a világot.

Az ő szénlábnyoma: 32 repülőútja csaknem 1900 tonna CO2-t bocsátott ki. A költség mintegy 3,2 millió euró volt.

A Zöldek által vezetett minisztériumok összesen 7000 tonna CO2-t bocsátottak ki, ami az összes miniszteri járat CO₂-kibocsátásának mintegy 60 százaléka. Mögöttük az SPD öt minisztériuma következik mintegy 2900 tonna CO₂-kibocsátással. A médiajelentések szerint csak Boris Pistorius védelmi minisztériuma 1200 tonna CO₂-t bocsát ki. És az FDP? Három minisztériumával együtt még mindig 1300 tonna CO₂-kibocsátással számol, amelyből csak a Christian Lindner vezette pénzügyminisztérium légi közlekedése 1100 tonnát tesz ki.

Kormányzati repülőgépek és szolgálati autók: a szövetségi kormány CO₂-mérlege visszatérő téma

De muszáj-e annak lennie? Az éghajlati válság idején? A vita nem teljesen új keletű.

Újra és újra fellángol - akár a kormány repülőgépeiről, akár a hivatali autóparkról van szó. Miközben a polgárokat energia- és erőforrás-takarékosságra szólítják fel, a politikusoknak jó példával kellene elöl járniuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

 • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
 • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
 • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.
Sztori 2023-06-29 | 17:42
Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

 • A háborúpárti nyomásgyakorlás részeként folytatódik a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat.
 • Szerda este a külföldről fizetett média koronaékszerében provokálta a nemrégiben amerikai kiképzésen járt Gulyás Márton műsorvezető Dr. Varga Csaba Istvánt, a Magyar Honvédség egykori őrnagyát.
 • A felmentett őrnagy Gulyásnak azt állította, hogy politikai okokból menesztették a honvédségtől.
 • A BENNFENTES úgy értesült, hogy a korábbi vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz támogatásával mentették fel a tevékenysége körüli problémák miatt.
 • Az őrnagy eltávolítása miatti sértettségében magáról megfeledkezve érzékeny katonai információkat szivárogtatott ki az interjúban.
 • Tette ezt egy olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl.
 • Az egész provokatív kérdezz-felelek természetesen nem véletlen.
 • Korábban a Partizánban szólta el magát Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, hogy ha győz a választásokon, akkor "akár katonai" segítséget is nyújt Ukrajnának, ha a NATO "úgy dönt".
 • Az a nemzetközi politikai-hatalmi és információs hálózat - ennek része a Partizán is -, amely az összes közép-európai országot belepasszírozta a fegyverszállításokba és a háború eszkalációjába, továbbra sem tett le arról, hogy Magyarországot is belerángassa a konfliktusba.
 • A sértett katonát így eszközként használta fel a Gulyás-féle Partizán, amit a háborúpárti nemzetközi hálózat fizet az információs térben végzett nyomásgyakorlásért.
Sztori 2021-11-29 | 17:13
Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

 • Vagy csak azért hazudik, hogy egy aktuális botrányra húzhassa rá, ahogy menti az irháját.
Sztori 2021-07-28 | 14:36
Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

 • Az afganisztáni csapatkivonások migrációs hullámokhoz fognak vezetni - figyelmeztet.
 • Kurz azt mondta, hogy Afganisztán problémáit nem lehet megoldani azzal, hogy Németország és Ausztria tömegesen befogad embereket, ahogyan azt 2015-ben tették.
 • "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. Az itt tapasztalható brutalitás nagy része nem létezett a múltban. A számok nagyon egyértelműek bizonyos csoportok esetében, ami az erőszakos bűncselekményeket, például a nők elleni szexuális erőszakot halmozódását illeti."
 • "Nem akarom ezt a beteges ideológiát importálni Európába" - mondta az osztrák kancellár az iszlamizmusról a Bildnek.
 • "Az elmúlt években rengeteg antiszemitizmust importáltunk Európába, különösen a migrációs hullámok révén. Sok olyan ember jött hozzánk, akik egyértelműen homofóbok, és akik nem feltétlenül támogatják a nők jogait."
Sztori 2023-03-24 | 10:22
Mesebeszéd Orbán totális elszigeteltségről: a nagy kamu képekben

Mesebeszéd Orbán totális elszigeteltségről: a nagy kamu képekben

 • Nincs olyan nap és olyan óra, hogy a dollármédiában valamelyik idomított majom meg ne írná: Orbán totálisan elszigetelődött a nemzetközi térben.
 • Legalább annyira, mint Vlagyimir Putyin és Kim-Dzsong Un.
 • Az Európa Tanács ülésének csütörtöki fotói ismét ennek ellenkezőjét bizonyítják.
 • Orbán a Tanács elnökével, az ENSZ főtítkárával, és a Bizottság elnökével egyeztet, mosolyogva.
 • Jobbján az olasz miniszterelnök, Meloni, vagy éppen a ciprusi elnök.
 • Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap a propagandamédia ne írná meg újra: iszonyatos az elszigetelődés.
 • De beszéljenek helyettük a képek!
Sztori 2021-06-27 | 12:34
Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

 • A szivárványos diktatúra kötelezettségénél vannak józanabb hangok is a német sajtóban.
 • Voltak-e hasonló javaslatok arra vonatkozóan, hogy a stadionokat homoszexualitásra utaló nyilatkozatokkal díszítsék a Törökország vagy az arab államok elleni mérkőzések alkalmával? - teszi fel a kérdést  véleménycikk írója.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.