Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai
 • Scholz, Baerbock külügyminiszter és Habeck gazdasági miniszter is előszeretettel repülnek.
 • Képmutatás a maximumon.
 • Az is őrület, hogy a gépek körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.
 • Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik.
 • Ám közben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni.
 • Karácsony Gergely német barátai ugyanolyan hazugok és képmutatók, mint Karácsony Gergely.

Repülés a klímaválság ellenére: 2022-ben a miniszterek gyakran voltak úton a kormánygépekkel - és nagy CO₂-kibocsátást produkáltak. A CDU pontosan tudni akarta a számokat, tudósít a Merkur.

A gazdaságért és a békéért: egy külügyminiszternek utaznia kell. Régebben viccelődtek erről, például így: "Két repülőgép találkozik az égen. Hans Dietrich Genscher mindkettőben ült". A liberális persze az utazó diplomáciájáról volt híres. Hivatali ideje alatt többször is körbejárta a földet a kormánygépen, szinte minden országot meglátogatott, és általában egy lépéssel gyorsabb volt sokaknál. Az 1990-es években a gyakori repülés még az energikusság kifejeződése volt. Az emberek szívből nevettek is rajta. Akkoriban az éghajlatváltozást még nem vették igazán komolyan.

A kormányzati repülőgépek CO₂-kibocsátása: Baerbock és Scholz a legrosszabb klímarekorddal rendelkezik.

Az idők megváltoztak. Ennek ellenére Genscher egyik utódjának a külügyminisztériumban továbbra is a világ körül kell repülnie.

Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter tavaly ezért összesen 67 alkalommal szállt fel a német légierő kormánygépére. Ez 5000 tonna CO₂-kibocsátást és mintegy 7,6 millió eurós költséget okozott.

A szén-dioxid-kibocsátás a CDU vizsgálatának eredménye. Tilmann Kuban Bundestag-képviselő nyomására a szövetségi kormánynak nyilvánosságra kellett hoznia a CO₂-mérlegét a kormánygépekkel. A Bild újság kárörvendően használta az adatokat. A cikk alaphangja azt sugallta: a Zöldek a legnagyobb klímavétkesek a lámpás koalícióban. Arról, hogy ennek a minisztériumok elosztásához is köze lehet, nem esett szó.

A sebességkorlátozás is vita tárgyát képezte. Szakértők szerint ez mindenképpen hozzájárulhatna a közlekedési ágazat klímamérlegének javításához. De a 15 minisztérium közül csak egy vezette be önként a 120 km/h-s sebességkorlátozást az üzleti utakra. Egyedül Steffi Lemke (Zöldek) szövetségi környezetvédelmi miniszter utazik a sebességkorlátozással, amint azt a Baloldali Párt nemrég egy kérdésre válaszul megtudta.

Kormányzati repülőgépek: A Bundeswehr légi készültségi egységének kritikája az üres járatokkal kapcsolatban

És úgy tűnik, hogy a Bundeswehr légi készenléti egységénél is van lehetőség a megtakarításra.

Az ellenzék többször is rákérdezett a kormánygépek üres járatainak számára. Körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.

Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik - miközben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni. Dietmar Bartsch, a baloldali párt politikusa a dpa hírügynökségnek adott interjújában a törvényhozási időszak elején azt mondta, hogy ez "klímapolitikai őrület".

A külügyminiszter mindazonáltal már tisztában van a problémával. Egy évvel ezelőtt menetrend szerinti repülőjárattal tett bemutatkozó látogatást Spanyolországban. Szóvivője akkor a berlini Tagesspiegelnek azt mondta, hogy a környezetvédelem érdekében gyakrabban kellene földet érnie a kormánygépnek. De akkoriban Putyin még nem szállta meg Ukrajnát - és a világ lassabban fordult a miniszter számára.

Repülési készültség Németországban: 114 repüléssel a kormánygépen Scholz a király

Persze egy külügyminiszter többet utazik repülővel a világban, mint az oktatási miniszter. Sőt, a számok szerint a repülési aktivitás a tárca fontosságával együtt nő.

Az éllovas a kancellár: Olaf Scholz 114 repülést bonyolított le, közel 7200 tonna CO₂-kibocsátással. Összehasonlításképpen: Németországban évente az emberek fejenként mintegy 7,91 tonna CO₂-t bocsát ki.

A második helyen Baerbock áll, őt követi Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter, akinek az ukrajnai háború miatti gázellátási zavarokat kellett kezelnie, és ehhez többször beutazta a világot.

Az ő szénlábnyoma: 32 repülőútja csaknem 1900 tonna CO2-t bocsátott ki. A költség mintegy 3,2 millió euró volt.

A Zöldek által vezetett minisztériumok összesen 7000 tonna CO2-t bocsátottak ki, ami az összes miniszteri járat CO₂-kibocsátásának mintegy 60 százaléka. Mögöttük az SPD öt minisztériuma következik mintegy 2900 tonna CO₂-kibocsátással. A médiajelentések szerint csak Boris Pistorius védelmi minisztériuma 1200 tonna CO₂-t bocsát ki. És az FDP? Három minisztériumával együtt még mindig 1300 tonna CO₂-kibocsátással számol, amelyből csak a Christian Lindner vezette pénzügyminisztérium légi közlekedése 1100 tonnát tesz ki.

Kormányzati repülőgépek és szolgálati autók: a szövetségi kormány CO₂-mérlege visszatérő téma

De muszáj-e annak lennie? Az éghajlati válság idején? A vita nem teljesen új keletű.

Újra és újra fellángol - akár a kormány repülőgépeiről, akár a hivatali autóparkról van szó. Miközben a polgárokat energia- és erőforrás-takarékosságra szólítják fel, a politikusoknak jó példával kellene elöl járniuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-19 | 14:24
A CIA ex-startégája: "Az USA vezető szerepet játszik a meggondolatlan eszkalációban"

A CIA ex-startégája: "Az USA vezető szerepet játszik a meggondolatlan eszkalációban"

 • A realista megközelítéséről ismert James Rickards szerint az ukrán hadsereg pocsékul áll.
 • A brutális eszköz- és emberveszteséghez számtalan rossz döntés járult hozzá.
 • Az újabb és újabb NATO-fegyverszállítmányok nem fogják megfordítani a háború menetét, csak elhúzzák a végkifejlet időpontját.
 • A fegyverszállítások azonban súlyosan növelik egy nukleáris konfliktus veszélyét.
 • Az USA vezette Nyugat egzisztenciális kérdéssé emelte a háborút, ahelyett, hogy lokalizálta volna azt.
 • Közben az oroszok sem adhatják fel céljaikat, és minden egyes eszkalációs lépésre válaszolnak.
Sztori 2021-11-05 | 19:42
Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

 • Szinte azonos időpontban jelentek meg pénteken írások a 444-en és a Telexen, azaz a liberális propagandamédia zászlóshajó-médiumaiban Cseh Katka lagzijáról.
 • Az írások közös nevezője, hogy roppant alázatosan védelmezik Cseh Katka esküvőjét, és gyalázatos dolognak állítják be azt, hogy a Bors és a BENNFENTES nyilvánosságra hozta a lagziról készült képeket.
 • Mintha csak parancsszóra tették volna, az ellenzéki propagandamédia úgy védi Cseh Katka és Berg Dániel esküvőjét.
 • Azért különös ez az igyekezetük, mert azt, hogy a közszereplőknek nincsen magánelete idehaza, azt az ellenzéki propagandamédia honosította meg Magyarországon.
 • Ha egy jobboldali politikus lánya, vagy egy nagyvállalkozó tart lagzit, akkor ugyanez a propagandamédia lesifotósokat fizet meg, majd hetekig csámcsog az esküvőn.
 • Kettős mérce a gyakorlatban: amit szabad az ellenzéki propagandamédiának, nem szabad azt senki másnak.
Sztori 2022-09-22 | 16:03
Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

 • Robbanásszerű emelkedésről tudósít a BILD.
 • A közgazdászok az infláció enyhe csökkenésére számítottak - ez távolról sem az - jegyzi meg a BILD.
 • A Commerzbank vezető közgazdásza szerint "Óriási inflációs nyomás van a levegőben".
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

 • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2023-08-29 | 15:34
Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

 • Pár héten belül választások lesznek Lengyelországban.
Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

 • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
 • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
 • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
 • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
 • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
 • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
 • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
 • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Sztori 2021-08-20 | 14:27
Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

 • Amikor Joe Biden amerikai elnök végre megtörte hallgatását az Afganisztánban kibontakozó káoszról, az európai szövetségesek, akik nagy reményeket fűztek a transzatlanti szövetség újraindításához, megdöbbentek.
 • Európai döntéshozók és diplomaták rámutatnak: amikor Amerika "megfordult" Szíriában, az Európában és nem az Egyesült Államokban robbantott ki válságot".
 • A földrajz és a történelem azt sugallja, hogy amint Amerika eltűnik, és a tálibok teljesen átveszik az irányítást Afganisztán felett, a hátramaradt, üldöztetéstől félő egyszerű polgárok mindent meg fognak tenni, hogy biztonságosabb helyre meneküljenek az országból.
 • Biden döntését és bűnbánatának hiányát több okból is bírálták. De talán a legkevésbé elfogadható szempont az, hogy Amerikának, nyersen szólva, megvan az a luxusa, hogy úgy távozhat, ahogy Európa - és más regionális szomszédok - nem.