AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként
  • Hírek, amelyekről nem tudósít a Telex, a HVG, a 444, és az RTL.
  • A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban.
  • 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.

Legalább 9 400 svéd gyermeknek van legalább egy hajléktalan szülője, és több mint 27 000 hajléktalan felnőtt él Svédországban - derül ki az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal jelentéséből, tudósít az AFTONBLADET.

Camilla Waltersson Grönwall szociális miniszter a bandabűnözésre és a becsületbeli elnyomásra összpontosít, de figyelmen kívül hagyja a hajléktalanság növekvő problémáját, írja a lap.

Az Aftonbladet szerkesztősége úgy véli, hogy a kormány felelőssége, hogy prioritásként kezelje a gyermekek hajléktalanságát, és az önkormányzati szociális szolgálatoknak forrásokat biztosítson a megelőző munkához.

Nehéz elképzelni, hogy valaki kiszolgáltatottabb legyen egy olyan gyermeknél, akinek otthontalanul kell felnőnie. Egy olyan gyermek, akinek nincs hol pihennie, vacsoráznia vagy házi feladatát elvégeznie.

Egy társadalmat úgy lehet értékelni, ha megnézzük, hogyan bánik a legkiszolgáltatottabbjaival.

Legalább 9400 svéd gyermeknek legalább az egyik szülője hajléktalanságban él. 1800 gyermek közülük részben vagy egészben átmeneti szálláson él szüleivel.

Összesen több mint 27 000 felnőtt hajléktalan él ma Svédországban. Ez egy közepes méretű svéd település, ha Stockholmot, Göteborgot és Malmöt nem számítjuk.

A számok az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal összeállításából származnak, és abszolút minimumot jelentenek.

Minden bizonnyal van egy sötétebb szám. A felmérés valójában csak azokról az emberekről szól, akik kapcsolatban állnak a szociális szolgálatokkal.

Tavaly ősszel a Kronofogden arra figyelmeztetett, hogy a gyermekes családok kilakoltatásainak száma növekszik. A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban, 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.

A hajléktalanság valóban "a nagy kérdés". Kíváncsiak vagyunk, mikor kerül fel Camilla Waltersson Grönwall szociális miniszter napirendjére. Jelenleg úgy tűnik, hogy azt teljes egészében a bandabűnözés és a becsületen alapuló elnyomás elleni keményebb intézkedések töltik ki.

Mindazonáltal az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal összeállítása nem teljesen fekete. A legutóbbi, 2017-es jelentéshez képest a hajléktalanság valójában némileg csökkent. Ez különösen igaz Göteborgra és Malmöre. Maguk az önkormányzatok szerint ennek egyik oka a szociális szolgálatok aktív megelőző munkája.

Emellett a lakásépítés is kissé magasabb volt a 2017 óta eltelt években.

Mindkét tényező kérdéseket vet fel a jövőre nézve.

Merthogy az az ország önkormányzatai jelenleg jelentős megszorításokkal néznek szembe.

Svédország önkormányzatai és régiói idén összesen 30 milliárd svéd korona (1018 milliárd forint) hiányra számítanak. Elisabeth Svantesson pénzügyminiszter üzenete pedig az, hogy a központi kormánytól nem várható segítség.

Nem merész feltételezés, hogy a hajléktalanság elleni megelőző munka lesz az, ami hiányt szenved akkor, amikor a helyi politikusok takarékosságra kényszerülnek. Vagy hogy ez ahhoz vezet, hogy még több gyermek marad otthon nélkül.

Azt is tudjuk, hogy a lakásépítés leállt. Kevesebb embernek lesz lehetősége otthont vásárolni. És ez különösen a gyerekeket érinti.

Svédországnak nincs szüksége közel 10 000 hajléktalan gyermekre. Ez politika és prioritások felállításának kérdése. Jelenleg a gyermekek messze hátul szerepelnek azon a listán, amelybe a kormány hajlandó befektetni.

Majdnem 10 000 gyermek él olyan családokban, ahol legalább az egyik szülő hajléktalan. Több mint 27 000 felnőttnek nincs állandó otthona. Ugyanakkor az önkormányzatok jelentései azt mutatják, hogy a megelőző munka segít. Most az a veszély fenyegeti, hogy ez elveszik, mivel az önkormányzatok kénytelenek megtakarításokat eszközölni.

Milyen felelőssége van a politikusoknak? És helyesen cselekszik-e a kormány, amikor megtakarításokra kényszeríti az önkormányzatokat, többek között a szociális szolgáltatások terén is? - teszi fel a kérdést az AFTONBLADET.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

  • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
  • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
  • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
  • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
  • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

  • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
  • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

  • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
  • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
  • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
  • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
  • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.
Sztori 2021-10-27 | 08:51
A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

  • A két éve megválasztott Főpolgármester egy imázsvideóban E/1-ben beszél arról, micsoda hatalmas dolgokat ért el a Fővárosban.
  • A videó korábban az éppen az előválasztásba belebukott Főpolgármester oldalán jelent meg, ott is hirdette a stábja.
  • A napokban azonban a Budapesti Városháza elnevezésű Facebook oldalra is felkerült, és ott is hirdetik, közpénzből.
  • A Facebook hirdetéstára szerint ezúttal 45-50 ezer forintot költenek Karácsony személyes propagandavideójára.
Sztori 2021-07-30 | 12:54
30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

  • A bajaiak előre szóltak, hogy nem az ártérre kellene fűzfacsemetéket ültetni, és a napernyőket kihelyezni.
  • Jött az áradás, az ernyők a vízben állnak.
Sztori 2023-02-20 | 20:37
Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

  • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.