EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni
 • Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése több mint 14 ezer ukrán menekültet kérdezett meg tíz európai országban.
 • Az eredmények azt mutatják: Németországban a legmagasabb, 42 százalékos azoknak a menekülteknek az aránya, akik a befogadó országban szeretnének maradni.
 • A nyelvtanfolyamokon is különösen gyakran vesznek részt ebben az országban. Ezzel szemben Németország a munkaerő-piaci integráció tekintetében a sereghajtó.

Az egy évvel ezelőtti orosz invázió óta több mint egymillió ukrán menekült érkezett Németországba. Sokan közülük hosszú távon is itt akarnak maradni - derül ki az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének nagyszabású felméréséből, tudósít a német Business Insider.

A kedden közzétett tanulmányhoz mintegy 14 700 menekültet kérdeztek meg tavaly augusztusban és szeptemberben tíz európai befogadó országban, köztük Németország mellett Észtországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Olaszországban és Spanyolországban.

A felmérés szerint a megkérdezettek több mint egyharmada azt mondta, hogy hosszú távon vissza akar térni Ukrajnába, 38 százalékuk pedig azt tervezi, hogy a befogadó országban marad.

A Németországba menekült ukránok 30 százaléka mondta azt, hogy haza akar térni, ami lényegesen kevesebb, mint a többi kilenc országban.

A felmérés a menekültek hosszú távú tervei mellett a jelenlegi lakás- és munkalehetőségüket is vizsgálta. A németországi résztvevők fele a felmérés időpontjában magánlakásban élt, míg alig minden harmadik - és így a többi országhoz képest lényegesen nagyobb arányban - állami intézményben. Nagy részüknek egyáltalán nem vagy csak részben kell viselnie a lakhatás költségeit, ellentétben például Észtországgal, ahol a menekültek kétharmada teljes egészében maga fizeti a lakhatás költségeit.

A nyelvi akadályok megnehezítik a munkakeresést

Az ukránok munkaerő-piaci integrációját illetően azonban Németország tavaly nyáron messze lemaradt.

A menekült nőknek mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy a felmérés idején dolgozott, szemben a férfiak 16 százalékával. Ezzel szemben például Szlovákiában ez az arány lényegesen magasabb volt, a nők 45 százaléka, a férfiak 56 százaléka. Összességében a válaszadóknak csak egyharmada rendelkezett fizetett munkahellyel.

A leggyakrabban említett ok minden országban a nyelvtudás hiánya volt. A felmérés szerint a Németországban élő menekültek mindössze 17 százaléka beszél valamennyire vagy jól németül, míg Lengyelországban a válaszadók közel fele beszéli legalább valamennyire az ország nyelvét. A nők számára, akik a menekültek túlnyomó többségét teszik ki, a gyermekgondozás gyakran további akadályt jelent.

A nyelvi akadályok hosszú távon valószínűleg csökkennek. A Németországban élő ukránok 44 százaléka ugyanis tavaly nyáron részt vett vagy már részt vett nyelvtanfolyamon. További 36 százalékuk tervezte, hogy részt vesz egy tanfolyamon. A többi tíz vizsgált országban az arányok egyöntetűen alacsonyabbak voltak.

Sok menekült számol be traumatikus élményekről

A dolgozó menekültek egyharmada számolt be kizsákmányolásról, különösen a gyárakban és az építkezéseken. A résztvevők fele azt is elmondta, hogy nehéz volt megélni a pénzéből.

Németországban a válaszadók több mint fele az állami szociális segélyt nevezte meg legfontosabb bevételi forrásként, míg más országokban a menekültek főként megtakarításaikból vagy családi támogatásból éltek.

Végül a felmérésből az is kiderül, hogy az ukrán menekültek mennyire szenvednek lelkileg a hazájukban zajló háborútól. A megkérdezettek csaknem fele mondta, hogy gyakran depressziós. Különösen a gyerekek számoltak be gyakran olyan traumatikus élményekről, mint a bombázások (74 százalék) vagy a menekülés nehéz körülményei (51 százalék). A vizsgálatban résztvevők közel kétharmada azonban azt is elmondta, hogy gyakran vagy mindig optimistán tekint a jövőbe.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

 • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
 • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Sztori 2023-06-29 | 17:42
Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

 • A háborúpárti nyomásgyakorlás részeként folytatódik a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat.
 • Szerda este a külföldről fizetett média koronaékszerében provokálta a nemrégiben amerikai kiképzésen járt Gulyás Márton műsorvezető Dr. Varga Csaba Istvánt, a Magyar Honvédség egykori őrnagyát.
 • A felmentett őrnagy Gulyásnak azt állította, hogy politikai okokból menesztették a honvédségtől.
 • A BENNFENTES úgy értesült, hogy a korábbi vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz támogatásával mentették fel a tevékenysége körüli problémák miatt.
 • Az őrnagy eltávolítása miatti sértettségében magáról megfeledkezve érzékeny katonai információkat szivárogtatott ki az interjúban.
 • Tette ezt egy olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl.
 • Az egész provokatív kérdezz-felelek természetesen nem véletlen.
 • Korábban a Partizánban szólta el magát Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, hogy ha győz a választásokon, akkor "akár katonai" segítséget is nyújt Ukrajnának, ha a NATO "úgy dönt".
 • Az a nemzetközi politikai-hatalmi és információs hálózat - ennek része a Partizán is -, amely az összes közép-európai országot belepasszírozta a fegyverszállításokba és a háború eszkalációjába, továbbra sem tett le arról, hogy Magyarországot is belerángassa a konfliktusba.
 • A sértett katonát így eszközként használta fel a Gulyás-féle Partizán, amit a háborúpárti nemzetközi hálózat fizet az információs térben végzett nyomásgyakorlásért.
Sztori 2022-01-19 | 15:00
Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

 • Az ellenzéki propagandamédia most elfelejtett Kubatov-listázni.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2023-08-29 | 15:34
Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

 • Pár héten belül választások lesznek Lengyelországban.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

 • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
 • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
 • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
 • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
 • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
 • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
 • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
 • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."