Panaszkodnak a migránsok: messze van a szupermarket és lassú a net

Panaszkodnak a migránsok: messze van a szupermarket és lassú a net

Kritika éri a menekültek számára fenntartott egyes brandenburgi közösségi szállások körülményeit - írja az rbb24.de hírportál.

A menedékkérők közös szállása Bliesdorfban (Märkisch-Oderland) az erdő közepén található - a napelempark és az állatmenhely mögött. A legközelebbi buszmegálló 20 perces sétával érhető el - hétköznapokon kétóránként indulnak innen buszok Wriezen, Seelow vagy Neutrebbin felé, mármint napközben.

A szállás 95 lakója nem tud a faluban vásárolni - a buszra vannak utalva.

De a busz minden alkalommal pénzbe kerül - az oda- és a visszaút - mondja Zahid Sultan (22) Afganisztánból. "A legközelebbi szupermarket pedig körülbelül öt kilométerre van gyalog." A szociális segélyhivatalhoz vezető út is hosszú és mindig költségekkel jár.

További 1500 embert várnak a kerületben

Friedmann Hanke (CDU), a Märkisch-Oderland körzet szociális ügyekért felelős helyettes járási hivatalvezetője. Elmondása szerint csak korlátozottan érti a lakosok kritikáját, hiszen Bliesdorfban és környékén mások is élnek. Rossznak nem szabad mondani a helyzetet - tartja.

Hanke azt mondja, hogy örül minden szabad szállásnak a menekültek számára - a kerületben jelenleg szinte minden hely foglalt. Hanke azt is elmondta, hogy idén várhatóan további 1500 embert kell elhelyezni. "Nem tudom, hova máshova tegyem az embereket" - mondja. Egy új közös szálláshely még építés alatt áll, mondja - "egyébként a tornateremben kialakított szállás felé tartunk".

Hanke javaslata: csak a menekültügyi eljárás sikeres lezárása után osszák szét az embereket a kerületek között. Szerinte csak akkor lenne értelme az integrációs intézkedéseknek.

Elégedetlenség a lassú internettel

A lakók szemszögéből nézve nem csak az elhelyezkedés és a buszjárat jelenti az egyetlen problémát.

Zahid Sultan és mások szerint a fürdőszobák és a konyhák higiéniája problémás, és a bliesdorfi szállás lassú internetkapcsolata is elfogadhatatlan.

Marian Klaus, az Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) területi vezetője: A fürdőszobákat és a közös konyhákat rendszeresen takarítják, de hétvégén nem. A tisztaság pedig magukon a lakókon is múlik.

Klaus is elismeri: Az e-maileket csak nagy nehézségek árán lehet elküldeni. "Az itteni internetellátás kezdettől fogva nagy kihívást jelentett. Nemcsak a lakóknak, hanem nekünk és a munkánknak is" - mondja Klaus. A funkcionális épület tetején lévő LTE-antennák időnként gyorsabb, időnként kevésbé gyors internetet biztosítottak - az időjárástól függően.

Száloptika talán 2023-ban

Az egyetlen vigasz, hogy a többi falubelinek sem sokkal jobb a helyzete. És legalább egy megoldás van a láthatáron: Klaus szerint még az év vége előtt megvalósulhat az üvegszálas hálózatra való csatlakozás.

Távoli szállások, rossz összeköttetések, higiéniai problémák - különösen szélsőséges a helyzet Brandenburgban? Tareq Alaows, a "Pro Asyl" szervezet menekültügyi szóvivője szerint egyes brandenburgi járásokban valóban különösen nehéz elfogadható körülményeket biztosítani. Az érintettek gyakran gyakorlatilag elszigetelődnek a szálláshelyen.

"Pro Asyl": nem új probléma

A higiéniára és az ápolásra is sok panasz érkezett. Egyes menhelyeken 100 lakosra csak egy szociális munkás jut. Alaows tovább kritizál: "Ez nem egy olyan probléma, amely csak 2022 februárjában merült fel. Vannak emberek, akik évek óta kollektív szálláshelyeken élnek. Ez pedig azt mutatja, hogy hiányzik a politikai akarat a menekültek decentralizált elhelyezésére." Alaows szerint néha még a lakásba költözésre vonatkozó kérelmeket is indoklás nélkül elutasítják. Bár ez enyhítené a közösségi szállás terheit.

A bliesdorfi menekültek nem remélhetnek gyors javulást - éppen ellenkezőleg: a kerület tovább akarja "sűríteni" a meglévő szálláshelyeket - más szóval az eredetileg tervezettnél több embert akarnak ott elhelyezni. És mint Brandenburg számos más régiójában, itt is türelemre van szükség a gyors internethez.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

 • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
 • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
 • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2023-10-10 | 14:47
Bőkezűen pénzeli az Izraelre támadó iszlamista terroristák gázai keltetőjét az EU

Bőkezűen pénzeli az Izraelre támadó iszlamista terroristák gázai keltetőjét az EU

 • A Hamász terrorszervezet alapítója által létrehozott gázai Iszlám Egyetemről, és a Hamász-kollégiumról van szó.
 • A közelmúltban Izrael ellen elkövetett támadások kitervelőit itt képezték ki.
 • Az EU bőkezűen támogatja az iszlamista egyetemet.
 • Közben a magyar diákoktól megtagadja az Erasmus-programban való részvételt.
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

 • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
 • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
 • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
 • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
 • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.
Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

 • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
 • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Sztori 2021-12-01 | 10:57
Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

 • A javaslatot "ostobának" nevezte az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és kijelentette, a népszavazásra sem megy el.
 • Mint ismert, a kormány népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a gyerekeket meg lehessen védeni a gender- és az lmbtq-propagandától.
 • Köztudott, hogy Nyugat-Európában egyre nagyobb divat a gyerekek nemváltó műtéteinek propagálása, és a hagyományos biológiai nemek erőszakos szétverése.
 • A Fidesz-KDNP ennek a káros folyamatnak a hatásait szeretné mérsékelni azzal, hogy a gyerekek számára tiltaná a gender- és lmbtq-érzékenyítést, és a szülők kezébe helyezné annak eldöntését, kiteszik-e ilyen érzékenyítésnek a gyerekeiket.
 • A kormánypárti képviselők megszavazták a javaslatot, az ellenzék egységesen távolmaradt a szavazástól.
 • Márki-Zay is kifejtette véleményét a népszavazásról, aki azt mondta, ostobaság a törvény, és azonnal el is törölnék.
Sztori 2021-11-18 | 07:30
A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

 • Azt gondolnánk, Márki-Zay az egyetlen, aki tőről metszett baloldali politikusként adóemelési tervei közben életmód-tanácsokkal látja el az embereket, hogyan is kellene élni.
 • Márki-Zay ugye azt mondta, lehet rezsit csökkenteni, kevesebb gázt, villanyt, vizet kell használni.
 • A benzinár kormányzati megfékezése kapcsán pedig úgy fogalmazott, nem támogatja az árbefagyasztást, inkább kisebb autót kell venni.
 • Nem ő az első politikus, aki gőgös népnevelésbe kezd akkor, ha adóemelésekről fantáziál.
 • Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Karácsony Gergely, hosszú azoknak a baloldali politikusoknak a sora, akik a politikai elit kényelmes hétköznapjait élik, de az átlagembereknek megüzenik, adjanak le az életszínvonalukból és adózzanak többet, viseljék alázattal a terhek növekedését.
 • Amely terhek legtöbbször ugyanennek a baloldali elitnek az elhibázott döntései miatt emelkednének meg.
Sztori 2021-05-10 | 11:51
Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

 • A ma7.sk körbekérdezte a szlovák exkormányfőket Orbán nagyinterjújáról, ami a BENNFENTES.NET portálon is megjelent.
 • Négyből három volt szlovák miniszterelnök érti az orbáni közép-európai víziót, döntő részük egyet is ért a megállapításokkal.
 • A szlovák véleményelit derékhadát adó liberálisok azonban nem értik a magyar kormányfő szavait, és tartalmi vita helyett csak minősítik az elhangzottakat.
 • Mindez megint azt igazolja, a modern liberálisok nem vitatkozni akarnak, hanem a saját véleményüket és világlátásukat abszolutizálják: erejük nem a gondolat erejében rejlik, hanem abban, hogy sokan, nagy elérésű médiafelületeken mondják teljesen ugyanazt.