Panaszkodnak a migránsok: messze van a szupermarket és lassú a net

Panaszkodnak a migránsok: messze van a szupermarket és lassú a net

Kritika éri a menekültek számára fenntartott egyes brandenburgi közösségi szállások körülményeit - írja az rbb24.de hírportál.

A menedékkérők közös szállása Bliesdorfban (Märkisch-Oderland) az erdő közepén található - a napelempark és az állatmenhely mögött. A legközelebbi buszmegálló 20 perces sétával érhető el - hétköznapokon kétóránként indulnak innen buszok Wriezen, Seelow vagy Neutrebbin felé, mármint napközben.

A szállás 95 lakója nem tud a faluban vásárolni - a buszra vannak utalva.

De a busz minden alkalommal pénzbe kerül - az oda- és a visszaút - mondja Zahid Sultan (22) Afganisztánból. "A legközelebbi szupermarket pedig körülbelül öt kilométerre van gyalog." A szociális segélyhivatalhoz vezető út is hosszú és mindig költségekkel jár.

További 1500 embert várnak a kerületben

Friedmann Hanke (CDU), a Märkisch-Oderland körzet szociális ügyekért felelős helyettes járási hivatalvezetője. Elmondása szerint csak korlátozottan érti a lakosok kritikáját, hiszen Bliesdorfban és környékén mások is élnek. Rossznak nem szabad mondani a helyzetet - tartja.

Hanke azt mondja, hogy örül minden szabad szállásnak a menekültek számára - a kerületben jelenleg szinte minden hely foglalt. Hanke azt is elmondta, hogy idén várhatóan további 1500 embert kell elhelyezni. "Nem tudom, hova máshova tegyem az embereket" - mondja. Egy új közös szálláshely még építés alatt áll, mondja - "egyébként a tornateremben kialakított szállás felé tartunk".

Hanke javaslata: csak a menekültügyi eljárás sikeres lezárása után osszák szét az embereket a kerületek között. Szerinte csak akkor lenne értelme az integrációs intézkedéseknek.

Elégedetlenség a lassú internettel

A lakók szemszögéből nézve nem csak az elhelyezkedés és a buszjárat jelenti az egyetlen problémát.

Zahid Sultan és mások szerint a fürdőszobák és a konyhák higiéniája problémás, és a bliesdorfi szállás lassú internetkapcsolata is elfogadhatatlan.

Marian Klaus, az Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) területi vezetője: A fürdőszobákat és a közös konyhákat rendszeresen takarítják, de hétvégén nem. A tisztaság pedig magukon a lakókon is múlik.

Klaus is elismeri: Az e-maileket csak nagy nehézségek árán lehet elküldeni. "Az itteni internetellátás kezdettől fogva nagy kihívást jelentett. Nemcsak a lakóknak, hanem nekünk és a munkánknak is" - mondja Klaus. A funkcionális épület tetején lévő LTE-antennák időnként gyorsabb, időnként kevésbé gyors internetet biztosítottak - az időjárástól függően.

Száloptika talán 2023-ban

Az egyetlen vigasz, hogy a többi falubelinek sem sokkal jobb a helyzete. És legalább egy megoldás van a láthatáron: Klaus szerint még az év vége előtt megvalósulhat az üvegszálas hálózatra való csatlakozás.

Távoli szállások, rossz összeköttetések, higiéniai problémák - különösen szélsőséges a helyzet Brandenburgban? Tareq Alaows, a "Pro Asyl" szervezet menekültügyi szóvivője szerint egyes brandenburgi járásokban valóban különösen nehéz elfogadható körülményeket biztosítani. Az érintettek gyakran gyakorlatilag elszigetelődnek a szálláshelyen.

"Pro Asyl": nem új probléma

A higiéniára és az ápolásra is sok panasz érkezett. Egyes menhelyeken 100 lakosra csak egy szociális munkás jut. Alaows tovább kritizál: "Ez nem egy olyan probléma, amely csak 2022 februárjában merült fel. Vannak emberek, akik évek óta kollektív szálláshelyeken élnek. Ez pedig azt mutatja, hogy hiányzik a politikai akarat a menekültek decentralizált elhelyezésére." Alaows szerint néha még a lakásba költözésre vonatkozó kérelmeket is indoklás nélkül elutasítják. Bár ez enyhítené a közösségi szállás terheit.

A bliesdorfi menekültek nem remélhetnek gyors javulást - éppen ellenkezőleg: a kerület tovább akarja "sűríteni" a meglévő szálláshelyeket - más szóval az eredetileg tervezettnél több embert akarnak ott elhelyezni. És mint Brandenburg számos más régiójában, itt is türelemre van szükség a gyors internethez.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2024-02-05 | 10:32
AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

  • Hírek, amelyekről nem tudósít a Telex, a HVG, a 444, és az RTL.
  • A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban.
  • 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.
Sztori 2023-07-27 | 13:37
Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

  • 2022 január-júniusa és 2023 január-júniusa között megduplázódott a Németországban először menedékkérelmet benyújtók száma.
  • A rendőrségi szakszervezet vezetője "rendkívül drámai" helyzetet lát.
Sztori 2021-09-20 | 15:50
A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

  • A brit Guardian részletes és izgalmas sztorit tár olvasói elé: hogyan palizta be az FBI egy általuk fejlesztett titkosítot telefonnal a világ bűnözői elitjét.
  • A telefon valóban titkosított volt, de minden egyes üzenet az ausztrál rendőrségnél landolt, ám az FBI egy vádalkuért cserébe az üzenetek dekódolását lehetővé tevő kulcsokkal rendelkezett.
  • Magyar szál is van a sztoriban: egy rendkívül konspirált, profi magyar kokaincsempész banda is az An0m miatt bukott meg.
  • Ők szerb nagykereskedelmi partnereik ajánlására használták titkos kapcsolattartásra az FBI-os telefont.
  • Olyan nagy szereplőknek számítottak a hazai kokainpiacon és kábítószerkereskedelemben, hogy kiiktatásuk "ellátási zavarokat" okozott.
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

  • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
  • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2023-02-14 | 11:58
Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

  • Több nagyvárosban is megugrott a bűnözés, miután Soros György által fizetett szervezetek által támogatott baloldali ügyészeket választottak.
  • A gyilkosságok, autólopások vagy mindkettő megugrott Philadelphiában, New Yorkban, Dallasban, Los Angelesben, Chicagóban és St. Louisban.
  • "Amikor a bűnözők nem találkoznak a bűncselekményeik következményeivel, az áldozatok találkoznak a sikertelen politika következményeivel" - mondta Michael Greibrok, az FGA vezető kutatója a Daily Caller News Foundationnek.
Sztori 2021-05-09 | 21:59
Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

  • Az összefogott ellenzék nagy újításként tálalta korábban az előválasztás intézményét: az volt az ígéret, "füstös szobák" helyett a helyi választók dönthetnek a legalkalmasabb, akár civil jelöltekről.
  • Mostanra ezt az ígéretüket sem tartják az ellenzéki pártok: egyre több választókerületben jelentik be, hogy egymás jelöltjeit támogatják a választásokon, vagyis nem indítanak egymásra jelölteket. Ennek értelmében helyben választani sem lehet majd a különböző pártjelöltek között.
  • Ennek oka az is, hogy bár nem beszélnek róla, de az ellenzéki pártok vidéken rendkívül gyengék, országos hálózattal, szervezeti beágyazottsággal alig-alig rendelkeznek. A Jobbik volt korábban a legerősebb vidéken az ellenzéki pártok közül, de 2018-at követően komplett régiókban is szétzilálódott a párt.
  • Egyedül a Mometum és a Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol indít jelölteket, és a Momentum "rástartolt" biztos balos körzetre is. Ezzel kihúzták a gyufát az összefogáson belül.
  • A többiek különalkukat kötnek egymással, egymás háta mögött, sokszor pont a Momentum kárára.
  • Mivel a Momentumnak jelenleg minden vicc új, ebből komikus helyzetek is adódnak: Szolnokon azt a Kármán Irént indítják az előválasztáson, aki előbb Pető Iván SZDSZ-es politikus, majd Portik Tamás, a '90-es évek rettegett alvilági alakjának szeretője volt.
  • A tét az, akár ellenzékben, akár kormányon, de kinek lesz a legnagyobb frakciója. Aki a legnagyobb frakcióval rendelkezik, az fog diktálni. A DK pontosan tudja ezt.
  • Ám közben a pártok között arról is vita van, legyen-e online lehetőség az előválasztásra, vagy csak a személyes megjelenést fogadják el.
Sztori 2023-01-08 | 13:30
Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

  • Hans-Gerog Maassen, Merkel kancellár egykori legfőbb elhárítótisztje arra figyelmeztet, Németország célponttá válhat a páncélosok szállítása miatt.
  • "Ukrajna nem a szabadság, a béke és az emberi jogok védőbástyája" – mondta, "még akkor sem, ha ekként propagálják".
  • "Miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?" - tette fel a kérdést.
Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

  • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
  • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
  • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
  • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
  • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
  • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
  • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
  • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
  • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.