BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed
 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.

Svédország brutális bandaerőszakba süllyed - írja a BILD.

Svédország fuldoklik a súlyos bűncselekményekben, lövöldözésekben és bandaháborúkban. Nemrégiben még robbanások is megrázták a skandináv idillt. Hogy jutottunk idáig? - teszi fel a kérdést a német lap.

Svédországban egyre több a gyilkosság és az emberölés. Nyugat-Európában a gyilkosságok száma az 1990-es évek óta csökken. Nem így Svédországban.

2013 óta emelkedik a gyilkosságok száma Svédországban

A gyilkosságok száma 2013 óta emelkedik. A Nemzeti Erőszakmegelőzési Hatóság jelentése szerint Svédországban egymillió lakosra 12 ember erőszakos bűncselekmény áldozat jut, míg Európa többi részén ez az arány csak 8.

Csak 2022-ben 60 embert öltek meg lőfegyverrel - derül ki a rendőrség jelentéséből.

Az erőszakos cselekmények egyre fokozódnak: a svédországi Linköping városában bűnözők felrobbantottak egy házat egy lakónegyedben. Csodálatos módon senki sem sérült meg súlyosan. Állítólag rivális bandák állnak a háttérben.

A bandák "úgy tűnik, nem törődnek a következményekkel"

Amir Rostami rendőrkapitány és szociológus még 2019-ben a The Local portálnak elmondta: "Míg korábban lehet, hogy eldörrent egy lövés, vagy lábon lőttek valakit, most több AK47-es, több golyó, kézigránát és robbanás van, amit korábban nem láttunk. Azt mondanám, hogy ez a legnagyobb változás, amit látunk - vakmerőbbek, és úgy tűnik, nem törődnek a következményekkel."

A halálos áldozatokkal járó, bűnbandák közötti lövöldözések száma az 1990-es évek elején négy volt, ami 2018-ra 40-re emelkedett. Az eszkaláció növekedése egyértelmű, még akkor is, ha Svédország továbbra is viszonylag alacsony bűnözési rátájú ország.

Rostami rendőrfőnök: "Ha az ember olyan területen él, ahol kézigránátok és lövöldözések vannak, az félelmet kelt, és talán azt az érzést kelti, hogy a társadalom nem képes kezelni ezeket a súlyos problémákat. Ez aláássa az államba és az intézményekbe vetett bizalmat, különösen a nagyon alacsony felderítési arány miatt."

Svédország bűnözési rátája továbbra is az egyik legalacsonyabb a világon - a növekvő klánok közötti erőszak ellenére. Más területeken, például a családon belüli erőszakkal elkövetett emberölések, a gyűlölet-bűncselekmények és a halállal végződő "spontán verekedések" esetében a számok csökkennek.

De kik azok a bandatagok, akik rettegésben tartják Svédországot?

Az biztos, hogy az elkövetők többsége még mindig fiatal, 20 és 29 év közötti, amint azt a svéd biztonsági hatóságok statisztikái mutatják. Az áldozatok túlnyomórészt férfiak (2021: 96 százalék).

És különösen Malmőben és Stockholmban a migránsok nagy arányú lakónegyedekben elharapózott a bandabűnözés.
Manne Gerell, a malmöi kriminológia professzora a BILD-nek elmondta: "A fegyveres erőszakkal kapcsolatban a Svédországba irányuló bevándorlásról is beszélni kell". Mert: "A bandák által elkövetett erőszak olyan szegregált városrészekben zajlik, ahol a lakosok többsége migráns" - mondja Gerell professzor. "Az áldozatok és az elkövetők általában bevándorlói háttérrel rendelkeznek."

Az évekkel ezelőtt példaképként ünnepelt Svédország migrációs politikája mára már a társadalom számára is kihívást jelent. A nagyvárosokon kívüli panelépületek bűnözési gócpontokká válnak. A svéd kormány most ellenlépéseket tesz. "A svéd politika már eddig is jelentősen korlátozta a bevándorlást, részben a bűnözéssel kapcsolatos aggodalmak miatt" - magyarázza Grenell kriminológus professzor.

Egy pillantás külföldre megmutatja: számos olyan város van, ahol a helyzet évek óta robbanásveszélyes

 • Brüsszel Európa egyik bűnözési fővárosa. Különösen a muszlimok lakta Molenbeek városrész került a figyelem középpontjába. Legutóbb a világbajnokság idején eszkalálódott az erőszak: a marokkóiak a marokkói válogatott mérkőzései után randalíroztak az utcákon.

 • Párizsban a külső kerületekben ("banlieues") mindig van erőszak. Sok migráns él ott. Legutóbb karácsonykor eszkalálódott az erőszak, miután egy jobboldali radikális által meggyilkolt három kurdra emlékező tüntetésen megemlékeztek.

 • Svédországban a legmagasabb a gyilkosságok száma az EU-ban: 2022-ben átlagosan hetente legalább egy embert lőttek le. Különösen Malmőben és Stockholmban a migránsok nagy arányú lakónegyedekben burjánzik a bandabűnözés.

 • Június 2-án, az olasz bankszünnapon zavargások törtek ki a turisták által kedvelt Garda-tó menti kisvárosban, Peschierában: Mintegy 2000 fiatal - főként migrációs hátterű fiatal férfiak - gyűlt össze "Afrika Peschierában" mottóval, és a helyzet elfajult: verekedések, lopások, szétvert autók. Voltak állítólagos szexuális támadások is.

 • Ausztriában a Statista adatai szerint 2021-ben az összes elítélt bűnöző mintegy 41 százaléka külföldi volt, a gyanúsítottaknak pedig a 39 százaléka.

 • 2022 októberének végén, halloweenkor Linzben zavargás volt: A fiatalok petárdákat gyújtottak fel és dobálták a járókelőkre. 129 ember személyazonosságát állapították meg. Az eredmény: a randalírozók többsége nem osztrák volt - számolt be a Kurier. A rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak állampolgárságát, tartózkodási helyét és életkorát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-09-26 | 16:29
TBC-járvány a német migránsközpontban

TBC-járvány a német migránsközpontban

 • A helyszín Chemnitz, Szászország.
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

 • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
 • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
 • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
 • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
 • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
 • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
 • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
 • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
 • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
 • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
 • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
 • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
 • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

 • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
 • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.