BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed
 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.

Svédország brutális bandaerőszakba süllyed - írja a BILD.

Svédország fuldoklik a súlyos bűncselekményekben, lövöldözésekben és bandaháborúkban. Nemrégiben még robbanások is megrázták a skandináv idillt. Hogy jutottunk idáig? - teszi fel a kérdést a német lap.

Svédországban egyre több a gyilkosság és az emberölés. Nyugat-Európában a gyilkosságok száma az 1990-es évek óta csökken. Nem így Svédországban.

2013 óta emelkedik a gyilkosságok száma Svédországban

A gyilkosságok száma 2013 óta emelkedik. A Nemzeti Erőszakmegelőzési Hatóság jelentése szerint Svédországban egymillió lakosra 12 ember erőszakos bűncselekmény áldozat jut, míg Európa többi részén ez az arány csak 8.

Csak 2022-ben 60 embert öltek meg lőfegyverrel - derül ki a rendőrség jelentéséből.

Az erőszakos cselekmények egyre fokozódnak: a svédországi Linköping városában bűnözők felrobbantottak egy házat egy lakónegyedben. Csodálatos módon senki sem sérült meg súlyosan. Állítólag rivális bandák állnak a háttérben.

A bandák "úgy tűnik, nem törődnek a következményekkel"

Amir Rostami rendőrkapitány és szociológus még 2019-ben a The Local portálnak elmondta: "Míg korábban lehet, hogy eldörrent egy lövés, vagy lábon lőttek valakit, most több AK47-es, több golyó, kézigránát és robbanás van, amit korábban nem láttunk. Azt mondanám, hogy ez a legnagyobb változás, amit látunk - vakmerőbbek, és úgy tűnik, nem törődnek a következményekkel."

A halálos áldozatokkal járó, bűnbandák közötti lövöldözések száma az 1990-es évek elején négy volt, ami 2018-ra 40-re emelkedett. Az eszkaláció növekedése egyértelmű, még akkor is, ha Svédország továbbra is viszonylag alacsony bűnözési rátájú ország.

Rostami rendőrfőnök: "Ha az ember olyan területen él, ahol kézigránátok és lövöldözések vannak, az félelmet kelt, és talán azt az érzést kelti, hogy a társadalom nem képes kezelni ezeket a súlyos problémákat. Ez aláássa az államba és az intézményekbe vetett bizalmat, különösen a nagyon alacsony felderítési arány miatt."

Svédország bűnözési rátája továbbra is az egyik legalacsonyabb a világon - a növekvő klánok közötti erőszak ellenére. Más területeken, például a családon belüli erőszakkal elkövetett emberölések, a gyűlölet-bűncselekmények és a halállal végződő "spontán verekedések" esetében a számok csökkennek.

De kik azok a bandatagok, akik rettegésben tartják Svédországot?

Az biztos, hogy az elkövetők többsége még mindig fiatal, 20 és 29 év közötti, amint azt a svéd biztonsági hatóságok statisztikái mutatják. Az áldozatok túlnyomórészt férfiak (2021: 96 százalék).

És különösen Malmőben és Stockholmban a migránsok nagy arányú lakónegyedekben elharapózott a bandabűnözés.
Manne Gerell, a malmöi kriminológia professzora a BILD-nek elmondta: "A fegyveres erőszakkal kapcsolatban a Svédországba irányuló bevándorlásról is beszélni kell". Mert: "A bandák által elkövetett erőszak olyan szegregált városrészekben zajlik, ahol a lakosok többsége migráns" - mondja Gerell professzor. "Az áldozatok és az elkövetők általában bevándorlói háttérrel rendelkeznek."

Az évekkel ezelőtt példaképként ünnepelt Svédország migrációs politikája mára már a társadalom számára is kihívást jelent. A nagyvárosokon kívüli panelépületek bűnözési gócpontokká válnak. A svéd kormány most ellenlépéseket tesz. "A svéd politika már eddig is jelentősen korlátozta a bevándorlást, részben a bűnözéssel kapcsolatos aggodalmak miatt" - magyarázza Grenell kriminológus professzor.

Egy pillantás külföldre megmutatja: számos olyan város van, ahol a helyzet évek óta robbanásveszélyes

 • Brüsszel Európa egyik bűnözési fővárosa. Különösen a muszlimok lakta Molenbeek városrész került a figyelem középpontjába. Legutóbb a világbajnokság idején eszkalálódott az erőszak: a marokkóiak a marokkói válogatott mérkőzései után randalíroztak az utcákon.

 • Párizsban a külső kerületekben ("banlieues") mindig van erőszak. Sok migráns él ott. Legutóbb karácsonykor eszkalálódott az erőszak, miután egy jobboldali radikális által meggyilkolt három kurdra emlékező tüntetésen megemlékeztek.

 • Svédországban a legmagasabb a gyilkosságok száma az EU-ban: 2022-ben átlagosan hetente legalább egy embert lőttek le. Különösen Malmőben és Stockholmban a migránsok nagy arányú lakónegyedekben burjánzik a bandabűnözés.

 • Június 2-án, az olasz bankszünnapon zavargások törtek ki a turisták által kedvelt Garda-tó menti kisvárosban, Peschierában: Mintegy 2000 fiatal - főként migrációs hátterű fiatal férfiak - gyűlt össze "Afrika Peschierában" mottóval, és a helyzet elfajult: verekedések, lopások, szétvert autók. Voltak állítólagos szexuális támadások is.

 • Ausztriában a Statista adatai szerint 2021-ben az összes elítélt bűnöző mintegy 41 százaléka külföldi volt, a gyanúsítottaknak pedig a 39 százaléka.

 • 2022 októberének végén, halloweenkor Linzben zavargás volt: A fiatalok petárdákat gyújtottak fel és dobálták a járókelőkre. 129 ember személyazonosságát állapították meg. Az eredmény: a randalírozók többsége nem osztrák volt - számolt be a Kurier. A rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak állampolgárságát, tartózkodási helyét és életkorát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2021-11-18 | 07:30
A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

 • Azt gondolnánk, Márki-Zay az egyetlen, aki tőről metszett baloldali politikusként adóemelési tervei közben életmód-tanácsokkal látja el az embereket, hogyan is kellene élni.
 • Márki-Zay ugye azt mondta, lehet rezsit csökkenteni, kevesebb gázt, villanyt, vizet kell használni.
 • A benzinár kormányzati megfékezése kapcsán pedig úgy fogalmazott, nem támogatja az árbefagyasztást, inkább kisebb autót kell venni.
 • Nem ő az első politikus, aki gőgös népnevelésbe kezd akkor, ha adóemelésekről fantáziál.
 • Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Karácsony Gergely, hosszú azoknak a baloldali politikusoknak a sora, akik a politikai elit kényelmes hétköznapjait élik, de az átlagembereknek megüzenik, adjanak le az életszínvonalukból és adózzanak többet, viseljék alázattal a terhek növekedését.
 • Amely terhek legtöbbször ugyanennek a baloldali elitnek az elhibázott döntései miatt emelkednének meg.
Sztori 2023-03-02 | 20:54
A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

 • Mindannyian az ellenőrizetlen bevándorlást okolják döntésükért.
 • Nem érzik magukat biztonságban, és nem érzik otthonuknak Franciaországot.
 • Egyikük szerint "Franciaország olyan erőszakos, mint Brazília."
Sztori 2023-01-18 | 16:33
Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

 • Az építkezés megkezdése a küszöbön áll.
Sztori 2023-04-20 | 11:49
NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

 • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
 • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
 • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.