Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"
  • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
  • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.

"Mint hadsereg, ezáltal átmenetileg gyengébbek leszünk": a brit hadsereg főnöke levelet írt a katonáknak, amelyben arra figyelmeztet, hogy "ha tankok és más katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat" - írja Daily Mail.

Sir Patrick Sanders tábornok ismertette a katonai felszerelések adományozásának realitásait: a katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután keltezett, hogy a brit kormány bejelentette a legutóbbi segélynyújtást. A Daily Mail hadseregben szolgáló forrásai szerint a beavatkozás célja, hogy "a miniszterek lábát tűzbe tartsák". A legutóbbi brit segélycsomag célja, hogy feloldja az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzetet.

A brit hadsereg vezetője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatása "gyengíti" az országot.

Sir Patrick Sanders tábornok a Daily Mail birtokába jutott levelében kifejtette, hogy Nagy-Britannia számára milyen realitásokkal jár, ha ennyi katonai felszerelést adományoz. A vezérkari főnök katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután jelent meg, hogy a védelmi miniszter bejelentette a legújabb segélynyújtást.

Katonai források szerint Sir Patrick tábornok beavatkozása arra irányult, hogy "tűzbe tartsa a miniszterek lábát" az ígéretekkel kapcsolatban, miszerint a brit hadsereg visszakapja, amit odaad.
Ahogy Ben Wallace tegnap az alsóházban elmondta, az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 fő harckocsit küld. Ezek mellé mentőjárművek, hatalmas mennyiségű pótalkatrész, több száz páncélozott jármű, AS-90 tüzérségi nehézágyúk, nagysebességű rakéták és drónok is érkeznek.

A legújabb segélycsomag a NATO-szövetségesek hozzájárulásai mellett az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzet feloldását szolgálja. Hónapok óta tartó patthelyzet után Ukrajna és Oroszország tavaszi offenzívákat tervez, amelyek sikere vagy kudarca meghatározhatja a háború kimenetelét.

Az Egyesült Királyság harckocsikészletei azonban az elmúlt években drámaian megfogyatkoztak, ezért a hadsereg vezető tisztjei és katonái egyre jobban aggódnak. Sir Patrick tábornok egy példátlan beavatkozásban a következőket mondta a katonáknak: "Ha feladjuk ezeket a képességeket, akkor hadseregként átmenetileg gyengébbek leszünk, ezt nem lehet tagadni."

Sir Patrick tábornok szavait a védelmi minisztérium Defence Connect nevű privát internetes szerverén tették közzé. A katonai támogatás biztosításáról szóló vitához való hozzájárulását üdvözölték azok a katonák, akik aggódnak a brit fegyveres erők mérete és a MoD megdöbbentő beszerzési eredményei miatt.

Az Ajax páncélozott jármű egy példa erre. Már 3,5 milliárd fontba került, mégis hat évet késik a szolgálatba állítása. 

A "könnyű harckocsit" annyira rosszul tervezték, hogy nagy sebességnél nem tudott pontosan tüzelni, és olyan zajos volt, hogy a személyzet süket lett tőle.

Pillanatokkal Sir Patrick tábornok levelének nyilvánosságra hozatala előtt Wallace úr a következőket mondta a Háznak: "Ma bejelenthetem az eddigi legjelentősebb harci erőcsomagot az ukrán sikerek felgyorsítása érdekében. Elnök úr, mi leszünk az első ország, amely nyugati harckocsikat adományoz. És a kiküldött század helyett egy további századnyi saját Challenger harckocsit fogunk magasabb készültségbe helyezni."

Wallace azt is megerősítette, hogy a harckocsik és az AS90-esek a meglévő készletekből származnak majd. A hadseregen belüli aggodalmak eloszlatására tett kísérletként azonban azt mondta, hogy előrehozza a tüzérségi fegyverek korszerűsítésére irányuló program menetrendjét.

Bejelentette továbbá, hogy az ukrajnai konfliktus tanulságai alapján felülvizsgálják, hogy az Egyesült Királyságnak szüksége van-e nagyobb harckocsiparkra., merthogy a Challenger 2 harckocsit a Challenger 3 váltja fel. A korszerűsített változatból azonban várhatóan jóval kevesebb lesz majd.

Az Egyesült Királyság 227 Challenger 2 harckocsija közül sok nincs olyan állapotban, hogy harctéri körülmények között lehessen használni. Az 1994-ben bevezetett harckocsi 62,5 tonnát nyom, és egy 120 mm-es puskával és egy 7,62 mm-es lánctalppal van felfegyverezve.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

  • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
  • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2023-08-29 | 15:34
Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

  • Pár héten belül választások lesznek Lengyelországban.
Sztori 2022-01-28 | 13:17
Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

  • A bukott kormányfő egy londoni étteremben találkozott Márki-Zay Péterrel.
  • Márki-Zay korábban méltatta Bajnai megszorításait is.
Sztori 2023-03-05 | 13:46
A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

  • Power nemrégiben Magyarországon járt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.
  • Pressman és Power további támogatásokat jelentett be az eddig is bőségesen lefizetett dollármédiának és "civil" szervezeteknek.
  • Mérvadó amerikai republikánusok bírálják Powert és Pressmant, hogy egy, az Egyesült Államokkal azonos szövetségesi rendszerhez tartozó államban tevékenykedik az USAID, nem pedig egy fejlődő országban.
  • Szerintük az USAID-pénzek ilyen típusú felhasználása - amelyek egyébként adófizetői források -, csak arra jó, hogy Soros György magyarországi NGO-szervezeteinél landoljanak.
  • Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok elnöke szerint Powerék célja egy színes forradalom kirobbantása és finanszírozása Magyarországon.
Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

  • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
  • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
  • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
  • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
  • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
  • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

  • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
  • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
  • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
  • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
  • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.