Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"
 • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
 • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.

"Mint hadsereg, ezáltal átmenetileg gyengébbek leszünk": a brit hadsereg főnöke levelet írt a katonáknak, amelyben arra figyelmeztet, hogy "ha tankok és más katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat" - írja Daily Mail.

Sir Patrick Sanders tábornok ismertette a katonai felszerelések adományozásának realitásait: a katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután keltezett, hogy a brit kormány bejelentette a legutóbbi segélynyújtást. A Daily Mail hadseregben szolgáló forrásai szerint a beavatkozás célja, hogy "a miniszterek lábát tűzbe tartsák". A legutóbbi brit segélycsomag célja, hogy feloldja az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzetet.

A brit hadsereg vezetője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatása "gyengíti" az országot.

Sir Patrick Sanders tábornok a Daily Mail birtokába jutott levelében kifejtette, hogy Nagy-Britannia számára milyen realitásokkal jár, ha ennyi katonai felszerelést adományoz. A vezérkari főnök katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután jelent meg, hogy a védelmi miniszter bejelentette a legújabb segélynyújtást.

Katonai források szerint Sir Patrick tábornok beavatkozása arra irányult, hogy "tűzbe tartsa a miniszterek lábát" az ígéretekkel kapcsolatban, miszerint a brit hadsereg visszakapja, amit odaad.
Ahogy Ben Wallace tegnap az alsóházban elmondta, az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 fő harckocsit küld. Ezek mellé mentőjárművek, hatalmas mennyiségű pótalkatrész, több száz páncélozott jármű, AS-90 tüzérségi nehézágyúk, nagysebességű rakéták és drónok is érkeznek.

A legújabb segélycsomag a NATO-szövetségesek hozzájárulásai mellett az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzet feloldását szolgálja. Hónapok óta tartó patthelyzet után Ukrajna és Oroszország tavaszi offenzívákat tervez, amelyek sikere vagy kudarca meghatározhatja a háború kimenetelét.

Az Egyesült Királyság harckocsikészletei azonban az elmúlt években drámaian megfogyatkoztak, ezért a hadsereg vezető tisztjei és katonái egyre jobban aggódnak. Sir Patrick tábornok egy példátlan beavatkozásban a következőket mondta a katonáknak: "Ha feladjuk ezeket a képességeket, akkor hadseregként átmenetileg gyengébbek leszünk, ezt nem lehet tagadni."

Sir Patrick tábornok szavait a védelmi minisztérium Defence Connect nevű privát internetes szerverén tették közzé. A katonai támogatás biztosításáról szóló vitához való hozzájárulását üdvözölték azok a katonák, akik aggódnak a brit fegyveres erők mérete és a MoD megdöbbentő beszerzési eredményei miatt.

Az Ajax páncélozott jármű egy példa erre. Már 3,5 milliárd fontba került, mégis hat évet késik a szolgálatba állítása. 

A "könnyű harckocsit" annyira rosszul tervezték, hogy nagy sebességnél nem tudott pontosan tüzelni, és olyan zajos volt, hogy a személyzet süket lett tőle.

Pillanatokkal Sir Patrick tábornok levelének nyilvánosságra hozatala előtt Wallace úr a következőket mondta a Háznak: "Ma bejelenthetem az eddigi legjelentősebb harci erőcsomagot az ukrán sikerek felgyorsítása érdekében. Elnök úr, mi leszünk az első ország, amely nyugati harckocsikat adományoz. És a kiküldött század helyett egy további századnyi saját Challenger harckocsit fogunk magasabb készültségbe helyezni."

Wallace azt is megerősítette, hogy a harckocsik és az AS90-esek a meglévő készletekből származnak majd. A hadseregen belüli aggodalmak eloszlatására tett kísérletként azonban azt mondta, hogy előrehozza a tüzérségi fegyverek korszerűsítésére irányuló program menetrendjét.

Bejelentette továbbá, hogy az ukrajnai konfliktus tanulságai alapján felülvizsgálják, hogy az Egyesült Királyságnak szüksége van-e nagyobb harckocsiparkra., merthogy a Challenger 2 harckocsit a Challenger 3 váltja fel. A korszerűsített változatból azonban várhatóan jóval kevesebb lesz majd.

Az Egyesült Királyság 227 Challenger 2 harckocsija közül sok nincs olyan állapotban, hogy harctéri körülmények között lehessen használni. Az 1994-ben bevezetett harckocsi 62,5 tonnát nyom, és egy 120 mm-es puskával és egy 7,62 mm-es lánctalppal van felfegyverezve.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-07-14 | 11:12
A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

 • A gyanúsított egy utcán parkoló járművet kötött el Debrecenben.
 • A kaland nem sokáig tartott, mivel egy kanyarban kisodródott és egy kukoricásba hajtott az autóval.
Sztori 2021-05-14 | 16:17
Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

 • Suzie Quintal férje, Nathan januárban veszítette el jegygyűrűjét a Norfolk-szigeten.
 • Egy helyi búvár, Susan Prior megtalálta a jegygyűrűt egy hal teste köré ragadva.
 • A helyiek a szigeten most megpróbálják megtalálni a halat, hogy eltávolíthassák a halról jegygyűrűt.
 • Quintal asszony szerint a gyűrű akkor került le a férjének ujjáról, amikor egy nap úszni ment.
Sztori 2022-11-23 | 17:08
BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

 • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
 • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.
Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

 • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
 • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
 • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
 • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
 • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.
Sztori 2021-07-28 | 14:36
Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

 • Az afganisztáni csapatkivonások migrációs hullámokhoz fognak vezetni - figyelmeztet.
 • Kurz azt mondta, hogy Afganisztán problémáit nem lehet megoldani azzal, hogy Németország és Ausztria tömegesen befogad embereket, ahogyan azt 2015-ben tették.
 • "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. Az itt tapasztalható brutalitás nagy része nem létezett a múltban. A számok nagyon egyértelműek bizonyos csoportok esetében, ami az erőszakos bűncselekményeket, például a nők elleni szexuális erőszakot halmozódását illeti."
 • "Nem akarom ezt a beteges ideológiát importálni Európába" - mondta az osztrák kancellár az iszlamizmusról a Bildnek.
 • "Az elmúlt években rengeteg antiszemitizmust importáltunk Európába, különösen a migrációs hullámok révén. Sok olyan ember jött hozzánk, akik egyértelműen homofóbok, és akik nem feltétlenül támogatják a nők jogait."
Sztori 2021-12-13 | 12:23
Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

 • Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.
 • Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.
 • Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani.
 • Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.