Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"
 • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
 • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.

"Mint hadsereg, ezáltal átmenetileg gyengébbek leszünk": a brit hadsereg főnöke levelet írt a katonáknak, amelyben arra figyelmeztet, hogy "ha tankok és más katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat" - írja Daily Mail.

Sir Patrick Sanders tábornok ismertette a katonai felszerelések adományozásának realitásait: a katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután keltezett, hogy a brit kormány bejelentette a legutóbbi segélynyújtást. A Daily Mail hadseregben szolgáló forrásai szerint a beavatkozás célja, hogy "a miniszterek lábát tűzbe tartsák". A legutóbbi brit segélycsomag célja, hogy feloldja az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzetet.

A brit hadsereg vezetője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatása "gyengíti" az országot.

Sir Patrick Sanders tábornok a Daily Mail birtokába jutott levelében kifejtette, hogy Nagy-Britannia számára milyen realitásokkal jár, ha ennyi katonai felszerelést adományoz. A vezérkari főnök katonákhoz intézett üzenete néhány perccel azután jelent meg, hogy a védelmi miniszter bejelentette a legújabb segélynyújtást.

Katonai források szerint Sir Patrick tábornok beavatkozása arra irányult, hogy "tűzbe tartsa a miniszterek lábát" az ígéretekkel kapcsolatban, miszerint a brit hadsereg visszakapja, amit odaad.
Ahogy Ben Wallace tegnap az alsóházban elmondta, az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 fő harckocsit küld. Ezek mellé mentőjárművek, hatalmas mennyiségű pótalkatrész, több száz páncélozott jármű, AS-90 tüzérségi nehézágyúk, nagysebességű rakéták és drónok is érkeznek.

A legújabb segélycsomag a NATO-szövetségesek hozzájárulásai mellett az ukrajnai harctéren kialakult patthelyzet feloldását szolgálja. Hónapok óta tartó patthelyzet után Ukrajna és Oroszország tavaszi offenzívákat tervez, amelyek sikere vagy kudarca meghatározhatja a háború kimenetelét.

Az Egyesült Királyság harckocsikészletei azonban az elmúlt években drámaian megfogyatkoztak, ezért a hadsereg vezető tisztjei és katonái egyre jobban aggódnak. Sir Patrick tábornok egy példátlan beavatkozásban a következőket mondta a katonáknak: "Ha feladjuk ezeket a képességeket, akkor hadseregként átmenetileg gyengébbek leszünk, ezt nem lehet tagadni."

Sir Patrick tábornok szavait a védelmi minisztérium Defence Connect nevű privát internetes szerverén tették közzé. A katonai támogatás biztosításáról szóló vitához való hozzájárulását üdvözölték azok a katonák, akik aggódnak a brit fegyveres erők mérete és a MoD megdöbbentő beszerzési eredményei miatt.

Az Ajax páncélozott jármű egy példa erre. Már 3,5 milliárd fontba került, mégis hat évet késik a szolgálatba állítása. 

A "könnyű harckocsit" annyira rosszul tervezték, hogy nagy sebességnél nem tudott pontosan tüzelni, és olyan zajos volt, hogy a személyzet süket lett tőle.

Pillanatokkal Sir Patrick tábornok levelének nyilvánosságra hozatala előtt Wallace úr a következőket mondta a Háznak: "Ma bejelenthetem az eddigi legjelentősebb harci erőcsomagot az ukrán sikerek felgyorsítása érdekében. Elnök úr, mi leszünk az első ország, amely nyugati harckocsikat adományoz. És a kiküldött század helyett egy további századnyi saját Challenger harckocsit fogunk magasabb készültségbe helyezni."

Wallace azt is megerősítette, hogy a harckocsik és az AS90-esek a meglévő készletekből származnak majd. A hadseregen belüli aggodalmak eloszlatására tett kísérletként azonban azt mondta, hogy előrehozza a tüzérségi fegyverek korszerűsítésére irányuló program menetrendjét.

Bejelentette továbbá, hogy az ukrajnai konfliktus tanulságai alapján felülvizsgálják, hogy az Egyesült Királyságnak szüksége van-e nagyobb harckocsiparkra., merthogy a Challenger 2 harckocsit a Challenger 3 váltja fel. A korszerűsített változatból azonban várhatóan jóval kevesebb lesz majd.

Az Egyesült Királyság 227 Challenger 2 harckocsija közül sok nincs olyan állapotban, hogy harctéri körülmények között lehessen használni. Az 1994-ben bevezetett harckocsi 62,5 tonnát nyom, és egy 120 mm-es puskával és egy 7,62 mm-es lánctalppal van felfegyverezve.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

 • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
 • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

 • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
 • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
 • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
 • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
 • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
 • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
 • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
 • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
 • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2023-01-08 | 13:30
Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

 • Hans-Gerog Maassen, Merkel kancellár egykori legfőbb elhárítótisztje arra figyelmeztet, Németország célponttá válhat a páncélosok szállítása miatt.
 • "Ukrajna nem a szabadság, a béke és az emberi jogok védőbástyája" – mondta, "még akkor sem, ha ekként propagálják".
 • "Miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?" - tette fel a kérdést.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2022-01-19 | 15:00
Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

 • Az ellenzéki propagandamédia most elfelejtett Kubatov-listázni.
Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.