Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél
 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.

A megélhetési válság súlyosbodásával az emberek negyede hitelkártyához folyamodik az élelmiszerszámlák kifizetéséhez, derül ki egy felmérésből - ismerteti a Sky News.

Az emberek több mint egynegyede kezdte el használni hitelkártyáját élelmiszervásárlásra, egyötödük pedig kölcsönkért pénzt, hogy alkalmazkodjon az idén emelkedő árakhoz.

Az Ipsos által a Sky News számára készített új felmérés adatai azt is mutatják, hogy az emberek negyede eladta a holmiját, 24%-uk pedig kihagyta az étkezést, míg az emberek fele kevesebbet jár társaságba.

Sokan hoznak áldozatokat, hogy megbirkózzanak a megélhetési válsággal.

Az emelkedő kamatlábak miatt különösen aggasztó, hogy emelkedik a hitelkártyákhoz vagy a pénz kölcsönkéréséhez folyamodó, potenciálisan adósságot felhalmozó emberek száma.

Csütörtökön a Bank of England bejelenti első kamatdöntését Liz Truss és Kwasi Kwarteng katasztrofális minibüdzséje óta.

A piacok 0,75 százalékpontos lehetséges emelésre számítanak, ami 3%-ra emelné a banki kamatlábat. Ez lenne a legmagasabb emelés 1989 óta, és a legmagasabb kamatláb 2008 óta, bár a bank utalt arra, hogy a piacok túl magas emelést áraznak be.

Az emberek elmulasztják a számlák kifizetését?

Az emberek több mint egyharmada állítja, hogy az elmúlt három hónapban nehezen tudta kifizetni az energiaszámláit.

Bár ez a szám némileg emelkedett az augusztusban feltett hasonló kérdésekhez képest, az e havi felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz képest kevesebben változtatnak a viselkedésükön az emelkedő árak miatt.

Gideon Skinner, az Ipsos közügyekért felelős politikai kutatási vezetője elmondta: "Az aggodalom szintje augusztusban tetőzött, és visszacsúszott az év eleji adatokhoz. Fontos azonban elmondani, hogy az abszolút szint még mindig elég magas. Azt is látjuk, hogy az emberek most már inkább a gazdaság egésze miatt aggódnak általánosságban, nem pedig konkrétan a megélhetési költségek és az infláció miatt. Nem arról van szó, hogy az emberek hirtelen úgy gondolják, hogy minden rendben lesz"."

Skinner úr elmondta, hogy bár a megélhetési költségek miatti aggodalom az élet minden területén magas, ami tükrözi a kérdés fontosságát, a kiszolgáltatottabb csoportok intenzívebben érzik azt.

A fiatalabbak, a gyermekes háztartások és az alacsonyabb jövedelműek mind nagyobb valószínűséggel mondták, hogy "nagyon aggódnak", és különösen a fiatalabbak körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy ténylegesen elmulasztották a számlák kifizetését vagy fizetési terveket állítottak fel.

Hány embert érint az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak emelkedése?

Először az energiaárak, majd az élelmiszerárak emelkedése már hónapok óta érezteti hatását, de a lakásárak emelkedése újabb nyomás, és fokozatosabban fog jelentkezni, ahogy az emberek fix jelzáloghitelének futamideje lejár.

A jelzáloghitellel rendelkezők több mint egyharmada azt állítja, hogy csak az elmúlt három hónapban már emelkedtek a havi számlái. Ez több, mint a magánbérlők és az önkormányzati bérlők körében.

Ki a hibás?

Az emberek csaknem fele úgy gondolja, hogy a Truss asszony által hozott döntések és a konzervatív párt kormányzati politikája "nagymértékben" hozzájárult ahhoz, hogy a jelzáloghitelek kamatai az elmúlt három hónapban emelkedtek.

Ez lényegesen több, mint azoké, akik szerint a világgazdaság helyzete, az ukrajnai orosz invázió, a Brexit vagy a COVID nagymértékben hozzájárult, bár nyilvánvalóan van némi elfogadás arra vonatkozóan, hogy ezek a kérdések mindegyike szerepet játszott.

Skinner úr szerint "az emberek felismerik, hogy sok különböző kérdés játszik szerepet, például a globális gazdasági tényezők, az ukrajnai háború, de ez azt mutatja, hogy a konzervatívokra hárul a felelősség egy része és a hibáztatás egy része is".

Az emberek szerint ki tudja megoldani a problémát?

Bár az emberek Truss volt miniszterelnököt hibáztatják a lakhatási költségek közelmúltbeli emelkedéséért, nem gondolják, hogy az utódai sokat segítenének a megoldások megtalálásában.

Tízből kevesebb mint egy ember gondolta úgy, hogy a miniszterelnök, a kancellár vagy az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer közül bármelyiknek nagyon pozitív hatása lenne a következő hat hónapban a Nagy-Britanniával szembenéző lakhatási költségekre, míg tízből kevesebb mint három ember gondolta úgy, hogy egyáltalán lenne valamilyen pozitív hatásuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-03-04 | 21:17
Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

 • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
 • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
 • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
 • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
 • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.
Sztori 2023-01-24 | 17:49
Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés

Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés

 • Új, eddig nem tárgyalt szempontokra világított rá a német tankvitában a Neue Zürher Zeitung.
Sztori 2021-12-13 | 12:23
Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

 • Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.
 • Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.
 • Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani.
 • Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.
Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

 • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
 • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

 • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
 • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.