Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél
 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.

A megélhetési válság súlyosbodásával az emberek negyede hitelkártyához folyamodik az élelmiszerszámlák kifizetéséhez, derül ki egy felmérésből - ismerteti a Sky News.

Az emberek több mint egynegyede kezdte el használni hitelkártyáját élelmiszervásárlásra, egyötödük pedig kölcsönkért pénzt, hogy alkalmazkodjon az idén emelkedő árakhoz.

Az Ipsos által a Sky News számára készített új felmérés adatai azt is mutatják, hogy az emberek negyede eladta a holmiját, 24%-uk pedig kihagyta az étkezést, míg az emberek fele kevesebbet jár társaságba.

Sokan hoznak áldozatokat, hogy megbirkózzanak a megélhetési válsággal.

Az emelkedő kamatlábak miatt különösen aggasztó, hogy emelkedik a hitelkártyákhoz vagy a pénz kölcsönkéréséhez folyamodó, potenciálisan adósságot felhalmozó emberek száma.

Csütörtökön a Bank of England bejelenti első kamatdöntését Liz Truss és Kwasi Kwarteng katasztrofális minibüdzséje óta.

A piacok 0,75 százalékpontos lehetséges emelésre számítanak, ami 3%-ra emelné a banki kamatlábat. Ez lenne a legmagasabb emelés 1989 óta, és a legmagasabb kamatláb 2008 óta, bár a bank utalt arra, hogy a piacok túl magas emelést áraznak be.

Az emberek elmulasztják a számlák kifizetését?

Az emberek több mint egyharmada állítja, hogy az elmúlt három hónapban nehezen tudta kifizetni az energiaszámláit.

Bár ez a szám némileg emelkedett az augusztusban feltett hasonló kérdésekhez képest, az e havi felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz képest kevesebben változtatnak a viselkedésükön az emelkedő árak miatt.

Gideon Skinner, az Ipsos közügyekért felelős politikai kutatási vezetője elmondta: "Az aggodalom szintje augusztusban tetőzött, és visszacsúszott az év eleji adatokhoz. Fontos azonban elmondani, hogy az abszolút szint még mindig elég magas. Azt is látjuk, hogy az emberek most már inkább a gazdaság egésze miatt aggódnak általánosságban, nem pedig konkrétan a megélhetési költségek és az infláció miatt. Nem arról van szó, hogy az emberek hirtelen úgy gondolják, hogy minden rendben lesz"."

Skinner úr elmondta, hogy bár a megélhetési költségek miatti aggodalom az élet minden területén magas, ami tükrözi a kérdés fontosságát, a kiszolgáltatottabb csoportok intenzívebben érzik azt.

A fiatalabbak, a gyermekes háztartások és az alacsonyabb jövedelműek mind nagyobb valószínűséggel mondták, hogy "nagyon aggódnak", és különösen a fiatalabbak körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy ténylegesen elmulasztották a számlák kifizetését vagy fizetési terveket állítottak fel.

Hány embert érint az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak emelkedése?

Először az energiaárak, majd az élelmiszerárak emelkedése már hónapok óta érezteti hatását, de a lakásárak emelkedése újabb nyomás, és fokozatosabban fog jelentkezni, ahogy az emberek fix jelzáloghitelének futamideje lejár.

A jelzáloghitellel rendelkezők több mint egyharmada azt állítja, hogy csak az elmúlt három hónapban már emelkedtek a havi számlái. Ez több, mint a magánbérlők és az önkormányzati bérlők körében.

Ki a hibás?

Az emberek csaknem fele úgy gondolja, hogy a Truss asszony által hozott döntések és a konzervatív párt kormányzati politikája "nagymértékben" hozzájárult ahhoz, hogy a jelzáloghitelek kamatai az elmúlt három hónapban emelkedtek.

Ez lényegesen több, mint azoké, akik szerint a világgazdaság helyzete, az ukrajnai orosz invázió, a Brexit vagy a COVID nagymértékben hozzájárult, bár nyilvánvalóan van némi elfogadás arra vonatkozóan, hogy ezek a kérdések mindegyike szerepet játszott.

Skinner úr szerint "az emberek felismerik, hogy sok különböző kérdés játszik szerepet, például a globális gazdasági tényezők, az ukrajnai háború, de ez azt mutatja, hogy a konzervatívokra hárul a felelősség egy része és a hibáztatás egy része is".

Az emberek szerint ki tudja megoldani a problémát?

Bár az emberek Truss volt miniszterelnököt hibáztatják a lakhatási költségek közelmúltbeli emelkedéséért, nem gondolják, hogy az utódai sokat segítenének a megoldások megtalálásában.

Tízből kevesebb mint egy ember gondolta úgy, hogy a miniszterelnök, a kancellár vagy az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer közül bármelyiknek nagyon pozitív hatása lenne a következő hat hónapban a Nagy-Britanniával szembenéző lakhatási költségekre, míg tízből kevesebb mint három ember gondolta úgy, hogy egyáltalán lenne valamilyen pozitív hatásuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

 • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
 • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
 • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
 • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
 • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

 • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
 • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

 • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2022-01-19 | 12:40
Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

 • Kedden este a baloldal miniszterelnök-jelöltje az ATV-n szerepelt, nem tűnt betegnek.
 • Lehet, hogy ezzel készítik elő a leléptetését a hibát-hibára halmozó jelöltnek a elégedetlen ellenzéki pártok?
Biznisz 2021-05-19 | 10:30
Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

 • A harcias hidegháborús retorika ellenére Joe Biden a sajtóhírek szerint áldását adja a Németországot Oroszországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 megépítésére.
Sztori 2021-11-05 | 19:42
Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

 • Szinte azonos időpontban jelentek meg pénteken írások a 444-en és a Telexen, azaz a liberális propagandamédia zászlóshajó-médiumaiban Cseh Katka lagzijáról.
 • Az írások közös nevezője, hogy roppant alázatosan védelmezik Cseh Katka esküvőjét, és gyalázatos dolognak állítják be azt, hogy a Bors és a BENNFENTES nyilvánosságra hozta a lagziról készült képeket.
 • Mintha csak parancsszóra tették volna, az ellenzéki propagandamédia úgy védi Cseh Katka és Berg Dániel esküvőjét.
 • Azért különös ez az igyekezetük, mert azt, hogy a közszereplőknek nincsen magánelete idehaza, azt az ellenzéki propagandamédia honosította meg Magyarországon.
 • Ha egy jobboldali politikus lánya, vagy egy nagyvállalkozó tart lagzit, akkor ugyanez a propagandamédia lesifotósokat fizet meg, majd hetekig csámcsog az esküvőn.
 • Kettős mérce a gyakorlatban: amit szabad az ellenzéki propagandamédiának, nem szabad azt senki másnak.