Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél
 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.

A megélhetési válság súlyosbodásával az emberek negyede hitelkártyához folyamodik az élelmiszerszámlák kifizetéséhez, derül ki egy felmérésből - ismerteti a Sky News.

Az emberek több mint egynegyede kezdte el használni hitelkártyáját élelmiszervásárlásra, egyötödük pedig kölcsönkért pénzt, hogy alkalmazkodjon az idén emelkedő árakhoz.

Az Ipsos által a Sky News számára készített új felmérés adatai azt is mutatják, hogy az emberek negyede eladta a holmiját, 24%-uk pedig kihagyta az étkezést, míg az emberek fele kevesebbet jár társaságba.

Sokan hoznak áldozatokat, hogy megbirkózzanak a megélhetési válsággal.

Az emelkedő kamatlábak miatt különösen aggasztó, hogy emelkedik a hitelkártyákhoz vagy a pénz kölcsönkéréséhez folyamodó, potenciálisan adósságot felhalmozó emberek száma.

Csütörtökön a Bank of England bejelenti első kamatdöntését Liz Truss és Kwasi Kwarteng katasztrofális minibüdzséje óta.

A piacok 0,75 százalékpontos lehetséges emelésre számítanak, ami 3%-ra emelné a banki kamatlábat. Ez lenne a legmagasabb emelés 1989 óta, és a legmagasabb kamatláb 2008 óta, bár a bank utalt arra, hogy a piacok túl magas emelést áraznak be.

Az emberek elmulasztják a számlák kifizetését?

Az emberek több mint egyharmada állítja, hogy az elmúlt három hónapban nehezen tudta kifizetni az energiaszámláit.

Bár ez a szám némileg emelkedett az augusztusban feltett hasonló kérdésekhez képest, az e havi felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz képest kevesebben változtatnak a viselkedésükön az emelkedő árak miatt.

Gideon Skinner, az Ipsos közügyekért felelős politikai kutatási vezetője elmondta: "Az aggodalom szintje augusztusban tetőzött, és visszacsúszott az év eleji adatokhoz. Fontos azonban elmondani, hogy az abszolút szint még mindig elég magas. Azt is látjuk, hogy az emberek most már inkább a gazdaság egésze miatt aggódnak általánosságban, nem pedig konkrétan a megélhetési költségek és az infláció miatt. Nem arról van szó, hogy az emberek hirtelen úgy gondolják, hogy minden rendben lesz"."

Skinner úr elmondta, hogy bár a megélhetési költségek miatti aggodalom az élet minden területén magas, ami tükrözi a kérdés fontosságát, a kiszolgáltatottabb csoportok intenzívebben érzik azt.

A fiatalabbak, a gyermekes háztartások és az alacsonyabb jövedelműek mind nagyobb valószínűséggel mondták, hogy "nagyon aggódnak", és különösen a fiatalabbak körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy ténylegesen elmulasztották a számlák kifizetését vagy fizetési terveket állítottak fel.

Hány embert érint az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak emelkedése?

Először az energiaárak, majd az élelmiszerárak emelkedése már hónapok óta érezteti hatását, de a lakásárak emelkedése újabb nyomás, és fokozatosabban fog jelentkezni, ahogy az emberek fix jelzáloghitelének futamideje lejár.

A jelzáloghitellel rendelkezők több mint egyharmada azt állítja, hogy csak az elmúlt három hónapban már emelkedtek a havi számlái. Ez több, mint a magánbérlők és az önkormányzati bérlők körében.

Ki a hibás?

Az emberek csaknem fele úgy gondolja, hogy a Truss asszony által hozott döntések és a konzervatív párt kormányzati politikája "nagymértékben" hozzájárult ahhoz, hogy a jelzáloghitelek kamatai az elmúlt három hónapban emelkedtek.

Ez lényegesen több, mint azoké, akik szerint a világgazdaság helyzete, az ukrajnai orosz invázió, a Brexit vagy a COVID nagymértékben hozzájárult, bár nyilvánvalóan van némi elfogadás arra vonatkozóan, hogy ezek a kérdések mindegyike szerepet játszott.

Skinner úr szerint "az emberek felismerik, hogy sok különböző kérdés játszik szerepet, például a globális gazdasági tényezők, az ukrajnai háború, de ez azt mutatja, hogy a konzervatívokra hárul a felelősség egy része és a hibáztatás egy része is".

Az emberek szerint ki tudja megoldani a problémát?

Bár az emberek Truss volt miniszterelnököt hibáztatják a lakhatási költségek közelmúltbeli emelkedéséért, nem gondolják, hogy az utódai sokat segítenének a megoldások megtalálásában.

Tízből kevesebb mint egy ember gondolta úgy, hogy a miniszterelnök, a kancellár vagy az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer közül bármelyiknek nagyon pozitív hatása lenne a következő hat hónapban a Nagy-Britanniával szembenéző lakhatási költségekre, míg tízből kevesebb mint három ember gondolta úgy, hogy egyáltalán lenne valamilyen pozitív hatásuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

 • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
 • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
 • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
 • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
 • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
 • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
 • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
 • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
 • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2021-10-29 | 18:03
Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.
Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2021-06-27 | 12:34
Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

 • A szivárványos diktatúra kötelezettségénél vannak józanabb hangok is a német sajtóban.
 • Voltak-e hasonló javaslatok arra vonatkozóan, hogy a stadionokat homoszexualitásra utaló nyilatkozatokkal díszítsék a Törökország vagy az arab államok elleni mérkőzések alkalmával? - teszi fel a kérdést  véleménycikk írója.
Sztori 2023-02-27 | 15:29
"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

 • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
 • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.
Sztori 2022-09-22 | 16:03
Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

 • Robbanásszerű emelkedésről tudósít a BILD.
 • A közgazdászok az infláció enyhe csökkenésére számítottak - ez távolról sem az - jegyzi meg a BILD.
 • A Commerzbank vezető közgazdásza szerint "Óriási inflációs nyomás van a levegőben".