Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél
  • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.

A megélhetési válság súlyosbodásával az emberek negyede hitelkártyához folyamodik az élelmiszerszámlák kifizetéséhez, derül ki egy felmérésből - ismerteti a Sky News.

Az emberek több mint egynegyede kezdte el használni hitelkártyáját élelmiszervásárlásra, egyötödük pedig kölcsönkért pénzt, hogy alkalmazkodjon az idén emelkedő árakhoz.

Az Ipsos által a Sky News számára készített új felmérés adatai azt is mutatják, hogy az emberek negyede eladta a holmiját, 24%-uk pedig kihagyta az étkezést, míg az emberek fele kevesebbet jár társaságba.

Sokan hoznak áldozatokat, hogy megbirkózzanak a megélhetési válsággal.

Az emelkedő kamatlábak miatt különösen aggasztó, hogy emelkedik a hitelkártyákhoz vagy a pénz kölcsönkéréséhez folyamodó, potenciálisan adósságot felhalmozó emberek száma.

Csütörtökön a Bank of England bejelenti első kamatdöntését Liz Truss és Kwasi Kwarteng katasztrofális minibüdzséje óta.

A piacok 0,75 százalékpontos lehetséges emelésre számítanak, ami 3%-ra emelné a banki kamatlábat. Ez lenne a legmagasabb emelés 1989 óta, és a legmagasabb kamatláb 2008 óta, bár a bank utalt arra, hogy a piacok túl magas emelést áraznak be.

Az emberek elmulasztják a számlák kifizetését?

Az emberek több mint egyharmada állítja, hogy az elmúlt három hónapban nehezen tudta kifizetni az energiaszámláit.

Bár ez a szám némileg emelkedett az augusztusban feltett hasonló kérdésekhez képest, az e havi felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz képest kevesebben változtatnak a viselkedésükön az emelkedő árak miatt.

Gideon Skinner, az Ipsos közügyekért felelős politikai kutatási vezetője elmondta: "Az aggodalom szintje augusztusban tetőzött, és visszacsúszott az év eleji adatokhoz. Fontos azonban elmondani, hogy az abszolút szint még mindig elég magas. Azt is látjuk, hogy az emberek most már inkább a gazdaság egésze miatt aggódnak általánosságban, nem pedig konkrétan a megélhetési költségek és az infláció miatt. Nem arról van szó, hogy az emberek hirtelen úgy gondolják, hogy minden rendben lesz"."

Skinner úr elmondta, hogy bár a megélhetési költségek miatti aggodalom az élet minden területén magas, ami tükrözi a kérdés fontosságát, a kiszolgáltatottabb csoportok intenzívebben érzik azt.

A fiatalabbak, a gyermekes háztartások és az alacsonyabb jövedelműek mind nagyobb valószínűséggel mondták, hogy "nagyon aggódnak", és különösen a fiatalabbak körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy ténylegesen elmulasztották a számlák kifizetését vagy fizetési terveket állítottak fel.

Hány embert érint az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak emelkedése?

Először az energiaárak, majd az élelmiszerárak emelkedése már hónapok óta érezteti hatását, de a lakásárak emelkedése újabb nyomás, és fokozatosabban fog jelentkezni, ahogy az emberek fix jelzáloghitelének futamideje lejár.

A jelzáloghitellel rendelkezők több mint egyharmada azt állítja, hogy csak az elmúlt három hónapban már emelkedtek a havi számlái. Ez több, mint a magánbérlők és az önkormányzati bérlők körében.

Ki a hibás?

Az emberek csaknem fele úgy gondolja, hogy a Truss asszony által hozott döntések és a konzervatív párt kormányzati politikája "nagymértékben" hozzájárult ahhoz, hogy a jelzáloghitelek kamatai az elmúlt három hónapban emelkedtek.

Ez lényegesen több, mint azoké, akik szerint a világgazdaság helyzete, az ukrajnai orosz invázió, a Brexit vagy a COVID nagymértékben hozzájárult, bár nyilvánvalóan van némi elfogadás arra vonatkozóan, hogy ezek a kérdések mindegyike szerepet játszott.

Skinner úr szerint "az emberek felismerik, hogy sok különböző kérdés játszik szerepet, például a globális gazdasági tényezők, az ukrajnai háború, de ez azt mutatja, hogy a konzervatívokra hárul a felelősség egy része és a hibáztatás egy része is".

Az emberek szerint ki tudja megoldani a problémát?

Bár az emberek Truss volt miniszterelnököt hibáztatják a lakhatási költségek közelmúltbeli emelkedéséért, nem gondolják, hogy az utódai sokat segítenének a megoldások megtalálásában.

Tízből kevesebb mint egy ember gondolta úgy, hogy a miniszterelnök, a kancellár vagy az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer közül bármelyiknek nagyon pozitív hatása lenne a következő hat hónapban a Nagy-Britanniával szembenéző lakhatási költségekre, míg tízből kevesebb mint három ember gondolta úgy, hogy egyáltalán lenne valamilyen pozitív hatásuk.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-09-28 | 11:39
Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

  • Az ukrajnai háború, az energiahiány és a klímavédelem az indok.
Sztori 2021-09-19 | 11:29
Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

  • Korábban Tóth is biztosította arról Hadházyt, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában."
Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

  • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
  • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
  • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2023-06-22 | 13:29
EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

  • A 92 éves Soros György átadta királyságát Alex Sorosnak, aki saját magát úgy jellemezte, hogy politikusabb alkat, mint az apja.
  • Az öröklés jól megszervezett és sima volt a dinasztiában, és Alex kinevezése óta felpörögtek az események: Brüsszel újra migránskvótát akar, és a Soros-birodalom megparancsolta a demokrata donoroknak, hogy vegyenek még több médiát, tévét, portálokat, cikkeket, beszélgetős rádióállomásokat.
  • A Birodalom 25 milliárd dolláros vagyon fölött diszponál, Alex az egyetlen a családtagok közül, aki vezető posztot tölt be a család befektetési alapjánál és a "filantróp tevékenységet" folytató Open Society Foundation-nál is.
  • Alex a WSJ-nek azt is kifejtette, hogy évente 1,5 milliárd dollárt, 500 milliárd forintnál is többet fektetnek be a Nyílt Társadalom ideológiájának terjesztésébe és "a demokrácia fejlesztésébe".
  • A Nyílt Társadalom ideológiája a migráció ösztönzésére, a multikulturalizmus erőltetésére, a szélsőséges woke-ideológia, a BLM, az Antifa és az abortusz, mint abszolút női jog propagálására, az LMBTQ+ propagandára, a nemzetállami struktúrák meggyengítésére és lebontására, és egy globális szuperstruktúra kiépítésére irányul.
  • Az ideológia terjesztéséhez azonban médiafelületek is kellenek, ezért egy friss tanulmányában, ami egyfajta parancsként is értelmezhető, Sorosék kiadták az ukázt a demokrata párt támogatóinak: ahogyan ők is teszik, médiát kell venni, és támogatni kell a közösségi média influenszereit.
  • A BENNFENTES megszerezte a törekvést alátámasztó stratégiai tanulmányt, amely egy titkos, demokrata megadonoroknak szervezett washingtoni háttértalálkozó összefoglalója.
  • Május közepén írt arról a BENNFENTES: az Action for Democracyt igazgató Korányi Dávid a guruló dollárokból magyar influenszereket akar összevásárolni, és ez zavarokat okoz a magyarországi dollármédiában.
  • Korányiék törekvése nem lehet független az új Soros-direktívától: a Birodalomnak további médiára és influenszerekre van szüksége, hogy terjeszthesse üzeneteit.
Sztori 2023-04-20 | 11:49
NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

  • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
  • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
  • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.