Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában

Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában
 • "Ki fogjuk lyukasztani elitünk nagyképűségét... és leleplezzük a cancel culture egyre növekvő támogatását, mint a szólásszabadságra és a demokráciára jelentett fenyegetést" - nyilatkozta a csatorna veterán arca.

Vasárnap este, bár némi technikai malőrrel, de elindult egy új csatorna az Egyesült Királyságban, amely az ország konzervatív gondolkodású nézőit vette célkeresztbe. A GB News nevű csatornát jobboldali beállítottságú, ez azonban a jelenlegi médiakörnyezetben egyszerűen azt jelenti, hogy távol tartja magát attól a fajta nagyvárosi progresszív hírközléstől, amely teljesen ellepte a brit médiakörnyezetet - írja az RMX.NEWS portál.

A Sky News Australia korábbi főnöke, Angelos Frangopoulos vezérigazgató vezetésével az új médium igazi arca a BBC korábbi műsorvezetője és a Sunday Times szerkesztője, a veterán műsorvezető Andrew Neil. Neil, aki a konzervatív irányultságú The Spectator magazin szerkesztője is volt, megalkuvást nem ismerő és alapos, profi interjúiról ismert, amelytől még a legtapasztaltabb politikusok is tartanak. A brit újságírók körében szerzett tekintélye ellenére Neilre soha nem bízták egykori munkaadójánál, a BBC-nél a vezető hírműsorok műsorvezetését. Vélemények szerint ez annak a szakadéknak a következménye, amely a BBC egyre inkább balra tolódó hírprofilja és az ő saját, középen álló, "közép-britanniai" álláspontja között tátong a napi politikai és társadalmi kérdésekben.

Bár gyakorlatilag az összes nagy brit hírtelevízió baloldali elfogultsága már több mint egy évtizede vita tárgya, mégis, talán a 2016-os Brexit-népszavazás, illetve a népszavazási kampány nyomán kirobbant, a brit szuverenitás körüli viták adták a legerőteljesebb inspirációt egy ellensúlyt jelentő csatorna elindításához. A "leave" táborhoz tartozók egy részének az volt a véleménye, hogy egyetlen brit műsorszolgáltató sem volt hajlandó megfelelő hangot adni azoknak, akik Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése mellett érveltek. Az egyik országos műsorszolgáltató műsorvezetője, a BBC-s Samira Ahmed például egyszer megjegyezte, hogy még mindig "kísérti" az a tény, hogy munkáltatója felelős volt azért, hogy - mint mondta - "felépítették" a UKIP-et, a Brexit-pártot, és műsoridőt adtak vezetőjének, Nigel Farage-nak.

Bár a pártatlanság és a kiegyensúlyozott tudósítás a brit médiahatóság, az Ofcom által kiadott műsorszolgáltatási engedély megszerzésének feltétele, a brit nézők eddig nem választhattak más alternatíva közül, mint az Egyesült Királyság liberális nagyvárosi elitjének progresszív nézeteit imitáló tévécsatornák. A legnagyobb szereplők, mint például a BBC, vagy a kisebb Channel4, amely a brit baloldali médiaspektrum szélsőséges oldalán helyezkedik el, mind részesülnek az ország licencdíjaiból, amelyet minden tévétulajdonos kénytelen fizetni, még akkor is, ha nem nézi a műsoraikat. Mégis, mindegyiküket, beleértve a CNN stílusú, 24 órás hírcsatornát, a Sky News-t is, azzal vádolják, hogy nincsenek kapcsolatban az Egyesült Királyság lakosságának többségével, és elfogultan tudósítanak olyan megosztó témákról, mint a Black Lives Matter, a baloldal antiszemita botrányai vagy az identitáspolitika.

Bár az Andrew Neil mellett a GB Newshoz csatlakozott műsorvezetők és újságírók felállása aligha nevezhető jobboldalinak, a vélemények szerint a hírcsatorna a főáramú brit média "woke" ortodoxiáját fogja megkérdőjelezni, és "bomlasztóként" fog fellépni a liberális berendezkedéssel szemben. Arra a kérdésre, hogy a nagy, jobboldali amerikai hálózatokhoz kívánják-e igazítani tudósításaikat, Neil jelezte, hogy a GB News nem lesz egy másik Fox News.

Az olyan szalagcímekkel, mint "Az angol labdarúgó-válogatott "kultúrharcot vív a szurkolókkal a térdelés ügyében", vagy "Megoldja-e egymillió otthon építése az Egyesült Királyság kulturális különbségeit?", a GB News már azelőtt kivívta a baloldali média haragját, hogy élő adásukat megkezdhették volna. Sőt, egy nappal az indulásuk előtt máris vitába keveredtek a BBC-vel amiatt, hogy a nemzeti műsorszolgáltató nem volt hajlandó átadni egyes felvételeiket az új csatornának, amire a törvény kötelezi őket. Azzal vádolták a BBC-t, hogy a 11. órában megpróbálták kizárni új versenytársukat, hogy ezzel ártsanak a jobboldali csatorna indításának. Másrészt a liberális Independent híroldal arról számolt be, hogy "félelmek merültek fel, hogy a csatorna a rendkívül pártos, Fox News stílusú tudósítások megjelenését jelenti az Egyesült Királyságban".

Az ilyen összehasonlításoknak ellenállva Andrew Neil azt ígérte, hogy a GB News nem lesz "a nagyvárosi gondolkodásmód visszhangkamrája", és célja, hogy "megerősítse azokat, akik úgy érzik, hogy aggodalmaik nem találtak meghallgatásra". Kijelentette, hogy "miközben soha nem fogunk visszariadni attól, hogy országunk számos hibájáról és problémájáról tudósítsunk... nem fogjuk elfelejteni, hogy mit jelent a B betű a címünkben...". "Ki fogjuk lyukasztani elitünk nagyképűségét... és leleplezzük a cancel culture egyre növekvő támogatását, mint a szólásszabadságra és a demokráciára jelentett fenyegetést".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-01 | 11:46
Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

 • Nyugat-Európában is vita van arról, ki fizessen a klíma rombolásáért.
 • Németországban a Zöldek a fogyasztókkal akarják megfizettetni a klímavédelmet.
 • Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül mondta a napokban, hogy a következő nagy kérdés az lesz, ki fizeti meg a klímaadót?
 • Álláspontja szerint a magyar rezsipolitika eredményeit meg kell védeni.
 • Van mitől: nyugaton az a gyakorlat, hogy a fogyasztók fizetnek, mégpedig sokat.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

 • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
 • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
 • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
 • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2021-07-30 | 15:18
Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

 • Hetek óta érkeznek a hírek arról, hogy az afganisztáni kivonulás miatt robbanásközeli helyzet van Afganisztánban, mert százerek terveznek Európa felé indulni.
 • Jelenleg több száz afgán menekült áramlik illegálisan Törökországba Iránon keresztül minden egyes nap.
 • Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni, 1,5 millióan már ott lehetnek.