Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában

Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában
  • "Ki fogjuk lyukasztani elitünk nagyképűségét... és leleplezzük a cancel culture egyre növekvő támogatását, mint a szólásszabadságra és a demokráciára jelentett fenyegetést" - nyilatkozta a csatorna veterán arca.

Vasárnap este, bár némi technikai malőrrel, de elindult egy új csatorna az Egyesült Királyságban, amely az ország konzervatív gondolkodású nézőit vette célkeresztbe. A GB News nevű csatornát jobboldali beállítottságú, ez azonban a jelenlegi médiakörnyezetben egyszerűen azt jelenti, hogy távol tartja magát attól a fajta nagyvárosi progresszív hírközléstől, amely teljesen ellepte a brit médiakörnyezetet - írja az RMX.NEWS portál.

A Sky News Australia korábbi főnöke, Angelos Frangopoulos vezérigazgató vezetésével az új médium igazi arca a BBC korábbi műsorvezetője és a Sunday Times szerkesztője, a veterán műsorvezető Andrew Neil. Neil, aki a konzervatív irányultságú The Spectator magazin szerkesztője is volt, megalkuvást nem ismerő és alapos, profi interjúiról ismert, amelytől még a legtapasztaltabb politikusok is tartanak. A brit újságírók körében szerzett tekintélye ellenére Neilre soha nem bízták egykori munkaadójánál, a BBC-nél a vezető hírműsorok műsorvezetését. Vélemények szerint ez annak a szakadéknak a következménye, amely a BBC egyre inkább balra tolódó hírprofilja és az ő saját, középen álló, "közép-britanniai" álláspontja között tátong a napi politikai és társadalmi kérdésekben.

Bár gyakorlatilag az összes nagy brit hírtelevízió baloldali elfogultsága már több mint egy évtizede vita tárgya, mégis, talán a 2016-os Brexit-népszavazás, illetve a népszavazási kampány nyomán kirobbant, a brit szuverenitás körüli viták adták a legerőteljesebb inspirációt egy ellensúlyt jelentő csatorna elindításához. A "leave" táborhoz tartozók egy részének az volt a véleménye, hogy egyetlen brit műsorszolgáltató sem volt hajlandó megfelelő hangot adni azoknak, akik Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése mellett érveltek. Az egyik országos műsorszolgáltató műsorvezetője, a BBC-s Samira Ahmed például egyszer megjegyezte, hogy még mindig "kísérti" az a tény, hogy munkáltatója felelős volt azért, hogy - mint mondta - "felépítették" a UKIP-et, a Brexit-pártot, és műsoridőt adtak vezetőjének, Nigel Farage-nak.

Bár a pártatlanság és a kiegyensúlyozott tudósítás a brit médiahatóság, az Ofcom által kiadott műsorszolgáltatási engedély megszerzésének feltétele, a brit nézők eddig nem választhattak más alternatíva közül, mint az Egyesült Királyság liberális nagyvárosi elitjének progresszív nézeteit imitáló tévécsatornák. A legnagyobb szereplők, mint például a BBC, vagy a kisebb Channel4, amely a brit baloldali médiaspektrum szélsőséges oldalán helyezkedik el, mind részesülnek az ország licencdíjaiból, amelyet minden tévétulajdonos kénytelen fizetni, még akkor is, ha nem nézi a műsoraikat. Mégis, mindegyiküket, beleértve a CNN stílusú, 24 órás hírcsatornát, a Sky News-t is, azzal vádolják, hogy nincsenek kapcsolatban az Egyesült Királyság lakosságának többségével, és elfogultan tudósítanak olyan megosztó témákról, mint a Black Lives Matter, a baloldal antiszemita botrányai vagy az identitáspolitika.

Bár az Andrew Neil mellett a GB Newshoz csatlakozott műsorvezetők és újságírók felállása aligha nevezhető jobboldalinak, a vélemények szerint a hírcsatorna a főáramú brit média "woke" ortodoxiáját fogja megkérdőjelezni, és "bomlasztóként" fog fellépni a liberális berendezkedéssel szemben. Arra a kérdésre, hogy a nagy, jobboldali amerikai hálózatokhoz kívánják-e igazítani tudósításaikat, Neil jelezte, hogy a GB News nem lesz egy másik Fox News.

Az olyan szalagcímekkel, mint "Az angol labdarúgó-válogatott "kultúrharcot vív a szurkolókkal a térdelés ügyében", vagy "Megoldja-e egymillió otthon építése az Egyesült Királyság kulturális különbségeit?", a GB News már azelőtt kivívta a baloldali média haragját, hogy élő adásukat megkezdhették volna. Sőt, egy nappal az indulásuk előtt máris vitába keveredtek a BBC-vel amiatt, hogy a nemzeti műsorszolgáltató nem volt hajlandó átadni egyes felvételeiket az új csatornának, amire a törvény kötelezi őket. Azzal vádolták a BBC-t, hogy a 11. órában megpróbálták kizárni új versenytársukat, hogy ezzel ártsanak a jobboldali csatorna indításának. Másrészt a liberális Independent híroldal arról számolt be, hogy "félelmek merültek fel, hogy a csatorna a rendkívül pártos, Fox News stílusú tudósítások megjelenését jelenti az Egyesült Királyságban".

Az ilyen összehasonlításoknak ellenállva Andrew Neil azt ígérte, hogy a GB News nem lesz "a nagyvárosi gondolkodásmód visszhangkamrája", és célja, hogy "megerősítse azokat, akik úgy érzik, hogy aggodalmaik nem találtak meghallgatásra". Kijelentette, hogy "miközben soha nem fogunk visszariadni attól, hogy országunk számos hibájáról és problémájáról tudósítsunk... nem fogjuk elfelejteni, hogy mit jelent a B betű a címünkben...". "Ki fogjuk lyukasztani elitünk nagyképűségét... és leleplezzük a cancel culture egyre növekvő támogatását, mint a szólásszabadságra és a demokráciára jelentett fenyegetést".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 12:32
Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

  • A statisztikát Bruno Macaes, portugál politikus, politikai stratéga és nagysikerű könyvek írója osztotta meg a Twitterén.
Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

  • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
  • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
  • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.

 

Kül 2021-06-22 | 13:25
A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

  • Német reálpolitika a gyakorlatban.
  • Macron francia elnök is nagyrészt ezen az állásponton van, különösen Oroszország tekintetében. 
  • A hazai baloldali ellenzék még mindig ideológiai szóvirágokkal akarja fegyelmezni a két keleti nagyhatalmat.
  • Ahogy mindig, most is le vannak maradva pár körrel.
  • Az Új Hidegháború elkerülését képviseli nemzetközi színtéren Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is.
  • Közép-Európában mindenki tudja, hogy a Hidegháború számunkra vasfüggönyt jelent és berlini falat.
  • Józan ember nem akarhatja, hogy amerikai indíttatásból egy Új Hidegháború frontvonalán álljon Európa.
  • Ezt képviseli a CDU esélyes kancellár-jelöltje, Armin Laschet is.
Kül 2021-06-28 | 11:55
Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

  • Hivatalosan amiatt, mert koalíciós partnereivel nem egyezett ki a lakásbérletek liberalizációjában.
  • Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.
  • A háttérben inkább az áll, hogy a svéd pártok felmérték: az emberek megelégelték az elszabaduló bűnözést a nagyvárosokban, az utcai bandák erőszakosságát, a napközben elkövetett brutális fegyveres gyilkosságokat, a bandaháborúkat és a gránátos robbantásokat.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

  • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
  • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
  • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-07-30 | 14:25
Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

  • Korábban a könyve és a végül el nem készült, de a Német Zöldek által finanszírozott PhD-fokozata kapcsán merültek fel különös egyezések.
  • Most egy plágiumvadász Baerbock korábbi cikkeit vette górcső alá, melyek alapján évtizede folytatott plágiummal, azaz lopással vádolja a Zöldek kancellár-jelöltjét.
Kül 2021-06-11 | 18:28
Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

  • Karácsony Gergely és Annalena Baerbock nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten zöld politikusok.
  • Mintha csak ikertestvérek lennének: az elmúlt hetek során mindketten össze-vissza hazudoztak iskolai végzettségeikről.
  • Baerbock más kínos ügyekbe is belekeveredett az utóbbi időkben: "elfelejtette" jelezni vagyonbevallásában az egyéb jövedelmeit.
  • Most az derült ki róla, hogy a doktoriját nem ő írta.
  • Hasonló botrányban szerencsétlenkedik Karácsony Gergely is hetek óta, ő PhD-diplomát és nyelvvizsgát hazudott magának.
  • Kiderült, hogy egyikkel sem rendelkezik.