A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót
 • A CO2-adó, vagy más néven éghajlati adó Németországban jelenleg benne van az extrém-magas áramárban (111 Ft kilowattóránként).
 • Ugyanez az adónem szerepel az üzemanyagok árában is, 6 eurócenttel literenként, ezt a Zöldek további 16 eurócenttel fejelnék meg.
 • És most beépítették a lakótthonok fűtésének árába is.
 • Csak ez az adóemelés akár 308 euróval is megdobhatja az éves rezsit.
 • Nem véletlenül mondja Orbán az utóbbi időkben, hogy Európában az emberekkel akarják megfizettetni a klímarombolás árát, és ő ezt személyesen ellenzi.

A klímavédelem növeli a bérlők fűtési költségeit - ez akár 308 euró többletköltséget is jelenthet - tudósít az epochtimes.

A jövőben a bérlőknek maguknak kell majd viselniük a CO2-adó fűtésbe épített többletköltségeit. A CDU/CSU és az SPD nem tudott megállapodni abban, hogy a bérlőkre és a bérbeadókra a többletköltségek egy-egy felét terheljék. Berlin városának ez önmagában 43 millió eurós többletköltséget jelent.

Csütörtökön (június 24-én) a szövetségi kormány 352 igen szavazattal, 290 nem ellenében és 10 tartózkodás mellett elfogadta az "Azonnali éghajlatvédelmi cselekvési programot".

Annak érdekében, hogy Németországot egy klímasemleges jövőbe vezesse, a szövetségi kormány egy milliárdos beruházási programot dolgozott ki, amelyet a következő években hajtanak végre.

A cél az üvegházhatású gázsemlegesség elérése 2045-re - azaz csak annyi üvegházhatású gáz kibocsátása, amennyit az erdők, a talaj és a vizek meg tudnak kötni.

Vita a CO2-járulékok miatti többletköltségekről

Eredetileg azt feltételezték, hogy a CO2-adó okozta fűtési többletköltségek egyenlő arányban oszlanak meg a bérlők és a bérbeadók között. Ez a javaslat most meghiúsult, mivel a CDU/CSU és az SPD nem tudott megegyezni.

A Bild című lap szerint most már biztos, hogy a bérlőknek maguknak kell majd fizetniük az év elején bevezetett CO2-járulékot. Az adót a fűtési költségekhez kell hozzáadni, és jelenleg tonnánként 25 eurót tesz ki.

Ez jó 7 centtel emelné a fűtőolaj literenkénti árát, és a tendencia tovább emelkedne. 2025-re a CO2-adó fokozatosan 55 euró/tonnára emelkedik, ami tovább növeli a közüzemi költségeket - írja a lap.

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében a fűtési költségek idén - csak a CO2-adó miatt - átlagosan 43 euróval (gázfűtés) vagy 61 euróval (olajfűtés) emelkednének. 2025-re a többletköltségek 93 eurót (gáz), illetve 134 eurót (olaj) tennének ki.

A Bild szerint egy 110 négyzetméteres lakásban élő 4 fős család fűtési költségei idén átlagosan 104 (gáz) vagy 141 euróval (olaj) emelkednek. 2025 átlagosan 225 és/vagy 308 euró többletköltséget jelentene.

Tanulmány: A felújítatlan régi lakásokban háromszor magasabbak a járulékos költségek

A Welt szerdán számolt be arról, hogy a bérbeadó mennyire befolyásolja a bérlő fűtési költségeit. A "Verivox" összehasonlító portál meghatározta, hogy a rossz energiahatékonyságú épületek bérlőinek mekkora a többletköltség terhe a jól felújított házak lakóihoz képest. Eszerint a fel nem újított régi épületek lakóinak akár háromszor magasabb többletköltséget kell viselniük.

A bérbeadók eddig azzal érveltek, hogy a bérlők egyedül felelősek az energiafogyasztásukért. Az összehasonlító portál tanulmánya azonban arra a következtetésre jut, hogy a fűtés fel- vagy lekapcsolása meglehetősen alárendelt szerepet játszik. 

Christine Lambrecht (SPD) szövetségi igazságügyi miniszter szerint azért ellenezte a CDU/CSU-frakció az eredeti döntést, hogy a CO2-járulékot felosszák a bérlők és a bérbeadók között, mert "az ingatlanlobbi erősen hatalmában tartja koalíciós partnerünket".

"A szövetségi kormányon belül egyértelműen megállapodtak abban, hogy a bérbeadó és a bérlő között fele-fele arányban osztozunk. De aztán megtörtént az, amit ebben a jogalkotási időszakban már gyakran megtapasztaltunk, nevezetesen, hogy az uniós frakció beavatkozik" - mondta Lambrecht.

A berlini bérlők egyesülete kiszámolta, hogy a CO2-adó milyen magas költségekkel járhat a fővárosban: "A 2018-as mikrocenzus szerint Berlinben 203 200 bérlakást olajjal, 492 000 bérlakást gázzal fűtenek" - közölte a bérlők egyesülete.

"Ez csak az olajfűtéses lakások esetében 2021-ben 17,922 millió eurós, a gázfűtéses lakások esetében pedig 25,908 millió eurós, összesen mintegy 43 millió eurós többletköltséget eredményez."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-17 | 13:00
4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

 • Terrorista indíték állt a gyilkossági kísérlet mögött.
Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

 • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
 • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
 • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
 • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2021-05-18 | 10:41
REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

 • A spanyol média szerint az észak-afrikai exklávéba, Ceutába 24 óra alatt több mint 5000 migráns érkezett Marokkóból.
 • Közülük mintegy 1500-an kiskorúak. Az emberek a marokkói Fnideq városából a Földközi-tengeren át úsztak, vagy apálykor a tengerparton is gyalogoltak, egy ember meghalt.

 

Kül 2021-07-05 | 15:00
FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

 • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
 • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
 • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
 • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.