FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain
  • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
  • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
  • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.

Nyugat-Afrika

Áprilisban több mint 1000 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, ami háromszorosa a tavalyi év azonos hónapjához képest. A január-áprilisi időszakban közel 4 500 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, ami több mint kétszerese a 2020-as év azonos időszakához képest. A legtöbb érkezőt a szubszaharai országokból származó állampolgárok tették ki, akik közül a legtöbben Maliból és Marokkóból származónak állították magukat.

Közép-mediterrán térség

A Földközi-tenger középső részén átkelő migránsok száma áprilisban megduplázódott, közel 1 550-re emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Idén január és április között az illegális átkelések száma ezen az útvonalon több mint kétszeresére, 11 600-ra emelkedett. Ezen a migrációs útvonalon a két fő nemzetiséget a tunéziai és az elefántcsontparti állampolgárok alkották.

Földközi-tenger nyugati része

Áprilisban kevesebb mint 300 illegális határátlépést észleltek a Földközi-tenger nyugati részén, ami mintegy 70%-kal több, mint 2020 azonos hónapjában. A 2021 első négy hónapjában az összesített adat több mint 3200 fő volt, ami 5%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen az útvonalon idén minden negyedik észlelésből hármat az algériaiak tettek ki, míg a marokkóiak tették ki a fennmaradó 255-nyi érkező többségét.

Kelet-mediterrán térség

A legfrissebb adatok szerint áprilisban mintegy 1 850 illegális határátlépést észleltek a Földközi-tenger keleti részén, ami 12-szeres növekedés a tavalyi év azonos hónapjához képest. A január-áprilisi időszakban az észlelések száma 58%-kal, több mint 4800-ra csökkent. Az észlelt migránsok közül a legtöbbet Törökország és Szíria állampolgárai tették ki.

Nyugat-Balkán

Áprilisban a nyugat-balkáni útvonalon eddig becslések szerint 3 100 illegális határátlépést észleltek, ami 33-szoros emelkedés az egy évvel ezelőtti rekordalacsony szinthez képest. Az idei év első négy hónapjában 11 600 migránst észleltek az EU és a nyugat-balkáni országok határán, ami közel kétszerese a 2020-as év azonos időszakának.

A két fő észlelt nemzetiség a szíriaiak és az afgánok voltak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

  • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
  • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
  • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
  • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

  • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
  • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-12-07 | 12:02
Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

  • Arra reagált a katolikus egyház feje, hogy Brüsszel el akarta törölni a karácsony kifejezést, hogy az egyetlen kisebbséget se sértsen.
  • Felhívta arra is a figyelmet, hogy "az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket".
Kül 2021-07-28 | 19:21
Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

  • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.