FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain
 • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
 • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
 • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.

Nyugat-Afrika

Áprilisban több mint 1000 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, ami háromszorosa a tavalyi év azonos hónapjához képest. A január-áprilisi időszakban közel 4 500 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, ami több mint kétszerese a 2020-as év azonos időszakához képest. A legtöbb érkezőt a szubszaharai országokból származó állampolgárok tették ki, akik közül a legtöbben Maliból és Marokkóból származónak állították magukat.

Közép-mediterrán térség

A Földközi-tenger középső részén átkelő migránsok száma áprilisban megduplázódott, közel 1 550-re emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Idén január és április között az illegális átkelések száma ezen az útvonalon több mint kétszeresére, 11 600-ra emelkedett. Ezen a migrációs útvonalon a két fő nemzetiséget a tunéziai és az elefántcsontparti állampolgárok alkották.

Földközi-tenger nyugati része

Áprilisban kevesebb mint 300 illegális határátlépést észleltek a Földközi-tenger nyugati részén, ami mintegy 70%-kal több, mint 2020 azonos hónapjában. A 2021 első négy hónapjában az összesített adat több mint 3200 fő volt, ami 5%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen az útvonalon idén minden negyedik észlelésből hármat az algériaiak tettek ki, míg a marokkóiak tették ki a fennmaradó 255-nyi érkező többségét.

Kelet-mediterrán térség

A legfrissebb adatok szerint áprilisban mintegy 1 850 illegális határátlépést észleltek a Földközi-tenger keleti részén, ami 12-szeres növekedés a tavalyi év azonos hónapjához képest. A január-áprilisi időszakban az észlelések száma 58%-kal, több mint 4800-ra csökkent. Az észlelt migránsok közül a legtöbbet Törökország és Szíria állampolgárai tették ki.

Nyugat-Balkán

Áprilisban a nyugat-balkáni útvonalon eddig becslések szerint 3 100 illegális határátlépést észleltek, ami 33-szoros emelkedés az egy évvel ezelőtti rekordalacsony szinthez képest. Az idei év első négy hónapjában 11 600 migránst észleltek az EU és a nyugat-balkáni országok határán, ami közel kétszerese a 2020-as év azonos időszakának.

A két fő észlelt nemzetiség a szíriaiak és az afgánok voltak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-07 | 19:59
Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

 • "Ennek a kormánynak meg kell hallgatnia a fogyasztókat" - mondja egy spanyol kormánypárti politikus.
 • Ione Belarra arra hívja fel a figyelmet, hogy az árnövekedés alapvető oka az oligopolisztikus villamosenergia-piac.
Kül 2021-06-01 | 11:01
Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

 • A világszerte ismert, szomáliai származású holland–amerikai író, nőjogi aktivista szerint várható, hogy Európát újabb és újabb menekülthullámok érik el, amíg a migráció legalább a kontinensen nincs megfelelően kezelve.
 • A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, bőven akadnak olyan európai vezetők, akik egyszerűen nem bírnak megbirkózni a bevándorlással. Itt már nemcsak baloldali, hanem bizony jobbközép országvezetőkről is szó van - hangsúlyozta.
Kül 2021-07-22 | 15:40
Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

 • Nyugat-Európában egyre jellemzőbb trend, hogy a helyiek kiszorulnak a nagyvárosok belvárosaiból, és migránsok foglalják el a belvárosokat.
 • Ez a minta Hollandia, Franciaország, Belgium, és most már Németország nyugati részén is.
Kül 2021-07-06 | 12:10
Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

 • Bosszúpornó az, amikor egy kapcsolat végeztével az egyik fél zsarolja a kapcsolat során készült képekkel és videókkal a volt partnerét, vagy nyilvánosságra is hozza azokat.
 • A szerdai, brüsszeli határozathozatal koordinátora a baloldali Cyrus Engerer, aki szakításuk után letöltötte volt barátjának gépéről annak szexképeit, majd heteken keresztül küldözgette azokat boldog-boldogtalannak.