Davos "a képmutatás mesterkurzusa": a világ gazdasági "elitje" tavaly 350 000 autó CO2-kibocsátását hozta össze egyetlen hét alatt

Davos "a képmutatás mesterkurzusa": a világ gazdasági "elitje" tavaly 350 000 autó CO2-kibocsátását hozta össze egyetlen hét alatt
 • Ezek a számok 2022-re vonatkoznak, akkor 1040 magángép hozta össze ezt a CO2-kibocsátást a GreenPeace tanulmánya szerint.
 • Ugyanazok, akik a belsőégésű motorok betiultását követelik, és eltörölnék a rövidtávú járatokat, gyakorlatilag mind magángépekkel érkeztek Davosba.

A magánrepülőgépek kibocsátása megnégyszereződött Davos 2022 alatt - írja a Guardian.

A klímavédők képmutatással vádolják a vezetőket, mivel a repülőjáratok egy hét alatt annyi CO2-t bocsátanak ki, mint 350 ezer autó. A magánrepülőgépek kibocsátása megnégyszereződött, mivel a 2022-es Világgazdasági Fórum (WEF) találkozója alatt 1040 repülőgép repült ki és be a Davost kiszolgáló repülőterekről.

Az éghajlatvédelmi aktivisták ezért képmutatással vádolják a gazdagokat és a hatalmasokat, hogy magánrepülőgépekkel repülnek az éghajlatváltozásról szóló konferenciára.

A CE Delft holland környezetvédelmi tanácsadó cég kiszámolta, hogy a tavalyi találkozó során a magánrepülőgépek CO2-kibocsátása négyszer nagyobb volt, mint egy átlagos héten.

A konferencia helyszínéül szolgáló svájci síparadicsomot kiszolgáló repülőterekre érkező és onnan induló magánrepülőgépes járatok száma a 2022-es találkozó alatt kétszerese volt egy átlagos héthez képest, és annyi CO2-t bocsátottak ki, mint 350 000 átlagos személygépkocsi ebben az időszakban.

A héten ismét magánrepülőgépeken érkeztek Davosba a világ vezetői és az üzleti élet vezetői, ami a kibocsátás újabb megugrását okozza.

Klara Maria Schenk, a Greenpeace európai mobilitási kampányának közlekedési kampányfelelőse elmondta: "A gazdagok és a hatalmasok Davosba özönlenek, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljanak az éghajlatról és az egyenlőtlenségről, a közlekedés legegyenlőtlenebb és legszennyezőbb formáját használva: a magánrepülőket. Eközben Európában az eddigi legmelegebb januári napokat éljük át, és a közösségek világszerte szélsőséges időjárási eseményekkel küzdenek, amelyeket az éghajlati válság még jobban felerősít" - tette hozzá.

A tavalyi évben a Davoshoz közeli repülőterekre közlekedő járatok 53%-a 750 km-nél rövidebb, vasúton vagy autóval is megtehető járat volt, míg 38%-uk 500 km-nél rövidebb távolságot tett meg. A legrövidebb regisztrált járat mindössze 13 mérföldes volt.

A WEF 2023-as találkozójának önjelölt célja az éghajlati vészhelyzet és más "folyamatban lévő válságok" kezelése, és "bátor közös fellépésre" szólított fel. A magánrepülőgépek repülését az EU nem szabályozza, de utaskilométerenként ez a legszennyezőbb közlekedési mód.

Schenk felszólította a vezetőket, hogy idén ne utazzanak magánrepülőgéppel, és általában tiltsák be ezek használatát. "Tekintettel arra, hogy a világ lakosságának 80%-a még csak nem is repült soha, de szenved a klímakárosító légi közlekedés kibocsátásának következményeitől, és hogy a WEF azt állítja, hogy elkötelezett a párizsi 1,5 Celsius-fokos klímacél mellett, ez az éves magánrepülőgép-bonanza a képmutatás ízléstelen mesterkurzusa" - mondta.

"A magánrepülőket a történelem homályába kell taszítani, ha zöld, igazságos és biztonságos jövőt akarunk mindenki számára. Az úgynevezett világ vezetőinek példát kell mutatniuk, és be kell tiltaniuk a magánrepülőket és a haszontalan rövid távú járatokat" - fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2024-02-07 | 11:06
BILD: hiába a hatalmas gazdatüntetések, a német Zöldek tovább erőltetik a húsadót

BILD: hiába a hatalmas gazdatüntetések, a német Zöldek tovább erőltetik a húsadót

 • Az országot megbénítja a tiltakozáshullám, de a zöldek tovább erőltetik a húsadót.
Sztori 2023-02-23 | 12:31
A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

 • A paprikaforradalom megfűszerezéséről írt a Newsweek hasábjain Gavin M. Wax, a New York-i fiatal republikánusok vezetője.
 • Szerinte az Egyesült Államok baloldala folytatni akarja a "színes forradalmak" sikertelen sorát, ahelyett, hogy békén hagynák a magyarokat, hogy a saját értékeik és döntéseik alapján élhessenek.
 • A szerző kritizálja Presman nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetőjének tevékenységét is.
 • Gavin M. Wax a New York Young Republican Club nevében egyébként szerdán kötött stratégiai megállapodást az Alapjogokért Központtal Budapesten.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-10-29 | 18:03
Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

 • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.