10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton
  • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
  • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
  • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
  • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
  • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
  • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
  • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.

Kijevnek sürgősen lőszerre van szüksége, mivel a Kreml áttörésre törekszik a keleti fronton, ahová Moszkva a gyalogság újabb és újabb hullámait küldi, hogy kimerítse a védők készleteit - fogalmaz a lap.

Az ukrajnai háború kegyetlen csatává vált, amelyben a tüzérség dominál, és az ukrán erők óriási hátrányban vannak: Oroszország számbeli fölénye 10 nehézágyú szemben minden egyes Kijev rendelkezésére álló nehézágyúval szemben. Ráadásul Ukrajnának fogytán a lőszere, és sürgős lövedékutánpótlásra van szüksége - figyelmeztetett a héten Volodimir Zelenszkij kormánya.

A luhanszki fronton, az ukrán hadsereg egyik előretolt állásában, a megszállt Kreminna város környékén, ahol különösen hevesek a harcok, egy tüzérdandár éppen egy, a felázott lövészárkok közé telepített TRF1-es ágyú hangolásával van elfoglalva. Néhány hónapja kapták a francia 155 mm-es ágyút, amely kulcsfontosságúnak bizonyulna az orosz csapatok visszaverésében.

De ahogy a háború a második évébe lép, Kijevnek kétségbeesetten szüksége van friss hadianyagra. "Többre van szükségünk; minden lőszerre szükségünk van, amit csak tudnak adni. És most van rá szükségünk" - mondja Szergej, a dandárparancsnok az ágyú mellett lehorgonyozva a sárban.

Az égen felhők és eső nehezíti az orosz bombázók és a megfigyelő drónok működését. A távolban néhány kósza robbanás hallatszik a Donbasz dombjai között.

 

Az Európai Bizottság adatai szerint, amelyekhez az EL PAÍS hozzáférhetett, Oroszország naponta 40-50 ezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg az ukrán erők 5000-6000-et használnak fel.

Az észt kormány, amely az egyik legnagyobb támogatója Kijev háborús erőfeszítéseinek, megküldött egy dokumentumot az EU tagállamainak. Tallin dokumentumja, melyhez a spanyol lap hozzáférhetett, a tüzérségi lövdékek felhasználását naponta átlagosan 20 000-60 000 orosz lövedékre és 2 000-7 000 ukrán lövedékre teszi.

Ezek a számok 600 ezer és 1,8 millió közötti orosz lövedéknek felelnek meg havonta, míg az ukrán tüzérség 60 ezer és 210 ezer közötti lövedéket lő ki.

A Bahmutért folyó csata

A helyzet különösen bonyolult Donbászban, ahol a tüzérségi harc a legintenzívebb. A háború a bányászrégióban mélyült el, ahol a Kreml által támogatott oroszbarát szakadárok és az ukrán erők 2014 óta harcolnak. A Bahmutért folytatott csata, ahol a szemben álló felek kegyetlen és kimerítő küzdelemben állnak egymással a város ellenőrzéséért, és ez "egyre nehezebbé és nehezebbé" válik - ismerte el Zelenszkij. Vlagyimir Putyin erői azonban teret nyertek és elfoglalják a Donyeck tartományban fekvő város egyes részeit, ahonnan az invázió előtti 70 ezer lakos közül sokan elmenekültek az utcáról utcára folyó harcok miatt.

A tüzérségi bombázások mellett a Kreml gyalogsági dandárokat és Wagner-csoport zsoldosokat vet be, hogy megpróbálják bekeríteni Bahmutot és elvágni a védők útját. Néhány ukrán dandár visszavonult, és az ostromlott várostól néhány kilométerre lévő új vonalból folytatja a védelmet, ahonnan tüzérségi tűz dübörgése hallatszik. Több katona szerint az utánpótlási vonalakat egyre nehezebb fenntartani, és a Bahmutban lévő lőszer is fogyóban van.

"Az ellenség folyamatosan megsemmisít mindent, ami az állásaink védelmére alkalmas" - mondta Zelenszkij az orosz támadásról hétfői esti beszédében. Az ukrán vezető egyúttal dicsért "minden egyes embert, aki hősiesen tartja" Bahmutot.

Az "erődváros", ahogyan Bahmut ismertté vált, a földdel vált egyenlővé a hónapok óta tartó harcok után. Mind az orosz, mind az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek. Kijev ellentámadásra készül a keleti fronton, ahol Moszkva megpróbálja áttörni a védelmi vonalakat, és a déli szárnyon.

Az ukrán katonai stratégák nemcsak a jobb időjárási körülményekre várnak - a tavasz az országban hivatalosan március 1-jén kezdődik -, hanem arra is, hogy a nyugati szövetségesek több lőszert és fegyvert szállítsanak.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov az Amerika Hangjának adott interjúban azt mondta, hogy a következő három hónap a fronton "nagyon aktív" lesz, és "meghatározza majd az események további menetét", ugyanakkor több katonai segélyt is követelt.

Amerikai katonai hírszerzési jelentések szerint Moszkva lőszerellátási problémákkal küzd [ennek ellentmondanak az észtek által ismertetett brutális tüzérségi különbségek], és stratégák szerint az orosz hadsereg megpróbálja megőrizni azt, amije van. Így az elmúlt két hónapban több jelentés szerint is csökkent a kilőtt tüzérségi lövedékek száma. A Kreml is áthelyezte prioritásait bizonyos célpontokra, például a stratégiailag fontos Kreminna-Svatove tengelyen álló Bahmutra és a donbászi frontvonal más pontjaira.

Moszkva előnyben van hatalmas hadiiparával, és feltételezések szerint további utánpótlást kap Iránból és Észak-Koreából. Washingtonban aggódnak amiatt, hogy Kína is hamarosan beléphet az egyenletbe.

A Kreminna erdőségei körüli lövészárkok egyik kunyhójában Jurij őrmester elmagyarázza, hogy Moszkva egyre gyakrabban alkalmazza a Bahmut-technikát: gyalogsági és rohamosztagok hullámait küldi az ukrán védelmi vonalak gyenge pontjainak felkutatására, amely taktika arra is kényszeríti a védőket, hogy értékes lőszert használjanak fel. "Felderítő drónjainkkal kiszúrjuk őket. Küldenek egy tüzérdandárt, mi tüzelünk rájuk, majd azonnal küldenek egy másikat, majd még egyet" - mondja Jurij, dandárjának egyik tagja, aki két hetet töltött Franciaországban, ahol a TRF1-en képezték ki. "Harcolnak, függetlenül a veszteségektől" - teszi hozzá Szergej őrnagy.

"Mi megállás nélkül dolgozunk; azokat az erőforrásokat, amelyeket Franciaország vagy más európai országok évek alatt használnának fel, mi néhány hónap alatt használjuk fel".

Lőszerellátás Kijevbe

Az EU és NATO-szövetségesei keresik a módját annak, hogyan tudnának több lőszert biztosítani Ukrajnának.

Az idő sürget: Kijevnek két-három héten belül szállítmányokra van szüksége - mondta egy magas rangú uniós forrás.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólította a tagállamokat, hogy mutassanak nagyobb elkötelezettséget, és gyorsítsák fel a saját arzenáljukból származó hadianyag-szállításokat. Borrell néhány nappal ezelőtt az EU-27-eknek küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek "sürgősen" szüksége van tüzérségi lőszerre, és hogy jelenleg egy új, továbbfejlesztett finanszírozási rendszer kidolgozásán dolgoznak annak pótlására, amit a tagállamok Ukrajnának szállítanak.

Miközben számos ország már jelentős mennyiségű hadianyagot, köztük lőszert is szállított Ukrajnának, magas rangú uniós források szerint mások vonakodnak saját készleteik további kimerítésétől.
A NATO, amely sürgette a szövetségeseket, hogy gyorsabban szállítsanak több fegyvert és lőszert - az elmúlt hónapokban a lőszerekre helyezve a hangsúlyt -, hangsúlyozta, hogy a védelmi minisztériumoknak el kell fogadniuk a kisebb készleteket, és hogy egyelőre logikusan figyelmen kívül hagyhatják a szövetség saját követelményeit a tagállamok készleteivel kapcsolatban - mondják szövetséges források.

Emellett az EU fontolgatja egy közvetlen közös beszerzési rendszer létrehozását, amelynek keretében az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, például az Európai Békefenntartási Eszköz felhasználásával hadianyagot küldenének Ukrajnának. Észtország hasonló javaslatot nyújtott be a partnereknek a közös beszerzésre ugyanezen alap felhasználásával, de azzal az elképzeléssel, hogy a tagállamok további 4 milliárd euróval járulnának ehhez hozzá.

Közép- és hosszú távon több pénzre lesz szükség, ismeri el egy uniós forrás. De még ezek a kezdeményezések is nehezen fognak lépést tartani a követelményekkel.

A hidegháború után fókuszt váltott nyugati fegyveripar termelési számai nem nagyok, különösen az EU-ban.

Oroszország egyetlen nap alatt Ukrajnában kilövi az európai havi tüzérségi termelési ütemnek megfelelő mennyiséget, amely az észt elemzés szerint havi 20-25 ezer lövedék között mozog, de a dokumentum megjegyzi, hogy a termelés hétszeresére is van lehetőség.

Ezért az EDA és a fegyveripar vizsgálja, hogy milyen mechanizmusokat és ösztönzőket lehet bevezetni a bővítés érdekében. Emellett az USA, az EU és a NATO célja, hogy a fegyvergyártók közötti együttműködést fokozzák a sebesség és a hatékonyság növelése érdekében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2022-01-19 | 15:00
Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

  • Az ellenzéki propagandamédia most elfelejtett Kubatov-listázni.
Sztori 2021-12-18 | 13:23
Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

  • Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése, amit azzal illusztráltak, hogy Márki-Zay aláír.
  • Teljes érdektelenségben vergődik a baloldal, a kapitány pedig egy paranoid alak, akinek a jelek szerint elmentek otthonról.
Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

  • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
  • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Sztori 2021-07-30 | 12:54
30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

  • A bajaiak előre szóltak, hogy nem az ártérre kellene fűzfacsemetéket ültetni, és a napernyőket kihelyezni.
  • Jött az áradás, az ernyők a vízben állnak.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

  • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
  • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2023-02-25 | 21:07
Alapjogokért Központ: a Kúria bírói genderaktivistát játszottak és megfutamították ezzel az Alkotmánybíróságot

Alapjogokért Központ: a Kúria bírói genderaktivistát játszottak és megfutamították ezzel az Alkotmánybíróságot

  • A Központ határozott álláspontja, hogy a genderideológia összeegyeztethetetlen Magyarország Alaptörvényével.
  • Különösen igaz ez a gyermekek nemátalakításának kérdésére, ezért az alkotmánybírák számára nem lehet mérlegelés tárgya az ezen a területen is megmutatkozó bírói aktivizmus letörése - fogalmaznak.