10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton
 • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
 • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
 • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
 • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
 • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
 • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
 • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.

Kijevnek sürgősen lőszerre van szüksége, mivel a Kreml áttörésre törekszik a keleti fronton, ahová Moszkva a gyalogság újabb és újabb hullámait küldi, hogy kimerítse a védők készleteit - fogalmaz a lap.

Az ukrajnai háború kegyetlen csatává vált, amelyben a tüzérség dominál, és az ukrán erők óriási hátrányban vannak: Oroszország számbeli fölénye 10 nehézágyú szemben minden egyes Kijev rendelkezésére álló nehézágyúval szemben. Ráadásul Ukrajnának fogytán a lőszere, és sürgős lövedékutánpótlásra van szüksége - figyelmeztetett a héten Volodimir Zelenszkij kormánya.

A luhanszki fronton, az ukrán hadsereg egyik előretolt állásában, a megszállt Kreminna város környékén, ahol különösen hevesek a harcok, egy tüzérdandár éppen egy, a felázott lövészárkok közé telepített TRF1-es ágyú hangolásával van elfoglalva. Néhány hónapja kapták a francia 155 mm-es ágyút, amely kulcsfontosságúnak bizonyulna az orosz csapatok visszaverésében.

De ahogy a háború a második évébe lép, Kijevnek kétségbeesetten szüksége van friss hadianyagra. "Többre van szükségünk; minden lőszerre szükségünk van, amit csak tudnak adni. És most van rá szükségünk" - mondja Szergej, a dandárparancsnok az ágyú mellett lehorgonyozva a sárban.

Az égen felhők és eső nehezíti az orosz bombázók és a megfigyelő drónok működését. A távolban néhány kósza robbanás hallatszik a Donbasz dombjai között.

 

Az Európai Bizottság adatai szerint, amelyekhez az EL PAÍS hozzáférhetett, Oroszország naponta 40-50 ezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg az ukrán erők 5000-6000-et használnak fel.

Az észt kormány, amely az egyik legnagyobb támogatója Kijev háborús erőfeszítéseinek, megküldött egy dokumentumot az EU tagállamainak. Tallin dokumentumja, melyhez a spanyol lap hozzáférhetett, a tüzérségi lövdékek felhasználását naponta átlagosan 20 000-60 000 orosz lövedékre és 2 000-7 000 ukrán lövedékre teszi.

Ezek a számok 600 ezer és 1,8 millió közötti orosz lövedéknek felelnek meg havonta, míg az ukrán tüzérség 60 ezer és 210 ezer közötti lövedéket lő ki.

A Bahmutért folyó csata

A helyzet különösen bonyolult Donbászban, ahol a tüzérségi harc a legintenzívebb. A háború a bányászrégióban mélyült el, ahol a Kreml által támogatott oroszbarát szakadárok és az ukrán erők 2014 óta harcolnak. A Bahmutért folytatott csata, ahol a szemben álló felek kegyetlen és kimerítő küzdelemben állnak egymással a város ellenőrzéséért, és ez "egyre nehezebbé és nehezebbé" válik - ismerte el Zelenszkij. Vlagyimir Putyin erői azonban teret nyertek és elfoglalják a Donyeck tartományban fekvő város egyes részeit, ahonnan az invázió előtti 70 ezer lakos közül sokan elmenekültek az utcáról utcára folyó harcok miatt.

A tüzérségi bombázások mellett a Kreml gyalogsági dandárokat és Wagner-csoport zsoldosokat vet be, hogy megpróbálják bekeríteni Bahmutot és elvágni a védők útját. Néhány ukrán dandár visszavonult, és az ostromlott várostól néhány kilométerre lévő új vonalból folytatja a védelmet, ahonnan tüzérségi tűz dübörgése hallatszik. Több katona szerint az utánpótlási vonalakat egyre nehezebb fenntartani, és a Bahmutban lévő lőszer is fogyóban van.

"Az ellenség folyamatosan megsemmisít mindent, ami az állásaink védelmére alkalmas" - mondta Zelenszkij az orosz támadásról hétfői esti beszédében. Az ukrán vezető egyúttal dicsért "minden egyes embert, aki hősiesen tartja" Bahmutot.

Az "erődváros", ahogyan Bahmut ismertté vált, a földdel vált egyenlővé a hónapok óta tartó harcok után. Mind az orosz, mind az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek. Kijev ellentámadásra készül a keleti fronton, ahol Moszkva megpróbálja áttörni a védelmi vonalakat, és a déli szárnyon.

Az ukrán katonai stratégák nemcsak a jobb időjárási körülményekre várnak - a tavasz az országban hivatalosan március 1-jén kezdődik -, hanem arra is, hogy a nyugati szövetségesek több lőszert és fegyvert szállítsanak.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov az Amerika Hangjának adott interjúban azt mondta, hogy a következő három hónap a fronton "nagyon aktív" lesz, és "meghatározza majd az események további menetét", ugyanakkor több katonai segélyt is követelt.

Amerikai katonai hírszerzési jelentések szerint Moszkva lőszerellátási problémákkal küzd [ennek ellentmondanak az észtek által ismertetett brutális tüzérségi különbségek], és stratégák szerint az orosz hadsereg megpróbálja megőrizni azt, amije van. Így az elmúlt két hónapban több jelentés szerint is csökkent a kilőtt tüzérségi lövedékek száma. A Kreml is áthelyezte prioritásait bizonyos célpontokra, például a stratégiailag fontos Kreminna-Svatove tengelyen álló Bahmutra és a donbászi frontvonal más pontjaira.

Moszkva előnyben van hatalmas hadiiparával, és feltételezések szerint további utánpótlást kap Iránból és Észak-Koreából. Washingtonban aggódnak amiatt, hogy Kína is hamarosan beléphet az egyenletbe.

A Kreminna erdőségei körüli lövészárkok egyik kunyhójában Jurij őrmester elmagyarázza, hogy Moszkva egyre gyakrabban alkalmazza a Bahmut-technikát: gyalogsági és rohamosztagok hullámait küldi az ukrán védelmi vonalak gyenge pontjainak felkutatására, amely taktika arra is kényszeríti a védőket, hogy értékes lőszert használjanak fel. "Felderítő drónjainkkal kiszúrjuk őket. Küldenek egy tüzérdandárt, mi tüzelünk rájuk, majd azonnal küldenek egy másikat, majd még egyet" - mondja Jurij, dandárjának egyik tagja, aki két hetet töltött Franciaországban, ahol a TRF1-en képezték ki. "Harcolnak, függetlenül a veszteségektől" - teszi hozzá Szergej őrnagy.

"Mi megállás nélkül dolgozunk; azokat az erőforrásokat, amelyeket Franciaország vagy más európai országok évek alatt használnának fel, mi néhány hónap alatt használjuk fel".

Lőszerellátás Kijevbe

Az EU és NATO-szövetségesei keresik a módját annak, hogyan tudnának több lőszert biztosítani Ukrajnának.

Az idő sürget: Kijevnek két-három héten belül szállítmányokra van szüksége - mondta egy magas rangú uniós forrás.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólította a tagállamokat, hogy mutassanak nagyobb elkötelezettséget, és gyorsítsák fel a saját arzenáljukból származó hadianyag-szállításokat. Borrell néhány nappal ezelőtt az EU-27-eknek küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek "sürgősen" szüksége van tüzérségi lőszerre, és hogy jelenleg egy új, továbbfejlesztett finanszírozási rendszer kidolgozásán dolgoznak annak pótlására, amit a tagállamok Ukrajnának szállítanak.

Miközben számos ország már jelentős mennyiségű hadianyagot, köztük lőszert is szállított Ukrajnának, magas rangú uniós források szerint mások vonakodnak saját készleteik további kimerítésétől.
A NATO, amely sürgette a szövetségeseket, hogy gyorsabban szállítsanak több fegyvert és lőszert - az elmúlt hónapokban a lőszerekre helyezve a hangsúlyt -, hangsúlyozta, hogy a védelmi minisztériumoknak el kell fogadniuk a kisebb készleteket, és hogy egyelőre logikusan figyelmen kívül hagyhatják a szövetség saját követelményeit a tagállamok készleteivel kapcsolatban - mondják szövetséges források.

Emellett az EU fontolgatja egy közvetlen közös beszerzési rendszer létrehozását, amelynek keretében az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, például az Európai Békefenntartási Eszköz felhasználásával hadianyagot küldenének Ukrajnának. Észtország hasonló javaslatot nyújtott be a partnereknek a közös beszerzésre ugyanezen alap felhasználásával, de azzal az elképzeléssel, hogy a tagállamok további 4 milliárd euróval járulnának ehhez hozzá.

Közép- és hosszú távon több pénzre lesz szükség, ismeri el egy uniós forrás. De még ezek a kezdeményezések is nehezen fognak lépést tartani a követelményekkel.

A hidegháború után fókuszt váltott nyugati fegyveripar termelési számai nem nagyok, különösen az EU-ban.

Oroszország egyetlen nap alatt Ukrajnában kilövi az európai havi tüzérségi termelési ütemnek megfelelő mennyiséget, amely az észt elemzés szerint havi 20-25 ezer lövedék között mozog, de a dokumentum megjegyzi, hogy a termelés hétszeresére is van lehetőség.

Ezért az EDA és a fegyveripar vizsgálja, hogy milyen mechanizmusokat és ösztönzőket lehet bevezetni a bővítés érdekében. Emellett az USA, az EU és a NATO célja, hogy a fegyvergyártók közötti együttműködést fokozzák a sebesség és a hatékonyság növelése érdekében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

 • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
 • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2021-12-08 | 12:31
Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

 • A Századvég szakértői a Kontextus podcastben és az M5 közszolgálati csatorna Ez itt a kérdés műsorában fejtették ki az EU-t sújtó energiakrízis részleteit.
 • Elhibázott zöld forradalom, a megújuló energiatermelés fetisizálása és a buta atompánik kellettek ahhoz, hogy az EU nyugati felét masszív áremelkedés és energiakrízis érje el.
 • A dolog érdekessége, hogy a hazai baloldali ellenzék ugyanazokat a hibákat követné el idehaza is, amelyektől Nyugat-Európa jelenleg szenved.

 

 

 

Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

 • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
 • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2022-10-24 | 15:33
A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

 • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
 • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

 • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
 • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
 • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
 • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
 • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2022-01-11 | 13:15
Gyurcsány magához ölelte a rejtélyes vagyonnal rendelkező Mártha Imrét

Gyurcsány magához ölelte a rejtélyes vagyonnal rendelkező Mártha Imrét

 • Gyurcsány mindig mesterien üzeni meg embereinek: védelmet barátom csak tőlem remélhetsz.
 • Korábban ugyanezt tette a miniszterelnök-jelöltségbe csúfosan belebukó, és a Főváros élén megrendült Karácsonnyal is.
 • Szinte természetes politikai gengszterizmus, hogy egyfajta fővárosi keresztapaként Gyurcsány ezt csinálja Budapesten.
 • Neki van a legnagyobb és legszervezettebb pártja, és a legtöbb szavazója a városban.
 • Két MSZP-s kerületi polgármester DK-ba történő átállításával pedig a Fővárosi Közgyűlésben is Gyurcsánynak van a legnagyobb szava.
 • A Demokratikus Koalíció elnöke minden, neki alárendelt emberrel megcsókoltatja a pecsétgyűrűt, amikor azok bajba kerülnek.
 • Mint egy igazi keresztapa.
Sztori 2023-02-25 | 15:48
Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

 • A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.
 • Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.