Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága
  • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.

Az orosz invázió egyéves évfordulójának előestéjén a nyugati vezetők igyekeztek demonstrálni rendíthetetlen elkötelezettségüket az ukrán ügy mellett.

Joe Biden amerikai elnök ma Kijevben tett meglepetésszerű látogatása keretében újabb katonai segítséget és további szankciókat jelentett be Moszkvával szemben, míg Münchenben az európai szövetségesek további katonai és pénzügyi támogatást ígértek Volodimir Zelenszkijnek.

A politikai vezetések által mutatott szolidaritás ellenére azonban otthon is kezdenek a repedések megmutatkozni.
Amerikában az AP új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak kevesebb mint fele (48%) támogatja, hogy Ukrajnának fegyvereket biztosítsanak, szemben a 2022 májusában mért 60%-kal.

Egy idei Pew-felmérésből kiderült, hogy azon amerikaiak aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, a 2022. márciusi 7%-ról 2023 januárjára 26%-ra nőtt. Mi több, azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint az USA nem nyújt elég támogatást, ugyanebben az időszakban 42%-ról 20%-ra csökkent.

Bidennek talán csak a saját országa közvéleményével kell foglalkoznia, de az uniós vezetőknek az országaik közötti egység fenntartásával is meg kell küzdeniük.

Az új közvélemény-kutatások szerint a konfliktusról alkotott vélemények széles skálán mozognak, még akkor is, ha a legtöbb ország általában véve támogatja Ukrajnát. Az EU 2022-es őszi barométere szerint az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának helyeslése általánosságban 74%-os, a legmagasabb értéket Svédországban (97%) és Finnországban (95%), a legalacsonyabbat pedig délebbre, Bulgáriában (48%) és Görögországban (48%) mérték.

Az EU megbízásából készült kérdések azonban (talán szándékosan) homályosak. A válaszadókat arról kérdezik, hogy helyeslik-e vagy nem helyeslik az EU Ukrajnának nyújtott "támogatását", anélkül, hogy részleteznék, hogy ez a támogatás mit jelent (a humanitárius, pénzügyi és katonai támogatáson túl), és hogy "elégedettek"-e a tagállamok közötti együttműködéssel.

Más közvélemény-kutatások sokkal tanulságosabbak.

Az Ipsos egyik friss felmérése például azt mutatja, hogy Európában csökkenő tendenciát mutat a fegyverek és/vagy légvédelmi rendszerek Ukrajnába küldésének támogatása: a németek támogatottsága most először esik 50% alá (hét százalékponttal 48%-ra csökkent 2022 március-április és 2022 november-december között), a hollandoké pedig (hat százalékponttal 59%-ra).

Ennél is meglepőbb azonban, hogy még Ukrajna leghangosabb támogatói körében is mutatkozik némi háborús fáradtság: ugyanebben az Ipsos-felmérésben az Oroszország elleni legszigorúbb gazdasági szankciókat támogató lengyelek körében 10 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható, az ukrán menekültek befogadásában pedig 11 százalékpontos a visszaesés. 

Az összes uniós ország közül Németország különösen érdekes eset.

A német külpolitika átfogó átalakítása ellenére Olaf Scholzot heves kritikák érték a Kijevnek nyújtott katonai támogatás lassúságáért. Most Ukrajna egyik leghangosabb védelmezőjévé vált, arra sürgetve más országokat, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, és arra figyelmeztetve, hogy "bölcs dolog lenne felkészülni egy hosszú háborúra".

De hogyan fogadták ezt az üzenetet a németek otthon?

A korábbi közvélemény-kutatások adhatnak némi támpontot.

A Forsa egyik januári felmérése szerint a németek 80%-a mondta azt, hogy fontosabb a konfliktus gyors, tárgyalásokkal történő lezárása, mint az, hogy Ukrajna nyerjen.

Hasonlóképpen, az Euroskopia kilenc uniós országra kiterjedő felmérése szerint az osztrákok és a németek több mint 60%-a szeretné, ha a háború gyorsan véget érne, míg a hollandok, a portugálok és a lengyelek határozottan ellenzik ezt az elképzelést.

A háborús fáradtság tehát úgy tűnik, hogy Németországban gyorsabban beállt, mint bármely más országban, és a közvélemény véleménye az elmúlt hónapokban megkeményedett.

A németek csaknem fele (43%) most már egyetért azzal, hogy "Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem kellene beavatkoznunk", ami 11 százalékpontos növekedést jelent 2022 március-áprilisa és november-decembere között. Ez némileg magyarázhatja Sahra Wagenknecht, a Die Linke egyik társvezetőjének felemelkedését, aki - némi sikerrel - egy háborúellenes mozgalom élére próbál állni Németországban.

A nyugati vezetők a háború első évében figyelemre méltó egységet mutattak. Egy év elteltével azonban szavazóik kezdenek bizonytalanabbá válni elkötelezettségükben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

  • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
  • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2023-02-14 | 11:58
Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

  • Több nagyvárosban is megugrott a bűnözés, miután Soros György által fizetett szervezetek által támogatott baloldali ügyészeket választottak.
  • A gyilkosságok, autólopások vagy mindkettő megugrott Philadelphiában, New Yorkban, Dallasban, Los Angelesben, Chicagóban és St. Louisban.
  • "Amikor a bűnözők nem találkoznak a bűncselekményeik következményeivel, az áldozatok találkoznak a sikertelen politika következményeivel" - mondta Michael Greibrok, az FGA vezető kutatója a Daily Caller News Foundationnek.
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

  • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

  • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
  • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
  • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

  • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
  • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
  • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
  • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
  • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
  • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
  • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
  • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

  • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
  • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2023-06-30 | 14:40
Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

  • Úgynevezett Annual Report-ot adott közzé a 2022-es magyar választásokba belegabalyodott Action for Democracy.
  • Karácsony egykori főtanácsadója által alapított szervezet "mikroadományokat" biztosított többek között Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Egyesületnek.
  • A milliárdokról iőközben kiderült, hogy nem mikroadományok, hanem nagy donorok pénzei annak érdekében, hogy megbuktassák a Fidesz-kormányt.
  • Azóta az is napvilágra került, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom e külföldi forrásokat a baloldali ellenzéki pártok közös kampányában használta fel.
  • A nagylelkű támogatásokat kezdetektől körüllengte a gyanú, hogy azokat Márki-Zayékon keresztül azért kapta a baloldal, hogy egyrészről buktassa meg a Fidesz-kormányt, másrészt képviseljen egy háborúpárti, a fegyverszállításokat igenlő álláspontot.
  • A vesztes kampány után Kunhalmi Ágnes egy riportban és egy interjúban utalt arra, nagy hiba volt az "amerikai tanácsadókra" hallgatni az ukrán háború ügyében.
  • Márki-Zay akkoriban azzal kérkedett, hogy a Belgrádot bombázó egykori európai NATO-parancsnokkal, Wesley Clarkkal ápol bennsőséges viszonyt.
  • A tábornok egyébként az Action for Democracy vezetőségének is tagja.
  • Az A4D most közzétett éves jelentésében az áll, 2022 első negyedévében leginkább Magyarországra fókuszáltak, "hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."