Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága
 • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.

Az orosz invázió egyéves évfordulójának előestéjén a nyugati vezetők igyekeztek demonstrálni rendíthetetlen elkötelezettségüket az ukrán ügy mellett.

Joe Biden amerikai elnök ma Kijevben tett meglepetésszerű látogatása keretében újabb katonai segítséget és további szankciókat jelentett be Moszkvával szemben, míg Münchenben az európai szövetségesek további katonai és pénzügyi támogatást ígértek Volodimir Zelenszkijnek.

A politikai vezetések által mutatott szolidaritás ellenére azonban otthon is kezdenek a repedések megmutatkozni.
Amerikában az AP új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak kevesebb mint fele (48%) támogatja, hogy Ukrajnának fegyvereket biztosítsanak, szemben a 2022 májusában mért 60%-kal.

Egy idei Pew-felmérésből kiderült, hogy azon amerikaiak aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, a 2022. márciusi 7%-ról 2023 januárjára 26%-ra nőtt. Mi több, azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint az USA nem nyújt elég támogatást, ugyanebben az időszakban 42%-ról 20%-ra csökkent.

Bidennek talán csak a saját országa közvéleményével kell foglalkoznia, de az uniós vezetőknek az országaik közötti egység fenntartásával is meg kell küzdeniük.

Az új közvélemény-kutatások szerint a konfliktusról alkotott vélemények széles skálán mozognak, még akkor is, ha a legtöbb ország általában véve támogatja Ukrajnát. Az EU 2022-es őszi barométere szerint az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának helyeslése általánosságban 74%-os, a legmagasabb értéket Svédországban (97%) és Finnországban (95%), a legalacsonyabbat pedig délebbre, Bulgáriában (48%) és Görögországban (48%) mérték.

Az EU megbízásából készült kérdések azonban (talán szándékosan) homályosak. A válaszadókat arról kérdezik, hogy helyeslik-e vagy nem helyeslik az EU Ukrajnának nyújtott "támogatását", anélkül, hogy részleteznék, hogy ez a támogatás mit jelent (a humanitárius, pénzügyi és katonai támogatáson túl), és hogy "elégedettek"-e a tagállamok közötti együttműködéssel.

Más közvélemény-kutatások sokkal tanulságosabbak.

Az Ipsos egyik friss felmérése például azt mutatja, hogy Európában csökkenő tendenciát mutat a fegyverek és/vagy légvédelmi rendszerek Ukrajnába küldésének támogatása: a németek támogatottsága most először esik 50% alá (hét százalékponttal 48%-ra csökkent 2022 március-április és 2022 november-december között), a hollandoké pedig (hat százalékponttal 59%-ra).

Ennél is meglepőbb azonban, hogy még Ukrajna leghangosabb támogatói körében is mutatkozik némi háborús fáradtság: ugyanebben az Ipsos-felmérésben az Oroszország elleni legszigorúbb gazdasági szankciókat támogató lengyelek körében 10 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható, az ukrán menekültek befogadásában pedig 11 százalékpontos a visszaesés. 

Az összes uniós ország közül Németország különösen érdekes eset.

A német külpolitika átfogó átalakítása ellenére Olaf Scholzot heves kritikák érték a Kijevnek nyújtott katonai támogatás lassúságáért. Most Ukrajna egyik leghangosabb védelmezőjévé vált, arra sürgetve más országokat, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, és arra figyelmeztetve, hogy "bölcs dolog lenne felkészülni egy hosszú háborúra".

De hogyan fogadták ezt az üzenetet a németek otthon?

A korábbi közvélemény-kutatások adhatnak némi támpontot.

A Forsa egyik januári felmérése szerint a németek 80%-a mondta azt, hogy fontosabb a konfliktus gyors, tárgyalásokkal történő lezárása, mint az, hogy Ukrajna nyerjen.

Hasonlóképpen, az Euroskopia kilenc uniós országra kiterjedő felmérése szerint az osztrákok és a németek több mint 60%-a szeretné, ha a háború gyorsan véget érne, míg a hollandok, a portugálok és a lengyelek határozottan ellenzik ezt az elképzelést.

A háborús fáradtság tehát úgy tűnik, hogy Németországban gyorsabban beállt, mint bármely más országban, és a közvélemény véleménye az elmúlt hónapokban megkeményedett.

A németek csaknem fele (43%) most már egyetért azzal, hogy "Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem kellene beavatkoznunk", ami 11 százalékpontos növekedést jelent 2022 március-áprilisa és november-decembere között. Ez némileg magyarázhatja Sahra Wagenknecht, a Die Linke egyik társvezetőjének felemelkedését, aki - némi sikerrel - egy háborúellenes mozgalom élére próbál állni Németországban.

A nyugati vezetők a háború első évében figyelemre méltó egységet mutattak. Egy év elteltével azonban szavazóik kezdenek bizonytalanabbá válni elkötelezettségükben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

 • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
 • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2023-01-08 | 13:30
Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

 • Hans-Gerog Maassen, Merkel kancellár egykori legfőbb elhárítótisztje arra figyelmeztet, Németország célponttá válhat a páncélosok szállítása miatt.
 • "Ukrajna nem a szabadság, a béke és az emberi jogok védőbástyája" – mondta, "még akkor sem, ha ekként propagálják".
 • "Miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?" - tette fel a kérdést.
Sztori 2021-08-23 | 10:46
Négyszer védettebbek azok az idősek, akik három adag Pfizer-vakcinát kaptak, mint akik csak kettőt

Négyszer védettebbek azok az idősek, akik három adag Pfizer-vakcinát kaptak, mint akik csak kettőt

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálta az emlékeztető oltás hatását.
Sztori 2021-09-10 | 12:13
"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

 • A dugókat senki sem szereti.
 • A DRÓT elemezte a Republikon adatait, és a baloldal szabadesésbe válott Dunakeszin.
 • Korábban a BENNFENTES is olyan információkat hallott jobboldali kutatóintézetektől, hogy az agglomerácóban beesett az ellenzék népszerűsége.
 • Az ok: Karácsony elhibázott, áterőltetett biciklisávjai által okozott dugók a Fővárosban.
 • Nagy kérdés, hogy az esélyes baloldali jelöltek mikor fordulnak szembe Karácsonnyal az agglomerációban, mert veszíteni senki sem szeret.
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

 • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
 • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
 • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
 • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
 • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
 • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
 • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
 • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
 • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
 • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
 • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
 • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
 • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.