Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága
 • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.

Az orosz invázió egyéves évfordulójának előestéjén a nyugati vezetők igyekeztek demonstrálni rendíthetetlen elkötelezettségüket az ukrán ügy mellett.

Joe Biden amerikai elnök ma Kijevben tett meglepetésszerű látogatása keretében újabb katonai segítséget és további szankciókat jelentett be Moszkvával szemben, míg Münchenben az európai szövetségesek további katonai és pénzügyi támogatást ígértek Volodimir Zelenszkijnek.

A politikai vezetések által mutatott szolidaritás ellenére azonban otthon is kezdenek a repedések megmutatkozni.
Amerikában az AP új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak kevesebb mint fele (48%) támogatja, hogy Ukrajnának fegyvereket biztosítsanak, szemben a 2022 májusában mért 60%-kal.

Egy idei Pew-felmérésből kiderült, hogy azon amerikaiak aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, a 2022. márciusi 7%-ról 2023 januárjára 26%-ra nőtt. Mi több, azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint az USA nem nyújt elég támogatást, ugyanebben az időszakban 42%-ról 20%-ra csökkent.

Bidennek talán csak a saját országa közvéleményével kell foglalkoznia, de az uniós vezetőknek az országaik közötti egység fenntartásával is meg kell küzdeniük.

Az új közvélemény-kutatások szerint a konfliktusról alkotott vélemények széles skálán mozognak, még akkor is, ha a legtöbb ország általában véve támogatja Ukrajnát. Az EU 2022-es őszi barométere szerint az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának helyeslése általánosságban 74%-os, a legmagasabb értéket Svédországban (97%) és Finnországban (95%), a legalacsonyabbat pedig délebbre, Bulgáriában (48%) és Görögországban (48%) mérték.

Az EU megbízásából készült kérdések azonban (talán szándékosan) homályosak. A válaszadókat arról kérdezik, hogy helyeslik-e vagy nem helyeslik az EU Ukrajnának nyújtott "támogatását", anélkül, hogy részleteznék, hogy ez a támogatás mit jelent (a humanitárius, pénzügyi és katonai támogatáson túl), és hogy "elégedettek"-e a tagállamok közötti együttműködéssel.

Más közvélemény-kutatások sokkal tanulságosabbak.

Az Ipsos egyik friss felmérése például azt mutatja, hogy Európában csökkenő tendenciát mutat a fegyverek és/vagy légvédelmi rendszerek Ukrajnába küldésének támogatása: a németek támogatottsága most először esik 50% alá (hét százalékponttal 48%-ra csökkent 2022 március-április és 2022 november-december között), a hollandoké pedig (hat százalékponttal 59%-ra).

Ennél is meglepőbb azonban, hogy még Ukrajna leghangosabb támogatói körében is mutatkozik némi háborús fáradtság: ugyanebben az Ipsos-felmérésben az Oroszország elleni legszigorúbb gazdasági szankciókat támogató lengyelek körében 10 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható, az ukrán menekültek befogadásában pedig 11 százalékpontos a visszaesés. 

Az összes uniós ország közül Németország különösen érdekes eset.

A német külpolitika átfogó átalakítása ellenére Olaf Scholzot heves kritikák érték a Kijevnek nyújtott katonai támogatás lassúságáért. Most Ukrajna egyik leghangosabb védelmezőjévé vált, arra sürgetve más országokat, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, és arra figyelmeztetve, hogy "bölcs dolog lenne felkészülni egy hosszú háborúra".

De hogyan fogadták ezt az üzenetet a németek otthon?

A korábbi közvélemény-kutatások adhatnak némi támpontot.

A Forsa egyik januári felmérése szerint a németek 80%-a mondta azt, hogy fontosabb a konfliktus gyors, tárgyalásokkal történő lezárása, mint az, hogy Ukrajna nyerjen.

Hasonlóképpen, az Euroskopia kilenc uniós országra kiterjedő felmérése szerint az osztrákok és a németek több mint 60%-a szeretné, ha a háború gyorsan véget érne, míg a hollandok, a portugálok és a lengyelek határozottan ellenzik ezt az elképzelést.

A háborús fáradtság tehát úgy tűnik, hogy Németországban gyorsabban beállt, mint bármely más országban, és a közvélemény véleménye az elmúlt hónapokban megkeményedett.

A németek csaknem fele (43%) most már egyetért azzal, hogy "Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem kellene beavatkoznunk", ami 11 százalékpontos növekedést jelent 2022 március-áprilisa és november-decembere között. Ez némileg magyarázhatja Sahra Wagenknecht, a Die Linke egyik társvezetőjének felemelkedését, aki - némi sikerrel - egy háborúellenes mozgalom élére próbál állni Németországban.

A nyugati vezetők a háború első évében figyelemre méltó egységet mutattak. Egy év elteltével azonban szavazóik kezdenek bizonytalanabbá válni elkötelezettségükben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

 • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
 • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
 • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
 • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
 • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
 • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
 • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
 • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

 • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
 • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
 • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
 • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
 • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
 • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
 • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
 • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
 • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.
Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2021-06-08 | 12:51
Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

 • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
 • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
 • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
 • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.