NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt
  • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
  • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
  • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.

"A Fehér Könyv könyv": az exkluzív jelentés megkérdőjelezi az Oroszország ellen alkalmazott ukrán taktikát - jelenti a CTVNEWS.

Oroszország ukrajnai inváziója már jócskán a második évébe lépett. Bár az ukrán hadsereg vitéz, bátor és elkötelezett, az ukrán hadsereg Dávid az orosz Góliát haderővel szemben.

Oroszország kiűzéséhez Ukrajnából és a halálos, költséges konfliktus befejezéséhez többre lesz szükség, mint NATO tankok és az ukrán harcosok elszánt szíve - derül ki egy új jelentésből, amelyet kizárólag a CTV National News kapott meg.

Három nyugalmazott NATO-katona, akik az elmúlt kilenc hónapot Ukrajnában töltötték a hadsereg kiképzésével, társszerzőként írták meg az általuk "Fehér Könyvnek" nevezett dokumentumot.

A terjedelmes jelentés felvázolja az ukrán katonai parancsnoki struktúrát, amely időnként zűrzavaros, valamint a katonai kommunikációs rendszer szétesését, amely "ukránok generációinak" elvesztéséhez vezethet, ha nem avatkoznak be a katonai taktikába.

A szerzők közül ketten az amerikai különleges erők egykori magas rangú tagjai. A harmadik, aki a CTV Newsnak névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, a kanadai fegyveres erők egykori őrnagya. Személyazonosságának elrejtése érdekében a CTV News beleegyezett, hogy Matthew néven hivatkozzunk rá.

Egy napsütéses tavaszi napon a biztonságos Torontóból beszélve Matthew őszintén kijelenti: "Ők (az ukrán hadsereg) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az ifjabb tisztjeik körében. Ez jól dokumentált". A Fehér Könyv könyvek kiadásával arra is rámutat, hogy "a jobb eredményre, nem az ukrán hadsereg kritizálására törekszünk".

A jelentés azonban megkérdőjelez néhány taktikát, amelyet az ukránok és parancsnoki struktúrájuk alkalmaz az Oroszország elleni harcban.

A Fehér Könyv könyvek több részre vannak bontva.

Az egyik, "A kombinált fegyveres műveletek hiánya" című szakasz az ukrán fegyveres egységek közötti koordináció hiányát emeli ki, ami a jelentés szerint "nagyobb emberélet- és felszerelésveszteségekhez, valamint sikertelen műveletekhez" vezet.

A Fehér Könyv könyvek azt a kritikát is tartalmazzák, hogy időnként a harckocsikat nem a szárazföldi erőkkel együtt használják. Megállapítják, hogy "a katonai segédeszközöket, mint például a harckocsikat, mozgó tüzérségként használják, és nem a gyalogsággal kombinált műveletekben", és "a gyalogság figyeli, ahogy az ellenség manőverezik és lépked a védelmi pozícióik előtt, éppen a hatékony tüzérségi hatótávolságon kívül".

Matthew úgy véli, "ahhoz, hogy ez (az ukrán hadsereg) működjön, az egész parancsnoki láncnak ugyanabból a játékkönyvből kellene olvasnia, és ez nem történik meg".

A Fehér Könyv könyvek szerint Ukrajna katonai parancsnoki filozófiája a kiképzésre vonatkozóan "az örökölt szovjet modellen alapul", és ezt "parancsnokközpontú rendszernek nevezi, amelyben nincs hatáskör-átruházás a kiképzés, a tervezés és különösen a műveletek terén".

Az eredmény: fájdalmasan lassú döntések a frontvonalakon. "Nem tudnak úgy támadni a lehetséges célpontokat, ahogy mi (a NATO-erők) tudnánk" - jegyzi meg Matthew.

David Fraser nyugalmazott NATO-parancsnok és a Kanadai Fegyveres Erők veteránja, David Fraser vezérőrnagy úgy véli, hogy "a civilizációk összecsapása zajlik az ukrán védelmi erőkön belül. Ami azt jelenti, hogy a szovjet korabeli ukrán vezetés most szembekerül a nyugati kiképzésű katonákkal". Fraser hozzáteszi, hogy "most két (katonai) filozófia ütközik össze, miközben háborút vívnak".

A CTV National News a héten Torontóban tartott találkozói során, amelyekkel a Trudeau-kormány további katonai segélyek iránti támogatásért igyekezett lobbizni, a Fehér Könyv könyvekben szereplő állításokról kérdezte az ukrán miniszterelnököt.

"Megvalósítottuk ezt a stratégiát, és most a hadseregünket a NATO-szabványok szerint hozzuk létre" - válaszolta Denisz Smihál miniszterelnök.

Shmyhal elismerte, hogy "az orosz hadsereg szovjet típusú hadsereg, soha nem fog egy kis (ukrán) szovjet hadsereg legyőzni egy nagy (orosz) szovjet hadsereget. Ezt a háborút csak úgy lehet megnyerni, ha Ukrajnában egy erős, szabványosított NATO-hadsereg van".

Matthew egyetért, de nem hiszi, hogy a NATO-szabványokat széles körben gyakorolják a parancsnokok és a gyalogságok. Matthew szerint a Fehér Könyv könyvek nyilvánosságra hozatala, óvakodva az orosz propagandagépezet táplálásától, nem volt egy könnyelműen meghozott döntés.

"Ha jobban tudsz harcolni, akkor gyorsabban véget vethetsz a háborúnak, és ha gyorsabban véget vetsz neki, akkor kevesebb áldozat és kár éri az ukrán nemzetet".

A Fehér Könyv Könyvek szerzői kitartanak amellett, hogy az olyan katonai segélyek, mint a harckocsik és a nehéztüzérség, alapvető eszköznek számítanak. Bár rendszerszintű változás nélkül a háború idővonala és kimenetele kevésbé lesz egyértelmű.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

  • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
  • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
  • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
  • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
  • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
  • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
  • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
  • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2023-01-08 | 15:18
Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

  • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.
Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

  • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
  • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
  • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
  • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
  • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.
Sztori 2023-03-24 | 10:22
Mesebeszéd Orbán totális elszigeteltségről: a nagy kamu képekben

Mesebeszéd Orbán totális elszigeteltségről: a nagy kamu képekben

  • Nincs olyan nap és olyan óra, hogy a dollármédiában valamelyik idomított majom meg ne írná: Orbán totálisan elszigetelődött a nemzetközi térben.
  • Legalább annyira, mint Vlagyimir Putyin és Kim-Dzsong Un.
  • Az Európa Tanács ülésének csütörtöki fotói ismét ennek ellenkezőjét bizonyítják.
  • Orbán a Tanács elnökével, az ENSZ főtítkárával, és a Bizottság elnökével egyeztet, mosolyogva.
  • Jobbján az olasz miniszterelnök, Meloni, vagy éppen a ciprusi elnök.
  • Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap a propagandamédia ne írná meg újra: iszonyatos az elszigetelődés.
  • De beszéljenek helyettük a képek!
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

  • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
  • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
  • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
  • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
  • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2021-12-18 | 13:23
Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

  • Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése, amit azzal illusztráltak, hogy Márki-Zay aláír.
  • Teljes érdektelenségben vergődik a baloldal, a kapitány pedig egy paranoid alak, akinek a jelek szerint elmentek otthonról.
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

  • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
  • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
  • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
  • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
  • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
  • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

  • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.