NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt
 • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
 • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
 • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.

"A Fehér Könyv könyv": az exkluzív jelentés megkérdőjelezi az Oroszország ellen alkalmazott ukrán taktikát - jelenti a CTVNEWS.

Oroszország ukrajnai inváziója már jócskán a második évébe lépett. Bár az ukrán hadsereg vitéz, bátor és elkötelezett, az ukrán hadsereg Dávid az orosz Góliát haderővel szemben.

Oroszország kiűzéséhez Ukrajnából és a halálos, költséges konfliktus befejezéséhez többre lesz szükség, mint NATO tankok és az ukrán harcosok elszánt szíve - derül ki egy új jelentésből, amelyet kizárólag a CTV National News kapott meg.

Három nyugalmazott NATO-katona, akik az elmúlt kilenc hónapot Ukrajnában töltötték a hadsereg kiképzésével, társszerzőként írták meg az általuk "Fehér Könyvnek" nevezett dokumentumot.

A terjedelmes jelentés felvázolja az ukrán katonai parancsnoki struktúrát, amely időnként zűrzavaros, valamint a katonai kommunikációs rendszer szétesését, amely "ukránok generációinak" elvesztéséhez vezethet, ha nem avatkoznak be a katonai taktikába.

A szerzők közül ketten az amerikai különleges erők egykori magas rangú tagjai. A harmadik, aki a CTV Newsnak névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, a kanadai fegyveres erők egykori őrnagya. Személyazonosságának elrejtése érdekében a CTV News beleegyezett, hogy Matthew néven hivatkozzunk rá.

Egy napsütéses tavaszi napon a biztonságos Torontóból beszélve Matthew őszintén kijelenti: "Ők (az ukrán hadsereg) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az ifjabb tisztjeik körében. Ez jól dokumentált". A Fehér Könyv könyvek kiadásával arra is rámutat, hogy "a jobb eredményre, nem az ukrán hadsereg kritizálására törekszünk".

A jelentés azonban megkérdőjelez néhány taktikát, amelyet az ukránok és parancsnoki struktúrájuk alkalmaz az Oroszország elleni harcban.

A Fehér Könyv könyvek több részre vannak bontva.

Az egyik, "A kombinált fegyveres műveletek hiánya" című szakasz az ukrán fegyveres egységek közötti koordináció hiányát emeli ki, ami a jelentés szerint "nagyobb emberélet- és felszerelésveszteségekhez, valamint sikertelen műveletekhez" vezet.

A Fehér Könyv könyvek azt a kritikát is tartalmazzák, hogy időnként a harckocsikat nem a szárazföldi erőkkel együtt használják. Megállapítják, hogy "a katonai segédeszközöket, mint például a harckocsikat, mozgó tüzérségként használják, és nem a gyalogsággal kombinált műveletekben", és "a gyalogság figyeli, ahogy az ellenség manőverezik és lépked a védelmi pozícióik előtt, éppen a hatékony tüzérségi hatótávolságon kívül".

Matthew úgy véli, "ahhoz, hogy ez (az ukrán hadsereg) működjön, az egész parancsnoki láncnak ugyanabból a játékkönyvből kellene olvasnia, és ez nem történik meg".

A Fehér Könyv könyvek szerint Ukrajna katonai parancsnoki filozófiája a kiképzésre vonatkozóan "az örökölt szovjet modellen alapul", és ezt "parancsnokközpontú rendszernek nevezi, amelyben nincs hatáskör-átruházás a kiképzés, a tervezés és különösen a műveletek terén".

Az eredmény: fájdalmasan lassú döntések a frontvonalakon. "Nem tudnak úgy támadni a lehetséges célpontokat, ahogy mi (a NATO-erők) tudnánk" - jegyzi meg Matthew.

David Fraser nyugalmazott NATO-parancsnok és a Kanadai Fegyveres Erők veteránja, David Fraser vezérőrnagy úgy véli, hogy "a civilizációk összecsapása zajlik az ukrán védelmi erőkön belül. Ami azt jelenti, hogy a szovjet korabeli ukrán vezetés most szembekerül a nyugati kiképzésű katonákkal". Fraser hozzáteszi, hogy "most két (katonai) filozófia ütközik össze, miközben háborút vívnak".

A CTV National News a héten Torontóban tartott találkozói során, amelyekkel a Trudeau-kormány további katonai segélyek iránti támogatásért igyekezett lobbizni, a Fehér Könyv könyvekben szereplő állításokról kérdezte az ukrán miniszterelnököt.

"Megvalósítottuk ezt a stratégiát, és most a hadseregünket a NATO-szabványok szerint hozzuk létre" - válaszolta Denisz Smihál miniszterelnök.

Shmyhal elismerte, hogy "az orosz hadsereg szovjet típusú hadsereg, soha nem fog egy kis (ukrán) szovjet hadsereg legyőzni egy nagy (orosz) szovjet hadsereget. Ezt a háborút csak úgy lehet megnyerni, ha Ukrajnában egy erős, szabványosított NATO-hadsereg van".

Matthew egyetért, de nem hiszi, hogy a NATO-szabványokat széles körben gyakorolják a parancsnokok és a gyalogságok. Matthew szerint a Fehér Könyv könyvek nyilvánosságra hozatala, óvakodva az orosz propagandagépezet táplálásától, nem volt egy könnyelműen meghozott döntés.

"Ha jobban tudsz harcolni, akkor gyorsabban véget vethetsz a háborúnak, és ha gyorsabban véget vetsz neki, akkor kevesebb áldozat és kár éri az ukrán nemzetet".

A Fehér Könyv Könyvek szerzői kitartanak amellett, hogy az olyan katonai segélyek, mint a harckocsik és a nehéztüzérség, alapvető eszköznek számítanak. Bár rendszerszintű változás nélkül a háború idővonala és kimenetele kevésbé lesz egyértelmű.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2023-03-17 | 14:58
American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

American Thinker: Az USA ostoba menetelése Ukrajnában

 • Jared Peterson tollából jelent meg egy elemzés az American Thinker oldalán.
 • Ebben arra szólítja fel a kollektív Nyugatot, hogy sürgősen változtasson irányt Ukrajnában.
Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2023-01-18 | 21:15
Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

 • Napok óta éles vita folyik Berlinben arról, Németország adjon-e át Leopard tankokat az ukrán seregnek.
 • Az SPD-s Scholz kancellár óvatos, nem akarja magára haragítani Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint.
 • Az öreg SPD-sek között ugyanis még tartja magát a mondás, hogy abból nagy baj lesz, ha megint német tankok néznek farkasszemet az oroszokkal.
 • Karácsony Gergely hozzá hasonlóan sötétzöld német barátai - miközben évtizedeken át voltak békegalambok - mindenképpen a tankok átadását, azaz a háború további eszkalációját és elnyújtását akarják.
 • Ennek hangot is adnak, és ma elfogadtattak a szélsőbaloldali Európai Parlamenttel egy határozatot, amely felszólítja Scholzot, haladéktalanul adjon át Ukrajnának Leopardokat.
 • Továbbá járuljon hozzá, hogy ezt a lengyelek és a finnek is megtehessék.
 • Németország engedélyétől függ ugyanis, hogy ez a két állam átadhassa a saját német tankjait az ukrán hadseregnek.
Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

 • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
 • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
 • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

 • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
 • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
 • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
 • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
 • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2022-01-19 | 12:40
Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

 • Kedden este a baloldal miniszterelnök-jelöltje az ATV-n szerepelt, nem tűnt betegnek.
 • Lehet, hogy ezzel készítik elő a leléptetését a hibát-hibára halmozó jelöltnek a elégedetlen ellenzéki pártok?
Sztori 2021-10-27 | 08:51
A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

 • A két éve megválasztott Főpolgármester egy imázsvideóban E/1-ben beszél arról, micsoda hatalmas dolgokat ért el a Fővárosban.
 • A videó korábban az éppen az előválasztásba belebukott Főpolgármester oldalán jelent meg, ott is hirdette a stábja.
 • A napokban azonban a Budapesti Városháza elnevezésű Facebook oldalra is felkerült, és ott is hirdetik, közpénzből.
 • A Facebook hirdetéstára szerint ezúttal 45-50 ezer forintot költenek Karácsony személyes propagandavideójára.