NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt
 • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
 • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
 • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.

"A Fehér Könyv könyv": az exkluzív jelentés megkérdőjelezi az Oroszország ellen alkalmazott ukrán taktikát - jelenti a CTVNEWS.

Oroszország ukrajnai inváziója már jócskán a második évébe lépett. Bár az ukrán hadsereg vitéz, bátor és elkötelezett, az ukrán hadsereg Dávid az orosz Góliát haderővel szemben.

Oroszország kiűzéséhez Ukrajnából és a halálos, költséges konfliktus befejezéséhez többre lesz szükség, mint NATO tankok és az ukrán harcosok elszánt szíve - derül ki egy új jelentésből, amelyet kizárólag a CTV National News kapott meg.

Három nyugalmazott NATO-katona, akik az elmúlt kilenc hónapot Ukrajnában töltötték a hadsereg kiképzésével, társszerzőként írták meg az általuk "Fehér Könyvnek" nevezett dokumentumot.

A terjedelmes jelentés felvázolja az ukrán katonai parancsnoki struktúrát, amely időnként zűrzavaros, valamint a katonai kommunikációs rendszer szétesését, amely "ukránok generációinak" elvesztéséhez vezethet, ha nem avatkoznak be a katonai taktikába.

A szerzők közül ketten az amerikai különleges erők egykori magas rangú tagjai. A harmadik, aki a CTV Newsnak névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, a kanadai fegyveres erők egykori őrnagya. Személyazonosságának elrejtése érdekében a CTV News beleegyezett, hogy Matthew néven hivatkozzunk rá.

Egy napsütéses tavaszi napon a biztonságos Torontóból beszélve Matthew őszintén kijelenti: "Ők (az ukrán hadsereg) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az ifjabb tisztjeik körében. Ez jól dokumentált". A Fehér Könyv könyvek kiadásával arra is rámutat, hogy "a jobb eredményre, nem az ukrán hadsereg kritizálására törekszünk".

A jelentés azonban megkérdőjelez néhány taktikát, amelyet az ukránok és parancsnoki struktúrájuk alkalmaz az Oroszország elleni harcban.

A Fehér Könyv könyvek több részre vannak bontva.

Az egyik, "A kombinált fegyveres műveletek hiánya" című szakasz az ukrán fegyveres egységek közötti koordináció hiányát emeli ki, ami a jelentés szerint "nagyobb emberélet- és felszerelésveszteségekhez, valamint sikertelen műveletekhez" vezet.

A Fehér Könyv könyvek azt a kritikát is tartalmazzák, hogy időnként a harckocsikat nem a szárazföldi erőkkel együtt használják. Megállapítják, hogy "a katonai segédeszközöket, mint például a harckocsikat, mozgó tüzérségként használják, és nem a gyalogsággal kombinált műveletekben", és "a gyalogság figyeli, ahogy az ellenség manőverezik és lépked a védelmi pozícióik előtt, éppen a hatékony tüzérségi hatótávolságon kívül".

Matthew úgy véli, "ahhoz, hogy ez (az ukrán hadsereg) működjön, az egész parancsnoki láncnak ugyanabból a játékkönyvből kellene olvasnia, és ez nem történik meg".

A Fehér Könyv könyvek szerint Ukrajna katonai parancsnoki filozófiája a kiképzésre vonatkozóan "az örökölt szovjet modellen alapul", és ezt "parancsnokközpontú rendszernek nevezi, amelyben nincs hatáskör-átruházás a kiképzés, a tervezés és különösen a műveletek terén".

Az eredmény: fájdalmasan lassú döntések a frontvonalakon. "Nem tudnak úgy támadni a lehetséges célpontokat, ahogy mi (a NATO-erők) tudnánk" - jegyzi meg Matthew.

David Fraser nyugalmazott NATO-parancsnok és a Kanadai Fegyveres Erők veteránja, David Fraser vezérőrnagy úgy véli, hogy "a civilizációk összecsapása zajlik az ukrán védelmi erőkön belül. Ami azt jelenti, hogy a szovjet korabeli ukrán vezetés most szembekerül a nyugati kiképzésű katonákkal". Fraser hozzáteszi, hogy "most két (katonai) filozófia ütközik össze, miközben háborút vívnak".

A CTV National News a héten Torontóban tartott találkozói során, amelyekkel a Trudeau-kormány további katonai segélyek iránti támogatásért igyekezett lobbizni, a Fehér Könyv könyvekben szereplő állításokról kérdezte az ukrán miniszterelnököt.

"Megvalósítottuk ezt a stratégiát, és most a hadseregünket a NATO-szabványok szerint hozzuk létre" - válaszolta Denisz Smihál miniszterelnök.

Shmyhal elismerte, hogy "az orosz hadsereg szovjet típusú hadsereg, soha nem fog egy kis (ukrán) szovjet hadsereg legyőzni egy nagy (orosz) szovjet hadsereget. Ezt a háborút csak úgy lehet megnyerni, ha Ukrajnában egy erős, szabványosított NATO-hadsereg van".

Matthew egyetért, de nem hiszi, hogy a NATO-szabványokat széles körben gyakorolják a parancsnokok és a gyalogságok. Matthew szerint a Fehér Könyv könyvek nyilvánosságra hozatala, óvakodva az orosz propagandagépezet táplálásától, nem volt egy könnyelműen meghozott döntés.

"Ha jobban tudsz harcolni, akkor gyorsabban véget vethetsz a háborúnak, és ha gyorsabban véget vetsz neki, akkor kevesebb áldozat és kár éri az ukrán nemzetet".

A Fehér Könyv Könyvek szerzői kitartanak amellett, hogy az olyan katonai segélyek, mint a harckocsik és a nehéztüzérség, alapvető eszköznek számítanak. Bár rendszerszintű változás nélkül a háború idővonala és kimenetele kevésbé lesz egyértelmű.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2023-03-04 | 19:58
10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

 • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
 • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
 • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
 • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
 • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
 • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
 • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.
Sztori 2023-03-05 | 13:46
A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

 • Power nemrégiben Magyarországon járt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.
 • Pressman és Power további támogatásokat jelentett be az eddig is bőségesen lefizetett dollármédiának és "civil" szervezeteknek.
 • Mérvadó amerikai republikánusok bírálják Powert és Pressmant, hogy egy, az Egyesült Államokkal azonos szövetségesi rendszerhez tartozó államban tevékenykedik az USAID, nem pedig egy fejlődő országban.
 • Szerintük az USAID-pénzek ilyen típusú felhasználása - amelyek egyébként adófizetői források -, csak arra jó, hogy Soros György magyarországi NGO-szervezeteinél landoljanak.
 • Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok elnöke szerint Powerék célja egy színes forradalom kirobbantása és finanszírozása Magyarországon.
Sztori 2021-12-13 | 12:23
Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

 • Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.
 • Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.
 • Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani.
 • Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.
Sztori 2022-11-23 | 17:08
BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

 • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
 • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.
Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

 • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
 • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
 • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
 • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
 • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.