A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára
 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint eddig közel nyolcmillió ukrán menekült európai országokba.

A Caritas segélyszervezet most újabb menekülthullámra számít a lerombolt infrastruktúra és a hőmérséklet csökkenése miatt. A Caritas International katolikus segélyszervezet újabb "menekülthullámra" számít az Ukrajna elleni háború nyomán.

"Ha az infrastruktúra tovább romlik, és a hőmérséklet tovább csökken, akkor az embereknek egyes területeken nem lesz más választásuk, mint elhagyni az országot" - mondta Gernot Krauss, az ukrajnai csoport vezetője a dpa hírügynökségnek.

"Arra számítunk, hogy lesz egy újabb hullám."

"Már eddig is emberek millióinak kellett elhagyniuk az országot. Krauss szerint azok között, akik maradtak, sok az idősebb nő. Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint közel nyolcmillió ukrán él menekültként az európai országokban. Több mint 6,5 millióan pedig Ukrajnában váltak belső menekültekké.

Élelmiszer, víz és pénz

A Caritas szerint a szervezet egyik feladata Ukrajnában az élelmiszer és az ivóvíz szétosztása. A dpa szerint a segélyszervezet havonta 56 eurónak megfelelő összegű pénzkártyákat oszt ki a rászorulóknak. Krauss szerint az egyik probléma az infrastruktúra, amelyet Oroszország támad. "Ha nincs áram, akkor a készpénzkártyák sem működnek."

A Caritas megpróbálja helyben beszerezni a segélyszállítmányokat, és nagyrészt nélkülözni így a szállítást. Néhány dolgot azonban nem lehet beszerezni az országban, például generátorokat. Már tavaly télen is nehéz volt helyben fűtőanyaghoz jutni.

"A rászorulóknak egyszeri, körülbelül 560 eurónak megfelelő téli segélyt adunk. Ezt ablakokra, tetőjavításra, fűtőanyagra vagy téli ruházatra fordítják" - mondta Krauss. A segélyszervezet a helyi Caritason keresztül működik. A legnagyobb szervezet mintegy 2000 alkalmazottal a Caritas Ukrajna, amelyet a görög katolikus egyház támogat.

"A probléma az, hogy ők maguk is érintettek, és gyakran vannak családtagjaik, akik elvesztették otthonukat és menekülniük kellett" - összegezte Krauss. A munka jelentős veszélyekkel jár. Néhány héttel ezelőtt a Caritas két munkatársa meghalt egy mariupoli szociális központban elkövetett támadásban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-11-23 | 12:14
Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

 • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
 • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
 • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
 • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
 • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2023-01-17 | 15:53
Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

 • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
 • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.
Sztori 2021-08-23 | 10:46
Négyszer védettebbek azok az idősek, akik három adag Pfizer-vakcinát kaptak, mint akik csak kettőt

Négyszer védettebbek azok az idősek, akik három adag Pfizer-vakcinát kaptak, mint akik csak kettőt

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálta az emlékeztető oltás hatását.