Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára
 • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
 • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
 • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
 • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
 • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.

Romániában a lakossági gáz árát – szolgáltatóktól függően – hatalmas mértékben emelik, az új ár négy-hétszerese lesz a tavalyinak - írja összegző cikkében az Origo.

Idén már volt egy 25 százalékos emelkedés. A szakértők szerint ennek alapvetően három oka van: a világpiaci árak emelkedése, az egyre nagyobb függőség az orosz importtól (dacára annak, hogy Románia jelentős mértékű gáztartalékokkal rendelkezik, de azt nem képes kitermelni). A harmadik oka ennek – amire a helyi sajtó leginkább fókuszál – az az energiapiac liberalizálása.

A románok 2020-ban bevezettek egy új szabályt, amelynek értelmében valamennyi romániai gázipari cégnek az általa kitermelt mennyiség 40 százalékát a Közép-európai Gázelosztó Központ bécsi tőzsdéjén kell értékesítenie.

Ezzel a legfőbb gond az, hogy a bécsi gáztőzsdén a Gazprom diktálja az árat, tehát a belföldi árak egy külső tényező függvényei. Mindez meglehetősen ironikusan hangzik annak tükrében, hogy Bukarest és Moszkva között – hivatalosan – meglehetősen rossz a viszony.

Az egyik román internetes lap közvetve a magyar rezsicsökkentést ajánlja a bukaresti politikai elit figyelmébe, rámutatva arra, hogy a lakossági energiaárak az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak.

A Maszol erdélyi magyar hírportál a lakossági fogyasztóknak szánt gázáremelkedésről írt. Romániában a gázárak drasztikus mértékű emelkedését egy Bihar és egy Maros megyei példával támasztja alá a portál gazdasági rovatának szerzője. Biharban háztartások tízezrei főznek palackos gázzal, amihez néhány hónappal korábban még 60 lejes (4300 forint) áron lehetett hozzájutni.

JELENLEG 75 LEJ (5400 FORINT) EGY PALACK ÁRA, VAGYIS 25 SZÁZALÉKKAL DRÁGULT A TERMÉK.

A gázzal fűtő lakossági fogyasztók többsége valószínűleg szíves-örömest "kiegyezne" egy 25 százalékos áremeléssel, a szolgáltatók azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben növelik a tarifáikat. Egy marosvásárhelyi olvasót a közelmúltban tájékoztatta szolgáltatója, a CEZ Vânzare, hogy november 1-től módosított tarifával fogja számlázni a gázt.

A dokumentum értelmében az új ár 260 lej/MWh (18 700 forint), amihez még hozzájönnek bizonyos járulékos költségek. A Maszol olvasója a közösségi oldalán megosztotta a legutóbbi számláját is, amit a CEZ-től kapott. A dokumentum tanúsága szerint augusztus 10-én a CEZ 64,5 lejjel (4638 forint) számlázott 1 MWh energiát.

EZ AZT JELENTI, HOGY A SZOLGÁLTATÓ NOVEMBERTŐL NÉGYSZERESÉRE EMELI A GÁZ ÁRÁT.

A romániai Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) honlapján található árösszehasonlító ilyen értékű ajánlatot nem ad ki Marosvásárhelyre. A legközelebb álló a CEZ GAZ Optim Online nevű, ahol a tarifa 283,76 lej/MWh (20 404 forint). A jelenleg egy ausztrál befektetési alap tulajdonában levő vállalatnak ez a legjobb ajánlata, a többi esetében az ár meghaladja a 292 lej/MWh-t (21 ezer forint).

A CEZ ÜGYFELEINEK LEHETŐSÉGÜK VAN RÁ, HOGY MÁS SZOLGÁLTATÓT VÁLASSZANAK, AZONBAN AKKOR IS LÉNYEGESEN TÖBBET FOGNAK FIZETNI, MINT JELENLEG.

Marosvásárhelyen jelenleg több szolgáltatóval is a CEZ által bejelentettnél alacsonyabb áron lehet leszerződni. A legkisebb tarifa 165,97 lej/MWh (12 ezer forint), mely az Electric & Gas Power Trade nevű cégé. Aki jobban bízik a nagyvállalatokban, az választhatja az E.ON-t, melynél 203,72 lej/MWh-nál (14 700) kezdődnek az árak.

Tény azonban, hogy MÉG A LEGJOBB ÁR IS KÖRÜLBELÜL MÁSFÉLSZERESE A MAGYAR (ÁTSZÁMÍTVA) 64,5 LEJ/MWH (4638 FORINT) TARIFÁNAK.

Azt, hogy a romániai gázpiac történései egyre inkább egy abszurd drámához, sőt, inkább abszurd tragédiához hasonlítanak, kitűnően példázza a Distrigaz Vest árpolitikája – írja az erdélyi portál.

Az egyik olvasójuk, K. A. augusztus 31-én kapott egy e-mailt a szolgáltatótól, melyben arról értesítették, hogy OKTÓBER 1. ÉS DECEMBER 31. KÖZÖTT 225 LEJ/MWH (16 200 FORINT,) ÁRON FOGJÁK NEKI SZÁMLÁZNI A FÖLDGÁZT, AMI ÁFÁVAL EGYÜTT 267,75 LEJT (19 252 FORINT) JELENT. K.A. EGY IDEIG SZÓHOZ SEM JUTOTT A DÖBBENETTŐL, UGYANIS MOSTANÁIG 35,05 LEJ/MWH (2520 FORINT) ÁRON VÁSÁROLTA A GÁZT, ahogy ezt a szolgáltató hivatalos honlapján található információ is bizonyítja

Eddig télen havi 700 lej (50 400 forint) körül volt a gázszámlám. Mit fogok csinálni most, hogy hétszeresére emelték az árat? – teszi fel a költői kérdést az olvasó, AKIHEZ HASONLÓ HELYZETBEN HÁZTARTÁSOK SZÁZEZREI VANNAK.

A kormány múlt héten bejelentette, hogy 2,326 millió háztartásnak fogják részlegesen kompenzálni a gáz drágulása okozta pluszkiadásokat. A koncepció az, hogy a számla 25 százalékát automatikusan a központi költségvetésből fedezik. Ez elsőre jól hangzik, azonban a lakossági fogyasztók elsöprő többsége számára annyit ér, mint halottnak a csók – véli a szerző.

A Maszol marosvásárhelyi olvasója esetében a gáz ára megnégyszereződött, ami azt jelenti, hogy NOVEMBERTŐL KEZDŐDŐEN A SZÁMLÁK ÉRTÉKE IS KÖRÜLBELÜL NÉGYSZERESE LESZ A TAVALYINAK.

Ha a négyszeres értékű számla negyedét a kormány állja, akkor a fogyasztónak a tavalyi összeg háromszorosát kell majd kifizetnie. Ha tehát az elmúlt télen havi 500 lejt (36 forint) fizetett, az előttünk álló fűtési szezonban 2 ezer lejes (144 ezer forint) számlákat kap majd. Ebből 500 lejt (36 ezer forint) áll a kormány, a fennmaradó 1500 lejt (108 ezer forint) pedig fizetheti a fogyasztó, feltéve, ha lesz miből.

Ezek jelenleg a piaci árak – mondta a Maszolnak nyilatkozó Nagy-Bege Zoltán, az energiaár-szabályozó hatóság magyar elnökhelyettese. Ennek ellenére, véleménye szerint, a kialakult helyzetért nagyrészt a szolgáltatók a felelősek, mivel nem szerződtek le idejében, kedvező áron a szükséges gázmennyiségre az idei télre.

Noha Románia közel 80 százalékban saját készleteiből fedezi a belső fogyasztást, a bukaresti kormány nem tudja adminisztratív eszközökkel szabályozni a gáz árát, mivel tart Brüsszeltől.

NAGY-BEGE ZOLTÁN ABBAN LÁTNÁ A MEGOLDÁST, HA A KORMÁNY NEM SZÁZALÉKOSAN KOMPENZÁLNÁ A GÁZSZÁMLÁT, HANEM FIX ÖSSZEGGEL, AHOGY AZT AZ ÁRAM ESETÉBEN TERVEZI.

A százalékos kompenzáció gerjeszti a drágulást, s a kormánynak sem jó, mivel minél magasabb az ár, a fizetendő kompenzáció is több.

Miért emelkedik ilyen drasztikusan a gáz ára Romániában?

A Maszol már korábban foglalkozott a témával. Az augusztus 31-i cikke alapján a drasztikus mértékű drágulásnak több oka van. Az egyik az, hogy miközben a belföldi fogyasztás nőtt, az export pedig jelentősen megugrott, a termelés csökkent. Emiatt a fogyasztás számottevő részét importból kell fedezni.

Az energiaár-szabályozó hatóság adatai szerint az év első öt hónapjában 23 százalékkal nőtt az importált gáz mennyisége, a belföldi termelés ellenben 2 százalékkal csökkent.

Ennek következtében májusban a fogyasztás 33 százalékát importból kellett fedezni, annak ellenére, hogy ROMÁNIA JELENTŐS MENNYISÉGŰ GÁZTARTALÉKOKKAL RENDELKEZIK A FEKETE-TENGER MÉLYÉN, CSAK AZT ÉPPENSÉGGEL NEM KÉPES KITERMELNI.

Románia az energiabiztonság területén kiszolgáltatta magát Oroszországnak, noha hivatalosan rossz a két állam közötti viszony

Az orosz állami gázkitermelő óriás, A GAZPROM AUGUSZTUSI TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A KÜLFÖLDI EXPORT TERÜLETÉN A ROMÁNIÁBA IRÁNYULÓ GÁZMENNYISÉG NŐTT A LEGINKÁBB JANUÁR 1. ÉS JÚLIUS 31. KÖZÖTT, 318,3 SZÁZALÉKKAL.

Ez messze a legnagyobb növekedés a Gazprom ügyfelei között, noha – hivatalosan – kifejezetten fagyos a viszony Moszkva és Bukarest között.

A Maszol cikke szerint a másik fő oka a gázáremelkedésnek, hogy Bukarest tavaly bevezetett egy szabályt, amelynek értelmében VALAMENNYI ROMÁNIAI GÁZIPARI CÉGNEK AZ ÁLTALA KITERMELT MENNYISÉG 40 SZÁZALÉKÁT A KÖZÉP-EURÓPAI GÁZELOSZTÓ KÖZPONT BÉCSI TŐZSDÉJÉN KELL ÉRTÉKESÍTENIE.

A belföldi ár nem haladhatta meg a bécsi gáztőzsdei ár 95 százalékát.

ENNEK A RENDSZERNEK A SZÉPSÉGHIBÁJA AZ, HOGY A GÁZTŐZSDÉN A LEGNAGYOBB EURÓPAI BESZÁLLÍTÓ, A GAZPROM DIKTÁLJA AZ ÁRAT, TEHÁT A BELFÖLDI ÁRAK EGY KÜLSŐ TÉNYEZŐ FÜGGVÉNYEI.

Az első negyedévben a gáztőzsdén 18 euró/MWh (6413 forint) volt az átlagár, azonban az utolsó negyedévre kötött szerződések esetében már 47 euró/MWh (16 745 forint), a drágulás tehát több mint másfélszeres. A témával kapcsolatosan egy gázipari szakember a román Ziarul Financiar gazdasági című napilapnak azt nyilatkozta: "Létrehoztuk a tökéletes drágítási mechanizmust. Most ülünk a helyünkön, s úgy táncolunk, ahogy az oroszok fütyülnek, miközben a helyes politika az lett volna, ha beindítjuk a belföldi termelést, gázzal árasztjuk el a piacot."

Egy román napilap az Orbán Viktor-féle rezsicsökkentést dicséri

Az egyik legolvasottabb román hírportál, a Stiripesurse.ro szeptember 23-i cikkében A MAGYAR REZSICSÖKKENTÉST MÉLTATTA, KÖZVETVE KONTRASZTBA ÁLLÍTVA A ROMÁN KORMÁNY ELHIBÁZOTT, AZ ENERGIAÁRAKAT LIBERALIZÁLÓ POLITIKÁJÁVAL, AMELYNEK KÖVETKEZMÉNYE A NAGYARÁNYÚ GÁZÁREMELKEDÉS LETT.

Az Agerpres állami hírügynökségre hivatkozó cikk címe a következő: "Magyarország az ő Orbánjukkal mindent megtesz az állampolgáraikért: az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak az energiaárak". (Az ő „Orbánjuk" szófordulat arra utal, hogy Romániában is van egy ilyen vezetéknevű csúcspolitikus, ő a félig magyar Ludovic Orban házelnök, volt kormányfő - szerk.) 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-27 | 15:29
"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

 • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
 • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.
Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

 • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
 • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
 • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
 • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
 • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
 • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
 • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
 • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
 • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2022-10-27 | 23:41
Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

 • Mintegy 7 százalékkal csökkent az amerikai középosztály átlagos vagyona, alig kilenc hónap alatt.
 • Ez máris nagyobb visszaesés, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta bármikor.
 • Az amerikai középosztály tagjai közül kétszer annyian mondták, hogy szoronganak az amerikai gazdaság állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.