Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés

Német tankszállítási vita: az igazi kérdés nem az adományozás, hanem a német-amerikai fegyveripari üzleti vetélkedés
 • Új, eddig nem tárgyalt szempontokra világított rá a német tankvitában a Neue Zürher Zeitung.

Német tankvita: Milyen szerepet játszanak az amerikai fegyverkezési érdekek? - teszi fel a kérdést elemzésében az NZZ.

A Leopard 2 Ukrajnába történő szállítását eddig mindig katonai szempontból vitatták meg. A fegyverszállítások azonban fegyverkezés-politikai érdekekhez is kapcsolódnak. Itt térnek el a német és az amerikai nézetek.

Boris Pistorius német védelmi minisztert újságírók vették körül, mikrofonokat nyújtogattak felé. Megismételte azt, amit nem sokkal korábban már elmondott az amerikai Ramstein légibázison működő Ukrajna Támogató Csoport tárgyalótermében. A berlini kormány - közölte a szociáldemokrata politikus több mint ötven országból érkező kollégáival - még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a Leopard 2-es gépeknek más államok általi re-exportját.

Ukrajnának azonban harckocsikra van szüksége ahhoz, hogy továbbra is képes legyen megvédeni magát az orosz támadással szemben - ez az amerikai-európai konszenzus. Olaf Scholz kancellár azonban tétovázik, és ezért számos szövetséges részéről hatalmas nyomás alatt áll. Pistorius két mondattal válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem mozdul még mindig Németország: jó okok szólnak a szállítás mellett és jó okok szólnak ellene. És minden érvet gondosan mérlegelni kellett.

Ez kitérőnek hangzott, és a kritika nem váratott sokáig magára. A szállításra sürgősen szükség van "az orosz agresszió megállítása, Ukrajna megsegítése és az európai béke gyors helyreállítása érdekében" - jelentette be szombaton Edgars Rinkevics lett külügyminiszter. Németországnak, mint vezető európai hatalomnak, különleges felelőssége van ebben a tekintetben - mondta. Roderich Kiesewetter, a CDU külpolitikai szakértője azt állította, hogy Németországot jelenleg elszigeteltnek látja a német kormány tétova hozzáállása miatt.

Az USA saját tankokat akar felajánlani

Amikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nem sokkal Pistorius után Ramsteinben megjelent a sajtó előtt, megkérdezték tőle, hogy Németország eléggé elkötelezett-e, mint a vezető hatalom Európában.

Austin nem tudta megállni, hogy ne mosolyogjon, de aztán azt válaszolta, hogy Németország eleget tesz, és "megbízható szövetséges". Pontosan tudnia kell, hogy Pistorius miért beszélt jó okokról a tankszállítás mellett és jó okokról a tankszállítás ellen. Az okok katonai jellegűek: tankok nélkül Ukrajna nem tudja magát sikeresen megvédeni.

Az ellenérveket a német kormány eddig meglehetősen kitérően indokolta.

A német védelmi ipar azonban aggódik amiatt, hogy az amerikaiak csak arra várnak, hogy saját harckocsikat kínáljanak fel az európaiaknak az eddigi Leopardjaik helyett. Az ukrajnai háború lehetőséget kínál az USA számára, hogy a helikopterek, vadászgépek és rakéták után páncélozott járművekkel is megvethesse a lábát az európai védelmi piacon, és kiszorítsa a német konkurenciát.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy az amerikaiak évtizedek óta nem titkolják fegyverkezési érdekeiket. Az 1960-as években megalapították a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökséget, a DSCA-t, amely az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának alárendelt ügynökség.

Az ügynökség, hogy meggyőzze az államokat, hogy amerikai fegyvereket vásároljanak. A cél az, hogy hosszú távon az USA-hoz kössék őket. Az amerikaiak számára ez több előnnyel is jár.

Az azonos fegyverekkel rendelkező partnereket könnyebb integrálni az USA vezette katonai koalíciókba. A fegyverek vásárlásával azt is biztosítják, hogy az egységek száma nőjön, és így a költségek csökkenjenek.

Ez a Pentagonnak kedvez, amelynek kevesebbet kell fizetnie a fegyverekért. Végül pedig az amerikai védelmi ipar a többletbevételeket új fegyverek fejlesztésébe és fejlesztésébe fektetheti be.

Ez nemcsak a kapacitásaikat erősíti, hanem növeli "képességünket arra, hogy továbbra is a világ leghalálosabb hadserege maradjunk". Legalábbis ez áll a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség honlapján.

Amikor Lloyd Austin arra ösztönzi a német kormányt, hogy hagyja jóvá a Leopard 2-k Ukrajnának történő szállítását, akkor az amerikai érdekeket is szem előtt kell tartania.

A németek számára ez a dilemma. Ha Scholz enged, azzal a német érdekeket sérti.

Ha kemény marad, azt kockáztatja, hogy Ukrajna még több területet veszít, és ezzel a német érdekeket is sérti. Hogy ez a kényes helyzet hogyan alakulhatott ki, az az elmúlt harminc év német biztonságpolitikájával függ össze.

A német ipar nem tudja helyettesíteni az ukrán Leopárdot

Mindenféle színű kormányok folyamatosan csökkentették a német fegyveres erők költségvetését, így alig maradt pénz új fegyverekre. A védelmi vállalatok nem kaptak több megrendelést, és csökkenteniük kellett a kapacitásokat. A Leopard 2-höz hasonló harckocsikat már nem iparilag, hanem kézzel gyártották. Ez hosszabb időt vesz igénybe és drágább. A tankacél legyártásától a jármű ügyfélnek történő átadásáig néha két év telt el. De a vásárlók nem siettek, nyugalom volt. A tankok pedig amúgy is katonai kifutó modelleknek tűntek. Az egész világ a kiber- és drónhadviselésről beszélt.

Aztán jött az ukrajnai orosz invázió, és hirtelen nemcsak a német Bundeswehr, hanem más nyugati fegyveres erők is rájöttek, hogy túlságosan lecsökkentették kapacitásaikat. Ha most át akarják adni az amúgy is túl kevés harckocsijukat Ukrajnának, akkor pótlásra van szükségük. Nem valamikor, amíg a német harckocsiipar tud majd szállítani, hanem azonnal. Senki sem akar üres kézzel maradni, ahogy a német hadsereg felügyelője is siránkozott a Bundeswehr előtt, amikor 2022. február 24-én kitört a háború.

A német harckocsiiparnak külföldön kiváló hírneve van. A Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall építette a Leopard 2-t, a világ legjobb harckocsiját, de egyben az egyik legdrágábbat is (7-8 millió euró a 2A7-es változatban).

Csak a NATO-ban és az EU-ban tizenhat ország vásárolt Leopard 2-t. Van, ahol több százat is, például Törökországban, Görögországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Finnországban. Másoknak csak ötven vagy még kevesebb van, például Norvégiának, Dániának és Kanadának.

A fegyverszállítások mint a biztonságpolitika eszközei

A tankmodell kiválasztása hosszú távú elkötelezettséget jelent. A katonák oktatása és kiképzése, a karbantartási és javítási infrastruktúra, a pótalkatrész-ellátás - mindezeket nem lehet egyik napról a másikra átállítani egyik harckocsitípusról a másikra. Aki egyszer bekerült az üzletbe, az évtizedekig benne marad. Fordítva: ha egyszer kikerülsz az üzletből, akkor hosszú időre kiesel.

Ez nem csak gazdaságilag jelent veszteséget. A fegyvereladás adókat és munkahelyeket biztosít az államnak, és nyereséget a vállalatoknak.

A fegyverexport azonban mindenekelőtt a kül- és biztonságpolitika része. Aki egy másik államot azzal lát el, amivel az a saját fegyveres erőit felszereli, az bizalmat és egyúttal gazdasági függőséget is biztosít - és ezáltal befolyást szerez.

Egy sérült hajócsavarral rendelkező tengeralattjárót például csak akkor lehet újra hadrendbe állítani, ha a gyártó új hajócsavart szállít. Vagyis a gyártó ország közvetlenül befolyásolhatja a vásárló állam harcképességét.

Németországban azonban a fegyverexportot évtizedekig nem ebből a szempontból, hanem gazdasági és mindenekelőtt etikai szempontból vizsgálták. A politikusok, különösen a baloldali spektrumból, azt akarták, hogy Németország teljesen hagyjon fel a külföldi fegyverexporttal. Meg voltak győződve arról, hogy ez békésebbé teszi a világot.

Az amerikaiak más politikát folytatnak.

Franciaország két évvel ezelőtt érezte meg ezt, amikor Ausztrália ünnepélyesen felmondta a tengeralattjárók építésére vonatkozó 56 milliárd eurós szerződést, hogy helyette amerikai hajókat vásároljon. Korábban az amerikai kormány biztonsági szövetséget kötött az ausztrál kormánnyal és Nagy-Britanniával, amely biztosította az ausztrálokat az Egyesült Államok segítségéről.

Cserébe az ausztráloknak az USA-ban kellett megvásárolniuk a fegyvereiket.

Az amerikaiak kijátsszák a bizalom kártyát

Német védelemipari források szerint az amerikai kormány évek óta próbálja fokozni fegyvereladásait Európában. Úgy tűnik, hogy az alku mindkét félnek jó; az amerikai fegyverek is a világ legjobbjai közé tartoznak. Az üzletnek azonban ára is van.

2022 januárjában az amerikaiak megállapodtak Horvátországgal 89 használt Bradley gyalogsági harcjármű, köztük 22 pótalkatrész-adományozó szállításáról. Az eladási ár 130 millió euró volt, mínusz 46 millió euró, amelyet az amerikai védelmi minisztérium átvállalt. De ami kezdetben kedvezőnek tűnt, az drága vállalkozásnak bizonyult. Bradleyék több mint harminc évesek. Horvátországnak komplett csomagot kellett vásárolnia, beleértve a pótalkatrészeket, a karbantartást és a szervizelést. A teljes volumen így 630 millió euróra szökött fel.

A lengyelországi fejlemények különösen fájdalmasak a német harckocsiipar számára. Az elmúlt húsz évben az ország több mint 200 Leopard 2-t vásárolt Németországtól.

A Krím orosz annektálása után a német-lengyel kapcsolatok azonban megromlottak. A varsói kormány azzal vádolta Berlint, hogy túlságosan kritikátlan politikát folytat Moszkvával szemben. Németországot ezért Lengyelország egyre bizonytalanabb partnernek tekintette a fegyverszállításokat illetően is.

2021 júliusában Mariusz Blazczak védelmi miniszter bejelentette, hogy 250 új és 116 használt M1 Abrams harckocsit tervez vásárolni az Egyesült Államoktól 8,85 milliárd euróért.

Tavaly nyáron Lengyelország 1000 darab K-2-es fő harckocsi megvásárlásáról is megállapodott Dél-Koreában. A gyártó erre a célra gyárat épít Lengyelországban. A német ipar is pályázott a szerződésre, de üres kézzel távozott.

Lengyelország tehát most tankokat vásárol az USA-tól és Dél-Koreától is. Ez politikailag is fájdalmas Németország számára, mert a lengyel döntésekkel egy dolog világossá vált: Németország, a szomszédja többé nem stratégiai, megbízható partner. Ez most a távoli USA és a még távolabbi Dél-Korea lett.

A védelmi vállalatok névtelenséget kérő képviselői arról számoltak be, hogy az amerikaiak olyan országoknak, amelyek Leopard 2-t szállíthatnának Ukrajnának, használt harckocsikat ajánlanak fel saját készletükből való pótlásként, valamint hosszú távú ipari partnerséget.

Bármelyik ország, amelyik elfogadja az amerikai ajánlatot, nehezen nyerhető vissza a német harckocsiipar számára. Emellett csökkenne Berlin befolyása a fegyverkezési politikában.

Scholz: A védelmi iparnak gyorsabban kellene termelnie

Hogy a német hadiipar félelmei meghatározó szerepet játszanak-e Scholz kancellárnak a tankszállításokkal kapcsolatos tétova hozzáállásában, azt még nem tudni. A német védelmi iparnak is fel kell tennie magának a kérdést, hogy nem kellett volna-e már régen jelentősen növelnie kapacitásait. Nemcsak Ukrajna, hanem a nyugati országok harckocsik iránti növekvő igénye is nyilvánvalóvá vált legkésőbb 2022. február 24. óta. Évtizedek óta először a fegyverek iránti kereslet Nyugaton fellendülőben van, de a német gyártók alig tudnak szállítani.

Az Egyesült Államokban eközben már számolják, hogy az európai szövetségeseknek történő fegyvereladásokból mennyit lehetne bevonni az Ukrajnának történő szállítások pótlására.

Az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (Foundation for Defense of Democracies) Katonai és Politikai Hatalom Központja, egy washingtoni lobbiszervezet, amelyet Izrael finanszíroz, nemrégiben arról számolt be, hogy az USA összesen 21,7 milliárd dollárra számíthat, függetlenül attól, hogy a fegyverek használtak vagy vadonatújak.

Néhány nappal ezelőtt Olaf Scholz arra panaszkodott, hogy a német fegyvergyártó cégek által gyártott kis darabszámok miatt nem lehet "igazi iparról" beszélni. Követelte, hogy a fegyver- és lőszergyártást jelentősen bővítsék. Szombaton Lars Klingbeil, az SPD frakcióvezetője pedig "paktumot javasolt a fegyveriparral".

Mindkét nyilatkozat ismét azt mutatja, hogy a német biztonságpolitikában nem a tervek, hanem a végrehajtás hiánya tapasztalható. Kérdés, hogy az ukrajnai háború után alig egy évvel miért nem létezik már régóta ez a paktum az iparral.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-05-09 | 21:33
Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

 • Hosszú interjút adott a miniszterelnök a postoj.sk szlovák portálnak.
 • A beszélgetésben szó esik Németország európai szerepéről, Merkel kancellárról, a V4-ekről, a migrációról és arról is, Orbán szerint merre található Európa jövője.
 • Orbán határozott véleménye, hogy a közép-európai népek sorsközösségben élnek, és ha nem szervezik meg a saját életüket, akkor megszervezik helyettük a németek, az oroszok, vagy az amerikaiak.
Sztori 2023-06-29 | 17:42
Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

 • A háborúpárti nyomásgyakorlás részeként folytatódik a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat.
 • Szerda este a külföldről fizetett média koronaékszerében provokálta a nemrégiben amerikai kiképzésen járt Gulyás Márton műsorvezető Dr. Varga Csaba Istvánt, a Magyar Honvédség egykori őrnagyát.
 • A felmentett őrnagy Gulyásnak azt állította, hogy politikai okokból menesztették a honvédségtől.
 • A BENNFENTES úgy értesült, hogy a korábbi vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz támogatásával mentették fel a tevékenysége körüli problémák miatt.
 • Az őrnagy eltávolítása miatti sértettségében magáról megfeledkezve érzékeny katonai információkat szivárogtatott ki az interjúban.
 • Tette ezt egy olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl.
 • Az egész provokatív kérdezz-felelek természetesen nem véletlen.
 • Korábban a Partizánban szólta el magát Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, hogy ha győz a választásokon, akkor "akár katonai" segítséget is nyújt Ukrajnának, ha a NATO "úgy dönt".
 • Az a nemzetközi politikai-hatalmi és információs hálózat - ennek része a Partizán is -, amely az összes közép-európai országot belepasszírozta a fegyverszállításokba és a háború eszkalációjába, továbbra sem tett le arról, hogy Magyarországot is belerángassa a konfliktusba.
 • A sértett katonát így eszközként használta fel a Gulyás-féle Partizán, amit a háborúpárti nemzetközi hálózat fizet az információs térben végzett nyomásgyakorlásért.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2021-09-20 | 15:50
A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

 • A brit Guardian részletes és izgalmas sztorit tár olvasói elé: hogyan palizta be az FBI egy általuk fejlesztett titkosítot telefonnal a világ bűnözői elitjét.
 • A telefon valóban titkosított volt, de minden egyes üzenet az ausztrál rendőrségnél landolt, ám az FBI egy vádalkuért cserébe az üzenetek dekódolását lehetővé tevő kulcsokkal rendelkezett.
 • Magyar szál is van a sztoriban: egy rendkívül konspirált, profi magyar kokaincsempész banda is az An0m miatt bukott meg.
 • Ők szerb nagykereskedelmi partnereik ajánlására használták titkos kapcsolattartásra az FBI-os telefont.
 • Olyan nagy szereplőknek számítottak a hazai kokainpiacon és kábítószerkereskedelemben, hogy kiiktatásuk "ellátási zavarokat" okozott.
Sztori 2023-06-06 | 16:15
"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

 • Pénteken egy előre kiszivárogtatott zendülés zajlott a Telex szerkesztőségében.
 • A munkavállalók ultimátumot intéztek Dull Szabolcs főszerkesztő felé: ha nem távolítja el helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát, akkor őt is leváltják, vagy testületileg felmondanak.
 • Ebben ugye nagy gyakorlatuk van, az Index-zendülés is pontosan így folyt.
 • Dull előremenekült, és a sajtóhírekre reflektálva közleményében azt állította, saját kérése volt, hogy válasszák szét a főszerkesztői és az igazgatói és akadémiai vezetői posztot. Mostantól csak utóbbiakat tölti be.
 • Péntektől a szerkesztőség döntése értelmében új főszerkesztő áll a Telex élén, Német Tamás személyében, aki a korábbi Index aktivista újságíróinak egyike.
 • A kipattant zendülés csak egyik állomása annak a folyamatnak és azoknak a rossz hónapoknak, amelyek a Telexet az utóbbi időkben jellemzik.
 • Mértéktelen frusztráció, úttalanság, szervezeti és személyi problémák, amit csak tetéz, hogy a szerkesztőségen belüli kommunizmusból, azaz a 'népi, dolgozói tulajdon' megalkotásából az ígéretek ellenére nem lett végül semmi.
 • A BENNFENTES utánajárt a részleteknek.
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Sztori 2023-01-10 | 11:09
Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

 • A megtévesztés ugyanúgy eszköze a nemzetközi terrorizmusnak, mint a rendes hadviselésnek.
Sztori 2022-10-23 | 15:52
Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

 • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
 • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.