Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is
  • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
  • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.

Ausztráliában, amely az elmúlt bő másfél évet boldog izolációban vészelte át a rendkívül hatékony kontaktkutatásnak és a gyorsan, de célzottan alkalmazott lezárásoknak köszönhetően mindössze harmincezer fertőzöttel és 910 halottal, most hirtelen az ország nagy részét le kellett zárni, aktuálisan a népesség 80 százaléka él karanténban - írja a 444

A 25 milliós népességnek jó, ha a negyede kapta meg legalább az első dózist a védőoltásból. De a korábban hatékonynak bizonyult módszerek a jelek szerint a delta variánson buktak el, ez ugyanis sokkalta fertőzőbbnek bizonyul a gyakorlatban a korábbiaknál.

Új-Dél-Wales állam egészségügyi hatóságai szerint, ahol az állam fővárosában, Sydneyben is teljes karantént voltak kénytelenek elrendelni, a korábbi vírusvariánsok egy háztartáson belül jó, ha négyből egy embert fertőztek meg, amennyiben valaki behurcolta a vírust. Ez máshol is jellemző volt, a világjárvány korai szakaszának egyik érdekes fejleménye volt, hogy akár a családjukkal elkaranténozott fertőzöttek java egyáltalán nem adta tovább a vírust, a járvány főleg ún. szuperfertőző eseményekkel terjedt. A delta variánssal már mások a tapasztalatok, az új-dél-walesi illetékesek szerint most, ha egy háztartásba bekerül a vírus, annak minden tagja meg is fertőződik.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy bár az ausztrál hatóságok kimondottan jeleskednek a kontaktkutatásban, most már több olyan fertőzöttet is nyilván tartanak, akiknél nem sikerült felderíteniük, hogy hogyan fertőződhettek meg.

Izrael egy hónapja még a járvány elleni védekezés, illetve az oltási program sikereinek bezzegállama volt, ahol május végén, június elején hetekig egyetlen új fertőzöttet se regisztráltak, a héten azonban újra kötelezővé tették a maszkviselést zárt közösségi terekben - mindössze tíz nappal azután, hogy eltörölték a maszkviselési kötelezettséget.

"Néhány naponta megduplázódnak az új esetek. És ami még aggasztó, a fertőzés terjed" - indokolta a lépést a BBC beszámolója szerint Nachman Ash, Izrael járványügyi főnöke azután, hogy egymást követő napokon azonosítottak száznál több új napi esetet. A fertőzések javát a delta variáns okozza, a megfertőződött felnőttek csaknem fele pedig már mindkét dózist megkapta a korábbi variánsok ellen rendkívül hatásosnak bizonyult Pfizer vakcinából.

Persze várható volt, hogy lesznek ilyen esetek is, hiszen a Pfizer vakcinája sem száz százalékban hatásos. Izrael ezért most nemcsak a maszkviselést tette újra kötelezővé a zárt terekben, de egy hónappal elhalasztotta az ország tervezett megnyitását a már beoltott turisták előtt. a védőoltás a súlyos, kórházi ápolást igénylő betegség, pláne a halálesetek megelőzésében nagyon is hatékonynak bizonyult.

Ran Balicer, az izraeli kormány járványügyi tanácsadó testületének vezetője szerint az elmúlt tíz napban mindössze öt súlyos esetet regisztráltak - igaz, azt még szerinte is korai találgatni, hogy e téren is súlyosbodhat-e a helyzet. Ő a brit tapasztalatokra hivatkozva bizakodó.

Ez a bizakodás annyiban jogos, hogy Nagy-Britanniában a jelen tapasztalatok szerint a beoltottak körében tényleg sikerült megfékezni a súlyos megbetegedéseket, és jellemzően nem is az oltottak köréből kerülnek ki az új fertőzöttek.

Minden más tekintetben az oltási programok másik bezzegországa is intő példa: hiába kapta meg ott már a második dózisát a népesség fele, és van beoltva legalább egy dózissal közel kétharmada, az ott immár a fertőzések 90 százalékát okozó delta variáns felbukkanásával újra berobbant a járvány. Június 17. óta már rendre tízezernél, az elmúlt napokban pedig már húszezernél több új fertőzöttet regisztrálnak naponta.

Egy héttel elhalasztották a járványügyi korlátozások feloldását a Franciaország délnyugati részén található Landes megyében.

A delta variáns terjedése miatt döntöttek így, az ország más területein viszont az eredeti terveknek megfelelően halad tovább a lazítás. A kormány szerint minden adott, hogy elkerüljék a negyedik hullámot, bár járványügyi tanácsadójuk, Jean-François Delfraissy korábban már beharangozta.

Azt mondta, valószínűleg sor kerül majd rá, de kevésbé lesz súlyos, mint az első három. Más szakértők szeptember-október környékén látják reálisnak az újabb hullámot. Franciaországban 2457 fertőzöttet regisztráltak szerdán, ami 11 napja a legmagasabb szám. Az elmúlt héten naponta átlagosan majdnem kétezer covidost találtak, és bár növekvő tendencia látszik, nagyon messze vannak a tavaszi 40 ezres szinttől. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

  • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
  • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
  • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
  • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
  • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
  • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
  • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
  • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
  • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
  • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
  • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
  • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
  • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.
Sztori 2023-09-22 | 10:11
Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

  • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
  • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
  • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
  • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
  • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
  • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."
Sztori 2023-02-23 | 12:31
A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

  • A paprikaforradalom megfűszerezéséről írt a Newsweek hasábjain Gavin M. Wax, a New York-i fiatal republikánusok vezetője.
  • Szerinte az Egyesült Államok baloldala folytatni akarja a "színes forradalmak" sikertelen sorát, ahelyett, hogy békén hagynák a magyarokat, hogy a saját értékeik és döntéseik alapján élhessenek.
  • A szerző kritizálja Presman nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetőjének tevékenységét is.
  • Gavin M. Wax a New York Young Republican Club nevében egyébként szerdán kötött stratégiai megállapodást az Alapjogokért Központtal Budapesten.
Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

  • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
  • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
  • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
  • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
  • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
  • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
  • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
  • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

  • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
  • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
  • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
  • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
  • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.
Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

  • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
  • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
  • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2023-01-08 | 15:47
Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

  • Szerinte a fegyverszállításokkal a német kormány hozzájárult az eszkalációhoz.
  • A német kormány "a lakosság többségének akarata ellenében cselekedett, hiszen a felmérések szerint kétharmaduk nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kiterjesztését".