Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén
 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.

A Secours populaire első alkalommal mutatja be az Ipsos által készített felmérést a szegénységről és a bizonytalanságról hat európai országban. A felmérést Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték. 6000, kvótamódszerrel* megkérdezett ember válaszai riasztó képet festenek egy olyan kontinensről, amelyet az emelkedő számlák, a nélkülözés és a bizonytalan szakadékába való zuhanástól való félelmek zavarnak.

A felmérés első eredménye, hogy több mint minden második európai úgy érzi, hogy vásárlóereje csökken. A rekord infláció mellett az európaiak vásárlóereje csökken: 54%-uk úgy véli, hogy vásárlóereje esett az elmúlt három évben (mindössze 17%-uk szerint nőtt).

De ez nem minden országot érint ugyanúgy. A lengyelek a legpozitívabbak, negyedük üdvözölte vásárlóerejének növekedését.

Ezzel szemben a vásárlóerő csökkenését Görögországban említik a leggyakrabban (68%), csak néhány ponttal lemaradva a francia válaszadók mögött (63%).

"Amikor eljön a tél, tudjuk, hogy sok család nem fogja tudni kifizetni az energiaszámláit" - Greta Barbolini, az olasz ARCI egyesület, a Secours populaire français partnere.

Azok körében, akik említették, hogy kevésbé tudják fedezni kiadásaikat, az ok egyértelműnek tűnik: 89%-uk az árak emelkedését nevezi meg okként, messze megelőzve az adóemeléseket (31%), a jövedelemcsökkenést vagy a szociális támogatás csökkenését, az új kiadásokat vagy a családi helyzetükben bekövetkezett változást. Az elmúlt hónapok magas inflációja tehát sok európai számára a vásárlóerő csökkenésének fő oka.

A vásárlóerő elvesztésével szembesülve sok európai bonyolult döntések előtt áll: 80%-uk már arra kényszerült, hogy vagy korlátozza utazásait, vagy ne fűtsön úgy, ahogy kellene, vagy rokonok segítségét vegye igénybe, vagy több munkahelyet tartson fenn. A helyzet olyannyira elmérgesedik, hogy a válaszadók 53%-a szembesült legalább egy ilyen helyzettel 2022 első felében, amikor az infláció alacsonyabb volt, mint most.

A költségek máris minimálisra csökkentek

Az energiaköltségek dominálnak a háztartások által fizetendő számlák problémájában, amint azt az Ipsos/Secours Populaire Franciaországban végzett és tavaly szeptemberben közzétett "szegénység és bizonytalanság" barométere is megállapította. Az utazás korlátozása a leggyakoribb választás a vizsgált országok mindegyikében, kivéve az Egyesült Királyságot: a válaszadók 62%-a kényszerült erre anyagi helyzete miatt, míg 47%-uk azt mondta, hogy nem tudta bekapcsolni a fűtést otthon, amikor fázott, és 34%-uk lemondott az orvosi kezelésről, amikor az egészsége megkívánta.

A Csatorna túloldalán a helyzet, amely a növekvő árakat és a politikai instabilitást ötvözi, különösen riasztó, ahogy Imran Hameed, az ország északi részén található Birminghamben működő élelmiszerbank vezetője látja: "Az ide érkező emberek gyakran egy-két napja nem ettek. Korábban főleg egyedülálló anyák vagy segélyezettek voltak, soha nem kellett segítenünk olyan embereknek, akik teljes munkaidőben dolgoztak."

"Hét évvel ezelőtt a fizetésem alacsonyabb volt, de elég volt. Most egyáltalán nem ez a helyzet" - Natalia, az athéni Népi Szolidaritás tagja, a Secours populaire partnere.

Az Ipsos által megkérdezett 6000 ember többségének nincs mozgástere egy kemény csapás esetén: kétharmaduk azt állítja, hogy már nem tudja, milyen kiadásokban kell kompromisszumot kötnie, mert már mindenből lefaragott, amiből le lehetne faragni. Ez a többség tehát gyorsan kényes pénzügyi helyzetbe kerülhet.

Míg Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban a válaszok 60% körüliek, addig Görögországban szinte a teljes lakosság (88%). Ezt a bizonytalanságot tükrözi, hogy az emberek több mint negyedének (28%) a hónap 15. napjáig késedelmet szenved a számlák befizetése, és hasonló arányban mondják, hogy "félnek attól, hogy elveszítik az otthonukat".

Ez a félelem valószínűleg fokozódni fog ezen a télen és tavasszal az emelkedő energiaszámlák által megrázott Európában.
Egy kísértet söpör végig Európán: a bizonytalanságba való belesüllyedéstől való félelem. Az európaiak többsége (55%) úgy érzi, hogy jelentős a kockázata annak, hogy az elkövetkező hónapokban bizonytalan helyzetbe kerül. Ezt a kockázatot majdnem minden ötödik európai (17%) "nagyon jelentősnek" tartja.

Ezen a területen különösen az olaszok (70%), a görögök (68%) és a lengyelek többsége (56%) aggódik.

Más országokban is a lakosság jelentős részét érinti, különösen Németországban (49%), de az Egyesült Királyságban (47%) és kisebb mértékben Franciaországban (42%) is. Ezek a számok messze meghaladják a szegénységi küszöb alatt élők arányát, amely 2021-ben 17% körül lesz (legfrissebb közzétett adatok, Insee 27.05.21). A bizonytalanság még szélesebb körben elterjedt - emlékeztet a belga Olivier Schutter, az ENSZ szélsőséges szegénységgel és emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottja, aki jelentést tett közzé a kontinens helyzetéről: "A gazdasági növekedés és az általános fejlődés nem mindenki számára jelentett előnyt, olyannyira, hogy a lakosság egyötöde bizonytalanságban él."

Erős nélkülözés a szülők részéről

Ahhoz, hogy gyermekeiknek (18 év alattiaknak) jó életkörülményeket biztosítsanak, sok szülőnek meg kell fosztania magát pár dologtól. Elsősorban a szabadidős tevékenységek és kirándulások (76%), a fodrászat és szépségápolás (72%), valamint a ruhavásárlás (72%) terén korlátozzák magukat.

Majdnem minden második (48%) az élelmiszerek fogyasztását is csökkentette.

A szülők kétharmada (66%) már kénytelen volt korlátozni gyermekeik kiadásait, mivel a számlák egyre magasabbra szöknek. Majdnem minden második (49%) már lemondott arról, hogy gyermeke nyaralni mehessen vagy hobbytevékenységet folytasson (45%), mert nem volt rá pénzük.

Bizonyos nehéz helyzeteken túl a szülők aggódnak: 49%-uk azt mondja, hogy attól fél, hogy a jövőben nem lesz képes gondoskodni gyermekeiről. Ez az aggodalom a gazdasági válság által különösen sújtott Görögországban, de az Egyesült Királyságban (50%) és Franciaországban (49%) is erős. A kontinens leggazdagabb országa, Németország 46%-kal ismét nagyon közel áll ehhez.

Ennél is súlyosabb, hogy a szülők egyharmada (33%) azt állítja, hogy nem tud kellően változatos étrendet biztosítani gyermekének. Ez ismét súlyos helyzet, különösen Görögországban (42%).

"Aggódunk a fiatalok, a nyugdíjasok és a dolgozó szegények miatt, mivel semmi jele annak, hogy az árak csökkennének" - Sergo Kuruliszwili, a lengyel PKPS egyesület tagja, a Secours populaire partnere.

Az emberek mely kategóriáit érzékelik leginkább érintettnek a bizonytalanság és a szegénység által? Ezek országonként eltérőek. Németországban (61%) és Lengyelországban (59%) az idősek. Ezzel szemben Görögországban és Olaszországban a fiatalok állnak a lista élén, 57%-os, illetve 45%-os aránnyal. A britek esetében mindenekelőtt az egyszülős családok tűnnek a legkiszolgáltatottabbnak (55%).

Ilyen körülmények között a Secours populaire rendszeresen támogatja partnereit Lengyelországban (különösen az ukrajnai menekülteknek nyújtott gyorssegélyek), Olaszországban (földrengések utáni gyorssegélyek, menekülteknek nyújtott segélyek), Görögországban (élelmiszersegélyek, menekülteknek nyújtott segélyek, üdülések szervezése), Németországban (gyorssegélyek) és más európai országokban.

Valójában a szolidaritást kell globalizálni, nem a szegénységet.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

 • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
 • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
 • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
 • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
 • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
 • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

 • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
 • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
 • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
 • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
 • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
 • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
 • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
 • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
 • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
 • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.
Sztori 2021-07-30 | 12:54
30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

30 milliót kaptak strandfejlesztésre Baján, sikerült a napernyőket ártérre pakolni

 • A bajaiak előre szóltak, hogy nem az ártérre kellene fűzfacsemetéket ültetni, és a napernyőket kihelyezni.
 • Jött az áradás, az ernyők a vízben állnak.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

 • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
 • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.
Sztori 2023-02-25 | 15:48
Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

 • A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.
 • Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.
Sztori 2021-12-18 | 13:23
Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

 • Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése, amit azzal illusztráltak, hogy Márki-Zay aláír.
 • Teljes érdektelenségben vergődik a baloldal, a kapitány pedig egy paranoid alak, akinek a jelek szerint elmentek otthonról.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

 • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
 • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
 • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
 • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
 • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.