Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén
 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.

A Secours populaire első alkalommal mutatja be az Ipsos által készített felmérést a szegénységről és a bizonytalanságról hat európai országban. A felmérést Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték. 6000, kvótamódszerrel* megkérdezett ember válaszai riasztó képet festenek egy olyan kontinensről, amelyet az emelkedő számlák, a nélkülözés és a bizonytalan szakadékába való zuhanástól való félelmek zavarnak.

A felmérés első eredménye, hogy több mint minden második európai úgy érzi, hogy vásárlóereje csökken. A rekord infláció mellett az európaiak vásárlóereje csökken: 54%-uk úgy véli, hogy vásárlóereje esett az elmúlt három évben (mindössze 17%-uk szerint nőtt).

De ez nem minden országot érint ugyanúgy. A lengyelek a legpozitívabbak, negyedük üdvözölte vásárlóerejének növekedését.

Ezzel szemben a vásárlóerő csökkenését Görögországban említik a leggyakrabban (68%), csak néhány ponttal lemaradva a francia válaszadók mögött (63%).

"Amikor eljön a tél, tudjuk, hogy sok család nem fogja tudni kifizetni az energiaszámláit" - Greta Barbolini, az olasz ARCI egyesület, a Secours populaire français partnere.

Azok körében, akik említették, hogy kevésbé tudják fedezni kiadásaikat, az ok egyértelműnek tűnik: 89%-uk az árak emelkedését nevezi meg okként, messze megelőzve az adóemeléseket (31%), a jövedelemcsökkenést vagy a szociális támogatás csökkenését, az új kiadásokat vagy a családi helyzetükben bekövetkezett változást. Az elmúlt hónapok magas inflációja tehát sok európai számára a vásárlóerő csökkenésének fő oka.

A vásárlóerő elvesztésével szembesülve sok európai bonyolult döntések előtt áll: 80%-uk már arra kényszerült, hogy vagy korlátozza utazásait, vagy ne fűtsön úgy, ahogy kellene, vagy rokonok segítségét vegye igénybe, vagy több munkahelyet tartson fenn. A helyzet olyannyira elmérgesedik, hogy a válaszadók 53%-a szembesült legalább egy ilyen helyzettel 2022 első felében, amikor az infláció alacsonyabb volt, mint most.

A költségek máris minimálisra csökkentek

Az energiaköltségek dominálnak a háztartások által fizetendő számlák problémájában, amint azt az Ipsos/Secours Populaire Franciaországban végzett és tavaly szeptemberben közzétett "szegénység és bizonytalanság" barométere is megállapította. Az utazás korlátozása a leggyakoribb választás a vizsgált országok mindegyikében, kivéve az Egyesült Királyságot: a válaszadók 62%-a kényszerült erre anyagi helyzete miatt, míg 47%-uk azt mondta, hogy nem tudta bekapcsolni a fűtést otthon, amikor fázott, és 34%-uk lemondott az orvosi kezelésről, amikor az egészsége megkívánta.

A Csatorna túloldalán a helyzet, amely a növekvő árakat és a politikai instabilitást ötvözi, különösen riasztó, ahogy Imran Hameed, az ország északi részén található Birminghamben működő élelmiszerbank vezetője látja: "Az ide érkező emberek gyakran egy-két napja nem ettek. Korábban főleg egyedülálló anyák vagy segélyezettek voltak, soha nem kellett segítenünk olyan embereknek, akik teljes munkaidőben dolgoztak."

"Hét évvel ezelőtt a fizetésem alacsonyabb volt, de elég volt. Most egyáltalán nem ez a helyzet" - Natalia, az athéni Népi Szolidaritás tagja, a Secours populaire partnere.

Az Ipsos által megkérdezett 6000 ember többségének nincs mozgástere egy kemény csapás esetén: kétharmaduk azt állítja, hogy már nem tudja, milyen kiadásokban kell kompromisszumot kötnie, mert már mindenből lefaragott, amiből le lehetne faragni. Ez a többség tehát gyorsan kényes pénzügyi helyzetbe kerülhet.

Míg Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban a válaszok 60% körüliek, addig Görögországban szinte a teljes lakosság (88%). Ezt a bizonytalanságot tükrözi, hogy az emberek több mint negyedének (28%) a hónap 15. napjáig késedelmet szenved a számlák befizetése, és hasonló arányban mondják, hogy "félnek attól, hogy elveszítik az otthonukat".

Ez a félelem valószínűleg fokozódni fog ezen a télen és tavasszal az emelkedő energiaszámlák által megrázott Európában.
Egy kísértet söpör végig Európán: a bizonytalanságba való belesüllyedéstől való félelem. Az európaiak többsége (55%) úgy érzi, hogy jelentős a kockázata annak, hogy az elkövetkező hónapokban bizonytalan helyzetbe kerül. Ezt a kockázatot majdnem minden ötödik európai (17%) "nagyon jelentősnek" tartja.

Ezen a területen különösen az olaszok (70%), a görögök (68%) és a lengyelek többsége (56%) aggódik.

Más országokban is a lakosság jelentős részét érinti, különösen Németországban (49%), de az Egyesült Királyságban (47%) és kisebb mértékben Franciaországban (42%) is. Ezek a számok messze meghaladják a szegénységi küszöb alatt élők arányát, amely 2021-ben 17% körül lesz (legfrissebb közzétett adatok, Insee 27.05.21). A bizonytalanság még szélesebb körben elterjedt - emlékeztet a belga Olivier Schutter, az ENSZ szélsőséges szegénységgel és emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottja, aki jelentést tett közzé a kontinens helyzetéről: "A gazdasági növekedés és az általános fejlődés nem mindenki számára jelentett előnyt, olyannyira, hogy a lakosság egyötöde bizonytalanságban él."

Erős nélkülözés a szülők részéről

Ahhoz, hogy gyermekeiknek (18 év alattiaknak) jó életkörülményeket biztosítsanak, sok szülőnek meg kell fosztania magát pár dologtól. Elsősorban a szabadidős tevékenységek és kirándulások (76%), a fodrászat és szépségápolás (72%), valamint a ruhavásárlás (72%) terén korlátozzák magukat.

Majdnem minden második (48%) az élelmiszerek fogyasztását is csökkentette.

A szülők kétharmada (66%) már kénytelen volt korlátozni gyermekeik kiadásait, mivel a számlák egyre magasabbra szöknek. Majdnem minden második (49%) már lemondott arról, hogy gyermeke nyaralni mehessen vagy hobbytevékenységet folytasson (45%), mert nem volt rá pénzük.

Bizonyos nehéz helyzeteken túl a szülők aggódnak: 49%-uk azt mondja, hogy attól fél, hogy a jövőben nem lesz képes gondoskodni gyermekeiről. Ez az aggodalom a gazdasági válság által különösen sújtott Görögországban, de az Egyesült Királyságban (50%) és Franciaországban (49%) is erős. A kontinens leggazdagabb országa, Németország 46%-kal ismét nagyon közel áll ehhez.

Ennél is súlyosabb, hogy a szülők egyharmada (33%) azt állítja, hogy nem tud kellően változatos étrendet biztosítani gyermekének. Ez ismét súlyos helyzet, különösen Görögországban (42%).

"Aggódunk a fiatalok, a nyugdíjasok és a dolgozó szegények miatt, mivel semmi jele annak, hogy az árak csökkennének" - Sergo Kuruliszwili, a lengyel PKPS egyesület tagja, a Secours populaire partnere.

Az emberek mely kategóriáit érzékelik leginkább érintettnek a bizonytalanság és a szegénység által? Ezek országonként eltérőek. Németországban (61%) és Lengyelországban (59%) az idősek. Ezzel szemben Görögországban és Olaszországban a fiatalok állnak a lista élén, 57%-os, illetve 45%-os aránnyal. A britek esetében mindenekelőtt az egyszülős családok tűnnek a legkiszolgáltatottabbnak (55%).

Ilyen körülmények között a Secours populaire rendszeresen támogatja partnereit Lengyelországban (különösen az ukrajnai menekülteknek nyújtott gyorssegélyek), Olaszországban (földrengések utáni gyorssegélyek, menekülteknek nyújtott segélyek), Görögországban (élelmiszersegélyek, menekülteknek nyújtott segélyek, üdülések szervezése), Németországban (gyorssegélyek) és más európai országokban.

Valójában a szolidaritást kell globalizálni, nem a szegénységet.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-08-20 | 14:27
Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

 • Amikor Joe Biden amerikai elnök végre megtörte hallgatását az Afganisztánban kibontakozó káoszról, az európai szövetségesek, akik nagy reményeket fűztek a transzatlanti szövetség újraindításához, megdöbbentek.
 • Európai döntéshozók és diplomaták rámutatnak: amikor Amerika "megfordult" Szíriában, az Európában és nem az Egyesült Államokban robbantott ki válságot".
 • A földrajz és a történelem azt sugallja, hogy amint Amerika eltűnik, és a tálibok teljesen átveszik az irányítást Afganisztán felett, a hátramaradt, üldöztetéstől félő egyszerű polgárok mindent meg fognak tenni, hogy biztonságosabb helyre meneküljenek az országból.
 • Biden döntését és bűnbánatának hiányát több okból is bírálták. De talán a legkevésbé elfogadható szempont az, hogy Amerikának, nyersen szólva, megvan az a luxusa, hogy úgy távozhat, ahogy Európa - és más regionális szomszédok - nem.
Sztori 2021-11-15 | 12:46
Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

 • A néhai Hermann Göring tudna erről mesélni.
 • Újabb zagyva interjút adott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy horvát lapnak.
 • Az interjúban ismételten a kedvenc témáján, a homoszexualitás kérdéskörén lovagol.
 • Kifejtette, győzelme esetén feladata lesz a jogállam helyreállítása, a demokrácia és a sajtószabadság megújítása.
 • A cikk kitér arra is, hogy Márki-Zay kiáll a homoszexuálisnak való jogok teljes megadása mellett, és az azonos neműek házasságának legalizálását is ígéri.
 • Kérdésre, hogy miért hasonlítja Orbán rendszerét a náci rezsimhez, a hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: a nácik és a kommunisták általában azokat támadják meg, akiknek nincs hadseregük.
 • Putyinnak van, így Orbán ellene nem megy, de Brüsszelnek, Sorosnak, a zsidóknak, a romáknak és a homoszexuálisoknak nincs, ezért lesznek Orbán gyűlöletkampányának áldozatai, mondta el Márki-Zay Péter.
Sztori 2021-12-18 | 11:08
A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

 • Miután a 444 megszellőztette az ellenzékre nézve borzasztóan kínos közvélemény-kutatási adatokat, össztűz alá került.
 • Megtámadták az újságírót amiatt, hogy tudatos dezinformációban vesz részt azért, hogy gyengítse az ellenzéket.
 • Majd azt hazudták, nem is tudnak a kutatásról.
 • Magyari Péter, a portál szerzője pedig mai cikkében válaszolt: a prezentáció, amiben az ellenzék számára sokkoló adatok szerepeltek, összesen 69 oldalas.
 • És a kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is.
Sztori 2021-11-02 | 15:43
Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

 • Saját vadaspark, tórendszer, helikopter-leszállópálya és teniszpálya is tartozik a körbekerített, quados őrök által ellenőrzött birtokhoz.
 • A baloldali vörösbáró mostanában azzal került be a hírekbe, hogy megüzente az ellenzéknek a nyilvánosságban: hajlandó a kampányukat fizetni és bármiben támogatni őket.
 • Ez nem lehet független attól, hogy az ügyészség milliárdos hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsította meg, és a Gazdasági Versenyhivatal 11 milliárdos bírságot szabott ki rá kartellezés miatt.
 • Míg a többi érintett cég hajlandó volt együttműködni a GVH-val, a Bigéhez tartozó vállalkozások nem.
 • Minden jel arra mutat, a milliárdos baloldali vörösbáró, aki Horn Gyula kormányzása idején különböző privatizációs trükkökkel szerezte meg a vagyonát, politikai védelmet akar az ellenzéktől, és cserébe fizet, mint a katonatiszt.
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

 • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
 • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
 • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
 • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
 • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
 • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

 • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
 • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
 • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
 • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
 • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
 • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
 • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
 • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."
Sztori 2021-12-01 | 10:57
Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

 • A javaslatot "ostobának" nevezte az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és kijelentette, a népszavazásra sem megy el.
 • Mint ismert, a kormány népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a gyerekeket meg lehessen védeni a gender- és az lmbtq-propagandától.
 • Köztudott, hogy Nyugat-Európában egyre nagyobb divat a gyerekek nemváltó műtéteinek propagálása, és a hagyományos biológiai nemek erőszakos szétverése.
 • A Fidesz-KDNP ennek a káros folyamatnak a hatásait szeretné mérsékelni azzal, hogy a gyerekek számára tiltaná a gender- és lmbtq-érzékenyítést, és a szülők kezébe helyezné annak eldöntését, kiteszik-e ilyen érzékenyítésnek a gyerekeiket.
 • A kormánypárti képviselők megszavazták a javaslatot, az ellenzék egységesen távolmaradt a szavazástól.
 • Márki-Zay is kifejtette véleményét a népszavazásról, aki azt mondta, ostobaság a törvény, és azonnal el is törölnék.