Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén
 • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
 • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
 • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
 • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
 • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
 • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
 • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
 • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
 • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.

Öt magára hagyott hondurasi és guatemalai kislányt találtak vasárnap egy texasi farmer földjén, éhesen és sírva, miután családjuk elhagyta őket, hogy egyedül próbáljanak bejutni az országba, ami újabb példája a súlyosbodó határválságnak az Egyesült Államok déli határán. 

A lányok mindannyian hét év alattiak voltak, egyikük pedig olyan fiatal volt, hogy még csak kúszott, és volt egy kétéves is a csoportban. Jimmy Hobbs, a 75 éves farmer és felesége, Katie interjút adott Tony Gonzales texasi kongresszusi képviselőnek, amelyet a Twitteren tettek közzé, miután a pár fotókat és videókat küldött a közösségi médiában olyan csoportoknak, amelyek a határellenőrzés szigorításáért kampányolnak. Gonzalez egy gyomorszorító képet is megosztott a földben fekvő lányokról. Az egyik megosztott videón Katie a háttérben így füstölgött magában: "Ezeket a gyerekeket kidobták a folyó partjára itt a farmunkon. Ha ez nem őrjít fel, és nem késztet arra, hogy az utcára vonulj, akkor nem tudom, mi fog. Nincs anyjuk, nincs apjuk, nincs semmijük. Ez itt az egyik munkásfeleségünk, aki gondoskodik erről a kicsiről. Senki sincs ezekkel a gyerekekkel."

Hobbs hagyma- és görögdinnye-földműves, aki egész életében a tulajdonában lévő földeken élt. A farm a texasi Quemadóban van, amely a mexikói Coahuila állam határán fekszik. Elmondta, hogy szerinte a lányok meghaltak volna, ha ő nem talál rájuk, és hogy a határon kialakult helyzet a legrosszabb, ami a farmon töltött 75 éve alatt történt. Ő és felesége arra figyelmeztetett, hogy "még ezrek" kerülnek életveszélybe és halnak meg ezen a nyáron, amikor megpróbálják illegálisan átlépni a határt, miközben a hőmérséklet emelkedik. Biden elnök pedig továbbra is elhárítja a válságot. Amióta Biden hivatalba lépett, megugrott az illegálisan az országba bejutni próbálók száma, és az utóbbi két hónapban megduplázódott a fogdákban lévő gyerekek száma. 

Jelenleg 21 ezren vannak amerikai őrizetben.

A farmer és felesége Tony Gonzalez republikánus képviselővel beszéltek arról, hogy mit találtak. Gonzalez egy videót tett közzé a Twitteren az észrevételeikről. "Éppen egy kört tettem a farmon, és reggel fél kilenc körül, épp arra hajtottam, amikor hirtelen megláttam őket. Öt kislány, egyedül, akik éhesen sírtak. Az egyikükön nem volt ruha sem. Azonnal hívtam a határőrséget, de őket is elfoglalja a sok migráns, és nekik sincs segítségük. Vártam egy darabig, aztán felhívtam az egyik munkásomat, és megkértem a feleségét, hogy menjen fel a házhoz, és hozzon ételt és vizet" - mondta a gazda.  

A gazda árnyékba vitte a lányokat, és "két és fél órán át" adott nekik ételt és vizet, mielőtt a rendőrség megérkezett. "Nagyon meleg volt. Nem hiszem, hogy túlélték volna, ha nem találom meg őket" - mondta.   

A gazda felesége, Katie mindehhez hozzátette: "Ennek most azonnal véget kell vetni. Ezrek lesznek. Ez csak öt mérföldre van a Rio Grandétól. Ez egy hatalmas határ, és ez történik az egész határ mentén. Ez nem mehet így tovább. Túl meleg lesz. Rengeteg haláleset és szenvedés lesz ezen a nyáron". A gazda egy kéréssel fordult Biden elnökhöz - szigorítsa a szabályokat, hogy megakadályozza az emberek további áradását a határon, vagy jöjjön el és nézze meg a saját szemével a válságot. "Arról beszélünk, hogy az Egyesült Államok egy humánus ország - de ez már nem humánus, és az egész [Biden] alatt kezdődött". 

"Vagy le kell jönnie ide, és megnéznie magának, vagy vissza kell változtatnia a törvény" - mondta a farmer.

Felesége hozzátette, hogy Trump elnöksége volt az első alkalom 30 év óta, hogy biztonságban érezték magukat, mert megakadályozta, hogy a migránsok a határhoz rohanjanak, hogy megpróbáljanak ott bejutni. 
"Változtassuk vissza a törvényt a Trump kormányzása alattira. 30 év óta először éreztük magunkat biztonságban itt. Az működött, és jól működött. A [migránsok] Mexikóban maradtak. Rengeteg ember fog meghalni ezen a nyáron, és mi ennek szemtanúi leszünk."

A vám- és határőrség "szívszorítónak" nevezi a helyzetet

"Szívszorító, hogy ilyen kisgyerekeket találunk a semmi közepén, akik magukra vannak utalva. Sajnos ez mostanában túl gyakran előfordul. Ha nincsenek a közösségünk és a bűnüldöző partnereink, ezek a kislányok segítség nélkül nézhettek volna szembe a több mint 100 fokos hőséggel" - mondta Austin L. Skero II, a Del Rio-i szektor vezető járőrügynöke sajtóközleményében.

A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21 ezren vannak. A texasi Fort Blissben található egyik létesítményben több mint 4500 gyermeket tartanak őrizetben. Ügyvédek, jogvédők és mentálhigiénés szakértők szerint egyes menhelyek biztonságosak és megfelelő ellátást nyújtanak, mások viszont veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát. "Ott tartunk megint, ahonnan indultunk: a kormány az adófizetők pénzéből nagy befogadóállomásokat épít... gyerekeknek, ahelyett, hogy arra fordítaná ezt a pénzt, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy a gyerekeket gyorsan egyesítsük a szüleikkel."

(Daily Mail nyomán.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

 • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
 • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2021-12-01 | 10:25
Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

 • A lapnak névtelenül megszólaló jobbikosok szerint az egész pártot maga alá gyűrte Jakab kabinetfőnöke, akit Főtitkárnőnek neveznek a háta mögött.
 • Minden út hozzá vezet, és csak rajta keresztül lehet eljutni Jakabhoz, a párt elnökéhez.
 • Sok jobbikosnak a hölgy stílusa sem tetszik.
Sztori 2021-09-24 | 11:07
Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

 • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
 • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
 • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
 • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
 • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

 • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.