Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban
 • A beszámolók szerint a helyzet egyre romlik.
 • Az alternatív készítmények pedig erősebb mellékhatásokat okoznak, a nőgyógyászati társaság vezetője szerint ettől szenvedve a nők emiatt egyszerűen abbahagyják a rákellenes terápiákat.

Németország-szerte: egyre szűkösebb a rákgyógyszerek kínálata - tudósít az all-in.de német portál.

A rákgyógyszerek ellátási hiánya tovább nőtt.

Tovább szűkült a rákgyógyszerek eddig is szűk keresztmetszete. A rákterápiában a gyógyszerhiányok száma tavaly jelentősen megnőtt. Ezt a Német Hematológiai és Orvosi Onkológiai Társaság (DGHO) jelentette be hétfőn.

"A gyógyszerhiány évek óta fennáll, de jelenleg minden bizonnyal jelentősen fokozódik" - mondta Hermann Einsele, a DGHO ügyvezető elnöke

Az okok sokrétűek - mondta. Vannak problémák a gyártásban és a külföldi ellátási láncoktól való függés miatt, de a kereslet is megnövekedett. Egyedi esetekben felmerül az a probléma, hogy a gyógyszereket gazdasági okokból kivonják a forgalomból.

Tamoxifen és Nab-Paclitaxel

A jelentés szerint különösen a rákterápiában évek óta használt gyógyszerek érintettek. A DGHO szerint ezek például az emlőrák elleni Tamoxifen és a Nab-Paclitaxel, amelyet szintén emlőrák, valamint hasnyálmirigyrák és tüdőrák kezelésére használnak. A rákbetegek számára szánt támogató gyógyszerek, például az antibiotikumok és a húgysavcsökkentők szintén érintettek a kínálathiányban.

Erősebb mellékhatások

Matthias Beckmann, a Német Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság képviselője szerint a szűk keresztmetszetek elsősorban a "standard gyógyszereknél" jelentkeznek. Az alternatívák nem mindig azonos minőségűek. Például erősebb mellékhatások jelentkezhetnek.

"A nők egyszerűen abbahagyják a terápiát, ha a mellékhatások túl nagyok." A helyzet az orvosok és a betegek közötti kapcsolatra is kihat. "A betegekkel való bizalmi kapcsolatunkat tartósan megzavarja az ellátási hiány."

Tavaly a Németországban engedélyezett mintegy 200 rákgyógyszer közül körülbelül 10 volt "kritikusan hiányos" - mondta Bernhard Wörmann, a DGHO orvosigazgatója. Az aggodalom az, hogy a nem kompenzált ellátási hiányból végül ellátási hiány lesz. "És éppen ez a borzasztó számunkra, hogy valóban romlik a prognózis."

Az elmúlt években már kialakult egy nyilvántartás az ellátás szűk keresztmetszetéről - mondta. Wörmann felszólított, hogy hosszú távon több gyártóüzemet hozzanak létre Európában. Thomas Seufferlein, a Német Rákellenes Társaság elnökségi tagja szerint különösen az ellenőrzést kell kiterjeszteni. "Valóban szükségünk van egy megelőző korai előrejelző rendszerre és megfelelő lehetőségekre, hogy időben elháríthassuk az esetlegesen felmerülő ellátási hiányt".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-08-20 | 14:27
Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

 • Amikor Joe Biden amerikai elnök végre megtörte hallgatását az Afganisztánban kibontakozó káoszról, az európai szövetségesek, akik nagy reményeket fűztek a transzatlanti szövetség újraindításához, megdöbbentek.
 • Európai döntéshozók és diplomaták rámutatnak: amikor Amerika "megfordult" Szíriában, az Európában és nem az Egyesült Államokban robbantott ki válságot".
 • A földrajz és a történelem azt sugallja, hogy amint Amerika eltűnik, és a tálibok teljesen átveszik az irányítást Afganisztán felett, a hátramaradt, üldöztetéstől félő egyszerű polgárok mindent meg fognak tenni, hogy biztonságosabb helyre meneküljenek az országból.
 • Biden döntését és bűnbánatának hiányát több okból is bírálták. De talán a legkevésbé elfogadható szempont az, hogy Amerikának, nyersen szólva, megvan az a luxusa, hogy úgy távozhat, ahogy Európa - és más regionális szomszédok - nem.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2022-12-21 | 15:57
Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

 • A Gazdasági minisztérium terve ez.
 • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
 • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

 • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

 • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
 • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
 • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

 • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
 • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
 • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
 • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
 • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.