Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai

Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai
  • Egyre többen teszik fel a kérdést a Bizottságnak: hol a pénz?
  • Teljesen átláthatatlan, ahogyan a tagok a Helyreállítási Alap pénzeit költik.
  • Hogyan, mire, és kinek?
  • Ezekre a kérdéskre nincs válasz.

Az EU Korona újjáépítési alapja 723 milliárd eurót tesz ki. Tulajdonképpen az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának kellene felügyelnie, hogyan osztják el a forrásokat. De alig kap információt a végső kedvezményezettekről - mondja Hohlmeier elnök, tudósít n-tv.

Monika Hohlmeiernek van egy problémája. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága, amelynek a CSU-s politikusnő az elnöke, szerinte részben képtelen ellátni a feladatát.

A kritika középpontjában a Korona Újjáépítési Alapból származó támogatások elosztásának átláthatatlansága áll.

Az EU a világjárvány idején hozta létre a 723 milliárd eurós, kölcsönökből és támogatásokból álló alapot, hogy különböző projektek finanszírozásával válságállóbbá tegye a tagállamokat. Cserébe az uniós tagoknak reformokat kell kezdeményezniük, különösen a digitális és az ökológiai területen.

Hohlmeier tájékoztatást követel az országoktól és az EU Bizottságától arról, hogy pontosan mire fordítják majd a pénzt. A kielégítő válasz a többszöri kérés ellenére még mindig várat magára. "A Költségvetési Ellenőrző Bizottság egyik tagállamtól sem kapott teljes áttekintést az összes vagy legalábbis a lényeges projektekről" - mondja.

Valójában az uniós államok évente kétszer kötelesek átadni a Bizottságnak a 100 legfontosabb végső kedvezményezett listáját. Összesen 14 ország tett már eleget ennek a kötelezettségének. Hohlmeier azonban kifogásolja, hogy ezek a nyilvánosan online megtekinthető listák nem túlságosan megvilágító erejűek.

Olaszország támogatni akarta a futballstadionokat

Az adatbázisban Ausztria például azt állítja, hogy több mint 78 milliót juttat az alapból a szövetségi oktatási, tudományos és kutatási minisztériumnak. Ebből mintegy 73 milliót a diákok digitális terminálokkal való ellátására fordítanak. Hogy ezzel kapcsolatban milyen pályázatokat írnak ki, melyik cég szállítja az eszközöket, és végül ki kapja a pénzt, az nem derül ki a honlapról.

A támogatások hollétéről sok esetben még a parlamenti képviselők sem tudnak sokkal többet. Hohlmeier többször is megkereste a Bizottságot, hogy részletesebb információkhoz jusson. Sikertelenül.

Spanyolország például elkülönített pénzeket az egészségügyre - mondja a CSU-s politikus. "Amikor mi, az EU Parlamentjeként szeretnénk tudni, hogy mire használták fel ténylegesen a forrásokat, hiányos egyedi példákat kapunk, amelyekből nem tudunk következtetéseket levonni a pénzek elosztásának egészére vonatkozóan" - mondta Hohlmeier.

Nem lehet például látni, hogy mely kórházak milyen típusú berendezéseket kaptak és milyen áron. A bizottság azt sem tudta ellenőrizni, hogy a pénzt tisztességesen és pártatlanul költötték-e el.

Olaszországban, amely Spanyolországhoz hasonlóan az egyik legnagyobb kedvezményezettje az újjáépítési alapnak, egy különösen szemléletes példa mutatta meg, hogyan lehet a pénzt elkótyavetyélni, ha az elosztást nem ellenőrzik. Róma két futballstadion építését és felújítását akarta támogatni. Egy velencei stadion 93 millió eurót, egy másik firenzei 55 millió eurót kapott volna. A Bizottság végül közbelépett, és elutasította a projektek finanszírozását az alapból. Firenze polgármestere dacosan reagált, azt állítva, hogy az alapokat már jóváhagyták.

Információt "csak nagy nyomás alatt lehet kapni"

Hohlmeier úgy véli, hogy az olasz hatóságok a személyzet hiánya miatt túlterheltek azzal, hogy az újjáépítési alapból "a kohéziós pénzekkel párhuzamosan lehívják a forrásokat, hogy olyan projektekre költsék, amelyeknek valóban van értelme", ahogy ő fogalmaz. A különböző részletek Olaszországnak történő folyósítása ennek megfelelően késik. A jelentések szerint az olasz kormány korlátozza a Számvevőszék hatáskörét, mert az kritizálta a támogatások felhasználásának késedelmét.

Hohlmeier kritikájával szembesülve a Bizottság szóvivője az ntv.de-nek elmondta, hogy a tagállamok valóban kötelesek "nyilvántartást vezetni a speciális eszközalapok végső kedvezményezettjeiről". Ezeket az adatokat azonban csak a Bizottság, az Európai Számvevőszék, az Európai Csalás Elleni Hivatal vagy az Európai Ügyészség kérésére kellene nyilvánosságra hozniuk.

Valójában az országok nem sértik meg az uniós jogot, ha csak homályos információkat adnak át a Parlamentnek. A Bizottság akkor adja át az adatokat a Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak, amikor az kéri - mondta a szóvivő. Hohlmeier ezt hevesen tagadja. Információt "csak apránként és nagy nyomás alatt lehet kapni" - mondja.

A térkép csak példaként mutatja a projekteket

A Bizottság hangsúlyozza, hogy egy úgynevezett eredménytábla és egy digitális térkép jó áttekintést ad a pénzek elosztásáról. A költségvetési bizottság ezzel szemben azt kifogásolja, hogy az ott látható projektek pusztán példaként vannak kiválasztva, amit az Európai Bizottság is elismer. A grafikon nyilvánosan hozzáférhető adatokból táplálkozik - mondta a szóvivő. "A térkép egy élő projekt, amelyet rendszeresen frissítünk" - tette hozzá.

Ennek megfelelően a térkép is csak hiányos információkat nyújt. Néhol hiányoznak a projekteket részletesen leíró weboldalakra mutató linkek, más esetekben a hivatkozások nem vezetnek sehova. Így fordul elő, hogy egy-egy programot csak kezdetlegesen, néhány mondatban írnak le.

Hohlmeier bizottsága számára, amelynek a költségvetési fegyelem fenntartásában kellene támogatnia a Bizottságot, ez nem alap a munkához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-08 | 15:47
Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

  • Szerinte a fegyverszállításokkal a német kormány hozzájárult az eszkalációhoz.
  • A német kormány "a lakosság többségének akarata ellenében cselekedett, hiszen a felmérések szerint kétharmaduk nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kiterjesztését".
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

  • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
  • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
  • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
  • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
  • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
  • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
  • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
  • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
  • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
  • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.
Sztori 2022-11-23 | 17:08
BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

  • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
  • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

  • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

  • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
  • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

  • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2024-02-07 | 11:06
BILD: hiába a hatalmas gazdatüntetések, a német Zöldek tovább erőltetik a húsadót

BILD: hiába a hatalmas gazdatüntetések, a német Zöldek tovább erőltetik a húsadót

  • Az országot megbénítja a tiltakozáshullám, de a zöldek tovább erőltetik a húsadót.
Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

  • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.