Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai

Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai
 • Egyre többen teszik fel a kérdést a Bizottságnak: hol a pénz?
 • Teljesen átláthatatlan, ahogyan a tagok a Helyreállítási Alap pénzeit költik.
 • Hogyan, mire, és kinek?
 • Ezekre a kérdéskre nincs válasz.

Az EU Korona újjáépítési alapja 723 milliárd eurót tesz ki. Tulajdonképpen az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának kellene felügyelnie, hogyan osztják el a forrásokat. De alig kap információt a végső kedvezményezettekről - mondja Hohlmeier elnök, tudósít n-tv.

Monika Hohlmeiernek van egy problémája. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága, amelynek a CSU-s politikusnő az elnöke, szerinte részben képtelen ellátni a feladatát.

A kritika középpontjában a Korona Újjáépítési Alapból származó támogatások elosztásának átláthatatlansága áll.

Az EU a világjárvány idején hozta létre a 723 milliárd eurós, kölcsönökből és támogatásokból álló alapot, hogy különböző projektek finanszírozásával válságállóbbá tegye a tagállamokat. Cserébe az uniós tagoknak reformokat kell kezdeményezniük, különösen a digitális és az ökológiai területen.

Hohlmeier tájékoztatást követel az országoktól és az EU Bizottságától arról, hogy pontosan mire fordítják majd a pénzt. A kielégítő válasz a többszöri kérés ellenére még mindig várat magára. "A Költségvetési Ellenőrző Bizottság egyik tagállamtól sem kapott teljes áttekintést az összes vagy legalábbis a lényeges projektekről" - mondja.

Valójában az uniós államok évente kétszer kötelesek átadni a Bizottságnak a 100 legfontosabb végső kedvezményezett listáját. Összesen 14 ország tett már eleget ennek a kötelezettségének. Hohlmeier azonban kifogásolja, hogy ezek a nyilvánosan online megtekinthető listák nem túlságosan megvilágító erejűek.

Olaszország támogatni akarta a futballstadionokat

Az adatbázisban Ausztria például azt állítja, hogy több mint 78 milliót juttat az alapból a szövetségi oktatási, tudományos és kutatási minisztériumnak. Ebből mintegy 73 milliót a diákok digitális terminálokkal való ellátására fordítanak. Hogy ezzel kapcsolatban milyen pályázatokat írnak ki, melyik cég szállítja az eszközöket, és végül ki kapja a pénzt, az nem derül ki a honlapról.

A támogatások hollétéről sok esetben még a parlamenti képviselők sem tudnak sokkal többet. Hohlmeier többször is megkereste a Bizottságot, hogy részletesebb információkhoz jusson. Sikertelenül.

Spanyolország például elkülönített pénzeket az egészségügyre - mondja a CSU-s politikus. "Amikor mi, az EU Parlamentjeként szeretnénk tudni, hogy mire használták fel ténylegesen a forrásokat, hiányos egyedi példákat kapunk, amelyekből nem tudunk következtetéseket levonni a pénzek elosztásának egészére vonatkozóan" - mondta Hohlmeier.

Nem lehet például látni, hogy mely kórházak milyen típusú berendezéseket kaptak és milyen áron. A bizottság azt sem tudta ellenőrizni, hogy a pénzt tisztességesen és pártatlanul költötték-e el.

Olaszországban, amely Spanyolországhoz hasonlóan az egyik legnagyobb kedvezményezettje az újjáépítési alapnak, egy különösen szemléletes példa mutatta meg, hogyan lehet a pénzt elkótyavetyélni, ha az elosztást nem ellenőrzik. Róma két futballstadion építését és felújítását akarta támogatni. Egy velencei stadion 93 millió eurót, egy másik firenzei 55 millió eurót kapott volna. A Bizottság végül közbelépett, és elutasította a projektek finanszírozását az alapból. Firenze polgármestere dacosan reagált, azt állítva, hogy az alapokat már jóváhagyták.

Információt "csak nagy nyomás alatt lehet kapni"

Hohlmeier úgy véli, hogy az olasz hatóságok a személyzet hiánya miatt túlterheltek azzal, hogy az újjáépítési alapból "a kohéziós pénzekkel párhuzamosan lehívják a forrásokat, hogy olyan projektekre költsék, amelyeknek valóban van értelme", ahogy ő fogalmaz. A különböző részletek Olaszországnak történő folyósítása ennek megfelelően késik. A jelentések szerint az olasz kormány korlátozza a Számvevőszék hatáskörét, mert az kritizálta a támogatások felhasználásának késedelmét.

Hohlmeier kritikájával szembesülve a Bizottság szóvivője az ntv.de-nek elmondta, hogy a tagállamok valóban kötelesek "nyilvántartást vezetni a speciális eszközalapok végső kedvezményezettjeiről". Ezeket az adatokat azonban csak a Bizottság, az Európai Számvevőszék, az Európai Csalás Elleni Hivatal vagy az Európai Ügyészség kérésére kellene nyilvánosságra hozniuk.

Valójában az országok nem sértik meg az uniós jogot, ha csak homályos információkat adnak át a Parlamentnek. A Bizottság akkor adja át az adatokat a Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak, amikor az kéri - mondta a szóvivő. Hohlmeier ezt hevesen tagadja. Információt "csak apránként és nagy nyomás alatt lehet kapni" - mondja.

A térkép csak példaként mutatja a projekteket

A Bizottság hangsúlyozza, hogy egy úgynevezett eredménytábla és egy digitális térkép jó áttekintést ad a pénzek elosztásáról. A költségvetési bizottság ezzel szemben azt kifogásolja, hogy az ott látható projektek pusztán példaként vannak kiválasztva, amit az Európai Bizottság is elismer. A grafikon nyilvánosan hozzáférhető adatokból táplálkozik - mondta a szóvivő. "A térkép egy élő projekt, amelyet rendszeresen frissítünk" - tette hozzá.

Ennek megfelelően a térkép is csak hiányos információkat nyújt. Néhol hiányoznak a projekteket részletesen leíró weboldalakra mutató linkek, más esetekben a hivatkozások nem vezetnek sehova. Így fordul elő, hogy egy-egy programot csak kezdetlegesen, néhány mondatban írnak le.

Hohlmeier bizottsága számára, amelynek a költségvetési fegyelem fenntartásában kellene támogatnia a Bizottságot, ez nem alap a munkához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2023-03-28 | 12:20
Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

 • A hazaszeretet, a vallás és a kemény munka egyre kevésbé fontosak az amerikaiaknak, derül ki egy exkluzív Wall Street Journal-kutatásból.
Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

 • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
 • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
 • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
 • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
 • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
 • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
 • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
 • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Sztori 2022-10-23 | 15:52
Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

 • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
 • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.
Sztori 2021-12-08 | 12:31
Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

Két informatív videó arról, miért van az EU nyugati felén energiakrízis

 • A Századvég szakértői a Kontextus podcastben és az M5 közszolgálati csatorna Ez itt a kérdés műsorában fejtették ki az EU-t sújtó energiakrízis részleteit.
 • Elhibázott zöld forradalom, a megújuló energiatermelés fetisizálása és a buta atompánik kellettek ahhoz, hogy az EU nyugati felét masszív áremelkedés és energiakrízis érje el.
 • A dolog érdekessége, hogy a hazai baloldali ellenzék ugyanazokat a hibákat követné el idehaza is, amelyektől Nyugat-Európa jelenleg szenved.

 

 

 

Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.