Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették
 • A hazaszeretet, a vallás és a kemény munka egyre kevésbé fontosak az amerikaiaknak, derül ki egy exkluzív Wall Street Journal-kutatásból.

A hazaszeretet, a vallásos hit, a gyermekvállalás és más prioritások, amelyek nemzedékeken át segítettek meghatározni az amerikai nemzeti karaktert, egyre kevésbé fontosak az amerikaiak számára - derül ki a Wall Street Journal-NORC új felméréséből.

A Chicagói Egyetem NORC nevű, pártoktól független kutatószervezetével közösen végzett felmérés szerint az ország politikai pártokra szakadva élesen megosztott az olyan társadalmi tendenciák tekintetében, mint a faji sokszínűség szorgalmazása a vállalkozásokban és a nemi szempontból semleges névmások használata.

A megkérdezettek 38%-a mondta, hogy a hazafiság nagyon fontos számára, 39%-uk pedig azt, hogy a vallás nagyon fontos.

Ez jelentősen elmaradt attól, amikor a Journal 1998-ban először tette fel a kérdést, amikor 70% tartotta nagyon fontosnak a hazafiságot, és 62% a vallást.

Ugyancsak csökkent azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint a gyermekvállalás, a közösségben való részvétel és a kemény munka nagyon fontos érték. A másokkal szembeni tolerancia, amelyet még négy évvel ezelőtt az amerikaiak 80%-a tartott nagyon fontosnak, azóta 58%-ra csökkent.

Bill McInturff közvélemény-kutató, aki az NBC News-szal együtt dolgozott a Journal korábbi felmérésén, amely ezeket az attitűdöket mérte, azt mondta, hogy "ezek a különbségek olyan drámaiak, hogy új és meglepő képet festenek a változó Amerikáról". Feltételezte, hogy "talán a politikai megosztottságunk, a Covid és az évtizedek óta legalacsonyabb gazdasági bizalom megdöbbentő hatással van alapvető értékeinkre".

Számos esemény megrázta és bizonyos értelemben meg is törte a nemzetet azóta, hogy a Journal először kérdezett rá az egyesítő értékekre, köztük a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, a 2008-as pénzügyi válság és az azt követő gazdasági visszaesés, valamint - a WSJ szerint -Donald Trump korábbi elnök felemelkedése.

A Journal által vizsgált egyetlen olyan prioritás, amelynek fontossága az elmúlt negyedszázadban nőtt, a pénz, amelyet az új felmérésben 43 százalék jelölt meg nagyon fontosnak, szemben az 1998-as 31 százalékkal.

A pénztől eltekintve minden korcsoport, beleértve az időseket is, sokkal kisebb jelentőséget tulajdonított azoknak a prioritásoknak és értékeknek, mint amikor a közvélemény-kutatók 1998-ban és 2019-ben kérdeztek róluk. De különösen a fiatalabb amerikaiak tulajdonítanak alacsony jelentőséget azoknak az értékeknek, amelyek közül sok központi szerepet játszott szüleik életében.

A 30 év alatti felnőttek mintegy 23%-a mondta az új felmérésben, hogy a hazafiság nagyon fontos számukra személyesen, szemben a 65 éves vagy idősebb idősek 59%-ával. A fiatalabb válaszadók 31%-a mondta azt, hogy a vallás nagyon fontos számára, míg az idősebbek 55%-a.

A 30 év alatti felnőttek mindössze 23%-a mondta azt, hogy a gyermekvállalás nagyon fontos.

Kevin Williams, az oregoni Bendben (Bend, Ore) működő kereskedelmi és lakossági festőművész számára ezek az értékek közül sok összefügg egymással. A 33 éves Williams azt mondta, hogy szerinte a hazafiság mint polgári érték egyre inkább visszaszorulóban van a növekvő individualizmussal, a sokak által érzett jogosultsággal és a közösségi szerepvállalás csökkenésével párhuzamosan, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az emberek inkább a saját faji vagy kulturális hátterükre összpontosítanak, mint arra, hogy mi a közös az amerikaiakban. 

"Szerintem a hazafiság magában foglalja a közösséghez tartozást és a többi amerikai segítését" - mondta Williams, aki hozzátette, hogy ifjúsági sportolókat edz, és önkéntesként dolgozik egy olyan csoportban, amely tüntetéseken és gyűléseken szavatolja a biztonságot. 

Williams úr elmondta, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások idején, középiskolásként már akkor tudta, hogy csatlakozni fog a hadsereghez. "Egyszerűen úgy éreztem, hogy ki akarom venni a részem a hazám védelméből" - mondta Williams, aki támogatta Donald Trump korábbi elnök két fehér házi kampányát. Végül négy évet szolgált a tengerészgyalogságnál.

Janet Boyer, a délnyugat-pennsylvaniai szénvidéken, Cumberland Townshipben élő egykori pünkösdi lelkész számára a hazafiság politikai színezetet öltött, és már nem fontos számára. "Számomra a hazafiság jobboldali nacionalizmussá változott" - mondta Boyer asszony, aki 2020-ban Biden elnököt támogatta.

A politikai megosztottság is nyomasztja őt. "Régen a republikánusok és a demokraták tisztelték egymást" - mondta az 52 éves Boyer asszony, aki önsegítő író és ékszertervező. "Nem úgy viselkedtek, mintha az iskolaudvaron próbáltak volna bosszúállóak lenni".

Arra a kérdésre, hogy milyen értékek egyesítik a nemzetet, a 43 éves Elana Reiser (Brookhaven, N.Y.) a gazdasági lehetőségekre mutatott rá. "Nem számít, honnan indulsz, mindig sikeressé válhatsz" - mondta.

A felmérésben részt vevők mintegy 21%-a szerint Amerika a világ összes többi országa felett áll, ezt a nézetet egyesek amerikai kivételességnek nevezik. A fele azt mondta, hogy Amerika az egyik legnagyszerűbb ország, néhány másikkal együtt.

Azok aránya, akik szerint más országok jobbak, mint az Egyesült Államok, 27%-ra emelkedett, szemben a 2016-ban feltett hasonló kérdés 19%-ával.

Reiser asszony elmondta, hogy egyetemi matematikatanárként tudja, hogy más országok a matematikai teljesítményt mérő teszteken jobb helyezést érnek el. Elmondta, hogy a hosszabb szabadságok és az anyai szabadságok egyes európai országokban azt jelentik, hogy jobb az életminőségük. "Amerikában lényegében egész életedben dolgoznod kell, és nem kapsz szünetet" - mondta.

Jennifer Benz, a NORC közügyekért és médiakutatásért felelős alelnöke szerint a felmérésben szereplő nézeteket befolyásolhatta a közvélemény-kutatásban is megállapított borúlátó gazdasági kilátások. "Az emberek egyszerűen minden tekintetben rossz véleménnyel vannak az országról" - mondta. 

A felmérés politikai pártok szerint éles különbségeket talált a társadalmi kérdésekben, amelyek egyre inkább előtérbe kerülnek.

A felmérés azt a kérdést tette fel, hogy a társadalom elég messzire ment-e - vagy túl messzire ment-e -, amikor arról van szó, hogy a vállalkozások lépéseket tesznek a faji és etnikai sokszínűség előmozdítására. A republikánusok alig több mint fele szerint a társadalom túl messzire ment, míg a demokratáknak csak a 7%-a szerint. A demokraták 61%-a szerint a sokszínűségre irányuló erőfeszítések nem mentek elég messzire, míg a republikánusok 14%-a szerint.

A republikánusok háromnegyede szerint a társadalom túl messzire ment a transzneműek elfogadásában, míg a demokraták 56%-a szerint a társadalom nem ment elég messzire.

Összességében a felmérésben részt vevők 63%-a szerint a vállalatoknak nem kellene nyilvánosan állást foglalniuk társadalmi és politikai kérdésekben, míg 36%-uk szerint a vállalatoknak kellene állást foglalniuk. A republikánusok 80%-a ellenezte, hogy a vállalatok így járjanak el, míg a demokraták 56%-a támogatta az ötletet.

A felmérésben részt vevők fele mondta, hogy nem tetszik neki az a gyakorlat, hogy egy másik személy megszólításakor nemsemleges névmásokat, például "ők" vagy "őket" kell használni, míg 18%-uk kedvezően ítélte meg ezt. A 35 év alatti válaszadók mintegy 30%-a látta kedvezően a gyakorlatot, míg az idősebbek 9%-a.

A Journal-NORC felmérésében 1019 személyt kérdeztek meg március 1-13. között, főként online. A hibahatár plusz-mínusz 4,1 százalékpont volt. Az új felmérés és a korábbi felmérések lebonyolítási módja közötti különbségek magyarázhatják a vizsgált amerikai értékek fontosságának állítólagos csökkenését. A Journal és az NBC News számára végzett korábbi felmérések során élő interjúkészítőkkel, telefonon keresztül érték el az embereket.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-10-27 | 23:41
Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

 • Mintegy 7 százalékkal csökkent az amerikai középosztály átlagos vagyona, alig kilenc hónap alatt.
 • Ez máris nagyobb visszaesés, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta bármikor.
 • Az amerikai középosztály tagjai közül kétszer annyian mondták, hogy szoronganak az amerikai gazdaság állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2023-01-13 | 19:16
Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

Egyre nagyobb hiány van rákellenes gyógyszerekből Németországban

 • A beszámolók szerint a helyzet egyre romlik.
 • Az alternatív készítmények pedig erősebb mellékhatásokat okoznak, a nőgyógyászati társaság vezetője szerint ettől szenvedve a nők emiatt egyszerűen abbahagyják a rákellenes terápiákat.
Sztori 2022-01-11 | 13:15
Gyurcsány magához ölelte a rejtélyes vagyonnal rendelkező Mártha Imrét

Gyurcsány magához ölelte a rejtélyes vagyonnal rendelkező Mártha Imrét

 • Gyurcsány mindig mesterien üzeni meg embereinek: védelmet barátom csak tőlem remélhetsz.
 • Korábban ugyanezt tette a miniszterelnök-jelöltségbe csúfosan belebukó, és a Főváros élén megrendült Karácsonnyal is.
 • Szinte természetes politikai gengszterizmus, hogy egyfajta fővárosi keresztapaként Gyurcsány ezt csinálja Budapesten.
 • Neki van a legnagyobb és legszervezettebb pártja, és a legtöbb szavazója a városban.
 • Két MSZP-s kerületi polgármester DK-ba történő átállításával pedig a Fővárosi Közgyűlésben is Gyurcsánynak van a legnagyobb szava.
 • A Demokratikus Koalíció elnöke minden, neki alárendelt emberrel megcsókoltatja a pecsétgyűrűt, amikor azok bajba kerülnek.
 • Mint egy igazi keresztapa.
Sztori 2023-03-02 | 20:54
A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

 • Mindannyian az ellenőrizetlen bevándorlást okolják döntésükért.
 • Nem érzik magukat biztonságban, és nem érzik otthonuknak Franciaországot.
 • Egyikük szerint "Franciaország olyan erőszakos, mint Brazília."
Sztori 2023-03-04 | 21:17
Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

 • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
 • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
 • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
 • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
 • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.
Sztori 2021-05-14 | 16:17
Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

 • Suzie Quintal férje, Nathan januárban veszítette el jegygyűrűjét a Norfolk-szigeten.
 • Egy helyi búvár, Susan Prior megtalálta a jegygyűrűt egy hal teste köré ragadva.
 • A helyiek a szigeten most megpróbálják megtalálni a halat, hogy eltávolíthassák a halról jegygyűrűt.
 • Quintal asszony szerint a gyűrű akkor került le a férjének ujjáról, amikor egy nap úszni ment.