Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút
  • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
  • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
  • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
  • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
  • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
  • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."

Jövő kedden lesz az évfordulója annak, hogy a Biden-kormány megsemmisítette az Északi Áramlat 1 és 2 négy vezetékéből hármat. Van még mit mondanom erről, de várni kell vele. Hogy miért? Mert az Oroszország és Ukrajna közötti háború, amelyben a Fehér Ház továbbra is elutasítja a tűzszünetről szóló minden beszédet, fordulóponthoz érkezett - fogalmaz Hers a blogján.

Vannak jelentős csoportok az amerikai hírszerző közösségben, akik a helyszíni jelentésekre és a technikai hírszerzésre támaszkodva úgy vélik, hogy a demoralizált ukrán hadsereg feladta annak lehetőségét, hogy legyőzze a súlyosan aláaknázott háromszintű orosz védelmi vonalakat, és a háborút a Krímre és az Oroszország által elkobzott, majd annektált négy megyére terjessze ki. A valóság az, hogy Volodimir Zelenszkij megvert hadseregének már nincs esélye a győzelemre.
A háború azért folytatódik - mondta nekem egy, a jelenlegi hírszerzéshez hozzáférő tisztviselő -, mert Zelenszkij ragaszkodik hozzá, hogy folytatódnia kell.
Sem a főhadiszállásán, sem a Biden-féle Fehér Házban nem beszélnek tűzszünetről, és nincs érdeklődés olyan tárgyalások iránt, amelyek a mészárlás végéhez vezethetnének. "Az egész hazugság" - mondta a tisztviselő az ukrán állításokról szólva, amelyek szerint fokozatos előrelépés történt az offenzívában, amely elképesztő veszteségeket szenvedett el, miközben néhány elszórtan fekvő területen teret nyert, amit az ukrán hadsereg hetente méterekben mér.

"Legyünk egyértelműek" - mondta a tisztviselő.

"Putyin ostoba és önpusztító tettet követett el a háború kirobbantásával. Azt hitte, hogy varázsereje van, és hogy minden, amit csak akart, meg is fog valósulni".

Oroszország kezdeti támadása - tette hozzá a tisztviselő - rosszul volt megtervezve, alul volt tervezve személyzettel, és szükségtelen veszteségekhez vezetett. "A tábornokai hazudtak neki, és úgy kezdte meg a háborút, hogy nem volt logisztikája - nem volt módja a csapatai utánpótlására". A vétkes tábornokok közül sokakat rövid úton elbocsátottak.

"Igen", mondta a tisztviselő, "Putyin hülyeséget csinált, akármilyen provokációval is, az ENSZ alapokmányának megsértésével, és mi is" - Biden elnök döntésére gondolva, hogy Zelenszkij és hadseregének finanszírozásával proxy-háborút indít Oroszországgal.

Dezinformációs hadművelet Putyin betegségeiről

"És ezért a média segítségével feketére kell festenünk őt, hogy igazolni tudjuk a hibánkat".

Ezzel egy titkos dezinformációs műveletre utalt, amelynek célja Putyin lejáratása volt, és amelyet a CIA a brit hírszerzés elemeivel összehangolva hajtott végre. A sikeres művelet hatására a nagy médiaorgánumok itthon és Londonban arról számoltak be, hogy az orosz elnök különféle betegségekben szenved, amelyek között vérzavarok és egy súlyos rákos megbetegedés is szerepelt. Az egyik gyakran idézett történet szerint Putyint nagy dózisú szteroidokkal kezelték.

Nem mindenkit vertek át. A Guardian 2022 májusában szkeptikusan számolt be arról, mert a pletykák "széles skálán mozogtak: Vlagyimir Putyin rákban vagy Parkinson-kórban szenved, állítják meg nem erősített és nem ellenőrzött jelentések". De sok nagy hírügynökség bekapta a horgot. 2022 júniusában a Newsweek egy nagy szenzációnak kikiáltott hírt közölt, amelyben meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Putyin két hónappal korábban előrehaladott rákbetegség miatt kezelésen esett át: "Putyin szorítása erős, de már nem abszolút erős. A Kremlben zajló versengés soha nem volt még ilyen intenzív. Mindenki érzi, hogy közeleg a vég" - fogalmazott a lap.

Az ukrán offenzíva kudarca

"A júniusi offenzíva első napjaiban volt néhány korai ukrán behatolás" - mondta a tisztviselő - "Oroszország három félelmetes beton védműve közül az erősen csapdába esett első vonalnál vagy annak közelében", "de az oroszok visszahúzódtak, hogy beszippantsák őket". "És mindannyian meghaltak".

A hetekig tartó magas veszteségek és a kevés előrehaladás, valamint a tankok és páncélozott járművek szörnyű veszteségei után - mondta - az ukrán hadsereg főbb elemei, anélkül, hogy ezt kinyilvánították volna, gyakorlatilag leállították az offenzívát. Az a két falu, amelyet az ukrán hadsereg nemrégiben elfoglaltnak mondott, "olyan apró, hogy két Burma-Shave tábla közé sem férne be" - utalva azokra a hirdetőtáblákra, amelyek a második világháború után minden amerikai autópályán ott látszottak.

A Biden-kormányzat Oroszországgal és Kínával szembeni neokon-gyökerű ellenségességének mellékterméke - amit Tony Blinken külügyminiszter megjegyzései is példáznak, aki többször kijelentette, hogy jelenleg nem támogat tűzszünetet Ukrajnában - jelentős szakadást eredményezett a hírszerző közösségben.

Ennek egyik áldozata lett a titkos Nemzeti Hírszerzési Becslések, amelyek évtizedek óta meghatározzák az amerikai külpolitika paramétereit. A CIA néhány kulcsfontosságú irodája sok esetben megtagadta a részvételt a NIE-folyamatban, mert mély politikai nézeteltérésük volt a kormányzat agresszív külpolitikájával. Az egyik legutóbbi kudarc egy olyan tervezett NIE becslést érintett, amely a Tajvan elleni kínai támadás következményeivel foglalkozott.
Hetekkel ezelőtt beszámoltam arról, hogy a CIA és a hírszerző közösség más elemei között régóta fennálló nézeteltérés van a jelenlegi ukrajnai háború előrejelzésével kapcsolatban.

A CIA elemzői következetesen sokkal szkeptikusabbak voltak, mint kollégáik a Védelmi Hírszerző Ügynökségnél (DIA) az ukrajnai siker kilátásaival kapcsolatban.

Az amerikai média figyelmen kívül hagyta a vitát, de a londoni székhelyű Economist jól tájékozott riporterei nem. Az amerikai közösségen belüli belső feszültség egyik jele a magazin szeptember 9-i számában jelent meg, amikor Trent Maul, a DIA elemzési igazgatója rendkívüli, jegyzőkönyvbe foglalt interjút adott az Economistnak, amelyben megvédte ügynökségének az ukrajnai háborúról és a zűrös ellentámadásról szóló optimista tudósításait. Ezkkor történt, hogy az Economist címlapján megjegyezte: "Ritka interjú". Amerika első számú újságjai számára mindez észrevétlenül maradt.

Maul elismerte, hogy a DIA "tévedett" az amerikai szövetségesek "küzdeni akarásáról" szóló jelentésében, amikor az Egyesült Államok által kiképzett és finanszírozott iraki és afganisztáni hadseregek "szinte egyik napról a másikra összeomlottak". Maul vitába szállt a CIA panaszaival - bár az ügynökséget név szerint nem idézte - az ukrán katonai vezetés képzetlenségével és a jelenlegi ellentámadásban alkalmazott taktikáival kapcsolatban. Az Economistnak azt mondta, hogy Ukrajna közelmúltbeli katonai sikerei "jelentősek", és 40-50 százalékos valószínűséggel képesek áttörni Oroszország háromszintű védelmi vonalait az év végéig. Figyelmeztetett azonban - számolt be az Economist -, hogy "a korlátozott lőszer és a romló időjárás miatt ez "nagyon nehéz lesz."

Zelenszkij az Economistnak egy héttel később adott interjújában elismerte, hogy észlelte - hogyan is ne észlelte volna? -, amit a magazin idézett, hogy "hangulatváltozást észlelt néhány partnere körében".

Zelenszkij azt is elismerte, hogy az általa a harctéren tapasztalt "közelmúltbeli nehézségeit" egyesek oknak tekintették arra, hogy komoly tárgyalásokat kezdjenek Oroszországgal a háború befejezéséről. Ezt ő "rossz pillanatnak" nevezte, mert Oroszország "látja ugyanezt".

De Zelenszkij ismét világossá tette, hogy a béketárgyalások nincsenek napirenden, és újabb fenyegetést intézett a térség azon vezetőihez, akiknek országai ukrán menekülteket fogadnak be, és akik - mint a CIA jelentette Washingtonban - a háború befejezését akarják.

Zelenszkij az interjúban figyelmeztetett, ahogy az Economist megírta: "Nem lehet megjósolni, hogyan reagálna az európai országokban élő több millió ukrán menekült arra, ha a [nyugati szövetségesek] elhagynák az országukat". Zelenszkij szerint az ukrán menekültek "jól viselkedtek ... és hálásak" azoknak, akik menedéket nyújtottak nekik, de nem lenne "jó történet" Európa számára, ha egy ukrán vereség "sarokba szorítaná az embereket". Ez nem más, mint a belső felkelés veszélye.

Zelenszkij ezen a héten az ENSZ éves New York-i Közgyűléséhez intézett üzenete kevés újat kínált, és - a Washington Post beszámolója szerint - a jelenlévők részéről megkapta a kötelező "meleg fogadtatást". De - jegyezte meg a Post - "beszédét egy félig telt ház előtt tartotta, sok delegáció nem volt hajlandó megjelenni és meghallgatni mondanivalóját". Néhány fejlődő ország vezetői - tette hozzá a jelentés - "frusztráltak" voltak amiatt, hogy "a Biden-kormányzat által az ukrajnai háború finanszírozására komoly elszámoltathatóság nélkül elköltött több milliárd dollár csökkentette a támogatásukat saját küzdelmeikhez, hogy megbirkózzanak "a felmelegedő világgal, a szegénységgel való szembenézéssel és a biztonságosabb élet biztosításával polgáraik számára".

Biden elnök a Közgyűlés előtt tartott korábbi beszédében nem foglalkozott Ukrajna veszélyes helyzetével az Oroszországgal vívott háborúban, hanem megújította az Ukrajnának nyújtott hangzatos támogatását, és ragaszkodott ahhoz, hogy "egyedül Oroszországot terheli a felelősség ezért a háborúért" - figyelmen kívül hagyva, ahogyan sok fejlődő ország vezetője nem teszi, a NATO három évtizedes keleti terjeszkedését, és az Obama-kormányzat titkos részvételét az oroszbarát ukrán kormány 2014-es megdöntésében. 

Lehet, hogy az elnöknek érdemben igaza van, de a világ többi része emlékszik arra - és úgy tűnik, ez a Fehér Ház nem -, hogy Amerika volt az, aki úgy döntött, hogy háborút indít Irakban és Afganisztánban, és nem sokat törődött azzal, hogy ezt érdemben indokolja.

Az elnök nem beszélt arról, hogy azonnali tűzszünetre van szükség egy olyan háborúban, amelyet Ukrajna nem nyerhet meg, és amely tovább növeli a bolygót jelenleg elárasztó éghajlati válságot okozó szennyezést. Biden, Blinken miniszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó támogatásával - de Amerikában szerte csökkenő támogatottsággal - az ukrajnai háború iránti lankadatlan pénzügyi és erkölcsi támogatását az újraválasztása szempontjából "do or die" kérdéssé tette.

Eközben a könyörtelen Zalensky a múlt héten a 60 Minutes, az agresszív amerikai újságírás egykori csúcsteljesítményének egyik hízelgő tudósítójának adott interjújában Putyint egy újabb Hitlernek állította be, és hamisan állította, hogy Ukrajna kezdeményező szerepet játszik az Oroszországgal vívott jelenlegi, megingott háborúban.

A CBS tudósítója, Scott Pelley kérdésére, hogy szerinte "a nukleáris háború veszélye már mögöttünk van-e", Zelenszkij így válaszolt: "Szerintem továbbra is fenyegetőzni fog. Arra vár, hogy az Egyesült Államok kevésbé legyen stabil. Úgy gondolja, hogy ez az amerikai választások idején fog bekövetkezni. Az instabilitást fogja keresni Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Erre a nukleáris fegyverek bevetésének kockázatát fogja felhasználni. Folyamatosan fenyegetőzni fog."

Az amerikai hírszerzési tisztviselő, akivel beszéltem, karrierje első éveit a szovjet agresszió és kémkedés elleni munkával töltötte, tiszteli Putyin intellektusát, de megveti döntését, hogy háborút indított Ukrajnával szemben, és kezdeményezte a háborúval járó halált és pusztítást.

De, mint fogalmazott nekem: "A háborúnak vége. Oroszország győzött. Nincs többé ukrán offenzíva, de a Fehér Háznak és az amerikai médiának fenn kell tartania a hazugságot. Az igazság az, hogy ha az ukrán hadseregnek parancsot adnának az offenzíva folytatására, a hadsereg fellázadna. A katonák már nem hajlandóak meghalni, de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-11 | 22:11
Márki-Zay a facebookjára már betelepítette a migránsokat

Márki-Zay a facebookjára már betelepítette a migránsokat

  • Érdekes dologra hívta fel a figyelmet a BENNFENTES egyik éles szemű olvasója.
  • A baloldal miniszterelnök-jelöltjének Facebookját ellepték a migránsok.
  • Az előválasztási győzelmi videója alatt sorjáznak az arab, iráni, japán és venezuelai álprofilok és profilok.
  • A videója alatti 5 800 lájk felének semmi köze Magyarországhoz, a hatalmas nagy lájkszám egyszerű csalás.
  • Ez a legolcsóbb és legátlátszóbb technika, ha valaki azt akarja, hogy a posztjai alatt hatalmas számú lájk legyen.
  • Egy programmal azt lehet elérni, a bejegyzéseit lájkolgassák a Facebookon a kamuprofilok, nemlétező személyek, vagy létező, de teljesen irreleváns profilok.
  • A cél az, hogy nagy lájkszámok legyenek egy bejegyzés alatt.
  • Lehet, hogy Márki-Zay teljes élete ugyanilyen megtévesztő csalás?
  • Képernyőképekkel bizonyítjuk, hogy Márki-Zay Péter videójának lájkolói nagyrészt kamuprofilok, kattintson!
Sztori 2023-07-27 | 13:37
Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

  • 2022 január-júniusa és 2023 január-júniusa között megduplázódott a Németországban először menedékkérelmet benyújtók száma.
  • A rendőrségi szakszervezet vezetője "rendkívül drámai" helyzetet lát.
Sztori 2023-02-25 | 15:48
Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

  • A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.
  • Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

  • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
  • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.
Sztori 2023-05-09 | 21:10
Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

  • A Telexet nemrégiben egyik alapítója, Munk Veronika hagyta el egy szlovák progresszív lap kedvéért.
  • Legalábis így szólt a bejelentés, de a valóság az, hogy a Telex-szel gáláns cseh milliárdos a pozsonyi lapjához igazolta Munkot, nem függetlenül attól, hogy Szlovákiában hamarosan választások lesznek, és a globalista pártok igen csehül állnak.
  • A 444-től távozott két alapember, mindketten Uj Péter megbízható munkatársai voltak közel két évtizeden át.
  • Ott maradt azonban Uj másik, megbízható embere, W. Róbert, akinek botrányát eltussolták házon belül.
  • A progresszív dollármédiában nem az övé az első eset, hogy a vezetők szemet hunynak régi munkatársuk viselkedése fölött, korábban a Telexnél is megtörtént ez.
  • A dollármédiát szorongatja a finanszírozás: egyes médiumok megkapják a korábbi pénzeiket, mások pedig nem. "Átstrukturálás jön", fogalmaznak azok, akik látták már a terveket.
  • Kitartóan emlegetik, hogy az Action for Democracy-t vezető Korányi Dávid kavarja a lapokat és osztja továbbra is a pénzeket.
  • De már nem feltétlenül csak hivatalos médiára akarnak költeni, elkezdődött a nagy influenszer-casting is, hogy megpróbálják fölépíteni az ellen-Megafont.
  • Ehhez már bejáratott, nagy elérésekkel rendelkező influenszereket akarnak leigazolni és összevásárolni.
  • Az első ember, akivel a BENNFENTES információi szerint tárgyalnak, az az utóbbi időben a saját fejének börtönében meghülyült Puzsér Róbert.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

  • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
  • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2021-05-14 | 16:17
Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

  • Suzie Quintal férje, Nathan januárban veszítette el jegygyűrűjét a Norfolk-szigeten.
  • Egy helyi búvár, Susan Prior megtalálta a jegygyűrűt egy hal teste köré ragadva.
  • A helyiek a szigeten most megpróbálják megtalálni a halat, hogy eltávolíthassák a halról jegygyűrűt.
  • Quintal asszony szerint a gyűrű akkor került le a férjének ujjáról, amikor egy nap úszni ment.
Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

  • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
  • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
  • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.