Erdogan: Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Erdogan: Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan csütörtök este az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben. A török elnök kifejtette: Európa azzal, hogy lezárja határait, nem helyezheti kívül magát a problémán - közli a Magyar Nemzet.

"Európa ezzel nemcsak a nemzetközi jogot sérti meg, de az emberi értékeknek is hátat fordít" – fogalmazott. Egyértelművé tette azt is, hogy országa nem az a hely, ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat. A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek – tette hozzá egyúttal.

Tudatta, jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén.

A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni.

"Hogy más útvonalon hova mennek, az már az ő dolguk" – mutatott rá.

Márpedig Törökország szerepe kulcsfontosságú a tálibok hatalomátvétele után várhatóan Afganisztánból Európa felé meginduló bevándorlási hullám feltartóztatása szempontjából. Ahogyan a destabilizálódott közép-ázsiai állam szomszédjainak, például Pakisztánnak és Iránnak is, ugyanis kizárólag rajtuk múlik majd, hogy mennyien jutnak el az Európai Unió határaihoz a tálibok megtorlásától való félelem által motiválva.

A lap megkeresésére Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója rámutatott: nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt húsz évben rengeteg afgán ember szolgálta az amerikaiakat, illetve a NATO-t, közülük pedig bőven akadnak olyanok is, akik nagyon komoly hírszerzési feladatokat láttak el, s mind hittek abban, hogy az ország a változás útjára lépett – nekik pedig van okuk félni a tálib megtorlástól.

"Az sem elhanyagolható tény, hogy az afgán lakosság nagyjából fele 2001 után született, ők tehát egy olyan világban nőttek fel, ami teljesen mást ígért, mint ami várhatóan most megvalósul a tálibok ismételt hatalomra kerülésével; gondoljunk a fiatal lányok iskoláztatására és a nők munkába állására" – ezek az álmok most úgy tűnik, semmivé foszlanak, noha a tálibok láthatóan igyekeznek – legalábbis retorikájukat tekintve – egy barátságosabb arcukat mutatni – magyarázta Marsai Viktor.

A kutató szerint az sem mellékes, hogy 2001-ben ráadásul még nemigen volt közösségi média, most viszont már mindenki kezében ott van az okostelefon, nem csak a Nyugaton, de Afganisztánban is. – A fiatal társadalom tehát a képernyőn keresztül érkező ingerek hatására is motivált lehet abban, hogy elhagyja a közép-ázsiai országot, hiszen a Nyugatról, illetve a környező országokból áradó tartalmak könnyen arra ösztönözhetik őket, hogy útnak induljanak – fűzte hozzá.

Mint arra a kutató rámutatott: az Európai Unió szempontjából rendkívül fontos Afganisztán nyugati szomszédjának, Iránnak a szerepe, illetve az, hogy a perzsa állam milyen mértékben fogja feltartóztatni az újonnan érkezőket, hiszen már most is közel egymillió afgán él Iránban.

Marsai Viktor emlékeztetett: 295 kilométer hosszú falat épít a török kormány az ország Iránnal közös határára, hogy kívül tartsa az Afganisztánból érkező menedékkérőket, ezt júliusban kezdték el építeni, s körülbelül 150 kilométer már el is készült.

"Azt azonban fontos tudatosítani, hogy sem Ankara, sem pedig Teherán nem fogja megerősíteni a határvédelmét Európa két szép szeméért cserébe" – szögezte le a kutató, utalva arra, hogy az Európai Uniónak ismét meg kell nyitnia a pénzcsapokat annak érdekében, hogy a menekültek ne jussanak el az Európai Unió határáig.

Marsai Viktor beszélt arról is: voltak előrelépések az Európai Unióban a migráció megítélését illetően, ez ugyanakkor nem független az álláspontja mellett a kezdetek óta következetesen kitartó magyar kormány retorikájától. – Az Európai Bizottság tavaly például elég határozottan Görögország mellé állt, mikor Törökország útjának eresztette a menekülteket; ugyanezt a támogató hozzáállást látjuk most a litván–belarusz határon – magyarázta a kutató.

Marsai szerint az látszik, hogy bár az Európai Unió mostanra eljutott oda, hogy próbálja megszüntetni az illegális migrációt, annak szankcionálására azonban még mindig nincs megoldás.

"Az Európai Unió területére már bejutott, ám elutasított menedékkérelemmel rendelkező bevándorlóknak ugyanis csupán az egyharmadát sikerül kitoloncolni" – mutatott rá Marsai. Hozzáfűzte: ha tehát valaki útra kell, és sikerül betenni a lábát az EU területére, akkor 80-85 százalék esélye van arra, hogy valahogyan itt ragad. Ez még mindig nagyon sok, és ösztönzőleg hathat azokra, akik most azon gondolkodnak, megéri-e útnak indulni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-10-24 | 15:33
A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

 • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
 • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

 • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
 • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
 • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
 • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
 • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
 • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
 • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
 • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
 • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
 • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
 • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
 • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
 • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

 • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
 • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
 • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
 • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
 • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2023-03-02 | 21:05
EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

 • Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése több mint 14 ezer ukrán menekültet kérdezett meg tíz európai országban.
 • Az eredmények azt mutatják: Németországban a legmagasabb, 42 százalékos azoknak a menekülteknek az aránya, akik a befogadó országban szeretnének maradni.
 • A nyelvtanfolyamokon is különösen gyakran vesznek részt ebben az országban. Ezzel szemben Németország a munkaerő-piaci integráció tekintetében a sereghajtó.
Sztori 2021-12-13 | 12:23
Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

 • Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.
 • Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.
 • Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani.
 • Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.