Erdogan: Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Erdogan: Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan csütörtök este az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben. A török elnök kifejtette: Európa azzal, hogy lezárja határait, nem helyezheti kívül magát a problémán - közli a Magyar Nemzet.

"Európa ezzel nemcsak a nemzetközi jogot sérti meg, de az emberi értékeknek is hátat fordít" – fogalmazott. Egyértelművé tette azt is, hogy országa nem az a hely, ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat. A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek – tette hozzá egyúttal.

Tudatta, jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén.

A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni.

"Hogy más útvonalon hova mennek, az már az ő dolguk" – mutatott rá.

Márpedig Törökország szerepe kulcsfontosságú a tálibok hatalomátvétele után várhatóan Afganisztánból Európa felé meginduló bevándorlási hullám feltartóztatása szempontjából. Ahogyan a destabilizálódott közép-ázsiai állam szomszédjainak, például Pakisztánnak és Iránnak is, ugyanis kizárólag rajtuk múlik majd, hogy mennyien jutnak el az Európai Unió határaihoz a tálibok megtorlásától való félelem által motiválva.

A lap megkeresésére Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója rámutatott: nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt húsz évben rengeteg afgán ember szolgálta az amerikaiakat, illetve a NATO-t, közülük pedig bőven akadnak olyanok is, akik nagyon komoly hírszerzési feladatokat láttak el, s mind hittek abban, hogy az ország a változás útjára lépett – nekik pedig van okuk félni a tálib megtorlástól.

"Az sem elhanyagolható tény, hogy az afgán lakosság nagyjából fele 2001 után született, ők tehát egy olyan világban nőttek fel, ami teljesen mást ígért, mint ami várhatóan most megvalósul a tálibok ismételt hatalomra kerülésével; gondoljunk a fiatal lányok iskoláztatására és a nők munkába állására" – ezek az álmok most úgy tűnik, semmivé foszlanak, noha a tálibok láthatóan igyekeznek – legalábbis retorikájukat tekintve – egy barátságosabb arcukat mutatni – magyarázta Marsai Viktor.

A kutató szerint az sem mellékes, hogy 2001-ben ráadásul még nemigen volt közösségi média, most viszont már mindenki kezében ott van az okostelefon, nem csak a Nyugaton, de Afganisztánban is. – A fiatal társadalom tehát a képernyőn keresztül érkező ingerek hatására is motivált lehet abban, hogy elhagyja a közép-ázsiai országot, hiszen a Nyugatról, illetve a környező országokból áradó tartalmak könnyen arra ösztönözhetik őket, hogy útnak induljanak – fűzte hozzá.

Mint arra a kutató rámutatott: az Európai Unió szempontjából rendkívül fontos Afganisztán nyugati szomszédjának, Iránnak a szerepe, illetve az, hogy a perzsa állam milyen mértékben fogja feltartóztatni az újonnan érkezőket, hiszen már most is közel egymillió afgán él Iránban.

Marsai Viktor emlékeztetett: 295 kilométer hosszú falat épít a török kormány az ország Iránnal közös határára, hogy kívül tartsa az Afganisztánból érkező menedékkérőket, ezt júliusban kezdték el építeni, s körülbelül 150 kilométer már el is készült.

"Azt azonban fontos tudatosítani, hogy sem Ankara, sem pedig Teherán nem fogja megerősíteni a határvédelmét Európa két szép szeméért cserébe" – szögezte le a kutató, utalva arra, hogy az Európai Uniónak ismét meg kell nyitnia a pénzcsapokat annak érdekében, hogy a menekültek ne jussanak el az Európai Unió határáig.

Marsai Viktor beszélt arról is: voltak előrelépések az Európai Unióban a migráció megítélését illetően, ez ugyanakkor nem független az álláspontja mellett a kezdetek óta következetesen kitartó magyar kormány retorikájától. – Az Európai Bizottság tavaly például elég határozottan Görögország mellé állt, mikor Törökország útjának eresztette a menekülteket; ugyanezt a támogató hozzáállást látjuk most a litván–belarusz határon – magyarázta a kutató.

Marsai szerint az látszik, hogy bár az Európai Unió mostanra eljutott oda, hogy próbálja megszüntetni az illegális migrációt, annak szankcionálására azonban még mindig nincs megoldás.

"Az Európai Unió területére már bejutott, ám elutasított menedékkérelemmel rendelkező bevándorlóknak ugyanis csupán az egyharmadát sikerül kitoloncolni" – mutatott rá Marsai. Hozzáfűzte: ha tehát valaki útra kell, és sikerül betenni a lábát az EU területére, akkor 80-85 százalék esélye van arra, hogy valahogyan itt ragad. Ez még mindig nagyon sok, és ösztönzőleg hathat azokra, akik most azon gondolkodnak, megéri-e útnak indulni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-07-17 | 09:50
Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai

Német média: Senki sem tudja, hová tűnnek az EU átláthatatlanul költött milliárdjai

  • Egyre többen teszik fel a kérdést a Bizottságnak: hol a pénz?
  • Teljesen átláthatatlan, ahogyan a tagok a Helyreállítási Alap pénzeit költik.
  • Hogyan, mire, és kinek?
  • Ezekre a kérdéskre nincs válasz.
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

  • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
  • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
  • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
  • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
  • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
  • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
  • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
  • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
  • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

  • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
  • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
  • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
  • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
  • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
  • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
  • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
  • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
  • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2022-09-30 | 15:30
15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

  • Sorra jelentik be a német cégek, hogy az energiaár drágulása miatt sokkal alacsonyabb hőfokra fűtik majd fel irodaházaikat, vagy be is zárják azokat.
  • Az Otto Group 15 fokra fűti fel a be nem zárt irodát, a Hermes csomagküldő leányvállalatánál 4 hamburgi irodájából hármat bezár a télre.
  • A cégek azt is javasolják munkavállalóiknak, hogy dolgozzanak otthonról.
  • A Henkel korszerűsíti széntüzelésű kazánjait, a Beiersdorf pedig dízelaggregátorokat szerzett be, ha áramkimaradás lenne a cégnél.
Sztori 2023-05-09 | 13:24
Brit történész egy dán portálnak: az ukrajnai háború a történelem leginkább elkerülhető háborúja lett volna

Brit történész egy dán portálnak: az ukrajnai háború a történelem leginkább elkerülhető háborúja lett volna

  • Geoffrey Roberts brit történész a háború okairól és indítékairól beszélt egy dán portálnak.
  • A neves brit a Hitler-Sztálin paktum, és a sztálini Szovjetunió elismert kutatója.
  • Álláspontja szerint Putyin úgy érezhette, sarokba szorították, ezért megelőző háborút kell indítania, hogy Ukrajna ne fenyegethesse NATO-tagként egy NATO-Oroszország háborúval.
  • E fenyegetés legutolsó momentuma a történész szerint az lehetett, hogy Zelenszkij taktikai atomfegyverek beszerzéséről beszélt a 2022 februári, müncheni biztonsági konferencián.
  • A történész szerint Putyin ezt nem hagyhatta, mert létében fenyegetve érezte e törekvés miatt Oroszországot.
  • Mindemellet úgy érvel, az ukrajnai háború a történelem "legelkerülhetőbb háborúja" lett volna.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

  • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
  • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
  • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
  • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
  • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
  • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
  • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
  • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

  • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
  • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.