Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket
 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.

Ahogy a konfliktus elhúzódik és fokozódik, a fegyverarzenál kritikus szintre csökken, többek között az Egyesült Államokban is. A Pentagon további felszereléseket rendel, de a készletek feltöltése nem lesz egyszerű - írja a Le Monde.

Meddig bírják a nyugatiak? - teszi fel a kérdést a francia baloldali lap.

Kilenc hónappal Oroszország ukrajnai offenzívájának megindítása után egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Kijev szövetségesei képesek-e tartani a fegyverszállítások ütemét, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ukrán hadsereg ellen tudjon állni a moszkvai csapatoknak.

"A lőszerkészletek rendkívül gyorsan fogynak a nyugati arzenálokban. Most az országoknak a kritikus készleteikből kell felszabadítaniuk, ha támogatni akarják Ukrajnát" - figyelmeztetett Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium államtitkára egy november 17-i sajtóinterjúban.

A hidegháború vége óta az első "nagy intenzitású" konfliktusként bemutatott, az oroszok és ukránok közötti összecsapás rendkívül anyagigényes. Katonai szakértők szerint az oroszok és az ukránok a nyári harcok csúcspontján naponta 60 000, illetve 20 000 lövedéket lőttek ki - a Pentagon szerint ez az arány mára napi 20 000-re, illetve 7 000-re csökkent. Az Oryx weboldal, amely videós bizonyítékok alapján követi nyomon az egyes felek fizikai pusztulását, úgy becsüli, hogy az orosz hadsereg február 24-e óta több mint 1500 harckocsit vesztett el, ami az aktív flottájának a felét jelenti. Kevésbé dokumentált, de az ukrajnai harci eszközökben keletkezett veszteségek is jelentősek.

Hogy a "nagy intenzitású" háborút táplálják, és lehetővé tegyék az ukránok számára, hogy válaszoljanak az orosz tűzáradatra, a Nyugat szélesre tárta arzenáljainak kapuit, elsősorban az Egyesült Államok, amely a katonai segítség kétharmadát nyújtja.

A Pentagon február 24. óta hivatalosan több mint egymillió lövedéket szállított Kijevnek: 924 000 darab 155 mm-es kaliberű, 125 000 darab 120 mm-es, 180 000 darab 105 mm-es lövedéket. Kilenc hónap alatt az ukránok közel 50 000 páncéltörő rakétát kaptak az amerikai készletekből, köztük több mint 8500 Javelin rakétát, amely fegyver a háború elején segített megállítani az orosz tankok előrenyomulását Kijev felé.

Mintegy 1600 Stinger légvédelmi rakétát, valamint közel 3000 Switchblade és Phoenix Ghost drónt is leszállítottak.

Ennek eredményeképpen a nyugati készletek fogynak, és egyes felszerelések a jelentések szerint kritikus szinten vannak, többek között az Atlanti-óceán túloldalán is.

"Egyes amerikai készletek elérik a háborús tervezéshez és kiképzéshez szükséges minimális szintet" - mondta Mark Cancian, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kutatója egy szeptember 16-án kiadott jegyzetében.

A szakértő szerint az Egyesült Államok a Javelin és Stinger rakétakészletének egyharmadát szállította Kijevnek, és az ukránok számára oly hasznos Himars rakétavetőket felszerelő GMLRS rakéták készletei is nyomás alatt vannak.

"Ukrajna megsegítése érdekében az Egyesült Államok kimerítette saját kulcsfontosságú fegyverkészletét" - állítják a Center for a New American Security (CNAS), egy másik washingtoni székhelyű biztonsági agytröszt kutatói november 17-én közzétett jelentésükben. De az oroszok hadianyag-vesztesége is jelentős, akik kénytelenek Iránhoz és Észak-Koreához fordulni, hogy lövedékeket, drónokat vagy rakétákat szerezzenek be.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-05-10 | 11:51
Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

 • A ma7.sk körbekérdezte a szlovák exkormányfőket Orbán nagyinterjújáról, ami a BENNFENTES.NET portálon is megjelent.
 • Négyből három volt szlovák miniszterelnök érti az orbáni közép-európai víziót, döntő részük egyet is ért a megállapításokkal.
 • A szlovák véleményelit derékhadát adó liberálisok azonban nem értik a magyar kormányfő szavait, és tartalmi vita helyett csak minősítik az elhangzottakat.
 • Mindez megint azt igazolja, a modern liberálisok nem vitatkozni akarnak, hanem a saját véleményüket és világlátásukat abszolutizálják: erejük nem a gondolat erejében rejlik, hanem abban, hogy sokan, nagy elérésű médiafelületeken mondják teljesen ugyanazt.
Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

 • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
 • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2021-12-18 | 11:08
A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

 • Miután a 444 megszellőztette az ellenzékre nézve borzasztóan kínos közvélemény-kutatási adatokat, össztűz alá került.
 • Megtámadták az újságírót amiatt, hogy tudatos dezinformációban vesz részt azért, hogy gyengítse az ellenzéket.
 • Majd azt hazudták, nem is tudnak a kutatásról.
 • Magyari Péter, a portál szerzője pedig mai cikkében válaszolt: a prezentáció, amiben az ellenzék számára sokkoló adatok szerepeltek, összesen 69 oldalas.
 • És a kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is.
Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

 • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
 • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2022-01-28 | 13:17
Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

 • A bukott kormányfő egy londoni étteremben találkozott Márki-Zay Péterrel.
 • Márki-Zay korábban méltatta Bajnai megszorításait is.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

 • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
 • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.