Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket
  • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.

Ahogy a konfliktus elhúzódik és fokozódik, a fegyverarzenál kritikus szintre csökken, többek között az Egyesült Államokban is. A Pentagon további felszereléseket rendel, de a készletek feltöltése nem lesz egyszerű - írja a Le Monde.

Meddig bírják a nyugatiak? - teszi fel a kérdést a francia baloldali lap.

Kilenc hónappal Oroszország ukrajnai offenzívájának megindítása után egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Kijev szövetségesei képesek-e tartani a fegyverszállítások ütemét, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ukrán hadsereg ellen tudjon állni a moszkvai csapatoknak.

"A lőszerkészletek rendkívül gyorsan fogynak a nyugati arzenálokban. Most az országoknak a kritikus készleteikből kell felszabadítaniuk, ha támogatni akarják Ukrajnát" - figyelmeztetett Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium államtitkára egy november 17-i sajtóinterjúban.

A hidegháború vége óta az első "nagy intenzitású" konfliktusként bemutatott, az oroszok és ukránok közötti összecsapás rendkívül anyagigényes. Katonai szakértők szerint az oroszok és az ukránok a nyári harcok csúcspontján naponta 60 000, illetve 20 000 lövedéket lőttek ki - a Pentagon szerint ez az arány mára napi 20 000-re, illetve 7 000-re csökkent. Az Oryx weboldal, amely videós bizonyítékok alapján követi nyomon az egyes felek fizikai pusztulását, úgy becsüli, hogy az orosz hadsereg február 24-e óta több mint 1500 harckocsit vesztett el, ami az aktív flottájának a felét jelenti. Kevésbé dokumentált, de az ukrajnai harci eszközökben keletkezett veszteségek is jelentősek.

Hogy a "nagy intenzitású" háborút táplálják, és lehetővé tegyék az ukránok számára, hogy válaszoljanak az orosz tűzáradatra, a Nyugat szélesre tárta arzenáljainak kapuit, elsősorban az Egyesült Államok, amely a katonai segítség kétharmadát nyújtja.

A Pentagon február 24. óta hivatalosan több mint egymillió lövedéket szállított Kijevnek: 924 000 darab 155 mm-es kaliberű, 125 000 darab 120 mm-es, 180 000 darab 105 mm-es lövedéket. Kilenc hónap alatt az ukránok közel 50 000 páncéltörő rakétát kaptak az amerikai készletekből, köztük több mint 8500 Javelin rakétát, amely fegyver a háború elején segített megállítani az orosz tankok előrenyomulását Kijev felé.

Mintegy 1600 Stinger légvédelmi rakétát, valamint közel 3000 Switchblade és Phoenix Ghost drónt is leszállítottak.

Ennek eredményeképpen a nyugati készletek fogynak, és egyes felszerelések a jelentések szerint kritikus szinten vannak, többek között az Atlanti-óceán túloldalán is.

"Egyes amerikai készletek elérik a háborús tervezéshez és kiképzéshez szükséges minimális szintet" - mondta Mark Cancian, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kutatója egy szeptember 16-án kiadott jegyzetében.

A szakértő szerint az Egyesült Államok a Javelin és Stinger rakétakészletének egyharmadát szállította Kijevnek, és az ukránok számára oly hasznos Himars rakétavetőket felszerelő GMLRS rakéták készletei is nyomás alatt vannak.

"Ukrajna megsegítése érdekében az Egyesült Államok kimerítette saját kulcsfontosságú fegyverkészletét" - állítják a Center for a New American Security (CNAS), egy másik washingtoni székhelyű biztonsági agytröszt kutatói november 17-én közzétett jelentésükben. De az oroszok hadianyag-vesztesége is jelentős, akik kénytelenek Iránhoz és Észak-Koreához fordulni, hogy lövedékeket, drónokat vagy rakétákat szerezzenek be.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-06-08 | 12:51
Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

  • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
  • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
  • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
  • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

  • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
  • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2022-09-28 | 11:39
Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

Egy német szervezet a karácsonyi díszvilágítás lekapcsolását kéri

  • Az ukrajnai háború, az energiahiány és a klímavédelem az indok.
Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

  • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
  • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
  • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2023-06-06 | 16:15
"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

  • Pénteken egy előre kiszivárogtatott zendülés zajlott a Telex szerkesztőségében.
  • A munkavállalók ultimátumot intéztek Dull Szabolcs főszerkesztő felé: ha nem távolítja el helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát, akkor őt is leváltják, vagy testületileg felmondanak.
  • Ebben ugye nagy gyakorlatuk van, az Index-zendülés is pontosan így folyt.
  • Dull előremenekült, és a sajtóhírekre reflektálva közleményében azt állította, saját kérése volt, hogy válasszák szét a főszerkesztői és az igazgatói és akadémiai vezetői posztot. Mostantól csak utóbbiakat tölti be.
  • Péntektől a szerkesztőség döntése értelmében új főszerkesztő áll a Telex élén, Német Tamás személyében, aki a korábbi Index aktivista újságíróinak egyike.
  • A kipattant zendülés csak egyik állomása annak a folyamatnak és azoknak a rossz hónapoknak, amelyek a Telexet az utóbbi időkben jellemzik.
  • Mértéktelen frusztráció, úttalanság, szervezeti és személyi problémák, amit csak tetéz, hogy a szerkesztőségen belüli kommunizmusból, azaz a 'népi, dolgozói tulajdon' megalkotásából az ígéretek ellenére nem lett végül semmi.
  • A BENNFENTES utánajárt a részleteknek.