Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket
 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.

Ahogy a konfliktus elhúzódik és fokozódik, a fegyverarzenál kritikus szintre csökken, többek között az Egyesült Államokban is. A Pentagon további felszereléseket rendel, de a készletek feltöltése nem lesz egyszerű - írja a Le Monde.

Meddig bírják a nyugatiak? - teszi fel a kérdést a francia baloldali lap.

Kilenc hónappal Oroszország ukrajnai offenzívájának megindítása után egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Kijev szövetségesei képesek-e tartani a fegyverszállítások ütemét, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ukrán hadsereg ellen tudjon állni a moszkvai csapatoknak.

"A lőszerkészletek rendkívül gyorsan fogynak a nyugati arzenálokban. Most az országoknak a kritikus készleteikből kell felszabadítaniuk, ha támogatni akarják Ukrajnát" - figyelmeztetett Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium államtitkára egy november 17-i sajtóinterjúban.

A hidegháború vége óta az első "nagy intenzitású" konfliktusként bemutatott, az oroszok és ukránok közötti összecsapás rendkívül anyagigényes. Katonai szakértők szerint az oroszok és az ukránok a nyári harcok csúcspontján naponta 60 000, illetve 20 000 lövedéket lőttek ki - a Pentagon szerint ez az arány mára napi 20 000-re, illetve 7 000-re csökkent. Az Oryx weboldal, amely videós bizonyítékok alapján követi nyomon az egyes felek fizikai pusztulását, úgy becsüli, hogy az orosz hadsereg február 24-e óta több mint 1500 harckocsit vesztett el, ami az aktív flottájának a felét jelenti. Kevésbé dokumentált, de az ukrajnai harci eszközökben keletkezett veszteségek is jelentősek.

Hogy a "nagy intenzitású" háborút táplálják, és lehetővé tegyék az ukránok számára, hogy válaszoljanak az orosz tűzáradatra, a Nyugat szélesre tárta arzenáljainak kapuit, elsősorban az Egyesült Államok, amely a katonai segítség kétharmadát nyújtja.

A Pentagon február 24. óta hivatalosan több mint egymillió lövedéket szállított Kijevnek: 924 000 darab 155 mm-es kaliberű, 125 000 darab 120 mm-es, 180 000 darab 105 mm-es lövedéket. Kilenc hónap alatt az ukránok közel 50 000 páncéltörő rakétát kaptak az amerikai készletekből, köztük több mint 8500 Javelin rakétát, amely fegyver a háború elején segített megállítani az orosz tankok előrenyomulását Kijev felé.

Mintegy 1600 Stinger légvédelmi rakétát, valamint közel 3000 Switchblade és Phoenix Ghost drónt is leszállítottak.

Ennek eredményeképpen a nyugati készletek fogynak, és egyes felszerelések a jelentések szerint kritikus szinten vannak, többek között az Atlanti-óceán túloldalán is.

"Egyes amerikai készletek elérik a háborús tervezéshez és kiképzéshez szükséges minimális szintet" - mondta Mark Cancian, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kutatója egy szeptember 16-án kiadott jegyzetében.

A szakértő szerint az Egyesült Államok a Javelin és Stinger rakétakészletének egyharmadát szállította Kijevnek, és az ukránok számára oly hasznos Himars rakétavetőket felszerelő GMLRS rakéták készletei is nyomás alatt vannak.

"Ukrajna megsegítése érdekében az Egyesült Államok kimerítette saját kulcsfontosságú fegyverkészletét" - állítják a Center for a New American Security (CNAS), egy másik washingtoni székhelyű biztonsági agytröszt kutatói november 17-én közzétett jelentésükben. De az oroszok hadianyag-vesztesége is jelentős, akik kénytelenek Iránhoz és Észak-Koreához fordulni, hogy lövedékeket, drónokat vagy rakétákat szerezzenek be.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

 • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
 • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

 • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
 • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
 • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
 • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
 • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.
Sztori 2021-12-13 | 12:23
Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Prominens baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

 • Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.
 • Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.
 • Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani.
 • Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.
Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

 • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
 • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
 • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.
Sztori 2023-02-23 | 12:31
A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

 • A paprikaforradalom megfűszerezéséről írt a Newsweek hasábjain Gavin M. Wax, a New York-i fiatal republikánusok vezetője.
 • Szerinte az Egyesült Államok baloldala folytatni akarja a "színes forradalmak" sikertelen sorát, ahelyett, hogy békén hagynák a magyarokat, hogy a saját értékeik és döntéseik alapján élhessenek.
 • A szerző kritizálja Presman nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetőjének tevékenységét is.
 • Gavin M. Wax a New York Young Republican Club nevében egyébként szerdán kötött stratégiai megállapodást az Alapjogokért Központtal Budapesten.
Sztori 2023-02-14 | 11:58
Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

Statisztika: ahol Soros-támogatta ügyész veszi át a hatalmat, ott elszabadul a bűnözés

 • Több nagyvárosban is megugrott a bűnözés, miután Soros György által fizetett szervezetek által támogatott baloldali ügyészeket választottak.
 • A gyilkosságok, autólopások vagy mindkettő megugrott Philadelphiában, New Yorkban, Dallasban, Los Angelesben, Chicagóban és St. Louisban.
 • "Amikor a bűnözők nem találkoznak a bűncselekményeik következményeivel, az áldozatok találkoznak a sikertelen politika következményeivel" - mondta Michael Greibrok, az FGA vezető kutatója a Daily Caller News Foundationnek.
Sztori 2022-12-05 | 11:33
Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."