Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját
  • A ma7.sk körbekérdezte a szlovák exkormányfőket Orbán nagyinterjújáról, ami a BENNFENTES.NET portálon is megjelent.
  • Négyből három volt szlovák miniszterelnök érti az orbáni közép-európai víziót, döntő részük egyet is ért a megállapításokkal.
  • A szlovák véleményelit derékhadát adó liberálisok azonban nem értik a magyar kormányfő szavait, és tartalmi vita helyett csak minősítik az elhangzottakat.
  • Mindez megint azt igazolja, a modern liberálisok nem vitatkozni akarnak, hanem a saját véleményüket és világlátásukat abszolutizálják: erejük nem a gondolat erejében rejlik, hanem abban, hogy sokan, nagy elérésű médiafelületeken mondják teljesen ugyanazt.

A Postoj Orbán Viktor Közép-Európa-víziójával szembesítette a korábbi szlovák kormányfők közül Ján Čarnogurskýt, Mikuláš Dzurindát, Robert Ficót és Peter Pellegrinit.

Múlt héten héten a konzervatív postoj.sk hosszú interjút közölt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Orbán a beszélgetés során többek között beszélt saját Közép-Európa-víziójáról is. A magyar kormányfő szerint Közép-Európának az EU-n belül egy erős szövetséget kell alkotnia: olyat, amely képes lesz a jövőben megvédeni saját érdekeit a német-francia "tandemmel" szemben.

A postoj.sk ezzel összefüggésben korábbi szlovák kormányfőket kérdezett meg. A konzervatív lap a következő két kérdést tette fel az egykori szlovák miniszterelnököknek (csak Iveta Radičová és Igor Matovič nem adott választ a lapnak):

1. A magyar miniszterelnök az EU jövőjéről szólva úgy látja, hogy 2030-ra a francia-német kétpólusú együttműködés mellett létre kellene hozni egy harmadik pólust is, amelyet Közép-Európa, pontosabban a V4 alkotna. Mit gondol erről a jövőképről?
2. Orbán Viktor jobban hisz Közép-Európa, mint Nyugat-Európa jövőjében. Közép-Európa számára egy "nagy közép-európai reneszánszot" jósol. Osztja ezt az optimizmust, vagy Közép-Európa jövőjéről szólva inkább aggályai vannak?
A kereszténydemokrata Čarnogurský, aki 1991 és 1992 között állt a szlovák kormány élén, határozottan kiáll Orbán Közép-Európa felfogása mellett. "Közép-Európának, legyen az a V4 (vagy akár más formában, például Ausztriával kibővítve), megvan a lehetősége egy ilyen pozíció kialakítására, és nagyon jó lenne, ha erre a pozícióra szert tudna tenni" – véli Ján Čarnogurský. Hangsúlyozza, ennek előfeltétele, hogy rendezzék, megerősítsék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Hozzáteszi, Szlovákia nem tagadhatja le a saját múltját, ami Pannóniához és a történelmi Magyarországhoz köti, egyszersmind  az országnak tisztában kell lennie a jelenlegi képességeivel és lehetőségeivel.
Az 1998 és 2006 között kormányzó Mikuláš Dzurinda szerint az Orbán által elképzelt Közép-Európa szembemegy az egységes Európa eszméjével. Dzurinda szerint, ha a V4 önálló erőközponttá növi ki magát a francia-német tengellyel szemben, az gyengíti Európát. Álláspontja szerint a mag-Európa nagyhatalmaiban Közép-Európának nem riválist kellene látnia, hanem olyan tényezőket, amelyek felelősségteljesen szavatolják a kontinens biztonságát. Dzurinda szerint Szlovákia számára áldás az Európai Unió, ezért nemzeti érdek, hogy a jövőben is erős szövetség maradjon. Szerinte a nemzeti egoizmus, a reformok fékezése jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió jövőjére.
Robert Fico szerint az elmúlt években meggyengült a francia-német tengely, s ez felértékelte Közép-Európa szerepét. Fico kiemeli, a közép-európai együttműködésnek köszönhetően fantasztikus eredményeket sikerült elérni, sikerült feltartóztatni a migránsáradatot. "Elutasítom a V4-ek meggyengítését, amelyen olyan intenzíven dolgozik a kormányunk, mert tévesen azt hiszi, hogy Lengyelország és Magyarország nézetei a kulcsfontosságú témákban toxikusak" - hangsúlyozza a volt kormányfő. Fico szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetállamai életképesek, rugalmasabban tudnak reagálni a kor kihívásaira, mint a dekadenssé váló Nyugat-Európa.
Peter Pellegrini szerint összeurópai konszenzusra van szükség a kontinens jövőjéről folytatott vitákban. Pellegrini ugyanakkor híve a szoros visegrádi együttműködésnek, ami megfelel Szlovákiai nemzeti és regionális érdekeinek, de a V4-eket nem állítaná szembe a német-francia tengellyel. A volt kormányfő hangsúlyozza, Közép-Európa az Európai Unió elválaszthatatlan része, erről a térség polgárai döntöttek még 2003-ban. Pellegrini ugyanakkor hozzáteszi, Európán belül fontosak a helyi értékek, a szubszidiaritás.
Négy korábbi miniszterelnök tehát egyetért a V4-ek jelentőségével, nem így a szlovák liberális véleményelit. Az alábbiakból látható, hogy nem csupán nem értik az orbáni mondatokat, de ahelyett, hogy vitába szállnának vele, csak arra képesek, hogy válogatott vádakkal és a Soros-féle civil szervezetektől bemagolt minősítésekkel diszkreditálják a magyar kormányfő személyét. A liberális szlovák portálokon valóságos hisztérikus hangulatot váltott ki az interjú. A jelek szerint a liberális véleményformálók máris riadót fújtak, nehogy más hangot is hallani lehessen, miután eluralják a szlovák médiapiacot (itt a ma7.sk arra utal, hogy Soros György bevásárolta magát a legnagyobb szlovák napilapba és hírportálba, az SME-be - a szerk.).
A frissiben Soros-befolyás alá került SME főszerkesztője, Balogová Beáta a közösségi oldalán fakadt ki. Mint írja, Orbán Viktor egyáltalán nem ad interjút független lapoknak, de külföldi sajtónak néha igen, ám azok olyan lapok, amelyek nem tesznek fel kellemetlen kérdéseket, és nem ismerik a korrupció kormányzati részleteit. Balogová szerint Orbán Viktor legnagyobb problémája a  korrupció, amely már áthatja az állam működését. Szerinte minden ilyen interjúnak álcázott beszélgetés arra szolgál, hogy a hatalmát tovább erősítse. Ilyen volt ez a szlovák interjú is, amelyet lefordított és büszkén feltett a kormány oldalára. Az mindenesetre a Sme főszerkesztőjét is elgondolkodtathatja, hogy az olvasói hozzászólások sok esetben nem osztották az általa sugallt véleményt.
Balogová bejegyzésére reagált a Postoj.sk főszerkesztője, Martin Hanus is, aki elmondta, hogy Orbán Viktor más külföldi lapoknak is adott már interjút, például a német Zeitnak, a Weltnek és a Stern magazinnak. Hanus azt tanácsolta Balogovának, olvassa el ezeket a német interjúkat és állapítsa meg, milyen mértékben foglalkoztak a korrupcióval, mennyire ásták bele magukat olyan témákba, mint az Európai Unió vagy a németországi helyzet. "Ha a német újságírók elolvasnák az ön posztját, valószínűleg meglepődnének, hogy milyen színvonalon van a szlovák újságírás" – mondta Hanus.
Miro Kern, a szintén liberális DenníkN újságírója szerint ez nem volt igazi interjú, mivel csak olyan kérdéseket tettek fel, amelyek pozitív színben tüntetik fel Orbán Viktort. Korrupcióra irányuló vagy kellemetlen kérdések nem is voltak. Miro Kern azonban ajánlja elolvasni az interjút, mert Orbán Viktor ebben az interjúban is megmutatta, hogy egy soron következő diktátor, aki olyan értékeket képvisel, amelyek a múltban, a 19. században ragadtak. Rajongani érte és barátkozni vele ezért nagyon veszélyes. Megjegyzést érdemel, hogy sem Balogová Beáta, sem Miro Kern nem reagált érdemben Orbán mondanivalójára, ami pedig érdekes vitaalapot is jelenthetne a liberalizmus értelmezése kapcsán. Ehelyett a régi, már megszokott liberális kliséket és érv nélküli jelzőiket használják, amivel nem biztos, hogy sikerült meggyőzniük az olvasótábort.
Martin Dubéci, a Progresszív Szlovákia egykori politikusa is kifejtette a véleményét. Bejegyzésében megosztotta azt, hogy a postoj.sk újságírói egy képen szerepelnek Orbán Viktorral, alatta pedig egy 2018-as Soros Györgyöt ábrázoló plakátot. Dubéci szégyennek nevezte az egész beszélgetést. Külön zavarta őt a cím is, abszurdnak véli, hogy pont Orbán Viktor harcol a liberálisokkal a szabadságért.
Az interjút készítő Postojon is megjelent egy érdekes kommentár Dag Daniš tollából. A kommentáríró, aki néhány hónapja még a liberális Aktuality újságírója volt, elmondja, hogy Orbán Viktort Szlovákiában megosztó személyiségnek tartják, de szerinte racionális és megfontolt víziói vannak Közép-Európáról. Leszögezi, Szlovákia szemszögéből a magyar miniszterelnök víziója a V4-ről és Közép-Európáról mindenképpen támogatást érdemel. Szerinte különösen fontos az a kulcsmondat, miszerint a V4 arra is szolgál, hogy egyfajta ellenpólusként, erőként szolgáljon a német-francia dominancia mellett. Sokat mond az a megjegyzése is: formálisan Macron Merkellel (mérsékelten ironikus mosoly kíséretében) ugyan kialakíthat Szlovákia számára helyet a nyugati elitben, a mag-Európában, reálisan, viszont nem. Az interjú megmozgatta a Postoj olvasóit is, a cikk alatti vitához összesen 457-en szóltak hozzá. A hozzászólók többsége kiállt a magyar miniszterelnök politikája mellett.

(A MA7.SK NYOMÁN.)

 

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

  • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
  • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
  • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-11-15 | 12:46
Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

  • A néhai Hermann Göring tudna erről mesélni.
  • Újabb zagyva interjút adott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy horvát lapnak.
  • Az interjúban ismételten a kedvenc témáján, a homoszexualitás kérdéskörén lovagol.
  • Kifejtette, győzelme esetén feladata lesz a jogállam helyreállítása, a demokrácia és a sajtószabadság megújítása.
  • A cikk kitér arra is, hogy Márki-Zay kiáll a homoszexuálisnak való jogok teljes megadása mellett, és az azonos neműek házasságának legalizálását is ígéri.
  • Kérdésre, hogy miért hasonlítja Orbán rendszerét a náci rezsimhez, a hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: a nácik és a kommunisták általában azokat támadják meg, akiknek nincs hadseregük.
  • Putyinnak van, így Orbán ellene nem megy, de Brüsszelnek, Sorosnak, a zsidóknak, a romáknak és a homoszexuálisoknak nincs, ezért lesznek Orbán gyűlöletkampányának áldozatai, mondta el Márki-Zay Péter.
Sztori 2021-12-18 | 11:08
A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

  • Miután a 444 megszellőztette az ellenzékre nézve borzasztóan kínos közvélemény-kutatási adatokat, össztűz alá került.
  • Megtámadták az újságírót amiatt, hogy tudatos dezinformációban vesz részt azért, hogy gyengítse az ellenzéket.
  • Majd azt hazudták, nem is tudnak a kutatásról.
  • Magyari Péter, a portál szerzője pedig mai cikkében válaszolt: a prezentáció, amiben az ellenzék számára sokkoló adatok szerepeltek, összesen 69 oldalas.
  • És a kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is.
Sztori 2023-01-29 | 12:54
A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

  • Alig maradt harcra fogható eszköze a Bundeswehrnek a nagylelkű ukrán adományok és az évtizedes alulfinansízrozottság miatt.
  • A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra.
  • A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes.
  • Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

  • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Bel 2021-05-21 | 07:56
Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

  • Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök.
  • Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!