A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét
  • A brit Guardian részletes és izgalmas sztorit tár olvasói elé: hogyan palizta be az FBI egy általuk fejlesztett titkosítot telefonnal a világ bűnözői elitjét.
  • A telefon valóban titkosított volt, de minden egyes üzenet az ausztrál rendőrségnél landolt, ám az FBI egy vádalkuért cserébe az üzenetek dekódolását lehetővé tevő kulcsokkal rendelkezett.
  • Magyar szál is van a sztoriban: egy rendkívül konspirált, profi magyar kokaincsempész banda is az An0m miatt bukott meg.
  • Ők szerb nagykereskedelmi partnereik ajánlására használták titkos kapcsolattartásra az FBI-os telefont.
  • Olyan nagy szereplőknek számítottak a hazai kokainpiacon és kábítószerkereskedelemben, hogy kiiktatásuk "ellátási zavarokat" okozott.

A világ legbiztonságosabb telefonjaként beharangozott An0m virulens szenzációvá vált az alvilágban. Csak egy probléma volt azzal, aki bűnözői célokra használta: a rendőrség működtette az An0m rendszerét - írja nagy anyagában a Guardian.

A belga kikötőváros, Gent kikötőjében könnyedén csobogott az eső, amikor 2021. június 21-én egy csapat profi búvár a felszín alá süllyedt a smaragdzöld homályba. Az Ausztráliába tartó, gyümölcslével megrakott brazil tartályhajó már átkelt az Atlanti-óceánon, de még nem volt félúton, amikor a búvárok végigtapogatták magukat a hajótest fogazatán. A vízvonal alatti fémbevezetést keresték, amelyen keresztül a hajó tengervizet szív a motorjai hűtéséhez. A belsejébe dugva megtalálták, amit kerestek: három hosszú zsákot, mindegyik vastag fekete műanyag zacskóba csomagolva, fekete-fehér csíkos tengerészkötéllel átkötve.

A zsákok nehezek voltak. Mindegyik annyit nyomott, mint egy birka, és mivel olyan alakúak voltak, mint egy hullazsák, elképzelhető, hogy benne lehetett egy. Amikor a belga rendőrök kinyitották az első zsákot, egy halom bordó tégla csúszott ki belőle. Ha ez a szállítmány eljutott volna Ausztráliába - ahol a nagy kereslet és a szűkös kínálat miatt egy kiló kokain ára az észak-amerikai ár nyolcszorosára emelkedett -, a zsákmány értéke meghaladta volna a 64 millió ausztrál dollárt (34 millió angol font, 14 milliárd forint).

Több tízmillió dollárnyi 'A' osztályú kábítószer csempészése az óceánon keresztül teljes titoktartást és jelentős nemzetközi logisztikai koordinációt igényel. A rendőrség azonban egy olyan eszközből szerzett információknak köszönhetően tudott az állítólagos összeesküvésről, amely 2018-as bevezetése óta afféle szenzációvá vált a globális alvilágban.

Chin csapata végignézte, ahogy az információk áradata feléjük áramlik, mintha ezer lehallgató egyszerre ciripelne

Az An0m, ahogyan nevezték, úgy nézett ki, mint bármelyik kapható okostelefon, egy fekete üvegből és alumíniumból készült, csiszolt kavics. A készüléket úgy módosították, hogy számos alapvető funkcióját eltávolították.

Az An0m-ot nem lehetett megvásárolni sem boltban, sem weboldalon. Előbb ismerni kellett valakit. Aztán fel kellett készülni a csillagászati ár kifizetésére: 1700 dollárt kellett fizetni a készülékért, 1250 dolláros éves előfizetéssel, ami elképesztő ár egy olyan telefonért, amely nem volt képes telefonálni vagy internetezni.

Világszerte csaknem 10 000 felhasználó vállalta, hogy fizet, de nem annyira a telefonért, mint inkább egy bizonyos, rá telepített alkalmazásért. A telefon megnyitásával a felhasználók beírhattak egy összeget, amely egyfajta numerikus szezámtáblaként működött, és elindított egy titkos üzenetküldő alkalmazást.

A telefont árulók azt állították, hogy az An0m a világ legbiztonságosabb üzenetküldő szolgáltatása. Nemcsak hogy minden üzenet titkosítva volt, így egy digitális lehallgató nem tudta elolvasni, hanem csak egy másik An0m telefonhasználó tudta fogadni, egy olyan zárt hurokrendszert alkotva, amely teljesen elkülönült a legtöbb szöveges üzenetet szállító információs gyorsforgalmi úttól.

Ráadásul az An0m nem tölthető le a szokásos alkalmazásboltokból. Csak úgy lehetett hozzáférni, ha olyan telefont vásároltunk, amelyen a szoftver már előre telepítve volt.

A felhasználók An0m iránti bizalmát, úgy tűnt, néhány újszerű, minden eszközön megtalálható funkció is erősítette.

Korábban a hiper-biztonságtudatos felhasználók számára forgalmazott telefonokat úgy adták el, hogy a készülék adatai távolról törölhetők voltak. Ez lehetővé tette például egy csempész számára, hogy a bizonyítékokat még azután is megsemmisítse, hogy azokat begyűjtötték. A trükk ellen a rendőrségi nyomozók Faraday-kalitkákat kezdtek használni - olyan fémmel bélelt tárolókat, amelyek megakadályozzák, hogy a telefon jeleket küldjön és fogadjon.

Az An0m telefon azonban egy ezen túlmutató zseniális megoldási lehetőséggel rendelkezett: a felhasználók beállíthatták, hogy a telefon adatai törlődjenek, ha a készülék egy meghatározott ideig offline állapotba kerül.

A felhasználók beállíthatták azt is, hogy a különösen érzékeny üzenetek megnyitás után maguktól törlődjenek, és olyan hangjegyzeteket rögzíthettek és küldhettek, amelyekben a telefon automatikusan maszkolta el a beszélő hangját.

A Big Bang [a június 7-i, tömeges, világszerte 800 főt érintő elfogás elnevezése] célpontjainak állítólagos bűncselekményei a kábítószer-kereskedelemtől a gyilkossági kísérletig terjedtek. Ami közös volt bennük, az a választott sms-alkalmazás.

Az An0m-ot tehát nem igazán a biztonságtudatos, mint inkább a paranoiás emberek számára hozták forgalomba és értékesítették; az anonimizáló digitális eszközök beágyazott csomagja messze túlmutatott az átlagfelhasználó igényein.

Az ausztrál rendőrség szerint ez volt az ideális telekommunikációs csatorna 64 millió dollárnyi kokain biztonságos átjuttatásának megszervezéséhez a világon. Az An0m azonban egyáltalán nem volt biztonságos telefonos alkalmazás.

Az alkalmazás 2018-as indulása óta az alkalmazáson küldött minden egyes üzenetet - 19,37 millió darabot - begyűjtöttek, és sokukat elolvasták az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP) munkatársai, akik az FBI-jal együtt kitalálták, megépítették, értékesítették és eladták az eszközöket.
2021. június 7-én több mint 800 letartóztatásra került sor világszerte, mind olyan emberek ellen, akik valamilyen módon gyanúba keveredtek egy áruló eszköznek köszönhetően, amely információkat juttatott az AFP kezébe.

Belgiumban két héttel később a búvároknak nem kellett sokáig vadászniuk a kokainzsákokra, már pontosan tudták, hol keressék őket

Az Ironside-művelet (vagy ahogy Észak-Amerikában és másutt is ismerték, Operation Trojan Shield) az ausztrál történelem legnagyobb összehangolt bűnüldözési akciója volt. Richard Chin parancsnok, az AFP transznacionális műveleteinek vezetője "Big Bang"-nek nevezte június 7-ét, azt a napot, amikor 4000 ausztrál rendőr részvételével végrehajtott házkutatások és letartóztatások sorozata révén megvalósul a munkájuk. Ha minden a tervek szerint alakul, ez a pillanat képes lesz átformálni a bűnözés világát.

A helyi rendőri erők délután 2 órakor kezdték meg a letartóztatásokat. Chin, az asuztrálok parancsnoka brunei bevándorlók fia, akinek édesanyja könyörgött, hogy ne folytasson ilyen veszélyes hivatást, csendes beszédű és szorgalmasan magának való, született megfigyelő.

A Big Bang alatt az AFP canberrai nemzeti főhadiszállásán lévő műveleti szobájában járkált, és a megkönnyebbülés és az aggodalom bonyolult keverékét érezte. Megkönnyebbülést, mert hatalmas erőfeszítésébe került, hogy az Ironside hadműveletet titokban tartsa kollégái előtt. Félelmet pedig azért, mert 18 hónapnyi tervezés után ez volt a számvetés pillanata, egy példátlanul fantáziadús, merész és jogi szempontból bonyolult terv csúcspontja, amelyben 16 ország bűnüldöző szervei vettek részt. "Minden egyes beavatkozáshoz a taktikai kockázat gondos felmérésére volt szükség" - emlékszik vissza Chin.

Úgy vélte, hogy a siker nemcsak az erőszakos bűnözőket távolítaná el az utcákról, hanem precedenst teremtene a modern technológia határain dolgozó rendőrök számára is. Ha a tömeges megfigyelési művelet bonyolult jogi alapjai összeomlanának, a bűnözők olyan előnyre tehetnének szert, amelyet csak évek alatt lehetne visszaszerezni.

A Big Banget megelőző hónapokban Chin és csapata úgy nézhette végig ezt az információáradatot, ahogyan ezernyi lehallgató egyszerre ciripelt.

Az AFP azt állítja, hogy csak bűnözőket követett a platformon (ezt az állítást - amíg minden összegyűjtött üzenetet el nem olvasnak és ki nem értékelnek - nem lehet teljes bizonyossággal megerősíteni).

A Big Bang célpontjai az alvilági figurák legkülönfélébb csoportjait alkották: olasz maffiózók, szegecses motorosok, környékbeli drogbárók. Állítólagos bűncselekményeik a kábítószer-kereskedelemtől a pénzmosáson át a gyilkossági kísérletig terjedtek. Ami közös volt bennük, az a választott sms-alkalmazás, az An0n telefonjának rendszere.

A rendszer 10 évvel korábban, Vancouverben indult.

2008-ban Vincent Ramos, egy fiatal vállalkozó, aki fürdőkád-értékesítőként kezdte, mielőtt az okostelefonok felé fordult, megalapította a Phantom Secure nevű távközlési céget, amely abszolút magánéletet ígért a felhasználóknak.

Ez egy előrelátó értékesítési szempont volt.

Az adatok végtelenített bányászatának évei után a Szilícium-völgyben széles körben elterjedt az a gondolat, hogy a technológia felhasználói el akarják kerülni az online felügyeletet; Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója nemrég kijelentette: "A jövő a magánélet." 2008-ban azonban mind ez az érzés, mind pedig a biztonságos kommunikációt lehetővé tevő technológia hiánypótló aggodalom volt.

Az An0m egyedi technológiájával ellentétben a Phantom Secure telefonjai a kamera, a mikrofon és a GPS nyomkövető szoftver eltávolítása céljából átalakított, és távoli törlés funkcióval felszerelt, kereskedelmi forgalomban is kapható BlackBerry-k voltak. Az egyik készülékről a másikra küldött minden üzenetet titkosítottak és panamai és hongkongi szervereken keresztül továbbítottak.

Az új terméke iránti szájról szájra terjedő érdeklődés felkeltése érdekében Ramos ingyenes készülékeket ajánlott fel a nagy presztízsű "influencereknek" - rappereknek és sportolóknak, akik számára a magánélet védelme elsődleges szempont volt. A fizető ügyfelek számára az alapvetőnek tűnő funkcióknak túlzottan magas ára volt: a bírósági dokumentumok szerint egy Phantom Secure telefon és előfizetés akár 2000 dollárt is jelenthetett egy hat hónapos szerződésért. Ramos biztosította a leendő ügyfeleket, hogy ez a teljes diszkrécióért méltányos ár.

A kívánatos titkosított telefon bevezetéséhez az AFP-nek és az FBI-nak nemcsak úgy kellett gondolkodnia, mint egy technológiai startupnak, hanem technológiai startuppá is kellett válnia.

A cég honlapján a Phantom Secure telefonokat a "kifinomult vezetőknek" ajánlották.

Bár a vállalat politikája szerint nem gyűjtötték az ügyfelek nevét, Ramos hamarosan rájött, hogy ügyfelei valójában nem törvényes üzletemberek, hanem bűnözők, akiket a bűnüldözés hatókörén kívülre kerülő kommunikáció ígérete vonzott.

Ramos nem ellenőrizte az ügyfeleit. Nem hitte, hogy az ő felelőssége lenne a telefonok használatának szabályozása. Ő csak egy egyszerű, szerény Blackberry-értékesítő volt - bár egy Lamborghinit vezetett, Las Vegasban és Kanadában ingatlanokkal rendelkezett, és 10 millió dolláros nettó vagyonnal rendelkezett.

2015-ben az FBI San Diegó-i irodája nyomozni kezdett Owen Hanson, a Dél-kaliforniai Egyetem egykori izmos amerikaifutball-játékosa ellen, aki miután ingatlanüzlete a 2007-es gazdasági válság idején összeomlott, a kábítószer-kereskedelem felé fordult.

Hanson a Phantom Secure egyik ügyfele volt. Egy beépített FBI-ügynök elnyerte Hanson bizalmát, és végül megkapta a saját Phantom Secure készülékét. Hanson bálványozta a hollywoodi gengsztereket (a Phantom Secure alkalmazásban a felhasználóneve "Don Corleone" volt), irodájában egy ezüstözött AK-47-es volt, Louis Vuitton-logóval ellátva; Hanson egy étterem tulajdonosa is volt, amelynek hátsó szobáját "okostojás-szobának" nevezte. Nem volt túlságosan óvatos abban, hogy a nyilvánosság előtt elrejtse bűnözői vállalkozásait, nemhogy egy olyan eszközön, amely a legteljesebb magánéletet ígérte.

Az FBI az első Phantom Secure telefonjának megszerzésével a WhatsApp bűnügyi megfelelőjéhez jutott hozzá: egy üzenetküldő szolgáltatáshoz, amely tele van digitális bizonyítékok halmozott tömegével.

Hanson ügyleteinek nagy része Ausztráliában zajlott, egy olyan országban, amely az illegális kábítószerek magas árrése miatt népszerűvé vált a nemzetközi szervezett bűnbandák körében. ("Az ausztrálok köztudottan rendkívül magas árakat fizetnek" - mondta az AFP szóvivője. A Covid-járvány ellenére az AFP 2020-ban 22%-os növekedést állapított meg a lefoglalt metamfetamin, kokain, heroin és MDMA összsúlyában).

Hanson letartóztatásának idején, amelyre 2015 szeptemberében került sor a kaliforniai Carlsbadban található Park Hyatt Golf Club parkolójában, rendszeresen szállított kokaint Ausztráliába, kilogrammonként 175 000 dollárért. Két évvel később Hansont 21 évre és három hónapra bebörtönözték kábítószer-kereskedelem és zsarolás vádjával.

A logisztikát a Phantom Secure telefonokon tervezték, olyan készülékeken, amelyek uralták az ausztrál bűnügyi piacot, ahol a Hansonhoz hasonló magas rangú kereskedők megkövetelték, hogy bárki, akivel üzleteltek, szintén használjon készüléket.

Az an0m-t használni és tesztelni kellett, majd nagyon lassan, mint bármely más márka, átvehette a piaci részesedést

Az FBI ezt követően egy két és fél évig tartó közös vállalkozásba kezdett az AFP-vel, az Operation Safe Cracking nevű műveletben, hogy beszivárogjon a Phantom Secure szélesebb körű hálózatába, amely a világ különböző országaiban volt beágyazva.

A Phantom Secure egyik forgalmazójának segítségével - egy olyan személy, aki beleegyezett, hogy bizalmas emberi forrásként információkat ad át a bűnüldöző szervek számára - az FBI 2018 március elején letartóztatta Ramost.

Üzletet ajánlottak neki: enyhítés lehetőségét az ítélethirdetésben, ha beleegyezik, hogy hátsó ajtót helyezzen el a Phantom Secure hálózatában, hogy a bűnüldöző szervek figyelemmel kísérhessék a bűnügyi kommunikációt. Ramos vagy a technikai ismeretek hiánya miatt, vagy a biztonságát féltve visszautasította, és bűnösnek vallotta magát bűnszervezet vezetésében, amiért kilenc év börtönbüntetésre ítélték. "Hátsó ajtó" nélkül az FBI-nak nem maradt más választása, mint a Phantom Secure szervereinek leállítása, több tucatnyi iroda átkutatása és több mint 180 kapcsolódó webdomain ellenőrzésének átvétele.

Egy ilyen jól beágyazott, titkosított platform eltűnése jelentős űrt hagyott a piacon, egy olyan űrt, amely a bűnüldöző szervek számára példátlan lehetőséget jelentett.

Az ügynökök azt gondolták: mi lenne, ha ahelyett, hogy megpróbálnánk beszivárogni egy meglévő titkosított telefonhálózatba, inkább létrehoznánk egy sajátot?

Egy titkosított telefonos termék bevezetéséhez az AFP-nek és az FBI-nak nemcsak úgy kellett gondolkodnia, mint egy technológiai startupnak, hanem ténylegesen technológiai startuppá kellett válnia (továbbra sem világos, hogy a nemzetközi ügynökségek közül melyikük vállalt vezető szerepet a művelet kitalálásában és kidolgozásában - korábbi sajtóhírek szerint ausztrál ötletre az FBI).

A cél az volt, hogy szájról-szájra terjedjen a hír, bár csak egyetlen, nagyon specifikus demográfiai csoporton belül. Ehhez az exkluzivitás marketingjére volt szükség: a nyilvános jelenlét lekicsinyítése a diszkréció és a kiválasztottság aurájának megteremtése érdekében. "Úgy pozícionáltuk magunkat, mint egy kis, egyedi márkát, amely a szervezett bűnözés piacán jelenik meg" - mondja Chin. A cél az volt, hogy biztosítsuk a leendő ügyfeleket a termék "biztonságáról, privát jellegéről és anonimitásáról".

Az An0m alkalmazást és az azt futtató, ArcaneOS nevű, testre szabott operációs rendszert, amely a Vice jelentése szerint a telefonon futott (az AFP nem erősítette meg ezt a részletet, az FBI pedig nem kívánt nyilatkozni), a Phantom Secure telefonok egy korábbi forgalmazója biztosította, akit az FBI 2018-ban beszervezett a büntetéscsökkentés lehetőségéért cserébe. A bizalmas forrásnak az FBI 180 ezer dollárt fizetett fizetésként és költségtérítésként, és megépített egy "mesterkulcsot", amely - magyarázta az FBI a bírósági dokumentumokban - "titokban minden üzenethez csatolódik, és lehetővé teszi a bűnüldöző szervek számára, hogy az üzenetet továbbítás közben dekódolják és tárolják".

Az An0m-en keresztül küldött minden üzenet gyakorlatilag titkos másolatként került a rendőrséghez.

A bűnszövetkezetek bizalmának elnyerése érdekében az AFP kísérleti programot vezetett be: 2018 októberében az ügynökök 50 An0m-eszközt adtak át három megbízható ausztráliai terjesztőnek. A terv az volt, hogy ezek a forgalmazók - mivel úgy vélték, hogy az An0m a Phantom Secure következő generációja - kezeskednek az eszköz biztonságáért, és elkezdik értékesíteni azokat szervezett bűnbandáknak.

"Az An0m-ot használni és tesztelni kellett, be kellett mutatni, hogy hasznos funkciókkal rendelkezik, majd nagyon lassan, mint bármely más márka, piaci részesedést tudott szerezni azáltal, hogy kiépítettek egy olyan hálózatot, amelyben olyan emberek vannak, akik szeretik használni" - mondja Chin.

Az AFP alulról szerveződő marketingkampányba kezdett, amelynek során úgynevezett influencereket - az amerikai vádirat szerint "olyan jól ismert bűnözőket, akik jelentős hatalommal és befolyással rendelkeznek más bűnözőtársak felett" - azonosítottak a bűnözői szubkultúrákon belül. Ők növelték az An0m eszközök ismertségét, hasonlóan ahhoz, ahogyan a márkák együttműködnek a közösségi hálózatok népszerű szereplőivel, hogy a reklámmal növeljék termékeik ismertségét.

Ausztráliában az AFP két kulcsfontosságú személyt vett célba: "Mafiaembert", aki állítólag kapcsolatban állt az ausztráliai olasz szervezett bűnözéssel, és akinek az An0m támogatása Chin szerint "sok hitelességet hozott", valamint Hakan Ayik - akit most Hakan Reis néven ismernek -, az úgynevezett Aussie Cartel 42 éves tagja, egy olyan banda, amely évente mintegy 1,5 milliárd dollár értékű drogcsempészetért felelős Ausztráliában.

A karikatúraszerűen izmos, gyakran topless és flexelős fotókon látható Reis 2010-ben elmenekült Ausztráliából, hogy elkerülje a letartóztatást, és ő lett az An0m első hivatalos felhasználója és influencere.

Chin szerint az AFP erőfeszítéseinek Reis általi akaratlan támogatása közvetlenül vezetett számos bűnöző társának letartóztatásához és vádemeléséhez. Jared Taggart AFP-felügyelő az Australian Daily Telegraphnak nyilatkozott: "Olyan, mint egy családfa - valószínűleg szinte minden eszközt vissza lehetne vezetni hozzá". (Reis jelenleg szökésben van, feltehetően Törökországban bujkál; az AFP "jelentős aggodalmának adott hangot a felesége és két gyermeke biztonsága és jóléte miatt").

Amint az An0m készülékek a bűnöző felhasználókhoz kerültek, az AFP elkezdte fogadni és megfejteni az alkalmazáson keresztül küldött üzeneteket. "Naponta kaptunk üzeneteket kábítószer-terjesztésről, kábítószer Ausztráliába és máshová történő behozataláról" - mondja Chin.

Egyes felhasználók annyira biztosak voltak a biztonságában, hogy sok esetben eltekintettek minden eufemizmustól, konkrét drogokat és súlyméreteket neveztek meg. "Ha pénzről beszéltek, akkor a pontos összegeket írták le. Ezek nem kódolt beszélgetések voltak, fekete-fehéren zajlottak" - mondja Nigel Ryan, az AFP helyettes megbízottja. (A jelek szerint nem minden kommunikáció volt olyan egyértelmű a platformon, mint Ryan állítja; az egyik vádlott ügyvédjei, akit gyilkosságra való összeesküvéssel vádolnak, azt állítják, hogy az ügy "valójában nagyon ingatag alapokra épül", és hogy "egyetlen üzenet... vagy beszélgetés" sem támasztja alá az ügyet.)
Az An0m ausztráliai sikerét hamarosan a tengerentúlon is megismételték: Spanyolországban, Törökországban, Hollandiában, Finnországban, Mexikóban és Thaiföldön is voltak terjesztői, valamint állítólag legalább egy brit állampolgár, James Flood is, aki a hatóságok szerint Spanyolországban él. Hamarosan Németországban, Spanyolországban és Hollandiában ugyanannyi An0m telefonáló volt, mint Ausztráliában.

Ahogy az An0m elérhetősége 12 000 készülékre nőtt több mint 90 országban, a művelet hálója is kénytelen volt ennek megfelelően bővülni.

Bár Chin és munkatársai példátlanul sok millió üzenethez fértek hozzá, a művelet gyorsan rávilágított arra, hogy a nagy bűnszervezetek milyen gondossággal és kifinomultan működtetik kommunikációs politikájukat. A bandák a titkosított eszközök különböző márkáit használva tagolják a tevékenységeket.

A kikötőbe történő kábítószer-csempészetben részt vevő tagok használhattak An0m eszközöket, míg a kábítószer terjesztésében részt vevők egy rivális szolgáltatást, például a Sky Global, az EncroChat vagy az MPC szolgáltatást használták.

Az ötlet az volt, hogy a művelet különálló részeit védjék, ha az egyik csoport vagy eszközkészlet veszélybe kerül.

A dekódolt üzenetek az AFP-t sürgető etikai dilemma elé állították: mikor kell beavatkozni egy tervezett bűncselekmény megakadályozása érdekében, kockáztatva ezzel a szélesebb körű művelet sikerét, és mikor kell hagyni, hogy a bűncselekmények megtörténjenek, megőrizve a szélesebb körű művelet integritását?

Végül az AFP úgy döntött, hogy elsősorban azokban az esetekben avatkozik be, amikor "komoly esély van arra, hogy valaki meghal" - mondja Chin. A június 7-ét megelőző 18 hónap alatt az ügynökség 21 ilyen életveszélyes fenyegetés esetén lépett fel - egy esetben a rendőrség közvetlenül beavatkozott, hogy megakadályozza egy közelgő állítólagos gyilkossági terv megvalósítását.

Az ilyen intézkedéseket ritkán alkalmazták. Amikor a hatóságok kizárólag az An0m-ról szerzett információk alapján indítottak razziákat vagy letartóztatásokat, fennállt a veszélye annak, hogy a beavatkozások mintája elárulja, hogy a telefonokat kompromittálták.

Eddig 289 feltételezett elkövető ellen emeltek vádat, és csak Ausztráliában 49 millió dollár készpénzt, 4788 kg kábítószert és 138 fegyvert foglaltak le

2021 márciusában az An0m népszerűsége robbanásszerűen megnőtt, miután a belga rendőrség felszámolta a Sky Global nevű rivális szolgáltatást. Az An0m aktív felhasználói bázisa megháromszorozódott. Az aktivitás megugrása miatt drasztikusan megnőtt a Chin és csapata által elemzendő információk mennyisége, ami az AFP számára kezelhetetlen méreteket öltött a potenciális életveszélyek növekedésével. Az An0m rendszer tarthatatlanul sikeressé vált. Ráadásul az FBI-nak az üggyel kapcsolatos lehallgatási jogosítványai júniusban lejártak volna.

A Big Bang, azaz a tömeges elfogások időpontját tehát kitűzték.

A lelepleződés kockázatának minimalizálása érdekében az ügynökségnél csak keveseknek szóltak az Ironside-műveletről (a Sky Global felszámolása során több rendőrtisztet vádoltak meg azzal, hogy szervezett bűnbandákkal dolgozott együtt a szolgáltatáson). "Az AFP túlnyomó többsége nem tudhatott a műveletről" - mondja Chin. Amikor egy héttel a Big Bang előtt az AFP szélesebb munkatársai értesültek arról, hogy min dolgozott a csapat, széles körben megdöbbenést váltott ki. "Megdöbbentett a lépték" - meséli egy Sydneyben a razziákban részt vevő rendőrtiszt.

Bár a razziák többségére június 7-én került sor, az azt megelőző rendőrségi tevékenység miatt néhány felhasználónak már aznap felmerült a gyanúja, hogy a telefonjaikat veszélyeztetik. Néhányan helyi apróhirdetési oldalakon adtak túl készülékeiken. A legtöbben azonban akaratlanul is folytatták az üzenetek küldését.

Az Ironside hadművelet eredményeként július 25-ig csak Ausztráliában 693 házkutatási parancsot adtak ki, 289 feltételezett elkövető ellen emeltek vádat, és 49 millió ausztrál dollár készpénzt, 4788 kg kábítószert, valamint 138 lőfegyvert és fegyvert foglaltak le. Hat illegális kábítószer-labort számoltak fel.

Ahogy a mainstream telefonszolgáltatók és az alkalmazások készítői - a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp-tól a Signalig - egyre inkább a végponttól végpontig terjedő titkosítást hirdetik kulcsfontosságú értékesítési szempontként, a rendőrség mindenhol olyan hátsó ajtók [back door] bevezetését szorgalmazza, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzáférjenek az üzenetekhez az állítólagos bűncselekmények kivizsgálása érdekében.

z FBI és az Apple közötti jogi ügy, amelynek során az FBI azt követelte, hogy a vállalat hozzon létre egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi számára, hogy hozzáférjen az iPhone 5C-n lévő üzenetekhez, hogy felhasználhassa a San Bernardino-i lövöldözők elleni ügyben, a digitális világban a polgári szabadságjogokról folytatott vita egyik érintkezési pontjává vált.

Az An0m-hálózat kreatív kitérőt jelentett: minek vitatkozni a technológiai vállalatokkal adatvédelmi kérdésekben költséges jogi csatározásokon keresztül, ha egyszerűen rá lehet venni a bűnözőket, hogy használják a saját megfigyelt hálózatukat?

Egy ilyen ambiciózus és nagyszabású megfigyelési művelet szervezési nehézségeihez azonban társultak a különböző országok különböző törvények hatálya alá tartozó erőinek összefogásával járó jogi bonyodalmak. Nem véletlenül döntött úgy az FBI, hogy az AFP-vel együttműködve Ausztráliában próbálja ki az An0m-ot.

Ott 2018 óta a távközlési és egyéb törvénymódosítás (Tola) lehetővé teszi a kormányzati szervek számára, hogy kötelezzék a távközlési szolgáltatókat arra, hogy a hatóságok számára tegyék lehetővé a bűnügyi üzenetek lehallgatását - olyan hatáskörökkel, amelyek a világ más részein még nem állnak a rendőrség rendelkezésére.

A Tola nem tette lehetővé, hogy az AFP megossza az általa összegyűjtött több millió dekódolt üzenetet a tengerentúli ügynökségekkel. Az FBI rendelkezett az üzenetek dekódolásához szükséges kulcsokkal, de magukkal az üzenetekkel nem. San Diegó-i ügyvédekkel együttműködve az FBI zseniális, bár vitathatóan megkérdőjelezhető tervet dolgozott ki. Egy harmadik, jelenleg még nem azonosított ország, amelyet nyilvánvalóan olyan törvények szabályoztak, amelyek felhatalmazást adtak az adatok átvételére, beleegyezett, hogy átvegye az AFP hatalmas üzenethalmazát.

Az, hogy az amerikai törvények nem voltak alkalmasak egy ilyen műveletre, talán inkább az amerikai törvények, mint a művelet kritikája.

A titkosítási kulcsok nélkül az üzenettömeg nem volt több, mint olvashatatlan zaj digitális tömege. A harmadik ország azonban a titkosítási kulcsokért cserébe beleegyezett, hogy egy kölcsönös jogsegélyegyezmény keretében megossza azt az FBI-jal. Miután a csere megtörtént, mindkét fél elolvashatta az üzeneteket. (Az FBI ügyelt arra, hogy a csel révén elkerülje az amerikai állampolgárok megfigyelését: ezeket az üzeneteket automatikusan kizárták az FBI-nak küldött gyorsítótárból. Az AFP elolvasta ezeket az üzeneteket, és ha azok az USA területén lévő, életet fenyegető hiteles fenyegetést tartalmaztak, erről külön tájékoztatta az FBI-t).

A kritikusok azzal érvelhetnek, hogy az FBI az AFP-t és a "harmadik" országot használta fel a szabályok kijátszására - ez a törvény szellemének, ha nem is betűjének megsértése. "Ez jogos kifogás" - mondja Stewart Baker, az amerikai adatvédelmi jog szakértője, a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt főtanácsadója és az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának helyettes államtitkára - "bár ez mindkét irányba hat. Az, hogy az amerikai jog nem volt alkalmas egy ilyen műveletre, talán inkább az amerikai jog kritikája, mint a műveleté".

A közelmúltban kirobbant Pegasus-botrány nyomán - ahol a bűnözők és terroristák elfogására tervezett kémprogramokat állítólag újságírók és másként gondolkodók megfigyelésére használták a kormányok - a művelet aggodalmat kelthet azokban, akik esetleg az An0m-szerű biztonságos kommunikációs hálózatokat szeretnék használni a törvényes felhasználók számára?

"Kétlem" - mondja Baker - "bár elismerem, hogy az újságírók mindig úgy gondolják, hogy a történetnek róluk kell szólnia".

Úgy véli, hogy az érintett kormányok olyan gondos ellenőrzési eljárást alkalmaztak, amely valószínűtlenné tette, hogy újságírók és más, nem bűnözők használhassák az An0m-ot.

De semmi sem akadályozhat meg egy önkényuralmi, elnyomó rezsimet abban, hogy a kritikusokat és másként gondolkodókat a magánélet védelmének ígéretével hasonló kamu szolgáltatás használatára bírja rá.

Most, hogy kiderült, hogyan működik, az An0m olyan trükk, amelyet a szervezett bűnözés világában biztosan nem lehet megismételni. A leleplezések el fogják távolítani a bűnözőket a technológiától, még akkor is, ha ez fáradságosabbá és lassúbbá teszi a munkájukat. Az AFP becslése szerint egyébként az An0m segítségével begyűjtött üzenetek csak töredékét teszik ki az Ausztráliában az An0m 18 hónapos működése alatt küldött bűnügyi kommunikációnak.

"Igaz, hogy a csoportok ennek megfelelően alkalmazkodni fognak" - mondja Chin. "Azt hiszem, csak annyit mondhatok, hogy nekünk is megvannak a készségeink és képességeink az alkalmazkodásra."

A magyar szál

Az ügynek magyarországi érintettje is voltak: a police.hu-n megjelent közlemény szerint idehaza Budapesten és Szekszárdon 12 embert fogtak el, akik szintén az Anomon kommunikáltak.

A 12 ember tartózkodási helyein, lakóhelyein és a hozzájuk tartozó címeken (összesen 25 helyen) tartott kutatás során a nyomozók 57 kilogramm marihuánát, mintegy 3,5 kilogramm kokaint, 3,5 kilogramm amfetamint, extasy tablettákat, kristályos kábítószergyanús anyagot, fentanylt és a felütéshez használt 13 kilogramm koffeint találtak.

A kényszerintézkedések alkalmával 140 millió forintot meghaladó készpénzt, 8,5 millió forintnak megfelelő értékű kriptovalutát és hét személygépjárművet foglaltak le.

"Hegemóniára törekedett a magyar drogpiacon az a társaság, amelynek tagjait nemrég fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai" - írta nemrégiben a HVG.

A marihuánával, kokainnal és amfetaminnal üzletelő banda nem hülyékből állt: a kábítószer beszerzését, a terjesztést is jól szervezetten bonyolították, még az eladásból származó készpénz tárolását is külön ember végezte a csapatban, mégis megbuktak. Nem önhibájukból: a magyar társaság egy olyan, tizennyolc hónapon át tartó titkos rendőrségi műveletnek lett az "áldozata", amelyet az FBI vezényelt le – a magyar rendőrök, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai csak az akció finisében, idén áprilisban kapcsolódtak be a műveletbe, elvarrva a magyar szálakat. Röviden: az FBI egy olyan titkosított telefont és az ahhoz tartozó szoftvert tett népszerűvé szervezett bűnözői körökben szerte a világon, amelyről a bűnözők azt hitték, számukra biztonságos kommunikációs platform, pedig nagyon nem volt az.

90 országban használták az Anomot, leginkább Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Ausztráliában és Szerbiában.

A napi rutin buktatta a magyar bűnözőt

Márpedig a magyar drogkereskedők számára az, hogy Szerbiában népszerű lett az Anom, végzetesnek bizonyult. Az FBI-jal kapcsolatban álló magyar nyomozó brigádot az amerikaiak idén április 20-án avatták be a titkos műveletbe. Az FBI ekkor annyit tudott, hogy öt Anom-felhasználó beszélgetése alapján magyar drogkereskedők is használják ezt a készüléket.

A lehallgatott üzenetek alapján pedig egyértelműnek tűnt, hogy a magyar felhasználók nem kispályás bűnözők, hanem olyan magyar drognagykereskedők, akiknek a létezéséről eddig a magyar rendőrök nem is tudtak. A magyar nyomozók egy-két nap késéssel kapták meg a magyar drogkereskedők Anomon folytatott beszélgetéseit, de így sem volt könnyű dolguk: hiába kommunikált nyíltan a kábítószerről a felhasználó (abban a hiszemben, hogy az Anom lehallgathatatlan), a készülék nem közölt helyadatot, a felhasználóhoz pedig mindig csak egy véletlenül generált karaktersor tartozott.

Így aztán az első felhasználót csak azért sikerült beazonosítaniuk a rendőröknek, mert a kommunikációjából kiderült egy olyan rutin, ami árulkodó volt. Ekkor a nyomozók már tudták, hogy a célszemély mindig egy adott időben megjelenik az autójával egy adott helyszínen. Miután ezt az embert beazonosították, már csak meg kellett figyelni ahhoz, hogy a társai is képbe kerüljenek.

A drogkereskedő társaság nagyban terjesztett marihuánát, amfetamint és nem utolsósorban kokaint. Egyértelműen nagykereskedők, akik nem piti dílereknek, hanem alsóbb szinten lévő kiskereskedőknek adták el a drogot és további kiskereskedőket keresve arra törekedtek, hogy tovább bővítsék elosztó hálózatukat. A csoport alsóbb szintű kereskedői és futárai nem ismerték egymást személyesen.

Arra is ügyeltek, hogy kétszer ugyanott ne adjanak át kábítószert, és ahol az üzletet nyélbe ütötték, ott ne legyenek térfigyelő kamerák. Mindenkinek megvolt a saját szerepe: volt, aki a szállítást intézte, más a drograktárokat menedzselte, megint más pedig a készpénz tárolását.

Amikor elfogták a csapatot, 57 kiló marihuánát, 3,5 kiló kokaint és ugyanennyi amfetamint találtak a házkutatások során. Úgy tűnik, a banda „főzőcskézni” is akart, merthogy 13 kiló koffeint is találtak a rendőrök, ami arra utal, hogy a kokaint fel akarták "ütni", azaz hígítani, mert úgy még többet tudtak volna értékesíteni.

Valóban nagyban űzték az ipart, a nyomozók szerint heti 5–6 kiló kokaint hoztak be az országba, ami alapján ki lehet jelenteni, hogy az egyik legnagyobb hazai kereskedő hálózat lehetett az övék. Nem csoda, ha az ambiciózus társaság azt szerette volna, ha az egész magyar piacot le tudják fedni, erre pedig meg is lett volna a képességük.

Nemcsak azért, mert jól konspiráltak, hanem azért is, mert nagyon olcsón jutottak hozzá jó minőségű drogokhoz. Azért is tudtak jól dolgozni, mert csak néhány hónapja működtek, kiskereskedőnek pedig csupa olyan embert szerveztek be, akik nem voltak korábban büntetve, így a rendőrség előtt is ismeretlenek voltak. A társaság vezetői a kokaint Hollandiából és Németországból, a marihuánát viszont a Balkánról hozatták be futárokkal.

Lebukásukhoz is végső soron a balkáni szál vezetett

Az egész csoportot ugyanis egy olyan magyar bűnöző szervezte, aki Szerbiában bujkált. Mivel a szerb szervezett bűnözői körökben népszerűnek számított az Anom, a magyar irányító is ezt a készüléket találta alkalmasnak a kereskedés bonyolítására. Ha nem használta volna az Anomot a magyar csapat, akkor jó ideig biztosan nem kerültek volna a hatóságok látókörébe.

Azzal, hogy ezt a társaságot lekapcsolták, a magyar drogpiacon hiány lépett fel, ezt pedig az elmúlt napokban már a fogyasztók és a kiskereskedők is érzik – ezt már azoktól a szabadlábon lévő bűnözőktől tudta meg a HVG, akik ismerik ezt a piacot. A kiskereskedők vadul keresik azokat, akik nagyban üzletelnek droggal, és az "anomos" magyar csapat felszámolása után már olyan külföldi (főleg szerb) nagykereskedők irányába is tapogatóznak, akikkel korábban inkább szóba se álltak volna, a balkáni csoportoknak ugyanis nem túl jó a hírük, sok magyar bűnöző tart a szerbektől.

Persze az FBI An0m-trükkje nemcsak a magyaroknak tett keresztbe, de ütést kaptak olasz, szerb maffiacsoportok, tehát igazi nagykutyák is. Azok a bűnözők pedig, akik elhitték, hogy az An0m biztonságos és maguk promotálták a terméket, most komoly veszélyben vannak. Nem csoda, hogy a szökésben lévő török drogkereskedőnek, Hakan Ayiknak azt tanácsolták a nyomozók, hogy inkább adja fel magát, mielőtt azok az emberek végeznek vele, akik most igencsak dühösek rá, amiért népszerűsítette az FBI csodakészülékét.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-17 | 14:28
Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

  • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
  • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.
Sztori 2023-03-05 | 13:46
A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

  • Power nemrégiben Magyarországon járt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.
  • Pressman és Power további támogatásokat jelentett be az eddig is bőségesen lefizetett dollármédiának és "civil" szervezeteknek.
  • Mérvadó amerikai republikánusok bírálják Powert és Pressmant, hogy egy, az Egyesült Államokkal azonos szövetségesi rendszerhez tartozó államban tevékenykedik az USAID, nem pedig egy fejlődő országban.
  • Szerintük az USAID-pénzek ilyen típusú felhasználása - amelyek egyébként adófizetői források -, csak arra jó, hogy Soros György magyarországi NGO-szervezeteinél landoljanak.
  • Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok elnöke szerint Powerék célja egy színes forradalom kirobbantása és finanszírozása Magyarországon.
Sztori 2023-01-08 | 15:18
Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

  • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

  • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
  • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
  • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
  • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
  • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2023-02-20 | 20:37
Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

  • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

  • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
  • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.