Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait
 • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
 • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
 • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
 • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
 • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.

A 25 éves Tobias elvesztette barátait Ukrajnában - tudósít egy rádiós dokumentumriportról a svéd Expressen.

Orosz lövedékek záporoznak rájuk - kezdődik a rádiós riport leirata. A 25 éves Tobias Engqvist mentősnek azonban van ideje arra, hogy egy élelmiszerpincében keressen menedéket. Odakint a barátai haldokolnak.

"Egy kupacban hevertek az úton, mindenhol" - mondja a P1 "Önkéntes katona - egy svéd Ukrajnában" című rádiós riportjában.

"Július 18-án ukrán idő szerint 08:30-kor Edvard Selander Patrignani hadnagy, Luke Mitchell Lucyszyn, Bryan Keith Young és Émile-Antoine Roy-Sirois bajtársaim elestek a harcban. Oscar és Finn megsebesült."

Így kezdődött Tobias Engqvist orvos státuszfrissítése a Facebookon azon a nyári napon. 

Ma már újra Ukrajnában van. Amikor az Expressen elérte őt, Lvivben volt, a lengyel határ közelében. 

"A csoportom arra vár, hogy mindenki elkészítse a papírjait, hogy beléphessen a hadseregbe, én pedig egy járműre várok, amit a csoportban később fogunk használni. A hét végére várhatóan a bázison leszünk" - írta.

Várja a front - ismét. 

Tobias Engqvist a főszereplője a P1 "Önkéntes katona - egy svéd Ukrajnában" című drámai rádiós riportnak.

Néhány héttel az orosz invázió után, tavaly tavasszal hagyta ott szociális munkás-képzést és az Umeå melletti Holmsundot - és öt hónapig Ukrajnában maradt, mint segélymunkás, harcoló katona és mentőorvos.

"Változást akartam elérni és megállítani Putyint" - mondta korábban. 

Tavaly áprilisban csatlakozott egy egészségügyi zászlóaljhoz, 14 kilogrammos testpáncélt és egy AK-74-es automata puskát kapott. Az út a keleti Luhanszkba vezetett, "a legveszélyesebb helyre, ahová csak el lehet menni".

Egy kórház tetejéről látta és hallotta az orosz lövedékeket. Úgy néztek ki, mint a hullócsillagok. A kórház épületét lövés rázta meg. Ez a mindennapi élet a kórházban.

Amikor a mentő megérkezik, készen áll egy új beteg fogadására. 

"Eltart egy ideig, mire észrevesszük, hogy ez egy ember. Annyira felrobbant, hogy már semmi sem maradt belőle. A kezek, a karok, a lábak, olyan, mintha a húst egyszerűen lerobbantották volna" - mondja.

A testet a hideg betonra fektetik. "Ha az ember már egy ideje itt van, már nem érdekli, hogyan bánnak a holttesttel, miután az illető meghalt."

Tobias az emerikai Luke-kal barátkozott

Május 25-én végül Tobias elhagyta a kórházat, hogy a frontra mehessen. "Ez nem fog véget érni, csak mert én itt vagyok és törődöm [a sebesültekkel]. Be kell lépnem a hadseregbe, és támogatnom kell, ahol tényleg eldőlnek a dolgok" - mondta.

Az egység székhelye egy elhagyatott iskolában volt található, és 20 különböző országból mintegy 100 emberből áll. Közülük négyen svédek. 

Tobias Engqvist rögtön összehaverkodott az amerikai Luke-kal. "Mindig tudott nevetni a rossz dolgokon is, ezért is volt jó, hogy a szakaszban voltunk" - mondta róla. Így hamarosan közeli barátokká váltak. 

Később az egységből megismerkedett honfitársával, a 28 éves, uppsalai Edvard Selander Patrignanival is. 

Július 18-án reggel hat órakor kapják meg az új parancsot. Egy kis faluban vannak a Donyecki területen, és a keleti területet kell fedezniük. 

Nincs szél, az ég tiszta, és süt a nap. "Végigmegyünk egy úton és számos kereszteződésen haladunk át" - mondja Tobias Engqvist.

Hirtelen egy csattanás hallatszik. A bombák felrobbannak.

Tobias elvtársai holtan feküdtek az úton

Tobias Engqvist csoportja egy élelmiszerpincében rejtőzött el, és várja társait. De azok nem jöttek. "A bombák felrobbantak, és porfelhő szállt le a lépcsőn. Hallottuk a rádión, hogy a századparancsnokunk próbálja hívni a szakaszvezetőnket, de nem vette fel."

Az oroszok egyszercsak kifogytak a lőszerből - és akkor csend  lett. Az úton egy kicsit távolabb az elvtársak. Mind halott. 

"Egy kupacban feküdtek az úton, hangtalanul. Odaszaladtam az elsőhöz, és felveszek egy ágat. Láttam, hogy Luke az, a legjobb barátom. Ott feküdt, a karjait a feje alatt tartva, valaki máson. Ép és úgy néz ki, mintha csak aludna. Megpróbálom életre kelteni, érzem a légzését és a pulzusát. Remélem, hogy valami életjelet kapok, de nem kapok. A többieknek hiányoznak a testrészei. Elég egyértelmű, hogy vagy azonnal meghaltak, vagy annyi vért vesztettek, hogy belehaltak."

Luke és Edward is a halottak között van.

Tobias Engqvist összeomlik, amikor biztonságba kerül. "Pánikba estem. Soha nem sírtam még így" - mondta.

Kijevben megemlékezést tartottak. Ezután Edvard Selander Patrignani holttestét pedig Svédországba szállították. Tobias Engqvist részt akart venni a temetésen, ezért kérte, hogy függesszék fel a szerződését. Augusztus 11-én tért vissza Svédországba. 

Tobias az ősz folyamán nagyapja holmsundi nyaralójában élt - a magára hagyott és társaságkedvelő Zobaka kutyával, akit a lebombázott kórházban talált néhány doboz mögött.

November 13-án ismét elhagyta az udmői központi pályaudvart.

A front felé.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

 • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
 • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
 • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2022-09-22 | 16:03
Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

 • Robbanásszerű emelkedésről tudósít a BILD.
 • A közgazdászok az infláció enyhe csökkenésére számítottak - ez távolról sem az - jegyzi meg a BILD.
 • A Commerzbank vezető közgazdásza szerint "Óriási inflációs nyomás van a levegőben".
Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

 • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
 • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

 • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
 • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
 • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
 • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
 • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
 • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2021-07-15 | 18:14
Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

 • Német mintára sarcolná meg a háztartásokat és az embereket a brüsszeli Bizottság, pont úgy, ahogyan karácsony is belengette korábban.
 • Márpedig Németországban jelenleg a CO2-adó része a 111 Ft/kwh árú áramárnak, az üzemanyagoknak, és július 1-től az otthonok fűtésére használt gáznk vagy tüzelőolajnak is.
 • Minden egyes német jelenleg olyan 200-250 ezer forintos klímaadót- és járulékot kénytelen fizetni évente.
 • A Századvég közzétett állásfoglalásában elutasítja a brüsszeli terveket, és azt is megírták, miért.
 • Szerencsére a magyar kormány is józan és realista, így Gulyás Gergely bejelentette, a kormány nem támogatja ezt a brüsszeli elképzelést.