Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait
 • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
 • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
 • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
 • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
 • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.

A 25 éves Tobias elvesztette barátait Ukrajnában - tudósít egy rádiós dokumentumriportról a svéd Expressen.

Orosz lövedékek záporoznak rájuk - kezdődik a rádiós riport leirata. A 25 éves Tobias Engqvist mentősnek azonban van ideje arra, hogy egy élelmiszerpincében keressen menedéket. Odakint a barátai haldokolnak.

"Egy kupacban hevertek az úton, mindenhol" - mondja a P1 "Önkéntes katona - egy svéd Ukrajnában" című rádiós riportjában.

"Július 18-án ukrán idő szerint 08:30-kor Edvard Selander Patrignani hadnagy, Luke Mitchell Lucyszyn, Bryan Keith Young és Émile-Antoine Roy-Sirois bajtársaim elestek a harcban. Oscar és Finn megsebesült."

Így kezdődött Tobias Engqvist orvos státuszfrissítése a Facebookon azon a nyári napon. 

Ma már újra Ukrajnában van. Amikor az Expressen elérte őt, Lvivben volt, a lengyel határ közelében. 

"A csoportom arra vár, hogy mindenki elkészítse a papírjait, hogy beléphessen a hadseregbe, én pedig egy járműre várok, amit a csoportban később fogunk használni. A hét végére várhatóan a bázison leszünk" - írta.

Várja a front - ismét. 

Tobias Engqvist a főszereplője a P1 "Önkéntes katona - egy svéd Ukrajnában" című drámai rádiós riportnak.

Néhány héttel az orosz invázió után, tavaly tavasszal hagyta ott szociális munkás-képzést és az Umeå melletti Holmsundot - és öt hónapig Ukrajnában maradt, mint segélymunkás, harcoló katona és mentőorvos.

"Változást akartam elérni és megállítani Putyint" - mondta korábban. 

Tavaly áprilisban csatlakozott egy egészségügyi zászlóaljhoz, 14 kilogrammos testpáncélt és egy AK-74-es automata puskát kapott. Az út a keleti Luhanszkba vezetett, "a legveszélyesebb helyre, ahová csak el lehet menni".

Egy kórház tetejéről látta és hallotta az orosz lövedékeket. Úgy néztek ki, mint a hullócsillagok. A kórház épületét lövés rázta meg. Ez a mindennapi élet a kórházban.

Amikor a mentő megérkezik, készen áll egy új beteg fogadására. 

"Eltart egy ideig, mire észrevesszük, hogy ez egy ember. Annyira felrobbant, hogy már semmi sem maradt belőle. A kezek, a karok, a lábak, olyan, mintha a húst egyszerűen lerobbantották volna" - mondja.

A testet a hideg betonra fektetik. "Ha az ember már egy ideje itt van, már nem érdekli, hogyan bánnak a holttesttel, miután az illető meghalt."

Tobias az emerikai Luke-kal barátkozott

Május 25-én végül Tobias elhagyta a kórházat, hogy a frontra mehessen. "Ez nem fog véget érni, csak mert én itt vagyok és törődöm [a sebesültekkel]. Be kell lépnem a hadseregbe, és támogatnom kell, ahol tényleg eldőlnek a dolgok" - mondta.

Az egység székhelye egy elhagyatott iskolában volt található, és 20 különböző országból mintegy 100 emberből áll. Közülük négyen svédek. 

Tobias Engqvist rögtön összehaverkodott az amerikai Luke-kal. "Mindig tudott nevetni a rossz dolgokon is, ezért is volt jó, hogy a szakaszban voltunk" - mondta róla. Így hamarosan közeli barátokká váltak. 

Később az egységből megismerkedett honfitársával, a 28 éves, uppsalai Edvard Selander Patrignanival is. 

Július 18-án reggel hat órakor kapják meg az új parancsot. Egy kis faluban vannak a Donyecki területen, és a keleti területet kell fedezniük. 

Nincs szél, az ég tiszta, és süt a nap. "Végigmegyünk egy úton és számos kereszteződésen haladunk át" - mondja Tobias Engqvist.

Hirtelen egy csattanás hallatszik. A bombák felrobbannak.

Tobias elvtársai holtan feküdtek az úton

Tobias Engqvist csoportja egy élelmiszerpincében rejtőzött el, és várja társait. De azok nem jöttek. "A bombák felrobbantak, és porfelhő szállt le a lépcsőn. Hallottuk a rádión, hogy a századparancsnokunk próbálja hívni a szakaszvezetőnket, de nem vette fel."

Az oroszok egyszercsak kifogytak a lőszerből - és akkor csend  lett. Az úton egy kicsit távolabb az elvtársak. Mind halott. 

"Egy kupacban feküdtek az úton, hangtalanul. Odaszaladtam az elsőhöz, és felveszek egy ágat. Láttam, hogy Luke az, a legjobb barátom. Ott feküdt, a karjait a feje alatt tartva, valaki máson. Ép és úgy néz ki, mintha csak aludna. Megpróbálom életre kelteni, érzem a légzését és a pulzusát. Remélem, hogy valami életjelet kapok, de nem kapok. A többieknek hiányoznak a testrészei. Elég egyértelmű, hogy vagy azonnal meghaltak, vagy annyi vért vesztettek, hogy belehaltak."

Luke és Edward is a halottak között van.

Tobias Engqvist összeomlik, amikor biztonságba kerül. "Pánikba estem. Soha nem sírtam még így" - mondta.

Kijevben megemlékezést tartottak. Ezután Edvard Selander Patrignani holttestét pedig Svédországba szállították. Tobias Engqvist részt akart venni a temetésen, ezért kérte, hogy függesszék fel a szerződését. Augusztus 11-én tért vissza Svédországba. 

Tobias az ősz folyamán nagyapja holmsundi nyaralójában élt - a magára hagyott és társaságkedvelő Zobaka kutyával, akit a lebombázott kórházban talált néhány doboz mögött.

November 13-án ismét elhagyta az udmői központi pályaudvart.

A front felé.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

 • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
 • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.
Sztori 2023-04-20 | 11:26
Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

 • A nyugati médiában szokatlan riport jelent meg egy holland lapban.
 • Sokkal drámaibb az ukrán hadsereg helyzete, mint ahogyan a liberális média világszerte, így Magyarországon is állítja.
 • Rengeteg NATO-kiképzést kapott ukrán katona halt már meg az eddigi harcokban.
 • A frissen besorozottak viszont gyakorlatilag kiképzés nélkül kerülnek a tűzvonalba.
 • Egy katona elmondása szerint 27 társából 8 óra elteltével csak 8 maradt.
 • A riport érdekessége, hogy téli, télvégi információkra hivatkozik.
 • Feltehetően azóta csak rosszabb lett a helyzet.
 • Kérdés, hogy ezzel az emberállománnyal tud-e bármilyen ellentámadást indítani Ukrajna.
Sztori 2022-10-23 | 15:52
Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

 • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
 • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.
Sztori 2021-12-01 | 12:58
Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

 • Európában négyszeresére emelkedett az áramár, lehet, hogy nem volt olyan jó ötlet lekapcsolgatni a német atomerőműveket.
Sztori 2023-01-17 | 15:53
Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

Brit vezérkari főnök: "ha tankok és katonai felszerelések küldésével segítünk Ukrajnának, az sebezhetőbbé teheti csapatainkat"

 • Ugyan a magyarországi dollármédia firkászai úgy rajongják a háborút a biztonságos Budapestről, mint kisgyerek a dodzsemet, a helyzet nem ennyire önfeledt.
 • Egyre több, a nyugati fegyverszállításokban résztvevő ország pedzegeti: a saját védelmi képességek leépítése nem járható út.