Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát
 • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
 • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.

Az euróövezet kisebb országaiban tapasztalható, szemet szúró árnövekedés újrarajzolja a kontinens keleti és nyugati része közötti gazdasági szakadékot - fogalmaz a BLOOMBERG.

A balti régióban, ahol az infláció a leggyorsabb a blokkban, és már meghaladta a 25%-ot, Észtországban így tavaly óta az áruk és szolgáltatások ára Olaszországot és Spanyolországot is megelőzte, és ezzel Közép- és Kelet-Európa legdrágább országává vált. Szlovákia és Szlovénia is egyre drágul, és most már nem sokkal van lemaradva.

Mindig az volt a remény, hogy a kontinens egykori kommunista gazdaságai idővel közelednek gazdagabb szomszédaikhoz, és ezzel együtt emelkedik az életszínvonal.

Az ársokk azonban azt jelenti, hogy a bérek elmaradnak, és a bérkülönbségek az elmúlt évek egyik legnagyobb munkaerő-elvándorlási hullámát indították el Európa gazdagabb nyugati része felé.
A helyzet részben az euróövezet közös monetáris politikájának köszönhető, a balti tisztviselők csak későn tudták meggyőzni az Európai Központi Bankot, hogy emelje meg az ultraalacsony kamatlábakat. Az energia piaci árainak való nagyobb kitettség pedig még fokozza a fájdalmat. "Nagyon gyorsan felzárkóztunk az Európai Unió átlagos árszintjéhez" - mondta Madis Muller észt jegybankelnök. De "a jövedelmeink még mindig nem érik el az európai átlagot".

Ennek eredménye a csökkenő vásárlóerő, amely az Észt Bank kutatása szerint 2024-ig valószínűleg nem éri el a tavalyi szintet. Ez pedig a gazdasági növekedést fogja visszább húzni, amely a járvány után még dübörgött, de most már visszaszorulóban van.

A háztartásokra nagy nyomás nehezedik, és azok a vállalatok, amelyek nem tudják a növekvő költségeket az ügyfelekre hárítani, a megszűnést kockáztatják - mondta Olavi Lepp, a Swedbank Estonia vezérigazgatója. Ez próbára teheti Észtország hagyományos, alacsony költségű exportőr szerepét.

"Ha Skandináviát és Közép-Európát nézzük, felmerül a kérdés, hogy Észtország vonzó hely-e az áruk és szolgáltatások vásárlására" - mondta a Delfi balti hírszolgálatnak.

Lenno Uuskula, a tallinni Luminor vezető közgazdásza szerint a cégek rövid távon ugyan zavarokkal szembesülnek, de a váltás hosszú távon előnyökkel jár.

"Egymás után kell bezárniuk a cégeknek, amelyek nem tudják kifizetni az átlagbért" - mondta Uuskula. "Aztán új munkáltatók jelennek meg, amelyek megengedhetik maguknak, hogy magasabb fizetéseket fizessenek. Ez magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket jelent Észtországban."

Az 1,3 millió lakosú ország már eddig is ápolta a technológiai ipart, amely hozzájárult a Skype és 10, több mint 1 milliárd dolláros értékű startup vállalkozás létrejöttéhez, bár a vállalkozókat részben az alacsonyabb megélhetési költségek is vonzották.

"Nyugat-Európához képest még mindig olcsók vagyunk" - mondta Uuskula. "De Varsó jelenleg biztosan olcsóbb."

Litvániában, egy másik balti euróövezeti tagországban Gediminas Simkus központi banki vezető szintén a magasabb hozzáadott értékű termelésre való átállást hangsúlyozza, és a gyorsabb inflációt részben annak tulajdonítja, hogy a gazdaság igyekszik elérni gazdagabb szomszédainak szintjét.

Simkus ecseteli a közelmúltban bekövetkezett áremelkedést, és inkább hosszabb távra összpontosít. Kiemeli továbbá a fizetések növekedését, amelyek a vásárlóerővel kiigazítva meghaladták az olaszországi emelkedéseket, és 2023-ban a minimálbér megugrása miatt még jobban fognak emelkedni.

"Nálunk magasabb az infláció, de a bérek növekedése is magasabb volt az elmúlt 10 évben" - mondta. "A bérek körülbelül 2,5-szeresére nőttek", de "az árak nem duplázódtak meg az elmúlt évtizedben, így a reál vásárlóerő határozottan nőtt".

A közeljövőben azonban az út továbbra is göröngyös lesz: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint az infláció jövőre is közel kétszámjegyű marad - ez több, mint amit a központi bank előre jelez.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

 • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
 • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
 • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
 • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
 • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
 • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
 • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
 • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
 • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.
Sztori 2021-11-29 | 17:13
Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

 • Vagy csak azért hazudik, hogy egy aktuális botrányra húzhassa rá, ahogy menti az irháját.
Sztori 2022-11-23 | 12:14
Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.
Sztori 2021-06-27 | 12:34
Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

 • A szivárványos diktatúra kötelezettségénél vannak józanabb hangok is a német sajtóban.
 • Voltak-e hasonló javaslatok arra vonatkozóan, hogy a stadionokat homoszexualitásra utaló nyilatkozatokkal díszítsék a Törökország vagy az arab államok elleni mérkőzések alkalmával? - teszi fel a kérdést  véleménycikk írója.
Sztori 2021-09-10 | 12:13
"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

 • A dugókat senki sem szereti.
 • A DRÓT elemezte a Republikon adatait, és a baloldal szabadesésbe válott Dunakeszin.
 • Korábban a BENNFENTES is olyan információkat hallott jobboldali kutatóintézetektől, hogy az agglomerácóban beesett az ellenzék népszerűsége.
 • Az ok: Karácsony elhibázott, áterőltetett biciklisávjai által okozott dugók a Fővárosban.
 • Nagy kérdés, hogy az esélyes baloldali jelöltek mikor fordulnak szembe Karácsonnyal az agglomerációban, mert veszíteni senki sem szeret.
Sztori 2021-07-15 | 18:14
Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

 • Német mintára sarcolná meg a háztartásokat és az embereket a brüsszeli Bizottság, pont úgy, ahogyan karácsony is belengette korábban.
 • Márpedig Németországban jelenleg a CO2-adó része a 111 Ft/kwh árú áramárnak, az üzemanyagoknak, és július 1-től az otthonok fűtésére használt gáznk vagy tüzelőolajnak is.
 • Minden egyes német jelenleg olyan 200-250 ezer forintos klímaadót- és járulékot kénytelen fizetni évente.
 • A Századvég közzétett állásfoglalásában elutasítja a brüsszeli terveket, és azt is megírták, miért.
 • Szerencsére a magyar kormány is józan és realista, így Gulyás Gergely bejelentette, a kormány nem támogatja ezt a brüsszeli elképzelést.