Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát

Az egyenlőtlen infláció újrarajzolja az euróövezet kelet-nyugati szakadékát
  • A 25%-os kiugrás Észtország árszínvonalát Spanyolország fölé emelte - írja a BLOOMBERG.
  • A bérek azonban lassabban zárkóznak fel, így e két hatás jelentősen sújtja a háztartásokat.

Az euróövezet kisebb országaiban tapasztalható, szemet szúró árnövekedés újrarajzolja a kontinens keleti és nyugati része közötti gazdasági szakadékot - fogalmaz a BLOOMBERG.

A balti régióban, ahol az infláció a leggyorsabb a blokkban, és már meghaladta a 25%-ot, Észtországban így tavaly óta az áruk és szolgáltatások ára Olaszországot és Spanyolországot is megelőzte, és ezzel Közép- és Kelet-Európa legdrágább országává vált. Szlovákia és Szlovénia is egyre drágul, és most már nem sokkal van lemaradva.

Mindig az volt a remény, hogy a kontinens egykori kommunista gazdaságai idővel közelednek gazdagabb szomszédaikhoz, és ezzel együtt emelkedik az életszínvonal.

Az ársokk azonban azt jelenti, hogy a bérek elmaradnak, és a bérkülönbségek az elmúlt évek egyik legnagyobb munkaerő-elvándorlási hullámát indították el Európa gazdagabb nyugati része felé.
A helyzet részben az euróövezet közös monetáris politikájának köszönhető, a balti tisztviselők csak későn tudták meggyőzni az Európai Központi Bankot, hogy emelje meg az ultraalacsony kamatlábakat. Az energia piaci árainak való nagyobb kitettség pedig még fokozza a fájdalmat. "Nagyon gyorsan felzárkóztunk az Európai Unió átlagos árszintjéhez" - mondta Madis Muller észt jegybankelnök. De "a jövedelmeink még mindig nem érik el az európai átlagot".

Ennek eredménye a csökkenő vásárlóerő, amely az Észt Bank kutatása szerint 2024-ig valószínűleg nem éri el a tavalyi szintet. Ez pedig a gazdasági növekedést fogja visszább húzni, amely a járvány után még dübörgött, de most már visszaszorulóban van.

A háztartásokra nagy nyomás nehezedik, és azok a vállalatok, amelyek nem tudják a növekvő költségeket az ügyfelekre hárítani, a megszűnést kockáztatják - mondta Olavi Lepp, a Swedbank Estonia vezérigazgatója. Ez próbára teheti Észtország hagyományos, alacsony költségű exportőr szerepét.

"Ha Skandináviát és Közép-Európát nézzük, felmerül a kérdés, hogy Észtország vonzó hely-e az áruk és szolgáltatások vásárlására" - mondta a Delfi balti hírszolgálatnak.

Lenno Uuskula, a tallinni Luminor vezető közgazdásza szerint a cégek rövid távon ugyan zavarokkal szembesülnek, de a váltás hosszú távon előnyökkel jár.

"Egymás után kell bezárniuk a cégeknek, amelyek nem tudják kifizetni az átlagbért" - mondta Uuskula. "Aztán új munkáltatók jelennek meg, amelyek megengedhetik maguknak, hogy magasabb fizetéseket fizessenek. Ez magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket jelent Észtországban."

Az 1,3 millió lakosú ország már eddig is ápolta a technológiai ipart, amely hozzájárult a Skype és 10, több mint 1 milliárd dolláros értékű startup vállalkozás létrejöttéhez, bár a vállalkozókat részben az alacsonyabb megélhetési költségek is vonzották.

"Nyugat-Európához képest még mindig olcsók vagyunk" - mondta Uuskula. "De Varsó jelenleg biztosan olcsóbb."

Litvániában, egy másik balti euróövezeti tagországban Gediminas Simkus központi banki vezető szintén a magasabb hozzáadott értékű termelésre való átállást hangsúlyozza, és a gyorsabb inflációt részben annak tulajdonítja, hogy a gazdaság igyekszik elérni gazdagabb szomszédainak szintjét.

Simkus ecseteli a közelmúltban bekövetkezett áremelkedést, és inkább hosszabb távra összpontosít. Kiemeli továbbá a fizetések növekedését, amelyek a vásárlóerővel kiigazítva meghaladták az olaszországi emelkedéseket, és 2023-ban a minimálbér megugrása miatt még jobban fognak emelkedni.

"Nálunk magasabb az infláció, de a bérek növekedése is magasabb volt az elmúlt 10 évben" - mondta. "A bérek körülbelül 2,5-szeresére nőttek", de "az árak nem duplázódtak meg az elmúlt évtizedben, így a reál vásárlóerő határozottan nőtt".

A közeljövőben azonban az út továbbra is göröngyös lesz: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint az infláció jövőre is közel kétszámjegyű marad - ez több, mint amit a központi bank előre jelez.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-27 | 08:51
A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

  • A két éve megválasztott Főpolgármester egy imázsvideóban E/1-ben beszél arról, micsoda hatalmas dolgokat ért el a Fővárosban.
  • A videó korábban az éppen az előválasztásba belebukott Főpolgármester oldalán jelent meg, ott is hirdette a stábja.
  • A napokban azonban a Budapesti Városháza elnevezésű Facebook oldalra is felkerült, és ott is hirdetik, közpénzből.
  • A Facebook hirdetéstára szerint ezúttal 45-50 ezer forintot költenek Karácsony személyes propagandavideójára.
Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

  • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
  • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
  • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
  • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
  • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
  • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
  • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
  • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2022-11-23 | 17:08
BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

BILD: az útlevelet nem, de a migránsok vonatjegyét ellenőrzik

  • A svájci Bázelből tudósít riportjában a BILD.
  • 2022 nyara óta nagyon megnőtt a vonattal Németországba, vagy Franciaországba tartó migránsok száma.
Sztori 2022-10-13 | 14:09
Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

  • A demokrácia jegyében.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?